מדינות מתפתחות רבות נמצאות לקראת משבר חוב אבל לא בטוח שזה מעניין את הפד'
האינפלציה שארה"ב ואירופה אמנם גבוהה וחריגה עבור "אזניים מערביות" אך המצב באזורים הללו יכול להיות פנטזיה עבור הרבה מהמדינות המתפתחות בעולם. אינפלציה שנתית של 190% נמדדה בלבנון בחודש פברואר, בארגנטינה הנתון עמד על 102% ובזימבבואה מדובר על 87.6% נכון לחודש מרץ.
עקב הריביות העולות והאינפלציה רוב העולם נמצא כעת בהאטה (עדיין לא מיתון רשמי) ועבור מדינות עם תוצר נמוך, אשר אינן חזקות כלכלית ו/או נשענות על תיירות, הסיפור הופך להרבה יותר מורכב ומסוכן מזה של ארה"ב או האיחוד האירופי. חלק מאותן המדינות נמצאות תחת חובות גדולים הנקובים בדולרים וכעת הן עומדות בפני משבר חוב ממשי.
שניים מהגופים אשר אמורים לדאוג ולעזור ליציבות הכלכלה העולמית, וכחלק מזה לאותן המדינות המתקשות, הם הבנק המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית. שני הגופים עוזרים למדינות אשר נזקקות לכך לקבל הלוואות של עד מיליארדי דולרים בכדי לשפר את מצבן ובשבוע הבא יתקיים מפגש משמעותי, בו אחד הנושאים שידונו יהיה מצב המדינות שמתקרבות עוד ועוד לאי יכולת להחזיר את החובות שלהן.
בין המדינות אשר נמצאות בפני קשיים משמעותיים בנוגע להחזרת החוב שלהן נמצאות גאנה, מצרים, לבנון, פקיסטן, אוקראינה, סרי לנקה (אשר כבר הגיעה למצב של פשיטת רגל) ועוד.
בגאנה המצב כה חמור עד כי היא נאלצת לבזבז כ-40% מההכנסות המשלתיות שלה על החזרת החוב, נכון לשנה שעברה. בדצמבר האחרון גאנה קיבלה מקרן המטבע הבינלאומית הסכמה לקבלת 3 מיליארד דולר אשר עדיין לא נחתמה סופית על רקע כך שהמדינה תצטרך להשיג גורמים אחרים שיהיו ערבים לה.
שכנתנו לבנון נמצאת במשבר חמור שהחל עוד לפני הקורונה ורק החריף עקב כל האירועיים המאקרו כלכליים הקשים שפוקדים אותנו. לבנון פשטה את הרגל עוד ב-2020 והמצב לא נראה זוהר כששום ממשלה חזקה ויציבה לא מצליחה לקום. באפריל שנה שעברה המדינה הצליחה לקבל מקרן המטבע הבינלאומית הלוואה של 3 מיליארד דולר אך עקב חוסר היכולת להעביר רפורמות חשובות לייצוב הכלכלה קרן המטבע הזהירה כי לבנון עדיין "במקום מאוד מסוכן". הבנק המרכזי של לבנון הכריז בחודש שעבר שיתחיל למכור כמויות גדולות של דולרים בניסיון להפסיק את צניחת השווי של המטבע (נזכיר שהמדינה קרובה לאינפלציה של 200% בשנה).
קרן המטבע הבינלאומי וגם הבנק העולמי אמנם יכולים לייעץ לאותן המדינות, להציע רפורמות וכמובן גם להלוות להם מיליארדי דולרים בכדי שלעזור להן להשתקם, אך הפתרון המלא כנראה לא יגיע מהן. בסופו של דבר הגוף אשר ככל הנראה הוא זה שולט על גורלן של אותן המדינות בצורה המשמעותית ביותר הוא הבנק המרכזי של ארה"ב.
הפד' החל להעלות את הריבית בשנה שעברה בקצב מסחרר בניסיון לרסן את האינפלציה בארה"ב אשר הגיעה בשיאה ל-9.1%. בפד' הדגישו את הנחישות שלהם רבות להחזרת האינפלציה לטווח היעד של עד 2% ונראה שהפגיעה בכלכלה העולמית ובמדינות המתפתחות בפרט פחות מעניינת אותו. את ההשלכות של גישה זו כנראה נרגיש רק בעתיד (ככל הנראה הקרוב).
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה היום כי היא צופה שהצמיחה העולמית ב-2023 תהיה מתחת ל-3% כשהצפי הקודם עמד על 3.4% - התחזית הנמוכה ביותר מאז שנת 1990. "עוני ורעב עלולים להמשיך לגדול, טרנד מסוכן שהחל עם משבר הקורונה" אמרה ראש קרן המטבע - קריסטלינה גיאורגיבה. גיאורגיבה אמרה כי ההאטה הכלכלית תהיה "מכה קשה", אשר תקשה עוד יותר על מדינות עם הכנסות נמוכות.
ככל שהפד' ממשיך להעלות את הריבית, או שהוא לכל הפחות שומר עליה ברמה גבוהה כמו עכשיו, אותן המדינות העניות מתקשות יותר לקבל הלוואות, לשלם בחזרה תשלומי ריבית על החובות שלהן, לייבא סחורות וככלל הסבל "הרגיל" שלהן רק מתעצם. עד כה לא ראינו את הבנק המרכזי או קרן המטבע הבינלאומית יוצאים כנגד מהלכי הפד' עקב ההבנה של חשיבות המלחמה באינפלציה, כעת קשה להעריך מה הסיכון המשמעותי יותר - קריסה של חלק ממדינות העולם או הורדת האינפלציה במערב.
בסופו של דבר המלחמה באינפלציה על ידי העלאות הריבית בארה"ב ובאירופה דווקא מייצאת את האינפלציה לשאר המדינות ולא ברור כמה עוד המצב יכול להמשך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה