תשואות האג"ח הממשלתיות ממשיכות לעלות, להיכן שהיו טרם משבר הבנקים - עוד נפגעים בקרוב?
כאשר הבנק המרכזי מעלה את הריבית, אחד האפקטים שקורים הוא הירידה בשווי אגרות החוב הממשלתיות, מה שמעלה את התשואה עליהן. הירידה בשווי האג"ח נובע מכך שהאגרות הן בעצם הלוואה לממשלה ואם הבנק מציע לי ריבית גבוהה יותר כדי להחנות אצלו את הכסף בפקדון (בעצם להלוות לו את הכסף) - מה שקורה כאשר הריבית במשק עולה, למה שאני אתן הכסף לממשלה בתשואה נמוכה יותר? הרבה משקיעים, בעיקר גופים גדולים, מפנימים את ההבנה הזו ומתחילים להסיט כספים מאגרות החוב אל פקדונות וכאשר ההיצע גובר על הביקוש, המחיר יורד.
התשואה של האג"ח נגזרת משווין - אם אג"ח ממשלתית לשנה מבטיחה לשלם בסוף אותה השנה 100 דולר ואנחנו רכשנו אותה ב-95 דולר, המשמעות היא שהתשואה הנומינלית שנקבל עליה היא 5%. אם הרבה גופים המחזיקים אג"ח מסוג זה ימכרו אותה והמחיר ירד ל-90 דולר לפני שנקנה אותה, התשואה שנקבל בסוף שנה תהיה כעת 10%.
לעניין זה יש חשיבות גדולה והוא מהותי מאוד בכל הנוגע לקריסה של בנק סיליקון ואלי ושאר הבנקים האזוריים בארה"ב
אג"ח של ממשלת ארה"ב נחשבת לרוב בתור נכס חסר סיכון - מה הסיכוי שהממשלה לא תחזיר לנו את ההלוואה? עד כה, מצב זה לעולם לא קרה ולמרות המשבר הנוכחי, כנראה שתסגר בסוף עסקה בין הצדדים בוושינגטון, תקרת החוב תורם וארה"ב לא תגיע לחדלות פרעון על חובותיה. כתוצאה מהמאפיין החשוב הזה, גופים רבים וגדולים אשר אחראיים על כמות מאוד גדולה של כספים, ביניהם היה SVB, שמו (ועדיין שמים בצורה מסויימת) את אותם כספים באגרות החוב. הגופים הללו (בעיקר בנקים, בתי השקעות וקרנות פנסיה) נהנים מתשואה חסרת סיכון, כזו אשר נדרשת לרוב עם כספים "רגישים" כמו כספי פנסיה למשל.
עד תחילת סבב העלאות הריבית בשנה שעברה, הריבית הייתה אפסית והסיכון של האג"ח, אשר בא לידי ביטוי בתשואה עליהן, היה גם הוא אפסי. כאמור, הבעיה מגיעה כאשר הבנק המרכזי מעלה את הריבית - אז השווי של אותן אגרות יורד וברמה התיאורטית נרשם הפסד. כמובן שאם נחזיק את האג"ח עד סוף התקופה לא יהיה הפסד ונקבל את אותה התשואה לפיה רכשנו אותה, אך לא תמיד אותם הגופים אשר משקיעים בהן יכולים להרשות לעצמם להמשיך "להחנות שם את הכסף" והם צריכים למכור את האג"ח - אז כבר לא מדובר על הפסד תיאורטי.
המקרה הזה בדיוק הוא חלק ממה שהוביל לקריסה של SVB - הבנק נאלץ לממש הפסדים על החזקות של אג"ח בצורה כל כך גבוהה עד שהבנק פשוט לא יכל לעמוד במצב והרגולטור נאלץ להשתלט עליו.
המצב של חלק מתשואות האג"ח כבר חוזר כעת להיכן שהיה טרם המשבר ועוד התשואות של שאר האגרות צועדות באותה הדרך - זה עלול להיות מסוכן
בחודש מרץ האחרון, כשבוע וחצי לאחר קריסת SVB, נתנו לכם דוגמא ממשית לבעייתיות של הסיטואציה - השתמשנו בדוחות של בנק אוף אמריקה כדוגמא. מצד אחד, ההכנסות ב-2022 גדלו והגיעו ל-95 מיליארד דולר, הרווח עמד על 27.5 מיליארד דולר והתשואה על ההון עמדה על 10.8%, מצד שני - הרווח הכולל מספר סיפור אחר. הרווח הכולל מציג את התמונה ביחד עם ההשפעה של ההפסד התיאורטי על אותן אגרות החוב, אשר עמד על 11.4 מיליארד דולר בלבד, הרבה מתחת לרווח הכולל ל-2021 שעמד על 28.5 מיליארד דולר.
כידוע לנו, בנק אוף אמריקה לא קרס ולא צפוי לקרוס בקרוב, אך הדוגמא הזו מראה עד כמה עליית הריבית משפיעה (או עלולה להשפיע) גם על הגופים הגדולים ביותר. מה יהיה עם הגופים הקטנים יותר, בעיקר כאשר הריבית מאז חודש מרץ כבר עלתה בקרוב ל-1%? אי אפשר בוודאות לדעת, אבל אין ספק שהסיכון מבחינתם עלה וקשה לאמר כי הם יצאו מכלל סכנה, בעיקר כאשר הריבית צפויה להמשיך ולהעלות נכון לעכשיו.
התשואה על האג"ח לשנה עומדת כעת על 5.25% - היכן שהייתה טרם משבר הבנקים, התשואה על האג"ח לשנתיים עומדת כעת על 4.55%, בשיא של חודש מרץ היא עמדה על 5%. התשואה על האג"ח לחמש שנים עומדת כעת על 3.98% וזו על האג"ח לעשור עומדת על 3.8%, לפני המשבר התשואות הללו עמדו על 4.3% ו-4% בהתאמה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.מה הלחץ להוריד את האינפלציה?צחי 27/05/2023 08:21הגב לתגובה זו2 0היינו מעל 9, ירדנו מתחת ל 5. הריבית הגבוהה מסכנת את הבנקים. ריבית של 5.25 לאורך זמן תעשה את העבודה. אז חודש אולי האינפלציה תעלה שוב מעל ל 5, אבל לטווח הארוך היא תרד. לא ברור.סגור
-
נפלת בפח. אינפלצית הליבה יציבה מעל 5אל תתפתה לעקוב אחרי מחירי הנפט שזינקו ל120 וירדו ל 27/05/2023 19:01הגב לתגובה זו1 2אל תתפתה לעקוב אחרי מחירי הנפט שזינקו ל120 וירדו ל70, תתרכז במדד הליבב ללא סחורות ואנרגיה ותגלה שריבית הפד לא הזיזה לאינפלציה ולו במעט. וזאת משום שכמות הכסף m0 הוכפלה משנת 2020 והוכפלה פי 9 ממשבר 2008. אין ריבית שתוכל לבלום את האינפלציה. רק קריסה ונשבר חוב גלובאלי יבלמו את המגמהסגור
-
אם כך צחי צודקאלי 28/05/2023 05:11הגב לתגובה זו2 0אין מה להעלות שוב את הריביתסגור
-
1.עד כה, מצב זה לעולם לא קרהדוד 27/05/2023 06:35הגב לתגובה זו0 0נראה שלא בדקת מספיק. קרה ויותר מפעם אחתסגור