לאחר שלוש שנים ועל רקע בלימת התוכנית לביטול החובות: הסטודנטים בארה"ב יחזרו בקרוב לשלם על ההלוואות שלהם

ההקלה נגמרה והתשלומים על הלוואות הסטודנטים יצטרכו לצאת לפועל באוקטובר הקרוב, בין אם התוכנית של ביידן לביטול החובות תצא לפועל ובין אם לא
 | 
telegram
(1)

החוב על הלוואות הסטודנטים בארה"ב עומד כעת על 1.8 טריליון דולר - חוץ מהחוב על המשכנתאות (שעומד על קרוב ל-20 טריליון דולר) זהו החוב הגדול ביותר של משקי הבית האמריקאיים, כשהחוב על כרטיסי האשראי עומד על כ-1.3 טריליון דולר והחוב על הלוואות רכב עומד על כ-1.55 טריליון דולר. בכדי להקל על האזרחים בזמן הקורונה, ממשל טראמפ החליט להשהות את התשלומים על הקרן והריבית של הלוואות הסטונדטים בארה"ב, מה שלפי ההערכות עזר לחלק מהסטודנטים לחסוך כ-15 אלף דולר עד היום.

מעל שלוש שנים עברו מאז ההחלטה של טראמפ וכעת המועד בו הלווים יצטרכו לחזור לשלם על ההלוואות שלהם מגיע באופן רשמי. עצירת התשלומים על חובות הסטודנטים הוארכה מאז מרץ 2020 שמונה פעמים ומשרד החינוך האמריקאי הודיע היום כי התשלומים על ההלוואות ידרשו החל מאוקטובר הקרוב לאחר אישור חוק של הקונגרס בנושא. 

בכדי לעזור לאזרחים לכ-40 מיליון אזרחים עם מצב הלוואות הלימודים שלהם, הכריז נשיא ארה"ב ג'ו ביידן באוגוסט שעבר על ביטול חובות של עד 20 אלף דולר ללווים עם תקרת הכנסה של 125 אלף דולר בשנה. המהלך של הנשיא אמנם נשמע מאוד חיובי, אך בשורה התחתונה הוא מאוד יקר עבור כלל אזרחי ארה"ב ועל פי ההערכות מדובר על עלות של יותר מ-400 מיליארד דולר לציבור האמריקאי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מי שבעיקר התנגדו למהלך של ביידן היו חברי המפלגה הרפובליקנית, אשר טענו רבות כנגד הבזבוזים הגדולים של ממשל ביידן, בראשם התוכנית לביטול חובות הסטודנטים. בסופו של דבר, כחלק מההסכם על העלאת תקרת החוב בארה"ב, הסכימו הצדדים על הפסקת העצירה על החזרי ההלוואות החל מאוקטובר הקרוב, זאת למרות שהתוכנית של ביידן לביטול החובות עדיין לא נגנזה לחלוטין.

ביידן כבר החל להוציא את התוכנית לפועל, אך נחסם פעמיים בבתי משפט בארה"ב. הפעם הראשונה הייתה בנובמבר האחרון כששופט מחוז פדרלי בטקסס ביטל את התכנית וכינה אותה "בלתי חוקתית",זאת לאחר שכמה מדינות, בהן ארקנסו קנזס ונברסקה, הגישו תביעה על פיה ההקלה בהלוואות מאיימת על הכנסות המס העתידיות שלהן. כשבועיים לאחר ההפסד הראשון, ממשל ביידן ספג הפסד נוסף בניו אורלינס כשבית המשפט דחה את הערעור שלו.

הלווים מחכים כעת להתקדמות בערעור של ממשל ביידן לבית המשפט העליון, אך לאחר ההכרזה של משרד החינוך היום, הם ככל הנראה יאלצו לחזור לשלם את חובותיהם לפני שתאושר ההקלה (אם בכלל בית המשפט העליון יאשר זאת). התשלום החודשי הממוצע צפוי לעמוד על כ-350 דולר כשעבור רבים ההחזר החודשי יהיה גדול מכך בהרבה. הריבית על אותן ההלוואות צפויה לחזור להצבר החל מחודש ספטמבר הקרוב והתשלום הראשון יהיה כ-21 ימים לאחר מכן.

החלטת בית המשפט העליון בעניין צפויה להגיע בחודש הקרוב כשהתוכנית צפויה למחוק לחלוטין את החובות של קרוב ל-15 מיליון אזרחים. לפי גורמים במשרד החינוך האמריקאי, אי העברת התוכנית של הממשל תוביל לעלייה משמעותית בעיכובי ההחזרים על ההלוואות ושיעורי חידלות הפרעון על ההלוואות יעלו גם כן, בעיקר לאור הבלבול בנוגע לגובה החובות וההחזרים לאחר הפסקה של מעל שלוש שנים.

החשש מכך שהתוכנית של ביידן תצא לפועל אינו מגיע מהרצון לפגוע בלווים שמתקשים לעמוד בהוצאות, אלא מהסתכלות רחבה על השפעת המהלך על ארה"ב. האינפלציה במדינה אמנם ירדה משמעותית מהשיא של הקיץ לכ-4% בחודש מאי, אך המלחמה עדיין לא נגמרה. כאשר למיליוני אזרחים יהיו אלפי אם לא עשרות אלפי דולרים פנויים, המצב יכול להקשות על המאמצים להפחתת קצב עליית המחירים ולהוביל להמשך העלאות הריבית, זאת מעבר לעלות מוערכת של כ-15 מיליארד דולר בכל שנה למשך ה-30 השנים הבאות למשלמי המסים.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אלו חברות בבורסה יהנו מכך? (ל"ת)
    דש 22/06/2023 09:49
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות