ההמון צודק - הפד' טועה; אין מיתון, אין צורך בהעלאת ריבית; ואיך זה משפיע על הנאסד"ק?
התנודות במדדי המניות, במהלך המסחר לאחר ההודעה על המשך הירידה באינפלציה, מצביע בצורה ברורה על הבעיות שנערמות לפתחי המשקיעים: 1. חוסר וודאות מוחלט 2. אמון שמתדרדר במנהיגות הכלכלית, במיוחד בבנק המרכזי ו-3. חוסר אמון גדול אף יותר בתקשורת הפיננסית.
אין זה פלא שמשקיעים, צעירים במיוחד, מחפשים פתרונות ברשתות מה שגורם לעוד בלגן. אבל למרות הזעזועים הולך ומסתבר ש"חוכמת ההמון" צודקת, "נְשִׂיאִים וְרוּחַ וְגֶשֶׁם אָיִן", צועק ההמון במהלך החודש האחרון בעניין המשך המדיניות של ההעלאות הריבית, "יהיה גם יהיה והרבה" עונה מקהלת המומחים בתקשורת בתמיכת נגידי הבנק המרכזי. עובדתית, עד כה, ההמון צודק, האינפלציה בירידה והמשך העלאות הריבית, לצד החולשה בבנקים האזוריים, מלבה את הסיכוי למיתון. כרגע, על סמך העובדות הידועות, לא נראה לי שמיתון יגיע.
לי נראה שהבנק המרכזי ומומחים רבים מסרבים להכיר בעובדה שחלק משמעותי מהאיומים על הכלכלה, כמו הקורונה והפלישה הרוסית לאוקראינה שיצרה בעיות כלכליות רציניות, נחלשו. גורמי האינפלציה (הבעיות בשרשרת האספקה, מחירי חיטה וכו') הולכים ונרגעים, מחירי הנפט הראו סימנים ברורים של ירידה מאז יוני 2022.
המשקיעים ממבולבלים כי הם רואים שהתעסוקה לא נפגעת, שההכנסה האישית ממשיכה לעלות, שהצריכה אינה יורדת וכך גם הצמיחה הכלכלית ושמהפכת הטכנולוגיה ממשיכה לשבש תעשיות ענק ולייעל ואפילו תעשיית המוליכים "כבר לא בסכנה" (כאילו אי פעם הייתה) ומומלצת לאיסוף. לבסוף, המשקיעים גם מבינים שארה"ב כבר נכנסה למלחמת בחירות 2024 מה שיקשה מאוד על המשך המדיניות המוניטרית הנוכחית של הבנק המרכזי. מדוע אם כך מתעקש הבנק המרכזי שהאינפלציה, כרגע, עדיין מאימת יותר מהמיתון? כי מושלי הפד והנגיד עצמו הם בני אדם, כמוכם כמוני ולפי הפרוטוקול האחרון שפורסם השבוע, הרי שכבר בחודש שעבר, התחיל שם ויכוח על המדיניות ואנחנו חושבים שמה שאמר אתמול לרויטרס הסוחר הוותיק, הפרשן הפופולרי ב-CNBC, Kenny Polcari, "לא ראיתי שום דבר חדש שהיה כל כך משמעותי בדוח הוועדה של הפד, הם הולכים להעלות (במאי) בעוד 25 נקודות ואז הם הולכים לעצור". למה צריך עוד 25 נקודות? כי חלק דבקים בתוכנית המקורית וחלק כנראה אינטרסנטים, בני אדם כמוני כמוכם כאמור אבל, לדעתי, "ההמון" צודק!!
כל זה לא אומר שצריך למהר להיכנס למניות אלא שמדובר, לדעתי ומזה זמן, בשלב שמאפשר לבחור, לאחר בדיקה אישית והגעה למסקנות, השקעות מתאימות. הזעזועים ימשיכו והמהירות מן השטן כידוע. בינתיים ננסה להתבונן במצב הכלכלי-חברתי העכשווי בארה"ב כי זה מה שיקבע מי הצודק.
הלכנו השבוע לראות את משחק הכדורסל שנערך במרכז ברקליס המפואר בין ה-Brooklyn Nets לפילדלפיה 76ERS וזאת לאחר שבערב הקודם חזינו בהצגת ברודווי המפליאה "אחדים אוהבים זאת חם" שהועלתה בסוף השנה שעברה, הצגה מדהימה ברמת הביצוע ומתבססת על הסרט באותו השם, בכיכובם של ג'ק למון, טוני קרטיס ומרלין מונרו, שהוצג בשנות ה-50 וזכה בכל פרס אפשרי.
לאחר כל הטוב הזה בילינו ערב עם ידידנו הוותיק סטיבן שהגיע לפגוש אותנו בלוויית בנו שמנהל קרן הדג' "קטנה", כארבעה מיליארד דולר, שמתמקדת במסחר באמצעות פלטפורמות חכמות. "הילד הגאון שלי", הסביר סטיבן, "חושב שהשקעה לטווח ארוך זה לשעתיים ובבתי ההשקעה הגיעו כנראה למסקנה שבימים אלה, של חוסר וודאות מוחלט, כדאי לנסות כל ערוץ חדשני על מנת להגדיל רווחים, אפילו אם הקשר של המהלך לא בדיוק מתואם לכלכלה שאני ואתה גדלנו עליה ובינתיים זה עובד לו", אמר סטיבן בחיוך של אבא שגאה בבנו, "האלגוריתם הוציא אותו מכל הקריפטו בזמן וכעת הבינה מכוונת אותו לכיוון תעשיות הביטחון, די הגיוני הייתי אומר". אנחנו מספרים לכם את הדברים אלו כי באמצעותם אפשר ללמוד על מצבה הכלכלי-חברתי של ארה"ב.
זה חשוב כי ארה"ב, על כל מגרעותיה, המרשימים לא פחות מיתרונותיה, היא עדיין המנוע שמסובב את העולם, לבטח בתחום הכלכלי, עדיין מעצמה שעם כל הכבוד לסין היא היחידה מסוגה בתבל ועדיין, מה שחשוב לכל אדם שעדיין מאמין בדמוקרטיה, הדמוקרטיה הכי אמיתית, לטוב ולרע, בעולם.
ארה"ב של 2023, שאווירת הבחירות לנשיאות של נובמבר 2024 כבר עוטפת אותה מכל כיוון, נמצאת, מהבחינה הכלכלית-חברתית, במצב שחלקים שהולכים וגדלים מהציבור האמריקאי לא חוו מימיהם, חוסר וודאות גדול מכפי שחוו בעבר. חלק מחוסר הוודאות קשור בשינויים שעוברת התקשורת הכלכלית שהפער בה בין עובדות להערכות (אפילו לפייק) הולך ומטשטש כתוצאה ממלחמות הרייטינג אל מול הרשתות החברתיות. דור הבייבי-בומרס (ילידי 1946-1964), שעדיין מובילים את השלטון והכלכלה יוצא מהתמונה, מעבירים את המקל לדורות ה-X (ילידי 1965-80), ה-Y (ילידי 1981-96) ואפילו ל"ילדים" של דור ה-Z (ילידי 1997-2010) חסרי הסבלנות שמבחינתם ובשל שליטתם בטכנולוגיות התקשורת המשתנות "העולם שייך לצעירים..".
מספיק לראות את הקהל שמגיע למרכז ברקליס או לתיאטרון שוברט, שרובו ככולו אינו דומה לקהל שראינו במקומות כאלו בסוף המאה הקודמת (במרכז ברקליס ראינו הרבה יותר חרדים ברוקלינאים, בנים ובנות, אפרו-אמריקאים ולטינים מהואספים שמלאו אולמות בעבר). מספיק להסתובב שעה קלה ב"טבורו של עולם", הטיים-סקוור של מנהטן, לראות את הפרסומות, לשמוע המוזיקה ואפילו לבדוק את שלל המסעדות כדי להסכים שאנחנו, בייבי-בומרס, כבר לא במשחק בכלל. איך אמר הבן של סטיבן מבלי ששם לב עם מי הוא יושב, "הבייבי בומרס בוול סטריט כבר מתו ממזמן רק שאינם יודעים זאת" ואתה מבין ש"הילד" לא שחלילה התכוון לפגוע הוא פשוט ציין עובדות.
השינויים אינם פוסחים על וול סטריט. הבייבי-בומרס ששלטו בכלכלה עוזבים והדור הצעיר עובר למושב הנהג, באפט out ומאסק in. GE, אלקואה אלומיניום (AA), IBM ושכמותן שהובילו את מדדי המאה שעברה הוחלפו ע"י משבשות טכנולוגיות כמו TSLA, AMZN, NVDA, GOOG כאשר יותר ויותר פלטפורמות מנוהלות ע"י בינה מלאכותית.
ביאהו בדקו את הקשר ההיסטורי שבין פרסום דוחות רבעוניים למגמה שתתפתח במהלך הרבעון. מיהן החברות המשפיעות ביותר על התפתחות מגמה? ב-1980 היו אלו AA, DD, GE וכמותן שקבעו מגמות. היום מדובר ב"חברות שבאמצעותן נמדדת הצריכה", חברות כמו FDX ו-UPS שכמות החבילות שהן מעבירות היא אינדיקציה לצריכה, חברות כמו AAPL ו-GOOG מחד WMT ו- AMZN מאידך. וישנן כמובן חברות מהסוג של טסלה, ISRG, NVDA ועוד "חברות שמייצרות בהצלחה מוצר צריכה משבש" כפי שהיימן מכנה ובצדק.
ארה"ב, שבשנות ה-80 הועסקו בתעשייה 19.6 מיליון עובדים מתוך אוכלוסייה שאז מנתה 226 מיליון מעסיקה כיום רק 13 מיליון עובדים בתעשייה כשהאוכלוסייה על 332 מיליון (זה "קצת" מטעה כי ארה"ב היא עדיין היצואנית השנייה בגודלה בעולם של מוצרי תעשייה אחרי סין כאשר החלק הארי של היצוא הסיני תלוי בארה"ב וארה"ב היא יצואנית החקלאות המובילה בעולם).
מה שאנחנו מנסים להסביר הוא שבגלל השינויים הטכנולוגיים האדירים ששיבשו אקסיומות כלכליות של המאה ה-20 נוספו, במיוחד בעשור האחרון, שינויים דמוגרפיים וחברתיים ואלו, "בעזרת" מספר ברבורים שחורים, הוסיפו לבלגן וחוסר הוודאות שהמשקיע חייב לנווט בתוכם. אין זה פלא שהשוק מזדעזע כפי שהוא מזדעזע ואי הוודאות עולה.
אבל עם כל השינויים המדהימים שעברו על ארה"ב, בכל תחום, הגישה הבסיסית להשקעות לא השתנתה, האמריקאי עדיין מעדיף השקעה במניות כשהוא נצמד לאמונתו שכלכלת ארה"ב תמשיך את מסלול הצמיחה ההיסטורי שלה שנמצא בעלייה כמעט מתמדת. צמיחה שמהפכות הטכנולוגיה השונות, מאז סוף המאה ה-19, לצד "החלום האמריקאי", "דואגות" לכך. הצמיחה בתוצר לנפש בארה"ב עולה בכול שנה מאז 1947 (ההשתקמות ממלחמת העולם השנייה) מלבד בשנים 2009 (משבר 2008-9) ו-2020 (הקורונה). יותר מכך, ההכנסה לנפש בארה"ב גדלה ברציפות (שוב להוציא 2009 ו-2020) מאז 1947 כאשר 2 המדדים מגבירים את הקצב מאז התחילה ההתמזגות בין מהפכת הטכנולוגיה לכלכלת המיינסטרים ב-2009-10. גם המגמה בקצב הצמיחה הכלכלית הריאלית של התוצר בארה"ב דומה. התחזית להמשך הצמיחה, עד ל-2025 מצביעות על חזרה למסלול ההיסטורי של עליות, בכך מאמינים רוב משקיעי ארה"ב ועוד מיליוני משקיעים גלובליים שהטכנולוגיה אפשרה כניסתם ל"משחק". ההתקדמות הטכנולוגית, ברפואה או בביטחון, בתחבורה, באנרגיה, בחקלאות ובכל תחום למעשה, מבטיחה המשך הצמיחה הכלכלית ואת זה רואים היטב בהתנהגות שוק ההון אל מול אזהרות המומחים.
דוגמאות: שלוש תעשיות ענק, הרפואה (12 טריליון ב-2022 וחזוי ל-19 ב 2029) והרכב (3.6 טריליון ב-2022 ל-6.07 ב-2030), ביחד כ-14%מהכלכלה הגלובלית ותעשיית החלל האזרחית שרק מתחילה נמצאות ברגע זה בתוך תהליך שיבוש טוטאלי/הקמה שייקח שנים ויעזור, ביחד עם שאר הסקטורים שעוברים תהליך דומה, להמשך הצמיחה. הרפואה עוברת למניעה, תעשיית הרכב לרכב חשמלי ולאחר מכן לאוטונומי שגם זה יארך שנים ואילו תעשיית החלל, תחום חדשני במהפכה הטכנולוגית מוערכת לתרום כ-1.1 טריליון דולרים לכלכלת ארה"ב עד סוף העשור. מומלץ לעיין במחקר של הבנק אוף אמריקה.
בהקשר הזה, ספינת הכוכבים המופלאה של מאסק, SpaceX מתכוננת לצאת למאדים כבר השנה ומומלץ לראות את הסרטון המצורף.
חברת הייעוץ המובילה בעולם בהערכת שווי מותג, Brand Finance, הודיעה השבוע שערך המותג של טסלה עלה ב-44% משנה לשנה ל-66.2 מיליארד דולר, פי חמישה מהרמה שלפני המגפה. הדו"ח מציין שזו הפעם הראשונה שמותג שאינו מייצר מנועי בעירה פנימית עומד בראש הדירוג העולמי. טסלה מקדימה את Mercedes-Benz Group עם שווי מותג של 58.8 מיליארד דולר ואת Toyota Corp עם 52.5 מיליארד.
ברטרנד צ'ובט מנכ"ל Brand אמר: "זה הישג יוצא דופן ומהווה עדות לערכו של המותג של טסלה". אנחנו טוענים שההישג מעיד על תרומת המהפכה להמשך הצמיחה ועל "חכמת ההמון" שצודקת. תעשיית המכוניות החשמליות הגלובלית כולה הגיעה, ב-2022, רק ל-5.8% מתעשיית הרכב שמונע באמצעות מנוע בעירה פנימי, אבל אין שום ספק שהתעשייה כולה תנוע בכיוון החשמל והרכב האוטונומי שעדיין לא הגיע לצרכן.
השיבוש של תעשיית הבריאות גדול בהרבה מזה של תעשיית הרכב. פייזר (סימול:PFE) כדוגמה, לאחר שפיתחה מניעה לקורונה קבלה השבוע תוצאות מצוינות לחיסון שפתחה, ה- RSVpreF כנגד מחלות בדרכי נשימה של תינוקות מה שיהפוך את זריקת פייזר לחיסון האימהי הראשון הזמין למניעת המחלה בתינוקות. תהליך השיבוש הזה, שכאמור עובר על כל מגזר כלכלי ושתדלק צמיחה כלכלית מוגברת מאז 2009-10, רק בתחילתו וימשיך לתדלק לאורך שנים. חכמת ההמון צודקת!
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
24.שלמה- מה העמדה שלך לגבי אנבידייה? האם אתה חושב שהמנייהמגיב 16/04/2023 17:11הגב לתגובה זו0 0יקרה?סגור
-
אחת מחברות העיצוב המובילות (ל"ת)שלמה גרינברג 17/04/2023 11:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אחת החבורות העצובות שמובילות לשערי הגהינום. (ל"ת)לשלמה תקן ופרסם 21/04/2023 17:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
23.בקרוב ירידות לכוון ה 3000 (ל"ת)וילסון מורגן סטנלי 16/04/2023 04:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
רק כעובדהשלמה גרינברג 16/04/2023 15:44הגב לתגובה זו1 0וילסון טוען כך מזה כשנה, קל לבדוק11סגור
- טען עוד
-
22.ירידות 20%=מיתוןהמטעה 15/04/2023 12:54הגב לתגובה זו0 0וכך צפו שוקי ההון,כעת הציפיה ליציאה מהמיתון הדרגתית,זה הכל,אך מיתון היה וישנו כעת שאל את קהל האזרחיםסגור
-
לפי התנהגות האזרחיםשלמה גרינברג 16/04/2023 15:46הגב לתגובה זו1 0בישראל כמו בארה"ב, אין מיתוןסגור
-
במרץ הירידות היו של 30-35 % בממוצע ולא היה מיתון. (ל"ת)כגן 16/04/2023 11:23הגב לתגובה זו1 0סגור
-
מרץ 2020* (ל"ת)כגן 17/04/2023 10:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
21.שמלמה איש יקר אני מעריך את הכתיבה שלך המורחבת והמשכילהאוריה 15/04/2023 05:58הגב לתגובה זו2 1בעיניין הריבית , הפד מעלה את הריבית כמו סוס עיוור ככה זה נראה הרי , ידוע שהריבית כמו שמועילה לאינפלציה יכולה גם לפגוע בחברות תעשייה וכל אזרח קטן שרואה עליה בכל המוצרים אם בטכנולוגיה אם למשקי הבית שיכול לגרום לפחות הצאת כספים לרכישת מוצרים כאלו ואחרים והגלגלה יחזור לחברות התעשייה כפגיעה ברווחים . במידה והריבית תתחיל לרדת בהדרגתיות ככה המשק יצמח טוב יותר והדבר יקלה על משקי הבית והתעשייה כאוויר לנשימה , תקנו אותי אם אני טועה , המלחמה באינפלציה בעליות ריבית יכול לגרום נזק מאשר אינטרס אישי של הפד להשיג ניצחון על חשבון אחרים כפגיעה אם תעשייה אם משקי הבית כאחד .סגור
-
אכן שמלמה איש יקר....איזה שש אלף שקל (ל"ת)מברי 16/04/2023 15:53הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הפדשלמה גרינברג 15/04/2023 11:24הגב לתגובה זו4 0הדבר האחרון שאפשר להאשים בו את הבנק המרכזי של ארה"ב הוא התנהגות כשל סוס עיוור. חשוב להבין כיצד הפד פועל, הוא האחראי הבלעדי על המדיניות המוניטרית של ארה"ב וכמות המשתנים שהוא מקבל היא הגדולה בעולם והמעודכנת ביותר. הפד, כמו האמריקאים כולם, העדיף, מאז ומעולם, פעילות אגרסיבית על מנת לסיים בעיות (כפי שהוא מעריך) שפוגעות במדיניות הטווח הארוך שלו. האינפלציה הרימה ראש בעיקר בשל מה שמכנים "ברבורים שחורים" ולא בגלל עודפי ביקוש שיצרו עליות מחירים, אינפלציה של צד ההצע. הוועדה ללפעילות בשוק (ה-FOMC) בראשות הנגיד, 12 המושלים וכמה מומחים (שאינם מצביעים), היא שמובילה ההחלטות. הפד אגב עצמאי לחלוטין להחליט. מה שלדעתי קורה הוא שהמטרה העליונה של הפד כרגע היא עצירת האינפלציה וההנחה שמובילה את המשך ההעלאות היא שהכלכלה האמריקאית חזקה מספיק לעמוד בבעיות (שאת חלקן אתה מזכיר). מה שמנחה אותם כרגע זה הניסיון לאבחן את מצב האינפלציה מול מצב הצריכה, התעסוקה ומחירי חומרי הגלם. "הוויכוח" בין הפד למשקיעים הוא מתי בדיוק לשנות כיוון. הפד, שמקבל את האינפורמציה העדכנית ביותר, מאמין כנראה שלפי האינפורמציה יש מקום לעוד העלאהסגור
-
20.מסקנותיומאוד מדוייק 15/04/2023 00:42הגב לתגובה זו2 1המסכנותסגור
-
19.הפד מנסה תוך כדיי העלאת הריביתיובל 14/04/2023 23:45הגב לתגובה זו1 3גם לצמצם את המאזן האסטרונומי ולצמצם את החוב. והוא נכשל בשניהם. המחיר יבוא במהרה ויהיה מהיר וכואבסגור
-
זה לא מה שהם מנסים (ל"ת)שלמה גרינברג 15/04/2023 11:25הגב לתגובה זו4 0סגור
-
18.פייזריוסף אלירן 14/04/2023 22:38הגב לתגובה זו2 0מהנה לקרוא. שלמה הנכבד יש בכתבה איזכור חיובי ואופטימי לפייזר. אבל נדמה לי שהן האנליסטים והן המשקיעים לא סופרים את המניה. יש מצב להקדיש לחברה ולתחום שלה כתבה מלאה ? תודה.סגור
-
17.נהדר, שלמה. כיף לקרוא בים התבהלה.כגן 14/04/2023 21:21הגב לתגובה זו3 2.סגור
-
התכוונת ים הבלבלה... (ל"ת)לכגן 16/04/2023 15:54הגב לתגובה זו1 0סגור
-
כן, אבל מדובר גם בתבהלה מכוונת , מגויסת , ממומנת ושקריתכגן 17/04/2023 10:51הגב לתגובה זו0 0ותעמולתית.סגור
-
16.מוסיף ומרחיב, תודה! לאמריקאים חוב ענקאיתן 14/04/2023 19:44הגב לתגובה זו4 0לא הכול וורוד, בהמעטה. בנון לא ישלם את החוב שלהם.סגור
-
אין ספק שישלם (ל"ת)שלמה גרינברג 15/04/2023 11:27הגב לתגובה זו3 0סגור
-
לעולם לא ישלם. אל תשלה את עצמך ואת קוראיך הנאמנים (ל"ת)כלכלן לשלמה 16/04/2023 15:56הגב לתגובה זו1 0סגור
-
ארצות הברית בנקרוט.תוספת ממדען 14/04/2023 21:40הגב לתגובה זו5 0מה שמפמפמים לכם....אל תאמינו....סגור
-
15.קוראים בצמאהחנן 14/04/2023 19:11הגב לתגובה זו6 0מרתק ומסקרן הכיווני כתיבה בכתבהסגור
-
14.מפרגן לך על הכותרת התמציתית , אבל -עוז 14/04/2023 17:56הגב לתגובה זו5 0הפד פועל לייצר מיתון, או לפחות התמתנות בצריכה, כשהדרך היא לתת ערך מסוים לכסף, כלומר ריבית לא אפסית. אם לא יהיה מיתון, תהיה אינפלציה משוגעת, ואתה מספיק מבוגר לזכור מה הלך פה בשנות ה80סגור
-
הפד לא עוסק במדיניות פיסיקלית (ל"ת)שלמה גרינברג 15/04/2023 11:28הגב לתגובה זו2 0סגור
-
13.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 14/04/2023 17:55הגב לתגובה זו4 0סגור
-
תודה על מה? (ל"ת)לאמוניני 14/04/2023 19:52הגב לתגובה זו6 4סגור
-
על הדגים. (ל"ת)בן 17/04/2023 10:52הגב לתגובה זו0 0סגור
-
דגים מסריחים ורקובים (ל"ת)לבן 21/04/2023 17:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.אחדים אוהבים זאת חםשמואל 14/04/2023 17:38הגב לתגובה זו3 0הסרט הוקרן בארץ תחת השם "חמים וטעים".סגור
-
11.אתה בדיוק כמו שאר התקשורת רק הפוךדמוסטנס 14/04/2023 17:19הגב לתגובה זו6 1מישהו ממכם בסוף יהיה צודק אין הרבה אפשרויותסגור
-
10.ההמון טועה בגדול ! תמי נכנס כשיקר יוצא כשזול! (ל"ת)העם 14/04/2023 17:01הגב לתגובה זו11 0סגור
-
9.ומה עם הפיל שבחדר?א. 14/04/2023 16:57הגב לתגובה זו9 0מאוד מעריך את הכתיבה של שלמה, קורא בקביעות כבר הרבה מאוד שנים גם אם לא מסכים עם חלק ניכר ממסכנותיו. קודם כל, מאז המשבר הגדול של 2008-2009 הצמיחה של הכלכלה האמריקאית (כמו גם העולמית ברוב המדינות המפותחות) היתה אנמית ביותר למרות הריבית האפסית. דבר שני, הרבעון האחרון של הדוח"ות היה לא טוב בלשון המעטה. כשאני מסתכל על הגליונות שמפורסמים באתר של אסאנפי התחזית של האנליסטים (שלמה מרבה להשתמש בהערוכות שלהם) לחברות המדד היתה 48.3$ למניה וזה הסתיים ב 39.6$ שזה קרוב ל-20% ירידה ברווחיות. יש בסיס סביר להעריך שהמגמה תישמשך עמוק לתוך 2023. ומה שאפילו יותר חשוב, נכון ארה"ב עדיין נשארת כלכלה הכי מפותחת עם שוק ההון הכי נזיל ומתקדם ובנוסף יש חידושים טכנולוגיים בלי סוף שממשיכים לדחוף קדימה. אבל 15 שנה של ניסויים מונטריים של ריבית אפס (גם שהיו מוצדקים בהתחלה על מנת למנוע אסון של 2008) הביאו למפנה בחברות ותאגידים כאשר במקום להשקיע בציוד, טכנולוגיה ומו"פ הם קנו בעיקר מתחרים ומניות של עצמם (כי הרי כסף הוא חינם). וקשה לדמיין מצב כאשר אף אחד לא ישלם את המחיר על 15 שנות הטירוף שהזניק את שווי החברות לסטרטוספרהסגור
-
אתה טועהשלמה גרינברג 15/04/2023 11:39הגב לתגובה זו2 0רק אציין שבתקופה מאז 2009 צמחה הכלכלה האמריקאית ביותר מ-% 64, אחת מתקופות הצמיחה המהירות שהיו שם כל יתר הדברים שכתבת פשוט אינם נכונים במיוחד הקטע על המפנה כביכול של חברות ותאגידיםסגור
-
מדוייק!!! (ל"ת)ג'וני 14/04/2023 17:47הגב לתגובה זו4 0סגור
-
8.פייזר כבר שנים סביב 40$ לא משתנה כלוםיועד 14/04/2023 16:27הגב לתגובה זו3 0מניה שכבר 15 שנה אי אפשר להרוויח ממנהסגור
-
פייזר,MCD,PEP,CLל 15/04/2023 00:44הגב לתגובה זו3 1בכולן לא מרוויחיםסגור
-
7.שלמה הזכרת מרצדס. מה דעתך על החברהביסלי 14/04/2023 16:26הגב לתגובה זו0 0וגם מצב המניה לדעתך ?תודהסגור
-
אם רק תחפוץ...אקח אותך לחצות את אירופה במרצדס מייבאךלמר שלמה 21/04/2023 17:05הגב לתגובה זו0 0שלי...רק תבקש...לא רוצה דבר בתמורה.סגור
-
יושב עלאני 15/04/2023 13:03הגב לתגובה זו1 0המשאיות של מרצדס שהן כלי עבודה מופלאים,לא המלצהסגור
-
אני כרגע על כיסא של רהיטי דורון. לא המלצה. (ל"ת)בן 16/04/2023 11:32הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.המסקנה מהכתבה - לקנות spyירדן 14/04/2023 16:25הגב לתגובה זו2 0שכל השינויים, המגמות, האופנותמגולם בו, בלי לנסות "להמר" או לשער.סגור
-
ולהחזיק כל החיים. בהצלחה.בן 16/04/2023 11:32הגב לתגובה זו1 0.סגור
-
לבכות אח"כוכרגיל 15/04/2023 13:05הגב לתגובה זו1 2שהעסק לא זז בעליה רק בירידהסגור
-
5.מעניין מאוד שלמה. תודה רבה (ל"ת)עמית 14/04/2023 16:24הגב לתגובה זו5 1סגור
-
4.אפשר את המשקפיים האופטימיות שלך? (ל"ת)מגן הציבור 14/04/2023 16:17הגב לתגובה זו9 1סגור
-
במניותמי שמשקיע 15/04/2023 13:06הגב לתגובה זו2 0חיב להיות אופטימי,כי פסימי מ פ ח ד לכספו ובורח מהר מידיסגור
-
3.כתבתי לך שהפד אינטרסנטצחי 14/04/2023 16:13הגב לתגובה זו2 0מזמן לפני הרבה חודשים וענית שהשיקולים שלו מקצועיים. קיצור שינית את דעתך.סגור
-
לא שיניתי כלוםשלמה גרינברג 15/04/2023 11:40הגב לתגובה זו2 0תקרא תגובתי ל-21סגור
-
2.גרינברג מגוון את הידע והחשיבה של משקיעיםסם 14/04/2023 16:08הגב לתגובה זו12 1כתבתו פותחת צוהר לחשיבה מתקדמת על שוק ההון האמריקאי והכלכלה למשקיע ממוצע. תענוג לקרוא ולהשכיל.סגור
-
התפכח ילד!!!! (ל"ת)לסם 14/04/2023 19:54הגב לתגובה זו7 1סגור
-
1.מכפילי הרווח במדד 500 19 לפני שני רבעונים....ראו הוזהרת !! 14/04/2023 16:07הגב לתגובה זו3 1ק ט ס ט ר ו פ ה .סגור