מהלכים סיניים כחלק ממשחק השחמט העולמי - כך מנסה סין להשתלט על העולם

בהתחלה היא התחזקה באפריקה וניצלה את המערב הרדום, אחר כך היא החלה למסד קשרים עם ערב הסעודית; למה הסעודים מייחלים לקשר עם הסינים ואיך זה קשור לעיר העתיד ניאום הסעודית שתעלה חצי טריליון דולר?
 | 

בהתחלה לקחנו את אפריקה - ניתן לראות בחדירה הסינית לאפריקה הדהוד למשפט משירו הידוע של ליאונרד כהן "קודם ניקח את מנהטן ואח"כ את ברלין". שנים רבות שאינספור סינים מתרוצצים לאורך ולרוחב יבשת אפריקה תוך רקימת יחסים עם כל מדינה שרק מוכנה לכך. וכולן מוכנות. סין רוכשת או מתפעלת נמלים רבים מסביב ליבשת, רוכשת מכרות, סוללת כבישים ובונה סכרים. היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של יבשת אפריקה, בהיקף כ-280 מיליארדי דולרים בשנת 2022 ומספקת כ-16% מסך היבוא של היבשת.

עם השקעות מצטברות הנאמדות בכ-300 מיליארדי דולרים במהלך 25 השנים האחרונות ולמעלה מ-10,000 חברות סיניות הפועלות שם, שווי העסקים הסיניים באפריקה נאמד כבר ביותר מ-2 טריליוני דולרים. חברות סיניות פועלות במגזרים רבים של הכלכלה האפריקאית: כמעט שליש עוסקות בתעשייה, רבע בשירותים וכחמישית במסחר ובבנייה/נדל"ן. בתחום הייצור, חברת הייעוץ מקינזי מעריכה ש-12% מהייצור התעשייתי של אפריקה - בשווי של כ-500 מיליארדי דולרים בשנה מתופעל על ידי חברות סיניות.

בתחום התשתיות, הדומיננטיות של חברות סיניות בולטת עוד יותר והן טוענות לכמעט 50% משוק הבנייה הבינלאומי של אפריקה. כל זה מבחינת הממשל הסיני הוא בעצם חלק מ"משחק הרכבה" גיאו-אסטרטגי אחד גדול כאשר הרציונל הוא קודם כל הבטחת מקורות של חומרי גלם אך גם השפעה פוליטית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חלק מהתופעה אפילו מפתיע - עובדים סיניים שנשלחים לשנים רבות או סוחרים סיניים החיים שם - חלקם סופו של דבר מתחתנים עם הנשים המקומיות. בחלק מהמקרים בעידוד סמוי או אפילו גלוי של שלטונות סין, מתוך אמונה שזו דרך נוספת להגברת ההשפעה ביבשת. דוגמה לכך ניתן לראות בקבלנים, סוחרים, משקיעים ויזמים מסין הזורמים לאוגנדה מזה שני עשורים. סין מזרימה כמחצית מסך ההשקעות הזרות למדינה המזרח אפריקאית וחברות סיניות בונות בה פרויקטי תשתית גדולים כמו האצטדיון הלאומי מנדלה, סכר אנרגיה הידרודינמי במערב אוגנדה והכביש המהיר שמחבר את אנטבה לקמפלה.

היציבות והביקוש באוגנדה לסחורות זולות, מביאה סוחרים עצמאיים ואנשי עסקים סיניים לפתוח מפעלים וחנויות קמעונאיות לממכר סחורות סיניות מיובאות. מעריכים שכ-50,000 סינים חיים כיום באוגנדה ולפי פקידי ההגירה של המדינה מספר גדל והולך של גברים סיניים מתחתנים עם נשים אוגנדיות ומביאים צאצאים לעולם, זאת כדי להשיג תושבות ולהמשיך את האינטרסים העסקיים שלהם במדינה.

בכל מקרה חיבוק הדב מלוכסן העיניים שהדומיננטיות שלו באפריקה הפכה להיות דרמטית, היא תוצאה של לא פחות מ"הירדמות בשמירה" של הממשלים האמריקאיים והמערביים לדורותיהם. כעת זה כבר מאוחר מדי. 54 המדינות ביבשת אפריקה כמעט ללא יוצא מן הכלל, הן עניות במקרה הטוב ופושטות רגל במקרה הרע. רבות מהן חייבות לסינים חובות כספיים שהולכים ותופחים (שאת רובם סין כנראה לא תראה חזרה), שמקורם בפרויקטי ענק שהסינים ביצעו, תוך מתן קווי אשראי נדיבים ביותר ודחיקת מתחרים ממדינות אחרות.

כחלק מהמהלך האסטרטגי הזה סין גם רכשה בשנים האחרונות שורה של מכרות ליתיום באפריקה, מינרל קריטי לרכבים חשמליים. לא חסר ליתיום בעולם אך יש מחסור במכרות זמינים ולוקח זמן לפתח חדשים והביקוש הגואה לרכבים חשמליים מצריך אספקה כאן ועכשיו. סין חשוב לציין ראתה את המהלך הזה של משחק השחמט העולמי שנים מראש.

סין מבצעת מהלך לבנטיני
במסגרת המשחק הזה סין נכנסת היכן שהיא יכולה מול ארה"ב בפרט ומדינות המערב בכלל. בעיניים אלו יש גם לראות את בחישתה במזרח התיכון. במסגרת דברים שרקחה היא צצה כעת כשושבינה של היחסים שהתחדשו בין איראן לסעודיה. אמנם חידוש היחסים בין סעודיה לאיראן הוא משהו שמתבשל עוד מ-2020 אך המעורבות הסינית הפתיעה.

אצל הסעודים האינטרס המרכזי קשור היה לרצון לסיים את המלחמה נגד החות'ים בתימן. המנוף הסיני עליהם קשור כנראה להקמתה של עיר העתיד הסעודית החדשה ניאום, פרויקט הדגל שמקדם יורש העצר והשליט בפועל בן סלמאן. תשאלו ממתי הסעודים זקוקים לכסף? העיר ניאום שתוקם בצד הסעודי לחופי מפרץ אילת היא פרויקט כה שאפתני עד שהוא מצריך כספים בסדרי גודל שהעולם טרם ראה, בכל אופן בכל הקשור לצורך הקמת עיר. ניאום מתוכננת עבור לא פחות מ-9 מיליון תושבים ותהיה עתירת רובוטיקה, תוזן מאנרגיה ירוקה, תהיה מנותקת מהחום המעיק, יהיו בה ע"פ התכנון גורדי שחקים בגובה 500 מטר והיא תחובר בגשר שיעבור מעל מפרץ אילת לשארם א-שייח בצד המצרי.

הערכות מדברות על השקעות בסד"ג של לא פחות מחצי טריליון דולר. הקמתה החלה ב-2017 וסכומי כסף כאלו אפילו הסעודים מתקשים להרים. אז בשביל מה יש חברים? נראה שהסינים מוכנים לבוא לעזרה. והחברים הם בעלי ידע עצום בהקמת ערים חדשות מאפס ובמהירות רבה ונותנים קווי אשראי נדיבים ביותר.

בכל מקרה סיפור התיווך הסיני בא כהפתעה לאמריקאים. אמנם הממשל הדמוקרטי רודף הצדק של ביידן שמאשים (בצדק כמובן) את הסעודים ברצח חאשוקג'י בטורקיה, כבר מזמן מטריד את בן סלמאן והם יודעים זאת. אך הם עדיין הופתעו. כפי שהופתעו לאחר ביקורו הבהול של ביידן אצל בן סלמאן ביולי 2022. על אף החיוכים שהיו בפגישה, הסעודים לא רק שלא הורידו את מחירי הנפט כבקשתו לקראת בחירות האמצע בארה"ב, אלא עשו הפוך וגרמו להעלאתם. כבר אז ניתן היה להבין לאן נושבת הרוח. מהלך דומה נעשה אך באחרונה, עם הודעה מפתיעה על צמצום נוסף בתפוקת הנפט של אופ"ק, שוב בהובלה סעודית, שמשמעותה פגיעה במאמצי המלחמה באינפלציה של ממשל ביידן. והנה גלולה מרה בדמות חדירה סינית עזת מצח למרחבי המפרץ הפרסי.

החדירה לאפריקה, למזרח התיכון, למרכז אסיה, לדרום אמריקה ולמקומות נוספים מייצרת לסין מנופים גלובליים. עדיין, אין בהם בכדי לשנות את ההערכות המוצקות שסין לא תצליח לעקוף את ארה"ב כמעצמה מספר אחת, זאת כפי שניתחתי במאמר קודם. אך זה בהחלט מראה עד כמה היא מתוחכמת בניסיונותיה וחתירתה להיות כזו.

ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    מעניין. (ל"ת)
    הקורא 23/04/2023 15:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    אמרקאים גם חומדים את אוקראינה ועוד
    בן 17/04/2023 23:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למדו למסחר את כולם לנדלן ומה שהם לא שולטים משמיצים .ככה ששני הצדדים מנסים להשתלט ובסוף לקחת את החופש העיסוק
    סגור
  • 5.
    כמה גזענות ושנאה ל"מלוכסנים"הסינים (ל"ת)
    אומה נדיבה שבונה את 16/04/2023 20:51
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • אזרחי סין האומללים נאנקים תחת המגף הקומונסיטי הסיני
    בשם החופש והדמוקרטיה 17/04/2023 12:29
    הגב לתגובה זו
    2 1
    רק מתחסד צבוע יכול לחשוב שהפחד מסין נובע רק משנאת זרים גם הסינים עצמם מתעבים את המשטר ומייחלים להפלתו כשתבין את זה זה יהיה מאוחר מדי
    סגור
  • 4.
    טוב שיש מי שמשקיע דמים ולא דם
    לילי 16/04/2023 20:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סין משקיעה ומשיגה השפעה ע"י כסף רוסיה רוצה השפעה באוקראינה ע"י מלחמה שעולה בדם רב ובכסף רב= דמים
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    הממשל הסיני מעודד גם נישואין ליהודים
    דוד 16/04/2023 10:16
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כשהייתי בסין ראיתי פרסומות וגם דיברתי עם אקדמאים שטענו שהממשל מעודד נישואין ליהודים. הם מראים כמה מוצלחים ויציבים הנישואים האלה, מראים הצלחה כלכלית, מראים הצלחה ערכית, ומשבחים את התרבות היהודית. רק כדי לייצור מצב של אפשרות שהייה חוקית בישראל. הם רוצים לעשות מה שרוסיה עשתה, " רוסיה מגנה על אזרחי רוסיה" וכך מרשה לעצמה לפלוש לגאורגיה , קרים ועוד.. הסינים רוצים מאוד את הטכנולוגיה שלנו ואם נרשה להם הם יציפו את ישראל בכמה מליוני סינים , זה יכול לקרות בתוך שנתיים שישלחו לכאן 10 מליון סינים ....
    סגור
  • 2.
    ביידן הנשיא הכי גרוע בכל הזמנים..
    רועי לוי 16/04/2023 10:06
    הגב לתגובה זו
    11 3
    משמיד את ארצות הברית וגורם לכל בעלות הברית שלה בעולם לחשוב על חלופות. תראו כמה נזק הוא גרם בשנתיים וקצת שהוא נשיא,מקווה שנשרוד את הזמן שנשאר עד הנשיא הבא.
    סגור
  • אובמה היה הגרוע ביותר עם יחסי ציבור מבית מדרשם של הפייק (ל"ת)
    הרצוג - לא הנשיא שלי 18/04/2023 16:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • לא תושמד
    ארה"ב 16/04/2023 22:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כפי שעדיין זה לא קרה,ישראל כן תושמד כפי שכבר קרה פעמיים והכל עקב שנאה עצמית תהומית אצלנו
    סגור
  • 1.
    תמשיכו לנפח…. (ל"ת)
    לוקו 16/04/2023 09:30
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות