הגז הטבעי בבריטניה זינק ביותר מ-25%, איתקה הגיבה בעלייה של 6%
האיחוד האירופי החל במשא ומתן בין המוסדות שלו על שוק הגז הטבעי הנוזלי, כשהוא שואף להגביל ייבוא גז טבעי מרוסיה לאירופה. מספר מדינות באיחוד כבר הגבילו ואף אסרו לחלוטין את ייבוא הגז. אחת המרוויחות הפוטנציאליות מהמגבלות היא איתקה של דלק (89%), הפועלת בתחום ההפקה של גז ונפט באזור הים הצפוני בסמוך לבריטניה ונסחרת בבורסה בלונדון.
במרץ האחרון לחץ נציב האנרגיה של האיחוד, קדרי סימסון, על המדינות באיחוד לא לחדש חוזים שפג תוקפם לאספקת הגז הרוסי כשיחד איתו גם שר האנרגיה של ספרד הציע שהאיחוד יאסור על ייבוא הגז הרוסי "כמה שיותר מוקדם". עם זאת, לא ברור באיזו מידה ובאיזו מהירות ניתן לבטל הסכמי רכישה ארוכי טווח עם יבואני הגז הגדולים כדוגמת TotalEnergie הצרפתית, כשהאחרונה מחזיקה עדיין ב-20% בפרויקט Yamal LNG, פרויקט רחב היקף לייצור וייצוא גז מרוסיה.
הולנד צמצמה משמעותית את צריכת הגז המיובא שלה. גם בריטניה, אקסית האיחוד, הפסיקה את כל הייבוא של הגז הרוסי בתחילת 2023. מה שמשאיר את בלגיה, צרפת, ספרד ופורטוגל בתור הנמענים הגדולים באירופה, כשהמדינות רכשו יחד כ-80% מהגז הטבעי הנוזלי שיוצר במתקן ב-Yamal ברוסיה. מאז תחילת המלחמה בפברואר 2022, מדינות האיחוד ייבאו כ-17 מיליון טון של גז טבעי, עלייה של 50% לעומת 2021. לא כל הגז נשאר באיחוד כשחלקים ממנו נשלחו הלאה ללקוחות באסיה.
כבר תקופה שמומחים טוענים שהשאלה אם האיחוד האירופי יכול להרשות לעצמו להתנתק מהגז הרוסי תהיה בעיקר שאלה של אבטחת אספקה, כלומר האם יש ספקי גז נוספים כדוגמת ארצות הברית שיוכלו להשלים את החסר. אספקה נוספת עשויה להגיע גם מקטאר, שהרחיבה משמעותית את ייצור הגז הטבעי שלה, כשמנגד בנורבגיה אמרו שלא יוכלו להגדיל את ייצוא הגז שלהם לאירופה.
בתגובה להגבלות הצפויות, מחירי הגז הטבעי בבריטניה זינקו היום ב-26% ושלחו את מניית איתקה לעלות ב-6%, מה שמביא את החברה לשווי שוק של כ-1.7 מיליארד דולר. מתחילת השנה מניית החברה איבדה 18% מערכה כשמההנפקה בנובמבר האחרון מדובר על ירידה של 35%. מאז הנפקת החברה, מחירי הגז הטבעי ירדו בכ-70% לאחר שהחורף באירופה היה חם מהמצופה והחרם על האנרגיה הרוסית על מדינות האיחוד לא היה כה משמעותי מבחינת עליות מחירים.
הזינוק הנוכחי מראה כי אמנם אנחנו כבר לא בחורף, אך למלחמה ברוסיה עדיין יש השפעה על יבשת אירופה, שם נכללת גם בריטניה, ובהסתכלות להמשך השנה, איתקה עלולה להמשיך להרוויח במקרה וכמות האנרגיה במדינה וביבשת לא תספיק.
בחודש פברואר האחרון הכריזה איתקה על חלוקת דיבידנד ראשון ל-2023 בסך של 470 מיליון שקל, ממנו הרוויחה קבוצת דלק כ-420 מיליון שקל. חלוקת הדיבידנד נעשית בהתאם למדיניות חלוקת הרווחים שאימצה איתקה קודם להנפקה, במסגרתה היא צופה כי תחלק בשנת 2023 דיבידנדים בהיקף כספי של כ-1.4 מיליארד שקל (כ-400 מיליון דולר), כולל החלוקה הנוכחית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.ולמה אנרג'יאן ירדה? ENOG (ל"ת)אריה 06/06/2023 08:55הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.סנקציות בהתאם לאינטרסים מיליארדים עוברים לרוסיהלילי 06/06/2023 08:20הגב לתגובה זו1 0האירופים עדיין הממנים הגדולים של המלחמה ברוסיה . כל מדינה מטילה סנקציות בהתאם לאינטרסים כלכליים שלהסגור
-
2.דלק קבוצהמצקלו 06/06/2023 07:53הגב לתגובה זו2 2כמובן שהודעה כזו תתדלק את קבוצת דלק שהיא מניית העשורסגור
-
1.מחר לוויתן בירוק עז חגיגי (ל"ת)חכחבח 05/06/2023 23:37הגב לתגובה זו2 2סגור