מאזן הפד מצטמצם שוב, מה המשמעויות?
מבט על האופן שבו הפד שולט בכמות הכסף בשוק מקל על ההבנה מה קורה. כאשר הפד רוצה להמריץ את צמיחת הכלכלה, כפי שעשה לאחר סגירתה בזמן מגפת הקורונה, הוא יכול למעשה להדפיס כסף ולרכוש איתו נכסים כמו אג"ח ואג"ח משכנתא. מוכרים של החוב הזה מקבלים מזומן וכך הכסף זורם לתוך המערכת הפיננסית. בעוד שהקנייה של הפד מגדילה את מחירי האג"ח ומפחיתה את התשואות שלהם, או את שיעורי הריבית ובכך מגדילה את זמינות ההלוואות למשקי בית ועסקים, מה שנוטה להגביר את ההוצאות במשק, היות ולאנשים יש יותר כסף.
הכל עובד הפוך כאשר הפד מושך כסף מהמערכת, או מכווץ את המאזן שלו. לפני משבר הבנקים במרץ, הפד כיווץ את מאזנו במשך חודשים - מסלול מקביל למאמץ שלו להילחם באינפלציה על ידי העלאת ריבית. הנכסים במאזן הפד ירדו משיא של 9 טריליון דולר בתחילת 2022, לכמעט 8.3 טריליון דולר במרץ. הפיקדונות שיצאו מהבנקים, גרמו להם לבקש מהפד הלוואות ובכך העלו את מאזנו למעל 8.7 טריליון דולר.
כעת הפד חזר להמשיך ולצמצם את מאזנו, כשנכסיו ירדו כבר ל-8.6 טריליון דולר. הסיבה לכך היא שלמרות המשבר בבנק פירסט רפובליק, המצב בבנקים בכללותם די התייצב ולכן אין עוד צורך באקסטרה נזילות של הפד ואלה חדשות די טובות לכלכלה. כשהפד מצמצם את מאזנו בזמנים שנחשבים בעיניו טובים יותר זה מאפשר לו להגיע מוכן יותר למשברים עתידיים בכך שהוא מגדיל את יכולתו לרכוש נכסים ולהכניס כסף למערכת בזמני משבר.
הצד השני של המטבע לעומת זאת הוא שהפד חזר לנסות לצמצם את הביקוש. בקרוב הוא כנראה יעצור את העלאות הריבית לטווח קצר, אבל הוא עדיין מקטין את נכסי ההכנסה הקבועה שלו על ידי שמירה של המזומנים שהוא מקבל כשאיגרות החוב מבשילות, במקום להשתמש בכסף כדי לקנות עוד חוב. בשוק מקווים שהפד יוריד את הריבית השנה, לאור העובדה שקצב האינפלציה ירד. אבל אם זה יקרה, זה יהיה בתגובה לכלכלה חלשה יותר שתהווה איום על רווחי החברות.
אי הוודאות סביב כיוון שוק המניות הולכת וגוברת עם כל החלטת ריבית של הבנק המרכזי בארה"ב. חלק מהמשקיעים מאמינים כי רוב הירידות כבר מאחורינו, השוק כבר תמחר את כל העלאות הריבית ושבעצם השוק הדובי נגמר. מצד שני ישנם את "רואי השחורות" שהירידות שחווינו בשנה האחרונה הן רק קצה הקרחון. ג'רמי גרנתם לדוגמה, אחד המשקיעים המוכרים והמוצלחים בעולם, נמצא במחנה הפסימי. גרנתם כבר חזה בעבר כמה משברים, חלק ממה שהוביל לפרסום שלו, לפי דעתו אנחנו לקראת אחד מהמשברים האלה וכי שוק המניות נמצא בבועה אשר הולכת להתפוצץ בסוף השנה הבאה.
"רוב הירידות בשוק דובי גדול שכזה קורות רק אחרי הורדת הריבית הראשונה, אז תגיד לי מתי תהיה ההורדה הראשונה, ואני אומר לך מתי החצי השני של הכאב הולך להיות" אמר גרנתם בפודקאסט בסוף השבוע האחרון. עוד בספטמבר הזהיר גרנתם כי השוק נמצא ב"סופר-בועה" בה המחירים נמצאים במצב גבוה בצורה לא סבירה.
מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש מרץ עמד על 5%, מתחת לצפי של 5.2%, בראייה חודשית נרשמה עלייה של 0.1%, הצפי היה ל-0.2%. מדד הליבה עלה ב-5.6% בראייה שנתית וב-0.4% בראייה חודשית, בהתאם לצפי. העלייה השנתית במדד היא העלייה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021, מצד שני במדד הליבה הנתונים פחות מעודדים כשבחודש שעבר הנתון עמד על 5.5%, ביוני 2021 הנתון עמד על 3.8%. בראייה חודשית עלו מחירי השכירות ב-0.45% לעומת 0.8% בחודש שעבר והנתון הנמוך ביותר מאז מרץ 2022. מחירי המזון הביתי ירדו ב-0.3%, ירידה ראשונה מאז ספטמבר 2020, אך עדיין מדובר על עלייה של 8.4% בהשוואה לשנה שעברה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.צפיות ובקושיםלדעתי 27/04/2023 01:24הגב לתגובה זו1 0מחירי האינרגיה הם פיקציה.סגור