אחרי נתונים חלשים בארה"ב - האיחוד האירופי על סף קיפאון, גרמניה מצטמקת וטיוואן רשמית במיתון

בזמן שרוב ההתמקדות מבחינת נתוני צמיחה היא על ארה"ב, שאר מדינות העולם הערבי נאבקות לא להכנס למיתון ולא ברור עוד כמה זמן הן יוכלו להמשיך להתחמק ממנו - מה המצב של חלק מהכלכלות הגדולות בעולם
 | 
telegram

אתמול פורסמו נתוני התמ"ג בארה"ב שהציגו עלייה של 1.1% בלבד ברבעון הראשון של 2023, הרבה מתחת לצפי ל-2%. העלייה הנמוכה הגיעה בעקבות ירידה ביצוא מארה"ב (הגירעון המסחרי עלה) וכן עלייה בהוצאות הממשלה. ברבעון האחרון של 2022 הכלכלה האמריקאית צמחה ב-2.6% ואכן מדובר על ירידה משמעותית אבל עדיין אנחנו מסתכלים על נתונים שבחלק ממדינות העולם היו יכולים רק לחלום עליהם.

גל האינפלציה שהחל לשטוף את העולם בשנה שעברה, ביחד עם העלאות הריבית ולחצים גיאו פוליטיים רבים (כמו מלחמת רוסיה-אוקראינה למשל) פגעו בכלכלות של מדינות מפותחות בצורה קשה וספק אם התמונה צפויה להשתנות בקרוב.

התמ"ג של האיחוד האירופי עלה ברבעון הראשון של 2023 ב-0.1% בלבד לאחר שברבעון שלפני כן הצמיחה הייתה אפסית, הצפי היה לצמיחה של 0.2%. אירופה עדיין רואה את ההשפעות של המלחמה באוקראינה והכלכלה נכוותה קשות מהעלאות הריבית של הבנק המרכזי המנסה להלחם באינפלציה שלא נרגעת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נתוני המדד האחרון הראו כי האינפלציה באירופה אמנם יורדת אך עדיין גבוהה מאוד - 6.9% נכון לחודש מרץ. כנראה שהבנק המרכזי באירופה עדיין לא סיים להעלות את הריבית וככל שעובר הזמן כך ההשפעה של המהלך באה יותר לידי ביטוי וקשה לראות איך אירופה תצא ממיתון בשנה הקרובה.

כאמור, הכל עניין של נקודת מבט. הכלכלה הגרמנית התכווצה ברבעון האחרון ב-0.1%, נתון נמוך בהרבה מהצפי לצציחה של 0.3%. גם מבחינת האינפלציה גרמניה סובלת בהרבה לעומת הממוצע באיחוד - על פי הנתונים לחודש אפריל מדד המחירים לצרכן עלה ב-7.2% ב-12 החודשים האחרונים, זאת בעוד שיעור האבטלה עומד על 5.6%.

לעומת שאר המדינות באיחוד, גרמניה נפגעה בעיקר מהתלות הגדולה שהייתה לה באנרגיה הרוסית מה שהעלה את תעריפי החשמל בצורה חדה. למזלה החורף האחרון היה יחסית חם, מה שמנע משבר רציני, ואמנם הקיץ בפתח אבל אם הגרמנים לא ימצאו לעצמם פתרון משמעותי בחודשים הקרובים (למשל אנרגיה גרעינית) הכלכלה עלולה להמשיך ולהתכווץ בזמן שהמחירים ממשיכים לעלות.

בצרפת הצמיחה ברבעון האחרון עמדה על 0.2%, בהתאם לצפי, האינפלציה בחודש אפריל דווקא עלתה ב-0.6%, מעל הצפי ל-0.4%. בספרד נרשמה צמיחה של 0.5%, מעל הצפי ל-0.3%, מדד המחירים לחודש אפריל עלה בראייה שנתית ב-4.1%, טוב מהצפי ל-4.4% והרבה מתחת לשיא של כ-11% בקיץ האחרון.

מכל הנתונים שפורסמו היום, של טאיוון היו החלשים ביותר. כלכלת טאיוון התכווצה ברבעון הראשון של השנה ב-3% לאחר שברבעון שלפני כן נרשמה גם כן צמיחה שלילית של 0.4%, משמע טאיוון רשמית במיתון (שני רבעונים רצופים עם צמיחה שלילית). הצניחה בתמ"ג מסמלת את הנקודה הרעה ביותר בה נמצאה טאיוון מאז המשבר הפיננסי של שנים 2008-2009. היעד של המדינה הוא לצמיחה שנתית של 2%, אשר לפי הלשכה לסטטיסטיקה במדינה מדובר על יעד אפשרי. מרבית הפגיעה בכלכלה הגיעה מנפילה של כ-20% בייצוא של טאיוון ברבעון האחרון לעומת הרבעון המקביל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות