וול סטריט לא תאפשר Default
וול סטריט לא תאפשר Default: התקשורת הפיננסית, מנהלים רבים בחברות מובילות ופוליטיקאים (בראשות דיימון מ-JPM) מחכים שציפיותיהם למיתון, שלאחרונה אמור היה להתרחש כעת או לכל המאוחר במחצית השנייה של השנה, יתממשו ובינתיים הסיכוי לכך הולך וקטן. הקונצנזוס של וול סטריט, בגדול, חיכה למיתון שלא התממש כחמישה חודשים. לפי מדד ה-S&P Global’s flash US composite PMI (מדד רכש המנהלים הגלובלי) נראה שהתפוקה הכלכלית בארה"ב הגיעה לשיא של 13 חודשים במאי. אפילו ההאטה הצרכנית שהתקשורת וכמה חברות הרתיעו מפניה לא נראית דרמטית ונפוצה - "הכלכלה עדיין על קרקע תקינה", כתב הכלכלן האמריקאי הראשי של אוקספורד אורן קלצ'קין במכתב שהוציא בתחילת השבוע שכותרתו "המיתון נותר מחוץ לטווח הראייה".
וול סטריט, צילום תמר מצפי
קלצ'קין מסכם, "כאשר הצרכנים ממשיכים להוציא והעסקים ממשיכים לגייס ולהשקיע, למרות הטענות שהמיתון נמצא מעבר לפינה, אנו שומרים על הקריאה שלנו למיתון מתון שיתחיל ברבעון השלישי, אך רואים סיכון שהוא עלול להתחיל מאוחר יותר. הצרכנים - המנוע העיקרי של הכלכלה האמריקאית - ימשיכו לבזבז כל עוד ההכנסות ימשיכו לעלות". שימו לב לסגנון, "רואים סיכון שהוא עלול להתחיל מאוחר יותר...". מדוע כתב כך? כי הוא כבר "דחה" את המיתון שחזה מזה יותר משנה וחצי. נכון, יש סימני האטה מצד חברות שמוכרות לצרכן כמו HD, LOW ואפילו WMT הזהירה (לא מהאטה כמו משינוי בגישה לקניות, "זהירים יותר"). "מה שמעניין הוא", כותב הפרשן הכלכלי ג'וש שפר "שפחות מדברים על מיתון ויותר על החוב". ככה זה בעשור האחרון, מחפשים חדשות רעות בכוח והחוב יותר מפחיד מהמיתון כנראה.
לי אין ספק שהחובות ישולמו ושיגיעו להסכם. הסיבה העיקרית לאופטימיות הזו היא וול סטריט, אתם מתארים לעצמכם מה יקרה לתדמית של וול סטריט אם המערכת לא תצליח להפגיש קונים עם מוכרים?. וול סטריט כמעט ונקלעה למצב כזה בסוף 2008 מה שהוביל (בלחץ וול סטריט כמובן) את הבנק המרכזי והממשל להציף השווקים בנזילות ולהציל את בסיס הכוח של וול סטריט, הבנקים להשקעות וקבוצות ניהול הנכסים הענקיות. אבל הפעם, אם ארה"ב תחליט שלא לשלם על האגחי"ם, השוק המשני יתרסק (צריך להבין שאיגרות חוב ממשלתיות של ארה"ב עומדות בבסיס המערכת הפיננסית העולמית).
איך (אפילו טכנית) יוכלו להציל את וול סטריט? זה כשלעצמו לא מאפשר שום סיכוי ל- Default, מדוע? כי וול סטריט פשוט חזקה מדי מכדי לאפשר Default אמריקאי וכי היועצים לשני הצדדים הם מנהלים בכירים בבנקים להשקעות.
מה הסוד שמאחורי עוצמתה של וול סטריט?
7 מעצמות כלכליות התכנסו השבוע בהירושימה ודברו שם על הרבה דברים חשובים אבל כולם חשבו רק על דבר אחד, "מה יקרה בוול סטריט בנוגע לחוב האמריקאי?". גם בכנס שנערך בתחילת השנה בדאבוס, שהנושא העיקרי בו היה משבר האקלים, היו עיני כול אותם ידוענים ומנהלי החברות נשואות לרחוב הקטן שבקצה האי מנהטן שהאיתותים משם לא בישרו אז טובות לכלכלה הגלובלית, השאלה החשובה הייתה, "האם וול סטריט מאותתת על מיתון שבפתח?".רוב מנהיגי העולם, לבטח כל שרי האוצר עוקבים, מידי יום, אחרי הנעשה שם שלא להזכיר פגישות ייעוץ עם אנשי הבנקים להשקעות. אנשים שעבדו בתפקידים חשובים בוול סטריט היו הרוב המוחלט מבין 76 שרי האוצר של ארה"ב וחלק גדול מהפקידות הבכירה (גם במשרד החוץ, הכלכלה והאנרגיה של ארה"ב).
התואר "וול סטריט" מאחד גורמים רבים שמעורבים בתעשיית ההשקעות והפיננסים. זה כולל את בנקי ההשקעות הגדולים ביותר, בנקים מסחריים, קרנות גידור, קרנות נאמנות, חברות לניהול נכסים, חברות ביטוח, ברוקרים, סוחרי מטבעות וסחורות, מוסדות פיננסיים וכן הלאה. בעבר זה היה תואר אמריקאי נטו אלא שעם השנים ובמיוחד מאז משבר 2008 ובעזרת מהפכת האינפורמציה, "וול סטריט" הפך תואר גלובלי. ההשפעה הכל כך משמעותית של וול סטריט על הכלכלה העולמית התפתחה מהכיוון שהיא, בפועל, מרכז המסחר של השווקים הפיננסיים הגדולים ביותר בעולם, במדינה עם הכלכלה הגדולה ביותר בעולם, שמציעה מגוון השקעות שאין שני לו, רמות הערכה שאין דומה להן ורמת נזילות בשווקים המשניים שאין דומה להם וגם "חלון ראווה" עסקי.
בורסת ניו יורק, המובילה הבלתי מעורערת בעולם במונחים של נפח מסחר יומי ממוצע במניות ושווי השוק הכולל של החברות הרשומות שלה ובורסת הנאסד"ק שהיא השנייה בגודלה בעולם, ממוקמות בוול סטריט. לצידן בורסות הסחורות והנגזרים שלמרות שמרכזיהן לא בוול סטריט אך הן חלק מהמערכת. למרות שדעותיהם של אנשים על וול סטריט עשויות להיות שונות מאוד ולמרות כל משברי הענק שאת רובם יצרה בעצמה, על דבר אחד אין מחלוקת והוא השפעתה המתמשכת של וול סטריט לא רק על הכלכלה האמריקאית, אלא גם על הכלכלה העולמית ברמות המקרו והמיקרו.
יש הטוענים שהחשיבות של וול סטריט נובעת מהיכולת לחזות באמצעות המדדים התפתחויות כלכליות, משברים שמתקרבים ואפילו תוצאות בחירות טוב יותר מכול מומחה. זה כמובן לא נכון. הפרופסור סמואלסון סיכם זאת כך, "וול סטריט חזתה נכון 9 מתוך 5 ההאטות האחרונות". אבל וול סטריט בהחלט מסוגלת לייצר מוסכמות כמו "הקונצנזוס" שבפועל אינו מסמל כלום מלבד ממוצע, אבל שהפך לגורם המשפיע ביותר על החלטות השקעה, אפילו יותר מהעובדות ומילא זה, כיצד מסבירים העובדה שוול סטריט משתתפת בקבלת החלטות של מועצות מנהלים בחברות הכי חשובות בעולם ואפילו מובילה את התהליך.
איך וול סטריט משפיעה על עסקים?
השקת הבואינג 787 (דרימליינר) כדוגמה, לוותה בחריגות מסיביות של עלויות ובעיות טכניות בלתי פוסקות ונמשכה 6 שנים. זה נכון שלכל מוצר חדש, לבטח מטוס, יכולות להיות בעיות אבל הדבר הבולט ב-787 היה שהבעיות נבעו בעיקר מההחלטות שהמנהלים קבלו, במסגרת הייעוץ, מוול סטריט.בסקרים רבים שנערכו בנושא "המחויבות של הנהלות למה שרוצה וול סטריט" הסבירו מנהלים שההתחשבות שלהם בדרישות שמעלה וול סטריט נובעת מ"חובת האמון" שלהם למקסם את התשואות של בעלי המניות (הם מאמינים שמומחי וול סטריט מבינים טוב יותר בנושא). למעשה, בתי ההשקעה שמנפיקים, שמטפלים במסחר ושבדרך כלל גם משמשים כיועצים לחברות, הם שקובעים בפועל אם ומתי לשלם דיווידנד, אם לבצע רכישות או מיזוגים (מי שלמד את הרכישות של טבע לאחר שהורוביץ ז"ל ומקוב, יבדל לחיים ארוכים, עזבו, יוכל להיווכח שלעיתים הייעוץ הבנקאי אינו חופף את טובת החברות), כיצד לנסח הודעות וכו'. הבעיה היא שההישענות על הטענה שחובת הנאמנות (fiduciary duty) של מנהלים היא רק לבעלי המניות אינה נכונה מהבחינה המשפטית.
חובת נאמנות היא חובה משפטית ספציפית ובחוק אין למנהלים שום דרישה כזו, "אבל לוול סטריט יש וברור מדוע", כתב הפרופסור Gautam Mukunda מאוניברסיטאות הרווארד ו-MIT, שבין השאר נחשב מומחה מוביל בשוק ההון בתחום הזה, "כי שם הכוח. יש הרבה מצבים שבהם אנשים, אפילו מדינות, פועלים שלא בהתאם לאינטרס הכלכלי (אלא) לפי דעתה של וול סטריט שכופה למעשה את דעתה עד כדי שליטה בהחלטות חברה. מתברר", קבע Mukunda ב-2014, "שאנחנו חייבים לעשות משהו כדי לרסן את הכוח העצום והבלתי פרופורציונלי של וול סטריט".
כתלמיד של ההיסטוריה של וול סטריט אציין שמיד לאחר משבר 1929 בוול סטריט ו"תפקידה" של וול סטריט באותה חגיגה, העבירו האמריקאים את תקנות Steagall-Glass על מנת לרסן את המגזר הפיננסי כולו, תקנות שהיקשו על וול סטריט. אבל וול סטריט, תמיד, הצליחה להתחמק מהתקנות והסקטור הפיננסי (כולל תעשיית הביטוח), שוול סטריט היא "מערכת הדם" שלהם, רק הולך ומתחזק (הסקטור הפיננסי, שניזון ומזין את וול סטריט, גדל מ-2.8% ב-1950 ל-6.6% ב-2012 ומשם ל-21% ב-2021).
הטענה של חובת הנאמנות אגב, מקורה במאמר שכתב, ב-1970, הפרופסור מילטון פרידמן בניו יורק טיימס, "האחריות היחידה של המנהלים היא למקסם רווחים". המאמר הפך מאז למאמר אמונה (article of faith) של ממש. מי שטיפה חוקר בנושא מגלה שמנהלים בשורה ארוכה של חברות ענק שעובדות מול וול סטריט לאורך שנים, כולל שורה ארוכה של מנהלים בחברות ישראליות שהכרנו אישית בוול סטריט, מחזיקים באותה טענה כי, לדעתם, זה החוק.
נאסד"ק, קרדיט: אתר נאסד"ק
וול סטריט יודעת, באמצעות המערכת הפיננסית, לשמור על האינטרסים שלה והמשברים מאז 1929 מוכיחים זאת שהרי כל המשברים הגדולים יכולים היו להימנע באמצעות פיקוח הדוק יותר. כל ניסיונות בתי הנבחרים ונשיאים שונים להגדיל הפקוח, אפילו על דברים כמו נגזרים מסוכנים, סחורות, חוקי המכירה בחסר ואפילו הקריפטו, פשוט מתמוססים כי זה עלול לפגוע בהכנסות של "וול סטריט".
ההסבר הפשוט והנכון לכוחה של וול סטריט זה החיבור למקורות הכסף. אפוא בעולם יכולה חברת הזנק לקבל כסף לפי הערכות חלום? היכן תמצא משקיעים לחברה על סף פשיטת רגל? מהיכן משיגה חברה שבקושי מוכרת ב-100 מיליון, 300 מיליון לרכישת מתחרה, בלה, בלה, בלה ומה החברים בגולדמן סאקס מבקשים עבור דברים כאלו? חוזה ייעוץ, אופציות, ניהול המסחר ושתקשיב לעצותיהם? תבדקו מי המנהלים של החברות הפיננסיות המובילות, היכן קבלו הכשרה, תבדקו מי הלוביסטים הכי חזקים בוושינגטון" ב-2022 ביצעו 5 הבנקים להשקעות הגדולים, גולדמן סאקס, ג'י פי מורגן, מורגן סטנלי, הבנק אוף אמריקה ו-Centerview Partners , עסקאות מיזוגים ורכישות בשווי של 2.185 טריליון דולרים והכנסותיהם מביזנס זה הגיעו ל-33.3 מיליארד דולרים וזה רק מהעסקאות כאשר הלקוחות נשארים כלקוחות ייעוץ לשנים.
בנקים אלו ואחרים (יש 750 בארה"ב) שולטים בלובי אדיר כח בבתי הנבחרים וחלק גדול מהשרים האמריקאים, כמעט כל שרי האוצר, הם יוצאי בנקים כאלו וזה נכון גם ברמה הגלובלית. היכן יכולה חברת פייזר לגייס 31 מיליארד דולרים ברגע, בשמונה חלקים למימוש בין שנתיים ל-40 שנה ובעלויות כפי שעשתה לאחרונה? מהבנק? בנקאות ההשקעות, שגם נהנית מהכנסות עתק מהמסחר בני"ע וייעוץ היא גם הכח המניע שמאחורי עולם ההשקעות שגדל במהירות מאז התחילה מהפכת הטכנולוגיה. הצעתי לקוראים לראות את סדרת ארבעת החלקים של PBS ביו-טיוב, על ההיסטוריה וההשלכות של המשבר הפיננסי של 2008.
מדובר בחקירה מעמיקה שמספרת את הסיפור על האופן שבו הובילה וול סטריט ליצירת שוק פיננסי לא מפוקח שהוביל למשבר בנקאי ההשקעות שהוביל למשבר 2008 ובסופו של דבר לחילוץ ממשלתי. הסדרה מציגה הן את הלך הרוח של התאגידים והן את הרשלנות השלטונית שגרמה למשבר ומנעה רפורמה לאחריו. גם "הרשלנות השלטונית" היא תוצאה של כוחה של וול סטריט והכוח הזה רבותיי לא יאפשר Default.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
17.וגם לגבי מניית alb, האם פנייתו של מאסק להודואביבי 30/05/2023 20:59הגב לתגובה זו0 0על רכישת הלתיום, לא עלולה לפגוע בה?סגור
-
Albemarleשלמה גרינברג 01/06/2023 13:29הגב לתגובה זו0 0לדעתי לא. Albemarle רכשה חברת מכרות ליתיום אוסטרלית לאחרונה וזכויות כריה בקנזס, הם בונים רזרבות משלהם. כדאי לך לעיין בכתבת הוול סטרעט ג'ורנל מהשבוע על החברה, https://www.wsj.com/articles/a-onetime-paper-maker-is-now-the-king-of-lithium-99421b8c?siteid=yhoof2סגור
-
16.שלמה, כתבת בעבר על Tilray,אביבי 30/05/2023 20:57הגב לתגובה זו1 0בשבועות האחרונים היא נפלה לתחתית של 1.8, האם דעתך עליה השתנתה? קראתי שיוצאים להנפקה, האם זה לא מצביע על התרסקות החלום?סגור
-
הזכרתי אותה, נכוןשלמה גרינברג 01/06/2023 13:31הגב לתגובה זו0 0היא אכן מגייסת 150 מיליון דולרים וזו הסיבה העיקרית לירידות. התרסקות החלום???סגור
-
תודה. האם מה שכתבת עליה משתנה לאור זאת שהם נאלצו לצאתאביבי 01/06/2023 14:53הגב לתגובה זו0 0להנפקה לא עבור פיתוחים חדשים אלא כדי למחזר חוב שיש להם.?סגור
- טען עוד
-
15.כאן בכ"זך 29/05/2023 08:20הגב לתגובה זו0 0מתקיים הכלל "גדול מידי מכדי ליפול"סגור
-
14.תודה (ל"ת)t.elimeleh 28/05/2023 23:45הגב לתגובה זו0 0סגור
-
13.חוק בלתי כתוב של השווקיםכותב 28/05/2023 20:22הגב לתגובה זו1 0חזיר קטן מפטמים חזיר גדול שוחטיםסגור
-
12.רוצים להרוס כלכלה יציבה רק ע"מ להצדק את התיאוריהחיים 28/05/2023 18:48הגב לתגובה זו2 0הכלכלית שלהם .בעיקר של העלאות הרבית. אל דאגה חנטרשים, ברגע שמלחמת רוסיה -אוקריינה תתרחב, היו בטוחים שהכל יקרוס לא רק העדר התעסוקה !סגור
-
11.וול סטריט - עגל הזהבמגן הציבור 27/05/2023 09:29הגב לתגובה זו1 3מול עינינו נוצרת הפירמידה הגדולה בהיסטוריה. אף אחד לא ייתן לה ליפול... עד שהיא תיפול... תקרוס לתוך עצמה... תקרת החוב בארהב זו הזילות הגדולה ביותר - ארהב בפשיטת רגל הרי לעולם לא תוכל לשלם את חובה.סגור
-
היא יכולה להדפיס דולרים כמה שתרצה. אין תחליף לדולר.לא תפשוט רגל 31/05/2023 08:59הגב לתגובה זו0 0לא יואן, ולא קריפטו, ולא שום דבר אחר יכול עתה להחליף את הדולר. ואת הדולרים מדפיס הפד, והוא יכול להדפיס הרבה מאד.סגור
-
10.הבעיה של ארה"ב זה לא החוב, אלא הריבית שצריך לשלםסופוקלס 26/05/2023 20:50הגב לתגובה זו4 0אף מדינה לא משלמת באמת את חובותיה, ובוודאי שלא ארה"ב. ממחזרים חוב. הבעיה היא לשלם את המיליארדים של הריבית, ריבית שתופחת...והשאלה מה הגבול. ואגב פיץ' מאיית להוריד דרוג האשראי של ארה"בסגור
-
החוב עולה חוץ מריבית באינטרסיםאדית 30/05/2023 18:48הגב לתגובה זו1 0החוב כובל את העסקים והדיפלומטיה. מחזיקי האג"ח האמריקאי יכולים להסב נזק רציני אם יחשבו שהם עם הגב אל הקיר. לא ברור איך לספור את זה בכסף. זה טנגו עם הרבה רקדנים מזיעיםסגור
-
9.אסור להשקיע שקל (ל"ת)תל אביב 26/05/2023 18:38הגב לתגובה זו0 5סגור
-
רק כסיל לא ישקיע בארץרז 26/05/2023 21:33הגב לתגובה זו9 1בטח ובטח עם החברות היחסית סולידיות הנמצאות במדד, ועם ההשקעה האדירה באנרגיה מתחדשת ואנחנו עוד לא הגענו למימוש של פרומיל מהפוטנציאל.סגור
-
אבל עם ממשלה כזאת, היתרון הזה לא משמעותי. הרפורמה תהרוסהמחירים כאן נמוכים 31/05/2023 09:07הגב לתגובה זו0 0הרפורמה תהרוס את הכלכלה כאן לחלוטין. כולם יועים זאת, והקובעים הולכים לתהום בעיניים פקוחות לרווחה. הממשלה הזאת חסרת אחריות לחלוטין.סגור
-
ממש לא להשקיע בארץמשתתף 28/05/2023 11:43הגב לתגובה זו1 3השוק המקומי קטן. ישנן הרבה קנוניות ובעלי ענין שיכולים ומזיזים מניות כאשר נמחזורים קטנים. רשות ניירות הערך איננה קשוחה מספיק בשמירה על המשקיעים הקטנים. הרבה מן החברות קשה להבין מה באמת המצב הפיננסי שלהם.סגור
-
ולכן צריך להשקיע בסלים.רז 28/05/2023 12:26הגב לתגובה זו1 2אבל שוב, צריך להיות הדיוט מוחלט כדי לא להשקיע בשוק המקומי ולא רק בגלל שזה זול.סגור
-
8.כרגיל מאמר מענין ומנומק (ל"ת)שמואל 26/05/2023 17:01הגב לתגובה זו13 0סגור
-
7.אין אפשרותהאם באמת 26/05/2023 15:21הגב לתגובה זו1 0שמדינות אחרות תצטרפנה לשפיכת הכספים האמריקאית באוקראינה? הבאמת רק לארה"ב יש אינטרסים עולמיים?החלוקה המשונה חרדים/חילונים ארה"ב/ עולם נראית לא סבירה,מדוע אין האזרח האמריקאי מוחה כמו הצרפתי למשל?סגור
-
אז כך:שלמה גרינברג 26/05/2023 17:05הגב לתגובה זו6 1ראשית ארה"ב היא שהצטרפה למדינות אירופה שהובילו במימון המלחמה האוראינית. אינטרסיים עולמיים יש גם לרוסיה ולסין והאזרח האמריקאי דווקא תומך בעזרה לאוקרינה כפי שעושים הצרפתחם. ההפגנות בצרפת אינן נגד העזרה לאוקרינה אלא בגלל הפנסיהסגור
-
לאף אירופאי או אמריקאי לא אכפת מאוקראינה,זיו 28/05/2023 14:34הגב לתגובה זו1 0אבל כולם מבינים שעדיף שהתחמושת של רוסיה תתבזבז על אוקראינה ולא על שאר מדינות אירופה ולכן שווה לעזור לאוקראינים שכל התחמושת הרוסית תגמר עליהםסגור
-
6.לשלמה החכםדניאל 26/05/2023 15:17הגב לתגובה זו6 1אתה בעל ידע רב בהשקעות ובכלכלה אבל אתה לא מבין כל כך בהשקעות בפועל: סתם דוגמא : זוכר איך קבעת אך לפני זמן קצר מספר חודשים שמניות הקנביס בארה"ב כגן TLRY ואחרות הגיעו לתחתית וקבעו תחתית ? אז אמרת ומאז שאמרת המניות נפלו עשרות אחוזים שקבעת את זה TLRY הייתה ב מעל 3 דולר תראה אותה היום ותראה את הטרום שלה. לא כולם שוכחים את מה שאתה כותב לגבי התנהלות ארה"ב בנושא תקרת החוב מדובר בבושה וכלמה גדולה למעצמה כמו ארה"ב בושה שאין לתאר ואי אפשר לסמוך עליהם בכלל נקודה.סגור
-
אז למה "חכם"? (ל"ת)שלמה גרינברג 26/05/2023 17:07הגב לתגובה זו7 0סגור
-
חה חה חה ... רק מי שממשיך למרות זאת לקרוא בדבקותיואב 28/05/2023 18:18הגב לתגובה זו0 0את כתבותיך יכול להיחשב כחכםסגור
-
5.חייב להחמיא שהמאמר מבריק (ל"ת)יוד 26/05/2023 14:44הגב לתגובה זו7 0סגור
-
4.תודה! (ל"ת)איתן 26/05/2023 14:33הגב לתגובה זו8 0סגור
-
3.אולי לאחד היועצים יש פוטים והוא מנהל השקעותלילי 26/05/2023 13:51הגב לתגובה זו6 0כך זה הולך עד השוק יורד . לאחר הירידה מגיעים להסכמות והשוק עולה . בצד השני מריצים את המדדים עם תשואה דימיונית לחברות הייטק .סגור
-
2.בהתחלה שומנים נעלמים אחר כך הבשר החי ולבסוף מגיעים לעצםקשקש 26/05/2023 13:08הגב לתגובה זו6 3מיתון מזדחל הוא הקשה ביותר כי הוא נמשך הרבה שניםסגור
-
ממש לא. (ל"ת)חן 26/05/2023 15:50הגב לתגובה זו7 2סגור
-
1.שלמה qcomצחי 26/05/2023 12:57הגב לתגובה זו1 0nvda הקפיצה אתמול את כל סקטור השבבים, מדוע קוואלקום לא מגיבה בחודש האחרון?סגור
-
מכיוון שאפל החליטה ללכת לשותפות עם ברודקוםסובב ומסובב 26/05/2023 20:47הגב לתגובה זו2 0והן תפתחנה שבבים שיתחרו באלה שקוואלקום מוכרת היום לאפל...סגור
-
נבידיה אוכלת לה ולאינטל מהצלחת (ל"ת)יוס 26/05/2023 15:50הגב לתגובה זו1 0סגור