
על רקע הגבלות הסחר בשבבים: שרת האוצר האמריקאית קוראת למערכת יחסים כלכלית הוגנת מול סין
האיסור האחרון בארה"ב למכור חלק מהמוליכים למחצה לסין לא נועד ליצור יתרון כלכלי, כך אמרה שרת האוצר האמריקנית ג'נט ילן. "הגנה על טכנולוגיות מסוימות מהמנגנון הצבאי והביטחוני של סין היא בעלת אינטרס לאומי חיוני", ציינה והוסיפה כי "פעולות הביטחון הלאומי הללו לא נועדו על מנת שנשיג יתרון כלכלי-תחרותי, או לחנוק את המודרניזציה הכלכלית והטכנולוגית של סין". את הדברים אמרה על רקע הקשרים הרעועים בין המעצמות שנמצאים במצב הגרוע ביותר מזה עשרות שנים, לאחר שלפני חודשיים בלון ריגול החשוד כסיני עף מעל ארה"ב.
בשנה שעברה, הנשיא ג'ו ביידן החמיר את מגבלות הייצוא לסין בכל הקשור לשבבים המתקדמים. המהלך אמנם נועד להגן על קניין רוחני ולמנוע שימוש בטכנולוגיה העדכנית ביותר למטרות צבאיות, אך הוא גם פגע במכירות של יצרניות שבבים כמו אנבידיה NVIDIA COR ואינטל INTEL CORPORATION .
סין התלוננה על ההגבלות של ממשל ביידן, עשתה מספר צעדי תגמול, והשיקה סקירה של מוצרי Micron Technology MICRON TECHNOLOGY על רקע ביטחון לאומי. המתח הוביל לחשש שמא מתחילה מלחמה קרה טכנולוגית חדשה. ילן ביקשה להפיג את הפחדים האלה ואמרה כי "ארצות הברית לא מחפשת תחרות שבה המנצח זוכה בכל הקופה. במקום זאת אנחנו מאמימנים זו תחרות בריאה".
גורמים רשמיים בארה"ב וסין מסכימים שהיחסים הידרדרו לרמה הנמוכה ביותר מאז שנורמלו ב-1979, כאשר המתיחות עלתה בחדות סביב טייוואן והדאגות הגוברות של ארה"ב מפעילות צבאית סינית אסרטיבית ברחבי המדינה. בייג'ינג מאמינה שוושינגטון מנסה לבסס את עליונותה על ידי הגבלת יכולתה של סין לפתח תעשיית מוליכים למחצה מתקדמת, וטוענת שארה"ב עוזרת לטייוואן להתנגד לתוכנית ארוכת הטווח שלה כדי להביא אותה תחת שליטה.
התוכנית לשיקום היחסים בין המעצמות נפלה כאשר בלון הריגול הופיע מעל ארה"ב ובלינקן ביטל בפתאומיות את מה שהיה הביקור הראשון בסין של פקיד בממשל ביידן מזה מספר שנים. בייג'ינג התנגדה לשינוי מועד הביקור בשל חשש שה-FBI עשוי לפרסם בקרוב דוח על אירוע הבלון. אבל באופן חריג שני בכירים במחלקת המסחר נסעו החודש לבייג'ינג לשיחות על ביקור אפשרי בהמשך השנה של ג'ינה ריימונדו, מזכירת המסחר.
ילן דוחה את ההצעות לפיהן ארה"ב נמצאת בדעיכה, ומתייחסת בעקיפין להצהרות של גורמים רשמיים בסין כי "המזרח עולה, בעוד המערב יורד". "התבטאויות על ירידה בארה"ב קיימות כבר עשרות שנים, אבל הן תמיד הוכחו כשגויות", אמרה ילן.
- 5.מיקליס 21/04/2023 01:16הגב לתגובה זוהיא נגידת בנק והיא הוגת הרעיונות הסנקציוניים נגד רוסיה וסין ומדינות נוספות, עדיין לא הסבירה מה היא חיפשה בדיוק באוקראינה חודש שעבר
- 4.לילי 20/04/2023 19:15הגב לתגובה זולסין עודף יצוא לארה"ב ולמדינות אחרות . הגבלת היבוא מסין לארה"ב לגובה היצוא מארה"ב לסין יצור מערכת הוגנת .
- מיקליס 21/04/2023 01:19הגב לתגובה זוהכלכלה האמריקנית תקרוס, היא מחזיקה מחצית מרזרבות הדולרים העולמית ויכולה לשלוט במטבע הזה איך שתרצה
- 3.דויד - הצבר 20/04/2023 18:27הגב לתגובה זועלול להוביל למלחמת עולם כלכלית ושם למלחמה כוללת של כל המעצמות. סין מכרה לכל העולם זבל של מוצרים התעשרה והיום דולטת בכל מדינות הפח "עניות" וכמו דיקטטורה טובה ממשיכה להשליט טרור רך באיזורים מוכי אסונות. האמריקאים ישנים בעמידה ותכך יחליטו על מהלכים מסוכנים כמוצא אחרון.
- 2.צדק 20/04/2023 15:37הגב לתגובה זולארה"ב יש כבר היסטוריה של הריסת תעשיית השבבים היפנית בשנות ה- 80 ע"י הטלת מכסים. אז הם פחדו שהיפנים יעברו אותם כמעצמה הכלכלית הגדולה בעולם והיום הם מפחדים מהסינים. הכל סיפורי אלף לילה ולילה של האמריקאים.
- 1.אזרח 20/04/2023 15:30הגב לתגובה זוהחיים שלכם אמריקה מדפיסים דולרים בלי סוף וקונים בלי סוף על חשבון שאר אזרחי העולם שנאנקים מאיפלציה שאתם יוצרים קצת כלכלה בסיסית לא תזיק