השוק בטוח שהריבית כבר לא תעלה יותר בארה"ב, אבל תמיד יכולה להיות הפתעה נוספת
אם תשאלו עכשיו את השוק בארה"ב האם הריבית בארה"ב עוד תעלה, התשובה היא 'לא' רבתי. החוזים על ריבית הפד' מצביעים על כך שהריבית תישאר יציבה על חודש ספטמבר הקרוב ואז תתחיל לרדת. גם כלכלנים רבים בישראל ובעולם סבורים שהריבית כבר לא תעלה. סביר להניח שזה גם מה שיקרה, בכל 10 הפעמים שהפד' העלה את הריבית בשנה האחרונה הוא העלה אותה בהתאם לצפי בשווקים, אולי בניסיון לא להפתיע אותם, ואולי כי הוא לא רצה להוביל לעוד יותר פאניקה וירידות ממה שהיה גם כך.
הפד' עצמו לא מעריך בינתיים שתהיה בקרוב ירידה בריבית, ולמעשה הדגיש זאת ביום רביעי האחרון, כשהוא מעריך שהריבית בסוף השנה הקרובה תהיה ברמה של 5.1%, כלומר הרמה הנוכחית. פאוול עצמו אמר שאם תחזית הפד' "נכונה באופן כללי, לא יהיה מתאים להוריד את הריבית, ואנחנו לא נוריד את הריבית".
ועדיין - ביום שישי השווקים בוול סטריט זינקו ב-2%, וזאת אחרי דווקא דוח תעסוקה חזק. לכאורה זה מוזר - דוח תעסוקה חזק פירושו שהכלכלה חזקה מדי והפד' עדיין לא מצליח לעצור אותה ולכן בעצם הריבית אמורה להמשיך לעלות - וזה סימן רע לשוק שעלול להביא לירידות שערים, ובכל זאת השוק עלה. זה מראה שוב למשקיעים את הבעיה בניסיון לתזמן את השוק - השווקים עולים למרות חדשות שבשנה האחרונה דווקא הפילו את השוק. אם הייתם פועלים בהתאם למה שקרה בשנה האחרונה ומוכרים מניות ביום שישי - הייתם עושים לכאורה את הפעולה ההגיונית, אבל השוק חשב אחרת.
אז אפשר להסביר שהשוק עכשיו מחפש סיבות לעלות, מתייחס לחדשות חצי טובות בתור טובות, לדוחות סבירים בתור דוחות טובים, הוא נאחז בתוצאות של אפל מיום חמישי בלילה, ובתוצאות של חברות טובות נוספות שפרסמו תוצאות טובות, אבל זה גם אומר שיש חשש גדול - עליות חדות יכולות גם להתהפך לירידות חדות.
דוח התעסוקה - הרבה יותר משרות חדשות מהתחזיות, ירידה קלה באבטלה, ובעיקר: החודשים הקודמים עודכנו כלפי מטה
דוח התעסוקה של אפריל הראה עלייה של 253 אלף משרות, כשליש יותר מתחזיות הקונצנזוס של הכלכלנים כשבמקביל שיעור האבטלה יורד בעשירית האחוז, ל-3.4%, השיעור הנמוך ביותר מאז מאי 1969, במקום דווקא עליה קלה באבטלה, וזאת כאשר השכר עלה ב-0.5% בחודש האחרון וב-4.4% בשנה האחרונה. כלומר - עדיין עלייה בשכר של העובדים, כלומר עדיין האינפלציה לא נעצרת.אבל בפד' יודעים שלהעלאת הריבית לוקח זמן להשפיע ולכן הם בעצם אומרים, אוקי, נמתין כמה חודשים ונראה את ההשפעות של העלאות הריבית החדות שבוצעו עד כה ואז נראה מה קורה הלאה.
צריך לומר עוד משהו - עדכון המשרות בחודשים הקודמים תוקן כלפי מטה, כלומר פחות 149 משרות חדשות בחודשיים הקודמים לעומת הנתונים שסופקו בחודשים הללו.
אפשר לסכם זאת כך, כמו שאמרו ג'פריס: הביקוש לעבודה הולך ומצטמצם אך כך גם ההיצע שלו. במילים אחרות: צמיחת השכר תהיה חייבת להאט באופן משמעותי לפני השגת יעד האינפלציה של הפד' של 2%.
לסיכום - עליית הריבית במשק פגעה בבנקים האזוריים, מצוקת האשראי לכאורה שולחת את הכלכלה למיתון, ולכן חדשות רעות הן חדשות טובות והפד' יכול לעצור את העלאות הריבית. אבל - חדשות טובות הן חדשות רעות, יש עדיין יותר מדי משרות חדשות וזה עלול להצביע על חוסר התקררות מספקת בכלכלה ולכן כן עליית ריבית נוספת בסופו של דבר.
הפד' מצפה כעת שהריבית הריאלית תעמוד על 2% (ריבית במשק פחות האינפלציה החזויה ל-12 חודשים קדימה). כלומר, מאחר שהריבית במשק היא 5%-5.25% אז "הערכה סבירה לאינפלציה" היא 3% בשנה הקרובה, כך מקווים בפד'.
מה יקרה? אף אחד כמובן לא יודע. האינפלציה כנראה תמשיך להתקרר וזה יסייע לפד לעצור. אבל השאלה מתי. השוק בינתיים אופטימי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.האינפלציה לא "מתקררת" כלל - בדקו את אינפלציית הליבהדר' דום 07/05/2023 14:38הגב לתגובה זו11 2שומרת על קצב שנתי של 5-6% בכל העולם המערבי וגם בישראל. רכיב האנרגיה והסחורות (מזון) שמשלים לאינפלציה הכללית זינק בפראות עם פרוץ המלחמה באוקראינה וכעת הוא חוזר לגודלו הטבעי, אבל זה מעוות את הניתוח של השפעת הריבית על האינפלציה. בדקו את ההשפעה על הליבה ותראו שאין כזו, ולכן הריבית תעלה ותעמוד על 6.5% בדצמבר וב-8% בסוף 2024. האינפלציה (ליבה) נולדה מהדפסת כסף עצומה והיא לא תתמתן עד שלא ישרפו את הכסף במאזןסגור
-
כמות הכסף שפוזרה ככ גדולההלי קופטר 07/05/2023 19:33הגב לתגובה זו0 0שאני תוהה איך זה שהמספרים לא גבוהים יותר.. ממחיש את חוזקה של הכלכלה האמריקאית.. מדפיסים טרליונים והעולם סופג את הכסף.. כל מי שמספיד את הכלכלה האמריקאית יכול להתרשם מעוצמת המטבעסגור