גם קנדה הפתיעה והעלתה את הריבית ל-4.75% - ולא בטוח שזה הסוף
הבנק המרכזי של קנדה העלה את הריבית ברבע אחוז לרמה של 4.75% לרמה הגבוהה ביותר מזה 22 שנים, ותוך שהוא מפתיע את השווקים שצפו שהריבית תישאר ללא שינוי, זאת אחרי שגם הבנק המרכזי של אוסטרליה הפתיע והעלה את הריבית ל-4.1%. בארה"ב הריבית היא כבר 5-5.25% ובארץ היא 4.75%. בכל המדינות מדובר על רמות הריבית הגבוהות ביותר מזה עשור לפחות. לפני שנה אף אחד בעולם לא האמין שזו תהיה סביבת הריבית העולמית כעבור שנה בלבד אבל העולם המערבי מנסה להילחם באינפלציה - וכלי הנשק העיקרי שלו דומה: העלאות ריבית.
אבל האם זה סוף ההעלאות? השוק מעריך שבארה"ב כן -ביום רביעי הבא החלטת הריבית הקרובה של הפד'. נכון לעכשיו השוק נותן הסתברות של 64% לכך שהיא תישאר ללא שינוי - גם הפד' עצמו אותת על כך מספר פעמים (אם כי ניתן לשמוע בפד' גם קולות ניציים יותר), אבל בשאר העולם - כנראה שלא. הריבית כנראה תמשיך לעלות כאשר הבנק המרכזי של קנדה רמז שגם אם הוא יבצע הפוגות בהעלאת הריבית, זה לא אומר שהעלאות הריבית ייפסקו.
האינפלציה בקנדה עומדת נכון לאפריל האחרון על 4.4%, גבוהה כמובן מתחום היעד אבל נמוכה באופן יחסי - זו הרמה הנמוכה ביותר מזה 19 חודשים. האינפלציה במדינה כבר הגיעה ל-8.1% ומאז היא בירידה (למעט עלייה קטנה מ-4.3% בחודש מרץ). אינפלציית הליבה (ללא מזון ואנרגיה), המשקפת טוב יותר את הביקוש בתוך קנדה, יורדת כבר חמישה חודשים (כולל אפריל) מ-5.8% ל-4.1%.
"העלאת הריבית של בנק אוף קנדה כנראה שאיננה האחרונה, זאת על רקע העליות בשוק הדיור והאינפלציה הבסיסית הדביקה" אומר דר' גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי. "ההודעה הייתה ניצית וציינה ש"צמיחת הצריכה ברביע הראשון הייתה חזקה באופן מפתיע". ההודעה ציינה את "המשך הביקוש החזק לעבודה" וגם ש"הביקוש העודף במשק נראה מתמשך יותר מהצפוי". על רקע זה הבנק המרכזי התריע מפני מצב שבו האינפלציה יכולה להיתקע באופן מהותי מעל יעד 2%. הבנק ציין כי ההחלטה על ההעלאה התבססה על הדעה כי "המדיניות המוניטרית לא הייתה מגבילה מספיק בכדי להחזיר את ההיצע והביקוש לאיזון ולהחזיר את האינפלציה ברציפות ליעד של 2%". קשה לראות כיצד העלאה יחידה של 25 נ"ב תשנה הערכה זו ולכן צפויות העלאות נוספות."
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות מסביר כי "בנק אוף קנדה משדר נחישות רבה לבלום כל פתח להתחדשות עליית קצב האינפלציה. הוא עושה זאת למרות הפער הלא גדול (יחסית למדינות רבות אחרות) בין קצב האינפלציה בפועל לבין יעד האינפלציה, העומד על 2%. כמו כן עולה הריבית בעוד את המדינה פוקדות שריפות ענק ובעוד התוצר צומח כ-2% בלבד בשני הרבעונים האחרונים. הוא מאותת לשוק כי כל סימן להתחדשות האינפלציה, ולו הקל ביותר, ייענה במחישות ומידית וכי אין לא יהיה טולרנטי לנושא.
"כך, סבור Bank of Canada כי מדיניות הריבית עדיין לא מרסנת מספיק כדי לאזן כראוי את כוחות הביקוש וההיצע במשק. העלאת הריבית יוצקת תוכן להתחייבותו החוזרת לעקוב אחר התפתחות ליבת האינפלציה והתחזיות לגבי האינפלציה ולהשבת יציבות המחירים. גם השיח הער בשנה האחרונה – האם יש מקום להעלות את יעדי האינפלציה וכך להצריך מדיניות פחות מרסנת, מקבלת מענה על ידי Bank of Canada: לא בבית ספרי."
איך זה ישפיע על בנקים מרכזיים בעולם ובראשם הפד בארה"ב?
השוק צופה שהריבית בארה"ב תישאר ללא שינוי ומנחם אומר כי מדובר ב"הערכה סבירה, אך כפי שהראו לנו אוסטרליה וקנדה, גם אם הריבית אכן לא תשתנה, אין בכך ערובה כי לא תעלה בהמשך. זה מתכון להמשך תנודתיות של שוקי האג"ח, שיתקשו למצוא בהירות בנושא. להערכתי – ה-Fed יבהיר זאת היטב הן בתחזית התלת-חודשית החדשה שיפרסם, בהזדמנות זו, והן במסיבת העיתונאים שיערוך הנגיד פאוול".בפמן מסכים עם מנחם ומוסיף: "יתכן שבשוק תהיה סברה שהבנק יאמץ את הרעיון שהועלה על ידי כמה חברי הפדרל רזרב של "דילוג" בהעלאות ריבית בין ישיבות, אך שסביר יותר שהבנק המרכזי של קנדה יפעל להעלאה נוספת של 25 נ"ב כבר בחודש הבא וצפוי כי שיעור הריבית יגיע ל-5.0% ביולי. יש כאן מסר גם בהקשר של ריבית הפד וגם בהקשר של ריבית בנק ישראל שעדיין צפויה לעלות בחודש יולי, זאת למרות ההתחזקות שנרשמה בימים האחרונים בשקל".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בהסתברות של 99% הפד יעלה את הריבית.אני 08/06/2023 10:08הגב לתגובה זו2 0כל מי שאומר אחרת מדבר מהפוזיציה שלו.סגור