מה אפשר ללמוד מהדוחות הכספיים על מצב הכלכלה, האם כדאי להשקיע בזהב ומה מחיר היעד של מיקרוסופט?
עקבנו מקרוב אחרי פרסומי תוצאות הרבעון הראשון של 2023, מאקרו ומיקרו ובמיוחד תוצאות חברות הטכנולוגיה המובילות (כמו MSFT ,GOOG, META), חברות התעשייה הגלובליות (כמו GE או DHR) וחברות הקצה לצרכן (מהסוג של PG). מהדוחות וההנחיות שלהן, לצד הסטטיסטיקה הרבעונית שמתפרסמת, יכול המשקיע לקבל תמונה אמיתית על המצב הכלכלי ועל כדאיות ההשקעה ברמות השוק הנוכחיות מול אלטרנטיבות שונות (כמו אגרות חוב למשל, פיקדונות וכו'). חשוב שהתמונה שהמשקיע בוחן, לצורך גיבוש חוות הדעת שלו, הגיעה מהמצלמה האישית שלו, מהעובדות שבחן בעצמו ולא מתמונות שראה בתקשורת כי ההבדל עצום.
סאטיה נאדלה מנכל מיקרוספט, מיקרוסופט
הדוחות הכספיים טובים - מה זה אומר על הכלכלה?
דבר אחד בולט כמעט בכל החברות שכבר פרסמו דוחות לרבעון הראשון, ההכנסות היכו את הציפיות, גם עלו בהשוואה לרבעונים קודמים וההתייעלות ממשיכה. כמעט כולן מגדילות את רכישת מניותיהן וגם מגדילות את הדיווידנד. התמונה מהמצלמה האישית שלי (שכמובן מייצגת רק אותי) אינה תמונה מדכדכת, ההפך, אפילו מפתיעה לטובה.שבעת האנליסטים של מורגן סטנלי, שחתומים על המחקר על מיקרוסופט, שיצא לאחר פרסום הדוחות, סיכמו, "היה מתח בתוך קהילת המשקיעים (לפני הפרסום), מתח (שלאחר הפרסום) התפתח בכיוון חיובי. נפתח כעת פתח לעליות במניית מיקרוסופט ואנחנו מעלים את מחיר המטרה ל-335 (מ-307)".
על GE כותב האנליסט של מורגן, "רבעון המדגים עד כמה רחוק הגיע הארגון ע ב-5 השנים האחרונות, ממליצים בקניה'" ו-7 אנליסטים, שעדכנו על PG העלו כולם את ההמלצה ל"קניה" וגם העלו את מחירי היעד. כן, מתח היה, יש וימשיך לרחף על הכלכלה כולה ולבטח על שוק ההון, מתח גדול שמורכב מחששות מוצדקים כתוצאה מהאינפלציה, הריבית, כל בעיות הברבורים השחורים, סין ועוד. אבל עובדות חזקות תומכות משבר-מיתון אין עדיין ומאז שיאי כל הזמנים של סוף 2021 נעים מדדי המניות בין החששות לעובדות וזה בולט מאוד מאז תחילת 2023.
העובדות במאקרו הן שהתעסוקה מלאה, שהשכר החודשי בעליה, שהאינפלציה בירידה, ש-451,752 עסקים חדשים נפתחו במרץ (עלייה של 4.5% לעומת פברואר), שהירידה ש"הובטחה" בהזמנות למוצרי צריכה נעצרת והרווחיות של הקמעונאים, שברבעון השלישי של 2022 ירדה ב-20.9%, עלתה, ברבעון האחרון, ב-10.5% ואפילו מחירי הדירות חזרו לעלות במרץ. נכון, החוב שמצטבר בעייתי ונכון, אווירת הנכאים מולה עומד המשקיע הולכת וגדלה, אבל אין עובדות תומכות אמיתיות למשבר כלכלי גדול והבחירות בפתח.
לבסוף, חכמת ההמון שוב מנצחת: לפי הוול סטריט ג'ורנל אספו משקיעים פרטיים, ברבעון הראשון, מניות של חברות וקרנות הנסחרות בבורסה בקרוב לשיא. פרטיים קנו 77.7 מיליארד דולר נטו במניות ותעודות סל של מניות בבורסות בארה"ב בשלושת החודשים הראשונים של השנה וזה ללא קניות לתיקי פניס וקניות בקרנות פנסיה.
בכתבה כאן תוכלו לראות טבלת קניות של משקיעים פרטיים מאז 2014. תראו מה קורה מאז תחילת 2020 ומה קרה מאז בשוק. הציבור האמריקאי, נכון לעכשיו, מאמין שהתמונה שמציירים לו היא פייק. נראה שהציבור מאמין שהתמונה שתתקבל, בין נתוני המאקרו שיתפרסמו (במיוחד האינפלציה, התעסוקה, הצמיחה והצריכה) לבין נתוני המיקרו שימשיכו לזרום, תהיה חיובית למניות.
האם הדולר יוצמד לזהב ומה המשמעות של זה?
המחשבה להחזיר את הצמדת הדולר לזהב מעוררת שוב את קדחת הזהב בוול סטריט: ביום ד' הופיע מאמר בוול סטריט ג'ורנל תחת הכותרת, "החיפוש בגוגל על, 'כיצד לקנות זהב' שובר שיאים ואפילו משקיעי הקריפטו רודפים כעת אחרי הנכס העתיק בעולם...", בהחלט מעניין. הזהב, כהשקעה, משמש את האנושות אלפי שנים אבל זה אינו השימוש העיקרי. ב-2022 כדוגמה נעשה בעולם שימוש ב-4,754.5 טונות של זהב (3,611.9 טון שהגיעו מכרייה והשאר ממיחזור). כ-48% מהכמות הלכה לתעשיות התכשיטים ועוד 3% לתעשיות האלקטרוניקה והחלל. ביתרת 49% התחלקו הבנקים המרכזיים. ברבעון האחרון של 2022 (וגם לתוך הרבעון הראשון של השנה) בלטה העלייה החדה בחזקות הבנקים המרכזיים - פי 4.3 מההחזקות ברבעון השלישי וההשקעות הפרטיות שיותר משהכפילו עצמן במהלך הרבעון. מחיר אונקיית זהב עלה במהלך הרבעון האחרון של 2022 ב-9.5% ועוד 8.2% במהלך הרבעון הראשון של 2023.
מחיר הזהב בבורסה מושפע בעיקר מההרגשה והציפיות לגבי המצב הכלכלי, ממצב הדולר, מרזרבות הזהב שנותרו ומיכולות המיחזור, פחות מהביקוש התעשייתי שכולל את תעשיות התכשיטים, האלקטרוניקה, הרפואה והחלל. ככל שהכלכלה נראית כמתדרדרת וככל שעולה החשש לירידת ערך הדולר, לעלייה באינפלציה ובחובות, כך גם עולה מחיר הזהב שלאחרונה, בעיקר בשל החששות הנ"ל, שוב בוחן את שיאי כל הזמנים שלו. העלייה במחיר הזהב מצביעה, במובן מסוים, על ירידת אמון במערכת המוניטרית. אם תבדקו עליות וירידות במחיר הזהב לאורך 100 שנים תגלו שאלו אכן הסיבות לתנועות המחיר החדות.
בסוף מרץ הגישו 3 נציגים רפובליקאים בבית הנבחרים האמריקאי את "חוק שיקום תקן הזהב" ("Gold Standard Restoration Act", ה- H.R. 2435), הצעת החוק נועדה להחזיר את הקשר בין הדולר לזהב. הצעה זו תחייב את משרד האוצר והבנק המרכזי האמריקאי לחשוף בפומבי את כל החזקות ועסקאות הזהב בתוך 24 חודשים ולאחר החשיפה לחבר מחדש בין הדולר לזהב במחיר שיקבע. החוק, לטענת השלושה, הוגש בתגובה לחששות לגבי אינפלציה שמתגברת והכשלים של הבנקים. אין כרגע שום סבירות שהצעת החוק תעבור מכיוון שאין לה תמיכת הבית הלבן או רוב בקונגרס אבל היא מאותתת על תהליך שמאז משבר 2008 הולך ותופס אהדה בחוגים רבים בארה"ב שמחפשים "מוצא" מוניטרי ממשברי החובות שהולכים וגדלים וזאת מבלי לאבד את מיקומו של הדולר כמטבע הרזרבות המועדף גלובלית.
ההיסטוריה של הזהב
תהפוכות ההצמדה של הדולר לזהב בארה"ב: ארה"ב קיימה סטנדרט זהב בין 1871 ל-1914 ואז ביטל זאת הנשיא ווילסון. הנשיא רוזוולט החזיר את הקיבוע ב-1933 ונקבע ערך של 35 לאונקיית זהב. יחס זה נשמר 38 שנים, עד 1971 אז ביטל הנשיא ניקסון את ההצמדה והדולר התנתק מהזהב. כאשר עלה הנשיא רייגן לשלטון, ב-1980, נשקלה האפשרות (בעקבות הבלגן שהשאיר אחריו הנשיא קרטר, משבר הנפט והעליה בחובות) להצמדה לזהב מחדש (במצע המפלגה הרפובליקאית שהוצג ע"י רייגן בבחירות 1980, נאמר שהדולר יחזור להצמדה לזהב), אלא שבעקבות התוכנית הכלכלית שפיתח הנשיא (ה-egonomicsR כפי שכונתה) הוחלט לוותר על הרעיון כי "תוכניתי הכלכלית תייתר מהלך שכזה". ואכן, בדיעבד הסתבר שה-Regonomics יצרה את הבסיס לשגשוג כלכלי נטול אינפלציה של עשרות שנים ובנתה בסיס הון כל כך חזק שנראה היה ששום דבר לא יכול להרוס אותו.בין 1980 ל-2001 ירד מחיר הזהב מ-2600$ ל-450$, האינפלציה ירדה ואיתה הריבית ונראה היה שהצמיחה מורידה את החובות. משבר 2000-3 החזיר את רעיון ההצמדה שוב אלא שבארה"ב של שנות ה-90 ולאחר התפרקות "אימפריית הרשע" הרוסית, התפתחה הקונספציה שעצם היותה "המעצמה היחידה בעולם" מאפשרת לה גם שימוש בדולר כנשק. הנשיא בוש האב תיאר שימוש כזה כ"צורך בהשלטת הדמוקרטיה והכלכלה החופשית". הקונספציה נתמכה באמונה דאז שהבנק הפדרלי יוכל לעמוד בכל ההתחייבויות באמצעות הדפסת כסף (כלומר, לרכוש כול חוב שייצר הממשל, אמונה שהתפשטה בין כול הבנקים המרכזיים). אמונה זו גובתה פסיכולוגית בשל 2 נגידים אדירי פרסטיז'ה, פול וולקר ואלן גרינספאן, שהובילו את המדיניות המוניטרית בין 1979 ל-2006. אמונה זו גם עזרה להוציא את ארה"ב ממשברי 1987, 2000, ו-2008 ואפילו ממשבר הקורונה, אלא שהחובות הנוכחיים פלוס הזינוק באינפלציה, העלאות הריבית והחשש מהאטה כלכלית מתקרבת (שלא להזכיר יו"ר שנתפס כ"חלש") החזירו את הזהב לדיון נוסף.
המצב הנוכחי: כתבנו אמנם שהסיכוי שהצעת השלושה תתקבל שואפת כרגע לאפס, אבל בדמוקרטיה כמו בדמוקרטיה (כפי שלמדנו גם במקומותינו) אין לדעת, הכל תלוי בהתפתחויות הכלכליות. העלייה הנוכחית במחירי הזהב לא התחילה לאחרונה, היא נמשכת, תוך זעזועים, מאז תחילת המאה הנוכחית. מחיר הזהב "נעזר" בכל פעם שהרגשת הנכאים, לגבי ההתפתחויות הכלכליות והחובות הגדלים, עלתה. המצדדים בהחזרת הקשר בין הדולר לזהב טוענים שזה יגן מפני אינפלציה, מפני עליית החוב הפדרלי ומפני חוסר יציבות של המערכת המוניטרית והמתנגדים, מאידך, טוענים שזה יעכב את הצמיחה הכלכלית ויקשה על ממשלות להגיב למשברים.
מעמד הדולר, כמטבע הרזרבי היחיד בעולם הוא חלק מהבעיה: התזמון לבקשת חברי הקונגרס נעשה בעיתוי מצוין מבחינתם כי גם מעמד הדולר, שמאז סיום מלחמת העולם השנייה הפך למטבע הרזרבה הבינלאומי, הולך, מאז תחילת המאה ומתערער וזאת בעקבות המשברים הכלכליים ב-2000 וב-2008, הקורונה ומלחמת רוסיה-אוקרינה. גם המדיניות לשימוש בדולר כנשק ממשיכה ובמרץ מה שהביא מדינות כמו רוסיה וסין ואפילו ידידות כמו סעודיה, ברזיל והודו לפעול למען עצמאות מהדולר ובנוסף,
ההתעסקות של ממשל ביידן ברעיון היצירה של מטבע דיגיטלי מתוצרת הבנק המרכזי כמטבע רזרבי פוטנציאלי הכניסה למעגל המתווכחים קהלים שבדרך כלל אינם מתעסקים בנושאים כאלו, אבל בעלי עוצמות פוליטיות והם לוחצים לחידוש הקשר לזהב. למה? כי רעיון ה-CBDC, המטבע הדיגיטלי שינפיק הבנק המרכזי כאמור, שדומה למטבעות קריפטוגרפים שונים שערכו יקבע על ידי הבנק המרכזי, מפחיד חוגים חברתיים לא מעטים. הם חוששים שהדבר יאפשר פלישה של הממשלה לחיים הפרטיים ויאפשר רמות חדשות של שליטה באוכלוסייה ועלול, רחמנא-לצלן, לפגוע במגילת הזכויות (בדמוקרטיה). מדינות רבות, כולל ישראל, בודקות גם הן אפשרות זו, כתחליף או כתוספת ל"מטבע רזרבי מקובל".
כדאי לרכוש זהב?
זהב זה מחצב שכמו כול מחצב אחר מחירו נקבע ביחס שבין הביקוש להיצע. מאז 2016 (בעיקר בגלל החדשנות הטכנולוגית והמחזור) יש עודפי היצע ברורים אלא שבמקרה של הזהב, הביקוש נוצר בעיקר מסיבות "לא קונבנציונליות" (לשימושים לא תעשייתיים). כלומר, מחיר הזהב הנוכחי הוא תוצאה של הרגשה וציפיות בעיקר, הרגשה של האטה כלכלית שמתקרבת, של אינפלציה שתימשך, של חובות שיערמו, של האפשרות לקשר מחודש לדולר וחששות ממדיניות הממשל האמריקאי. "מה שגורם לעליית מחיר הזהב בצד הציפיות הוא גם הגורם לירידה בביקוש צרכני ותעשייתי לזהב", אומר אנליסט הבנק Wells Fargo וב-HSBC מסכימים. כך שלמי שמאמין שהמצב הכלכלי יחמיר הזהב יכול לשמש כ"מקלט" אבל הכל תלוי במצב הכלכלי בארה"ב וזה משתנה בעייתי בפני עצמו. בנושא זה תקראו בבקשה את המאמר של דייוויד ברוקס, "עצמת הקפיטליזם האמריקאי", שמנסה לפענח את הכיוון של הכלכלה בארה"ב (של ארה"ב כמעצמה). אני מסכים עם מסקנותיו של ברוקס, שארה"ב תמשיך להוביל אבל למשקיעים שחושבים ההפך הזהב שוב נראה כסוג של מפלט, משהו כמו החללית למאדים!!
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
14.לא קונה זהבבאפט 01/05/2023 10:32הגב לתגובה זו0 1וזו ההוכחה הטובה ביותר,אפילו לא מניות זהב NEM וכדו'גם לעת הזוסגור
-
הוא לא אוהב סחורות וזו אינה הוכחה לכלום. (ל"ת)רז 02/05/2023 09:59הגב לתגובה זו5 0סגור
-
אין לא אוהבצא מהקיבוע 02/05/2023 19:43הגב לתגובה זו0 3בשוק ההון,יש כדאיותסגור
-
אני קונה יחידות בתעודה על הזהב עשר שנים. אתה המקובע. (ל"ת)רז 03/05/2023 12:23הגב לתגובה זו4 0סגור
-
13.לברראפשר 01/05/2023 10:20הגב לתגובה זו0 2מהן ההנחות שכבודו מקבל על עמלות מעצם כתיבתו וקרבתו לנושא? המיועצים מקבלים פחות...??? !!!סגור
- טען עוד
-
הוא מקבל מנה במתנה בשווארמה חזן. (ל"ת)כגן 03/05/2023 15:28הגב לתגובה זו4 0סגור
-
12.פעם תשובה לענייןאפשר 01/05/2023 10:15הגב לתגובה זו0 0מי נכלל בקבוצת עקבנוסגור
-
11.SPCBנחום 29/04/2023 21:52הגב לתגובה זו0 0שלום מר גרינברג, מה שלומך? מה דעתך על סופרקום הקטנה, הגדולה תהיה?.... לכאורה מוצרים טובים,צומחת יותר מהר מקצב צמיחת השוק,וגם חוזרת לצמוח ברבעונים האחרונים. קראתי את שיחת הוועידה לרבעון השלישי, והשתתפתי בשיחה של הרביעי לפני מספר ימים. אבל לא הצלחתי לגבש דעה....סגור
-
מוקדם מלהביע דעהשלמה גרינברג 30/04/2023 09:53הגב לתגובה זו7 0הכול נראה טוב כפי שכתבת אבל צריך להמתין ולראות המשך ההתקדמות כי מדובר אמנם בתחומים מעניינים אבל גם בתחרות שהולכת וגדלהסגור
-
תודה רבה (ל"ת)נחום 30/04/2023 21:32הגב לתגובה זו1 0סגור
-
שומר נפשו ירחקבת אל 30/04/2023 09:28הגב לתגובה זו0 0פחות מסוכן-להשתתף בחגיגות במירוןסגור
-
כדאי הוא רבי שמעון לסמוך עליו.... (ל"ת)נחום 30/04/2023 21:34הגב לתגובה זו0 0סגור
-
10.שלמה מה דעתך על pltr? (ל"ת)צחי 29/04/2023 17:36הגב לתגובה זו1 1סגור
-
Palantir Technologiesשלמה גרינברג 30/04/2023 10:04הגב לתגובה זו7 0חברה מאוד מעניינת בעיקר בזכות מייסדיה, תייל וקארפ. כדאי להעלות אותה על הראדר אבל בידיעה שהתחרות מטורפת. האנליסטים לא כ"כ אוהבים אותה למרות שבעת ההנפקה התלהבו.סגור
-
שלמהעידן 01/05/2023 14:37הגב לתגובה זו0 0"האנליסטים לא כ"כ אוהבים אותה וכו'" האמנם הקונסנסוז בpltr הוא לא buy?סגור
-
9.הפד הזרים חצי טריליון $$$ לבנקים להציל מקריסת ...שאלה ? 28/04/2023 19:35הגב לתגובה זו2 1השוק ! מי ממן את כל ההדפסות האלה ?סגור
-
דוגמה טובהשלמה גרינברג 29/04/2023 10:55הגב לתגובה זו8 0זו דוגמה טובה מדוע כדאי לבדוק לבד ולא לפעול על פי הכותרות. הפד לא "הזרים" חצי טריליון. הבנקים כולם ניצלו את ה- Fed funds window כדי למשוך הלוואות "קצרות" בסך כ300 מיליארד על מנת לעמוד בתנאי הנזילות וזה תהליך מקובל בכול יום רביעי מזה עשרות בשנים, כדאי שתלמד את מערכת היחסים בין הפד לבנקים. נכון 143 מיליארד מתוך הסכום משכו הבמקים שנקלעו למשבר אבל זו זכותם החוקית ומדובר בכסף שאם הבנק נופל אינו נעלם (הכסף מבוטח ע"י ה-Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC)). במקרה הספציפי הזה הועברו הכספים מ SVB למפקידיםסגור
-
ארצות של הברית בתהליך פשיטת יד ורגל אל תקל ראש (ל"ת)שלמה 02/05/2023 16:26הגב לתגובה זו0 0סגור
-
מי שהקפיץ את הריבית בחדותצח 29/04/2023 07:24הגב לתגובה זו0 0גם ישלם על הטעות שלוסגור
-
8.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 28/04/2023 19:06הגב לתגובה זו9 0סגור
-
7.ברגע שהורידו ציפיות כולם הכו התחזיתהכל אנליסטים 28/04/2023 18:29הגב לתגובה זו4 0קל כל שלשה חודשים לייצר ציפיית מינימום ואז להראות שכולם ניפצו והחגיגה בעיצומה.המדדים גבוהים וחכמת המונים שגויה.הזהב זה לא ביטקויין אפשר לאחסן ללא תלות בגורמים מניפולטיביים לא אמינים.מס הכנסה גם לא יודע כמהסגור
-
כדאי שתלמד הנושא (ל"ת)שלמה גרינברג 29/04/2023 10:57הגב לתגובה זו5 1סגור
-
למד את הנושא (ל"ת)כותבים בבקשה: 02/05/2023 16:27הגב לתגובה זו1 0סגור
-
זה נכון, הרבה חברות ואנליסטים בנו על צפיות נמוכותמשה רבנו 29/04/2023 08:53הגב לתגובה זו0 0וזה כדי שתהיה כיכול הפתעה לטובה. בעיניי זה מעשה רמיהסגור
-
6.מרתק ורהוט, תודהאיתן 28/04/2023 18:11הגב לתגובה זו9 1בעיית החוב שוחקת את הדולר עוד ועוד ומאיימת על מעמדו בברורסגור
-
5.שלמה מה דעתך על דוחות דאנהר Dhr?יובל 28/04/2023 16:50הגב לתגובה זו2 0תודהסגור
-
DHRשלמה גרינברג 29/04/2023 11:04הגב לתגובה זו6 0תוצאות הרבעון היו טובות משאני ציפיתי ואת סיכום התוצאות תוכל לקרוא ב- https://finance.yahoo.com/news/danaher-dhr-q1-earnings-beat-151603840.html. המניה יורדת מאז תחילת השנה בגלל החששות מהאטה כלכלית גלובלית ובעיקר בגלל שעלתה כפי שעלתה קודם לכןסגור
-
4.סקירה מאוד מעניינת. תודה! (ל"ת)Eli Cohen 28/04/2023 16:44הגב לתגובה זו11 0סגור
-
3.מעניין. (ל"ת)הקורא 28/04/2023 16:32הגב לתגובה זו8 0סגור
-
2.חברת ומניית פייזריעקב 28/04/2023 16:01הגב לתגובה זו0 0שלמה מה חדש בפייזר ?למה יורדת מתחת למחירי טרום קורונה?סגור
-
חברות הפארמה הגדולותשלמה גרינברג 29/04/2023 11:17הגב לתגובה זו7 0קשה מאוד להבין זאת. כדאי לקרוא הכתבה, https://finance.yahoo.com/news/danaher-dhr-q1-earnings-beat-151603840.html שנותנת (למרות שנכתבה בסוף ינואר) הסבר הגיוני.ולאחר מכן קרא את המאמר , https://www.marketbeat.com/originals/6-best-healthcare-stocks-to-buy-right-now/?focus=NYSE:PFE שנכתב השבועסגור
-
1.תודה רבה שלמה. מעניין מאטד (ל"ת)עמית 28/04/2023 16:00הגב לתגובה זו12 0סגור