בחסות המערב: מודי רוצה להפוך את הודו לענקית טכנולוגית

מי שהיה בעבר הלא כל כך רחוק סדין אדום עבור הממשל האמריקאי, צפוי לזכות לקבלת פנים חמה בהמשך השבוע, על רקע המתיחות בין ארצות הברית לסין; במערב מוכנים להתעלם ממדיניות הדיכוי של מודי והיחסים עם רוסיה, לטובת המלחמה עם סין
 | 
telegram

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, נחת אתמול בערב בארצות הברית, לביקור הממלכתי הרשמי הראשון שלו מאז עלה לשלטון לפני כעשור. מודי, שבעבר זכה לגינויים מצד ארצות הברית צפוי לזכות לקבלת פנים חמה ביותר, במסגרתה הוא צפוי להיפגש עם נשיא ארצות הברית ובכירי המשק האמריקאי. כשבמוקד הידק היחסים בין המדינות, על רקע המתיחות הגוברת מול סין.

במהלך הביקור צפוי מודי להיפגש עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, בבית הלבן, ובהמשך אף לנאום בפני הקונגרס האמריקני, מה שהיפוך אותו לראש ממשלת הודו הראשון שנואם בפני בית המחוקקים פעמיים. חוץ מהפגישה עם ביידן, צפוי מודי להפגש עם שורה של בכירים במשק האמריקאי, וביניהם מנכ"ל אפל טים קוק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה ומנכ"ל פדקס ראג' סוברמאניאם. אשר ישתתפו כולם בארוחת הערב הממלכתית, אותה מארגן הבית הלבן, ביום חמישי בערב.

מי שכבר הספיק להיפגש עם מודי הוא איש העסקים והיזם אילון מאסק, שאמר לאחריה כי, "הייתה פגישה פנטסטית....אני נרגש לגבי העתיד של הודו. אני חושב שיש להודו יותר פוטנציאל מכל מדינה גדולה אחרת בעולם". מאסק גם הודיע לאחר הפגישה כי טסלה צפויה לבצע השקעה משמעותית בהודו "בהקדם האפשרי". בנוסף הוא הצהיר על רצונו לשפר את קישוריות האינטרנט של הודו, באמצעות שירות הלוויין Starlink של SpaceX שבבעלותו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

חיבוק חם מהאמריקאים
הביקור של מודי, והחיבוק החם אותו הוא צפוי לקבל, מגיע על רקע המתיחות הגוברת בין הממשל האמריקאי לממשלת סין. האמריקאים רואים בהודו של מודי, כמי שעשויה לשמש משקל נגד דיפלומטי וצבאי לכוחה של סין. שתי המדינות רואות בבייג'ין איום, כאשר מצד אחד תחת ממשל ביידן  הורחבו הגבלות הייצוא לסין, ומצד שני ממשלתו של מודי אסרה על שימוש במאות אפליקציות סיניות, בעקבות תקרית שארעה בגבול המדינה והביאה למותם של 20 חיילים הודים ב-2020.

בראש סדר היום צפוי לעמוד שיתוף הפעולה הטכנולוגי, והסרת החסמים הרגולטוריים הנדרשים. ברקע מלחמת השבבים, המתרחשת בימים אלו בין סין לארצות הברית, והניסיונות של ממשל ביידן למנוע גישה סינית לשבבים מתקדמים. על כן, על פי הדיווחים בין היתר המדינות צפויות לפעול לקידום מפעלים לייצור מוליכים למחצה בהודו. אתמולף אמר דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, כי הודו היא שותפה אסטרטגית של ארצות הברית בכל הנוגע לנושאים כמו בינה מלאכותית, מחשוב קוונטי, שרשרת אספקה עמידה, אנרגיה נקייה, מוליכים למחצה ושינויי אקלים.

בזמן שהדיונים הדיפלומטיים בין המדינות נמשכים, במהלך הרבעון הראשון הוכפל ביותר מפי 38 ההיבוא האמריקאי של שבבים מהודו. כמו כן, במהלך שנת 2022 שילשה אנקית הטכנולוגיה האמריקאית אפל, את ייצור מכשיר האייפון בהודו, במטרה להפחית את התלות בייצור הסיני. בנוסף יצרנית שבבי הזיכרון האמריקאית מיקרון, המצויה במוקד חקירה של הרשויות בסין, קרובה לקבל אישור ממשלתי להקמת מפעל ענק לייצור מוליכים למחצה במדינה.

שיתוף הפעולה הטכנולוגי עם ארה"ב צפוי לזלוג גם לתחום הביטחוני, כאשר ג'נרל אלקטריק והינדוסטאן אירונאוטיקס, צפויות לחתום על הסכם במהלך ביקורו של מודי לייצור מנועים למטוסי הקרב של הודו.  עסקה אשר מעידה במידה רבה על הרצינות האמריקאית והרצון לחיזוק שיתוף הפעולה בין המדינות, בין היתר בשל העובדה שהאמריקאים לא ששים לחלוק טכנולוגיה צבאית עם מעצמות אחרות.

שינוי מדיניות סופי ביחס האמריקאי להודו
קבלת הפנים החמה לה זוכה מודי בארצות הברית אינה מובנת מאליה, במיוחד לאור העובדה שבקשת וויזה של מודי נדחתה בגין "הפרות חמורות של חופש הדת", ולמעשה נאסר עליו להיכנס למדינה במשך כמעט עשור. אלא שבתשע השנים שחלפו מאז הוסר האיסור הזה, מודי אומץ בהדרגה על ידי הבית הלבן, עד לקבלת הפנים הממלכתית לה הוא צפוי לזכות בבית הלבן בהמשך השבוע.

הביקור של מודי מציב את ממשל ביידן, אשר מיצב את עצמו כמגן דמוקרטי, במצב בעייתי מאד. מפלגת השלטון של מודי, Bharatiya Janata (BJP), זוכה בשנים האחרונות לביקורות קשות מצד ארגוני זכויות אדם בשל המדיניות ההינדית לאומנית שלה, והדיכוי המתמשך של המיעוטים במדינה. על כן, בממשל ינסו ככל הנראה להציג תמונה לפיה חיזוק היחסים עם הודו, לא כולל את הכשרת הדרכים הפוליטיים של מודי. בין אם יצליחו ובין אם  לאו אין ספק שיש בדבר טעם לפגם.

מצב זכויות האדם במדינה בדורם מזרח אסיה אינה הבעיה הדיפלומטית היחידה שעומדת ברקע להידוק היחסים בין המדינות. על אף ההתקרבות בשנים האחרונות הודו תלויה במידה רבה ברוסיה, אשר מספקת לה בין היתר ציוד צבאי. לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, במקום לנתק את הקשרים הכלכליים עם הקרמלין, הודו ערערה את הסנקציות המערביות באמצעות הגברת הרכישות של נפט, פחם ודשנים רוסיים - והעניקה לנשיא ולדימיר פוטין חבל הצלה פיננסי חיוני בזמן שכוחותיו מנהלים את הפלישה לאוקראינה. עם זאת, בחודשים האחרונים החלו לצוף מעל לפני השטח סימנים ראשונים למתיחות בין הודו לסין, לאחר שלפני כחודשיים חיל האוויר ההודי, מתח ביקורת על רוסיה אשר לא מסוגלת לדבריהן לקיים את התחייבויותיה לאספקת נשק להודו, בשל המלחמה באוקראינה.

בין כך ובין כך, ארה"ב של ביידן היא בהחלט לא האומה המערבית היחידה שפרסה שטיח אדום בפני מודי בתקופה האחרונה. בחודש שעבר, נפגש ראש ממשלת הודו, בסידני עם ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבני, שכינה  אותו "ככוכב רוק" ו"בוס" ואף תיאר כיצד חיזק את הדמוקרטיה באוסטרליה. מספר ימים קודם לכן, הוא נפגש לראשונה מאז החלה הפלישה הרוסית, עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בשולי פסגת קבוצת השבע (G7).

הכלכלה צומחת אך אחוז האבטלה נותר גבוה
בזמן שיתר כלכלות העולם מדשדשות הכלכלה ההודית נהנתה מצמיחה של 6.1% ברבעון הראשון של 2023. זאת על אף נתוני צריכה פרטית חלשים, ועל רקע הוצאות הון ממשלתיות ופרטיות גבוהות. במה שעשוי לסמן לפחות כרגע את הכיוון אליו הולכת הכלכלה ההודית, אשר נותרה אחת הכלכלות הצומחות ביותר, במיוחד על רקע הקושי של הכלכלה הסינית להתאושש מנזקי מגפת הקורונה. למרות הסיכונים הנובעים מההאטה העולמית, הממשלה צופה שהצמיחה השנתית של המדינה תעמוד על כ-6.5%.

הכלכלה השלישית בגודלה באסיה, התרחבה מהר יותר מתחזיות האנליסטים המוקדמות שצפו צמיחה של 5% בלבד. עם זאת, כלכלנים הזהירו כי ההאטה העולמית והתנודתיות בשווקים הפיננסיים מהווים סיכון ליצוא ולפוטנציאל לצמיחה ברבעונים הקרובים. בינתיים, הבנק המרכזי של הודו העלה את הריבית שלו ב-2.5% מאז חודש מאי בשנה שעברה, וכלכלנים צופים שהוא ישאיר את הריבית ללא שינוי למשך כל שנת 2023, במטרה לצפות בהשפעה של העלאות קודמות.

על אף הצמיחה המרשימה הכלכלה ההודית מתמודדת עם בעיה קשה של אבטלה בעיקר בקרב צעירים. שיעור האבטלה במדינה נותר גבוה (סביב ה-8%), וכן קיים מחסור במשרות בעלות שכר גבוה. להערכתם של כלכלנים בכירים, המדינה שהפכה בשנה האחרונה למאוכלסת ביותר בעולם, צריכה לצמוח ב-7% עד 8% בשנה ולבנות בסיס ייצור חזק, כדי ליצור מקומות עבודה למיליוני עובדים.

על אף שאנשים מתחת לגיל 25 מהווים יותר מ-40% מאוכלוסיית הודו, כמעט מחציתם - 45.8% - היו מובטלים נכון לדצמבר 2022, לפי המרכז לניטור הכלכלה ההודית (CMIE), המפרסם באופן עצמאי נתוני עבודה (יותר מאשר ממשלת הודו). בסקירות שונות של אנליסטים על  הכלכלה ההודית הם מתארים את המצב כ"פצצת זמן", תוך שהם מזהירים מפני הפוטנציאל לתסיסה חברתית, במדיה והממשלה לא תצליח לייצר תעסוקה נוספת.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות