וול סטריט - לאן?
על ההתאוששות המרשימה של שוקי המניות (מי אמר לכם שזה יקרה?), על מהפכת ה-AI שגדולה ממהפכת האינטרנט; ובכל זאת - כנראה שלא כדאי לרדוף אחרי מניית אנבידיה ועל הכיוון של וול סטריט
שוק המניות עולה או מה קרה בוול סטריט מאז פרצה הקורונה? הספור הגדול בוול סטריט כרגע אינו החוב של ממשלת ארה"ב אלא ההכרה בבינה המלאכותית, טכנולוגיה חדשנית ומשבשת כ"משנת-משחק (Game changer)" בכלכלה ובחברה.
מה שהציגה, בשבוע האחרון, מניית אנבידיה
NVIDIA CORP
-3.26%
NVIDIA CORP
141.98
-3.26%
סגירה:0
פתיחה:145.03
גבוה:145.24
נמוך:140.08
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
זו עדות לכך שטכנולוגית הבינה המלאכותית (AI) מבשילה, היא כאן ותהיה לה השפעה גדולה על הכלכלה והחברה כנראה הרבה מעבר לאינטרנט. מניית אנבידיה שיחזרה את מה שקרה בוול סטריט לאחר שחברת סלרה הציגה את מפת הגנום האנושי והובילה את הנאסד"ק כולו לשיאי בועת 2000 עם הבדל אחד גדול, קרייג ואנטר, מייסד ומנכ"ל סלרה הציג את מפת החלומות שתוביל את מהפכת הטכנולוגיה למיזוג עם תעשיית הרפואה, אבל הציג מפה בלבד והמשקיעים פיתחו חלום ואילו NVDA ובמיוחד מנכ"ל החברה הייחודי, Jen-Hsun Huang, שהסביר את תרומת ה-AI לצמיחתה המדהימה של החברה, הציגו עדות לכך שחלומות הבועה מתגשמים. קראו כאן איך הגיע מנכ"ל אנבידיה מפנימייה לילדים בסיכון לניהול חברה של טריליון דולר?
הבינה המלאכותית היא מהפכה
הבינה המלאכותית (AI) משתלבת בתעשייה ותהיה לה השפעה גדולה יותר על העולם ועל שוק המניות מאשר האינטרנט. אין זה פלא לפיכך שסלי המוליכים למחצה עלו כפי שעלו ולא רק בגלל אנבידיה. אפילו "הוול-מארט של תחום המוליכים למחצה", TSM הכבדה כ"כ זינקה ב-10% לערך ונזכיר לקוראים מה חשב קונצנזוס המומחים והפרשנים על תעשיית המוליכים ובמיוחד על שתי החברות המופלאות הללו בקיץ 2022.הפתיחה הזו באה כהקדמה לניסיון שעשיתי הפעם כדי להבין את מה שקרה בשוק המניות מאז שיאי תחילת 2020. 2020, לדעתי, תיזכר, מבחינתה של וול סטריט, כתחילתו של השלב השלישי של מהפכת הטכנולוגיה הנוכחית. השלב הראשון בול סטריט נבנה לאורך המחצית השנייה של המאה ה-20, הגיע לשיאו בבועת 2000 באמצעות תשתית חלומית שיצר והתנפץ כיוון שהפער שנוצר בין חלומות המשקיעים למציאות היה גדול מנשוא. בעוד וול סטריט מלקקת פצעיה התחיל במיין סטריט השלב השני, בניית התשתית למימוש החלומות של השלב הראשון מה שהביא, בין 2008 ל- 2020 ו"בעזרת" אנשים יוצאי דופן כמו סטיב ג'וב, אלון מאסק ושכמותם, לתהליך ההתמזגות של המהפכה לתעשיית המיינסטרים. השלב הזה, השני, הסתיים, בוול סטריט, בסוף 2019 וב"עזרתם" האדיבה של כמה ברבורים שחורים, בעיקר ברבור הקורונה שהגיע מסין במטרה לקלל אבל מבחינת מהפכת הטכנולוגיה יצא מברך (כמו אותו חמור) כי מבלי לדעת זאת (לבטח לא התכוונו לכך הסינים) זרז את פיזור ההתמזגות הטכנולוגית לאורכה ולרוחבה של החברה והכלכלה והבינה המלאכותית, שעליה דיבר Huang כשהציג את נתוני הרבעון. היא שתוביל למעשה את "הפיזור" הזה.
בתחילת 2020 שברו מדדי המניות (בפעם ה-12, מאז תחילת 2009, לפי הספירה שלי) את שיאי כול הזמנים שלהם ומאותן סיבות בגללן נשברו השיאים מאז היציאה ממשבר 2008, חלומות טכנולוגיים שמתגשמים מעל ומעבר למצופה, רווחיות שהולכת וגואה, נזילות גבוהה, ריבית נמוכה וצמיחה כלכלית, שאליבא "הקונצנזוס" תימשך. אלא שלצד הסיבות הרגילות לתיקון ערכים התחילו להצטבר, עוד קודם, סימנים מדאיגי משקיעים. סכסוך הסחר סין-ארה"ב התרחב, רוסיה כבר איימה על אוקרינה ואפילו התחילו לדבר על מגפה שמתפשטת בסין. רוב מומחי ההשקעות העריכו אז שתיקון ערכים נוסף מתבקש והתיקון אכן הגיע וכחודש מאוחר יותר פרצה הקורונה. משפרצה הקורונה העריכו המומחים שהתיקון לו ציפו יהיה גדול בהרבה ממה שצפו. לצד הערכות החלל במניות נוספה בעיית השיתוק הכלכלי שהביאה המגפה, הסגרים ואז גם צפו הצרות האחרות שהמשיכו להתפתח ובמיוחד הסכסוך הרוסי-אוקראיני שהחל לייצר לחץ על מחירי הסחורות, להעלות מחירים וליצר אינפלציה שנדמה היה שנעלמה לנצח.
מילא כל הנ"ל, אבל הבנק המרכזי התחיל לדבר על הריבית. בקצור, מהרגע שפרצה הקורונה התחילה סביבת ההשקעות במניות להתדרדר. אלא ששלושה חודשים מאוחר יותר התהפכה המגמה והמניות שינו כיוון.
מה גרם למניות להתחיל להתאושש 3 חודשים בלבד לאחר פריצת הקורונה?
מחקרים רבים נערכו בנושא כדי לענות על השאלה הזו. בקיץ 2020 ניסה הוול סטריט ג'ורנל להסביר את הסיבות למהפך במניות בתוך שלושה חודשים, "מסע אפי (של המניות) במהלך אחת מהקריסות הכלכליות הקטסטרופליות בהיסטוריה של ארה"ב", כינה זאת העיתון המכובד. "אני לא חושב שיש אנלוגיה כלשהי בהיסטוריה שלנו שנראית כך", אמר בנג'מין בולר, ראש מחקר נגזרים של מניות בבנק אוף אמריקה, לעיתון, "הרי כולנו התכוננו למיתון, לא?". "אז למה בכל זאת נהפכה המגמה במהירות שכזו", שואל העיתון, "ומדוע היא ממשיכה ובעוצמה?"
הסיבות לשינוי במגמה דאז קשורות בתגובת הבנק המרכזי של ארה"ב והאוצר. כשפרצה המגפה והחלו סגרים הגיבו הבנק המרכזי והאוצר האמריקאי כפי שהגיבו ב-2008. הבנק הוריד, במרץ 2020, את הריבית לאפס והנזיל המערכת באמצעות רכישות אגחי"ם מסיביות והאוצר שלח צ'קים נדיבים במתנה לאזרחים. הפעולות הללו בנוסף לתשובה שנתנה מהפכת הטכנולוגיה לקיפאון המסחרי, המסחר המקוון וההתקדמות המהירה בפתוח חיסון לקורונה נתנו למשקיעים הרגשה שכנראה מדובר ב"משברון" ולא בקטסטרופה.
הרגשה זו נתמכה בדברי נגיד הפד פאואל שבאותם ימים הסביר שהבנק המרכזי מאמין שהאינפלציה (שהחלה להרים ראשה) היא "תופעה חולפת, תגובה להתאוששות הכלכלה שלאחר הסגרים ושתחלוף במהירות". פאואל חזר על כך מספר פעמים. נראה היה בהתחלה שהנגיד צודק. מדד המחירים לצרכן פיגר במהלך המחצית השנייה של 2020 אחרי עליית האינפלציה ונראה היה שגם היצרנים והצרכנים חושבים שמדובר בתופעה זמנית. אלא שממרץ 2021 התחילה האינפלציה לדהור ובדצמבר 2021 עלה מדד המחירים לצרכן ב-7% כשב-2022 המשיך לכיוון 9%.
אבל השוק המשיך מעלה לאורך 2021 וזה, ללא ספק, מוזר. למה מוזר? כי במהלך 2021 נעשה ברור וידוע שלאחר 39 שנים של ירידה באינפלציה היא מתעוררת "על באמת" כתוצאה מעליות מחירים נרחבות (של בנזין, מזון, דיור, אנרגיה וכו'). עליות אלו נבעו אז בעיקר מלחץ אדיר של ביקושים מקוונים אל מול בעיות אספקה קשות שנבעו מהמצב ברוסיה-אוקראינה, בסין ולא מעט מתעשיות שנתפסו בלתי מוכנות לגל הביקושים שעלה בתקופת הקורונה (תעשיית השבבים למשל שבגלל החשש מהאטה הקטינה משמעותית את הצע השבבים ליצרני מוצרי הצריכה האלקטרוניים, אפילו סגרה קוויי ייצור).
הפד והכלכלנים הבינו שטעו, שהאינפלציה לא תעלם במהירות. הפד שינה, בתחילת 2022, את המדיניות באופן קיצוני, למעשה נכנס להימור שבעבר לא נוסה בכלכלה, לבצע רצף מהיר של העלאות ריבית גדולות שיובילו להאטת הכלכלה כך שהאינפלציה תרוסן מבלי שהכלכלה תגלוש למיתון. ומה הבסיס למדיניות הזו? ההתנהגות הבלתי רגילה של התעסוקה והצריכה שלמרות כל החששות ממיתון מתקרב, נשארו חזקים (פאואל דיבר על כך בהרחבה).
העובדה הזו, שהתעסוקה והצריכה ממשיכות להפגין עוצמה, היא "שעזרה" למשקיעים האמריקאים להמשיך ולקנות מניות לאורך 2021 שהרי לא ידוע על מקרים בעבר שבהם משק אמריקאי נכנס למיתון כשהתעסוקה והצריכה בעלייה. זה, לצד רווחיות החברות שנשארה יציבה הובילה לשיאי סוף 2021.
אלא ששינוי המדיניות של הפד גרם למשקיעים לברוח מהמניות כי הבינו שהמצב לא טוב. מה שגרוע יותר היה המצב שנוצר שלפיו אפיקי ההשקעה הגדולים, מניות, אגרות חוב, נדל"ן וגם פיקדונות קצרים אינם כדאיים להשקעה. שאר אפיקי ההשקעה, מתכות, סחורות, נגזרים ועוד אינם תחליף רציני לכסף שייצא ממניות. המשקיעים הבינו זאת לאחר שהנגיד העיד בבית הנבחרים ושם הסביר שעל מנת לעצור האינפלציה הוא ימשיך בהעלאות ריבית. כמו כן, הפד גם יפסיק לחלוטין את רכישות אגרות החוב שהזרימו נזילות לשווקים.
עדותו של פאואל הבהירה למשקיעים שהסיכוי להמשך עליות במניות נעלם והתחילה ההתדרדרות שנמשכה לאורך 2022 עד אוקטובר. בתחילת אוקטובר 2022 ולאחר שמשקיעים במניות טכנולוגיה גם הפסידו כמחצית מכספם ("כוכבות הטכנולוגיה הוכו קשה בהרבה, NVDA למשל איבדה 70%) הפכה האופוריה של סוף 2021 לדיכאון טוטלי ואז, ממש מתוך כל הייאוש שאחז במשקיעים ובמומחים, התחילו מדדי המניות לעלות (מאז תחילת אוקטובר עלה מדד ה-S&P ב-15% והנאסד"ק ב-30%) וזאת למרות שהפד עדיין מאיים בהמשך העלאות הריבית ולמרות שבתקשורת ובבנקי ההשקעות הגדולים כמו מורגן סטנלי, גולדמן ושכמותם ובאתרים כלכליים מובילים כמו האקונומיסט, הפסימיות עדיין שולטת.
וול סטריט - לאן הולכים מכן?
נתחיל בכך שלפני הכל צריך המשקיע להבין שמהפכת האינפורמציה מאפשרת לו לבדוק השקעות שמתאימות לו על סמך בדיקה אישית, אני חוזר על כך באופן קבוע מזה שנים. לשום אנליסט ולשום מומחה אין יתרון יחסי בנושא זה לבטח עם השימוש שמתפתח בעזרת הבינה המלאכותית שנכנסה לתחום. זה מצריך עבודה אבל כדאי - עלויות המחקר תהיינה נמוכות בהרבה ממחיר של "טעויות השקעה". הדבר השני החשוב הוא להתמקד בעיקר בסלים ופחות במניות בודדות כי עדיף לזהות סקטור שלדעת המשקיע מעניין להשקעה מאשר מניה מנצחת בתוך הסקטור.
המוליכים למחצה למשל הוא סקטור שהביקוש למוצריו ילך ויגדל עם התקדמות מהפכת הטכנולוגיה, האפליקציות, הבינה, התוכנה, הסייבר ועוד כולם מתחילים במעגל המודפס. הסל מפזר סיכונים וכיום יש סלים אקטיביים לכל תת-מגזר כמעט. נכון, מניה מנצחת תיתן תשואה גבוהה יותר אבל גם תיפגע הרבה יותר במקרים מסוימים וראינו זאת עם אנבידיה NVDA כדוגמה. אין זה מפתיע שכמות הכספים הגלובלית בסלים עלתה, מאז 2003, מ-204.3 מיליארד ל-10.02 טריליון ב-2021. לבסוף, המשקיע חייב לקחת בחשבון את תופעת הפייק-ניוז שהשפעתה כיום על האינפורמציה שהמשקיעים משתמשים לצורך קבלת החלטות רק הולכת וגדלה. אומרים לנו שבכמה אוניברסיטאות בארה"ב התחילו להעביר קורסים במקצוע שהם מכנים, "information disorder " כאשר הכוונה ב- disorder אינה ל"מבולגנת" או "כוזבת" אלא ל-"הפרעה מנטלית" (כמוEating disorders ). צריך להתרכז רק באינפורמציה ממקורות מהימנים (יש רבים כאלו).
מצב כרגע הוא שרבים עדיין מאמינים שיגיע מיתון, איני חושב כך ומכמה סיבות. התעסוקה והצריכה חזקים, האינפלציה מתמתנת והתקציב האמריקאי מציג השקעות גדולות בתשתיות. הבחירות מתקרבות והכי חשוב מהפכת הטכנולוגיה מתקדמת ומייעלת אבל חשוב לזכור שבטווח הקצר הזעזועים ימשיכו ולכן אסור לרדוף אחרי מניות.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
24.האם יש סלים של AI?יאיר 04/06/2023 13:59הגב לתגובה זו0 0תודה שלמה. האם יש כבר סלים של AI?סגור
-
כן וכתבתי על כך לאחרונה (ל"ת)שלמה גרינברג 04/06/2023 14:12הגב לתגובה זו4 0סגור
-
23.3m MMMאבי ספי 03/06/2023 19:52הגב לתגובה זו2 0שלמה מה דעתך על 3m כתבת עליה רבות שבמחיר הנכון היא מעניינת לאחר 50 אחוז ירידה והגעה לישרות בתביעה מולה של 10 מילארד שזה המון במונחי רווח נקי של החברה... ואולי תביעות נוספות בסכומי עתק מולה על זיהום חמור .האם לדעתך הסיכוי סיכון שווה כעת ?סגור
-
מאז איבדה עוד 6 אחוזים (ל"ת)משה רבנו 06/06/2023 04:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
התביעה על 25 מיליארדשלמה גרינברג 04/06/2023 14:18הגב לתגובה זו5 0אלא שכעת מדברים על הסדר של 10. בכול מקרה, תביעות מסוג זה נמשכות שנים רבות והחשש "במונחי רווח נקי" אינו נכון במקרה זה. יש כתבות רבות בנושא, כדאי שתתחקר ותגיע בעצמך ל"מחיר הנכון" לטעמךסגור
- טען עוד
-
כנ"ל אשמח לשמוע (ל"ת)אזרח 03/06/2023 23:43הגב לתגובה זו1 0סגור
-
22.אינטל שלמה דעתךדן חים 03/06/2023 19:51הגב לתגובה זו0 0האם אינטל תצא מהמשבר העמוק ? מה דעתךסגור
-
אינטלשלמה גרינברג 04/06/2023 14:22הגב לתגובה זו5 0כמו GE או ויאוליה או נוקיה כך גם אינטל עשתה טעויות ולכן היא מבצעת רה-ארגון גדול שכמו האחרות זה לוקח זמן רב. לדעתי היא תצא מהמשבר אבל ייקח כאמור זמןסגור
-
21.התנודתיותלרון 03/06/2023 19:09הגב לתגובה זו0 0ב NVDA תיגבר,ללא ספק=הביתאסגור
-
20.שאל ואענה ,לטווח בינונילרון 03/06/2023 19:07הגב לתגובה זו0 0מי מומלץ יותר MOH.PA או NVDA,ואענה זו הראשונהסגור
-
19.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 02/06/2023 21:42הגב לתגובה זו5 0סגור
-
18.צריך להבחין בין אינפלציה "עונתית", לבין אינפלציית ליבהלידיעת שלמה 02/06/2023 21:31הגב לתגובה זו3 0אנרגיה היא דוגמא לאינפלציה "עונתית"(=אלא, ם המצב הוא כמו שהיה אחרי מלחמת ששת הימים שבה נחסמה תעלת סואץ), אבל כידוע...כשמתחיל גל קשה לעצור אותו...והוא מדביק ענפים אחריםסגור
-
ומה צריך שלמה ללמוד מהתגובה? (ל"ת)שלמה גרינברג 03/06/2023 13:00הגב לתגובה זו6 0סגור
-
17.chat-gpt מפיקה היום תוכן איכותי במהירות גבוהה מאוד ורקאלי 02/06/2023 21:11הגב לתגובה זו3 1צריך לזכור שהפרוייקט הזה עדיין בחיתוליו, אין ספק שפיתוחים נוספים יפתחו אופקים חדשים שיאפילו על הישנים לכן נראה שהכיוון הזה בהחלט ראוי לתשומת לב המשקיעים.סגור
-
16.תודה על מאמר נהדר. (ל"ת)רז 02/06/2023 20:42הגב לתגובה זו8 0סגור
-
15.נוכלים אצלנו ממש ככה (ל"ת)ארביטראז אדום 02/06/2023 17:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
14.ירוקה אצלנו אק אדום (ל"ת)ארה"ב 02/06/2023 17:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
13.זאת השאלה (ל"ת)תל אביב לאן 02/06/2023 17:19הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.קניתי דאו בכמויות רצחניות!!!!!!! (ל"ת)הרצל 02/06/2023 17:08הגב לתגובה זו5 0סגור
-
11.נא לא להתנשא:כל העלייה בגלל 5 מניות,זה אנומאליירון 02/06/2023 17:07הגב לתגובה זו5 2ולא נורמלי....98% מהמניות לא זזו כמעט,שוק דובי עדיין.סגור
-
ירון הראש שלך דובי. השוק ממש לא (ל"ת)יוס 02/06/2023 22:08הגב לתגובה זו10 4סגור
-
10.מחזיק, לא מוכר, קונה בירידות והכול מצויןא 02/06/2023 16:26הגב לתגובה זו19 7לברוח מהשקעות בישראל, מדינה חרדית משיחית היא מדינה עניה ונחשלתסגור
-
היא בעיקר משיחית בראש של בולשביקיםכגן 06/06/2023 20:09הגב לתגובה זו3 0כדוגמתך, שצופים בערוצי התבהלה.סגור
-
9.שלמה גרינברג מה הסיבה ש XLK עלתה יותר מ QQQ אםציון 02/06/2023 16:26הגב לתגובה זו0 0סקטור הטכנולוגיה עולה חזק בתקופה האחרונה. שניהם אמורים לעלות אותו דבר ? שניהם מחזיקים בחברות הטכנלוגיה הגדולותסגור
-
תבדוק מה האחזקות בכול אחדשלמה גרינברג 03/06/2023 13:00הגב לתגובה זו6 0ותבין לבדסגור
-
8.להתעלם מרעשי רקעצחי 02/06/2023 15:17הגב לתגובה זו14 0לקנות בזול ולחכות בסבלנות.סגור
-
7.האם סל המוליכים למחצה ואנבידיהיובל 02/06/2023 15:07הגב לתגובה זו0 0בראשו... לא עלו יותר מידי, למכפילים גבוהים ממש. האם עדיין שווה להכנס לטווח בינוני (5-7 שנים) ? ת6דה גבהסגור
-
6.האם לדעתך סקטור השבבים ימשיך להובילתמי 02/06/2023 15:05הגב לתגובה זו1 0שווה להשקיע בסקטור השבבים בעשור הקרוב ? אפילו אחרי העליות החדות ?תודה רבה. תמיסגור
-
אבל עדיף לך כמו ששלמה מציין בסל כמו SOXXברור 02/06/2023 21:32הגב לתגובה זו4 0אבל גם לסלים י יש שפל ויש שיאיםסגור
-
גם קרנות השבבים בארץליצי 03/06/2023 16:21הגב לתגובה זו0 0עובדות יפה בשנה האחרונהסגור
-
5.תודה רבה (ל"ת)בונזי 02/06/2023 15:04הגב לתגובה זו6 0סגור
-
4.שלמה האם אחרי הקפיצה האחרונה בsoxxשירלי 02/06/2023 15:04הגב לתגובה זו0 0כדאי למכור קצת ?סגור
-
שלמה תמיד ממליץ לממש קצת כשיש רווח (ל"ת)ויזתא 02/06/2023 21:33הגב לתגובה זו3 0סגור
-
3.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 02/06/2023 15:03הגב לתגובה זו11 0סגור
-
2.וולסטריט - לאן ?שלומי 02/06/2023 15:02הגב לתגובה זו6 1למרות השאלה בכותרת נותרנו ללא תשובה.סגור
-
כי אחרי הכותרת יש כתבהשלמה גרינברג 03/06/2023 13:03הגב לתגובה זו4 0כנראה שלא קראתסגור
-
1.הלוואי שכל המשאלות יתקיימו - אבל...קצת יותר פסימי 02/06/2023 14:52הגב לתגובה זו4 1כל הקולות שמכתירים את AI וגרמו למניעת אנבידיה לטוס מתעלמים מכך שעובדים על AI כבר שנים לא מעטות. אנבידיה לא גילתה שוק חדש לפני שבוע...הערך שלה עלה ובצדק אבל הוא מאוד מושפע ממחסור של השקעות אחרות שיכולות להניב ריביות שיא כמו בשנים האחרונות. לדעתי הריבית בסוף תנצח ותקרר את מניות הבועה (לא אנבידיה בכללי) - השוק יצטרך לתקןסגור
-
על כול חדשנות טכנולוגישלמה גרינברג 03/06/2023 13:04הגב לתגובה זו6 0עובדים שנים רבותסגור