מדד המחירים בבריטניה עלה הפתיע לרעה - מחר צפויה העלאת ריבית נוספת
בעוד שהריבית בישראל עלתה 10 פעמים ברציפות לרמה של 4.75% (ריבית הפריים היא 6.25%), הבנק המרכזי בסין הודיע אתמול כי החליט להוריד את ריבית הפריים על ההלוואות ב-0.1% לרמה של 3.55%. מחר צפויה החלטת ריבית בבריטניה, ועל פי הערכות הכלכלנים - צפויה העלאה נוספת.
הסיבה לכך היא שמדד המחירים עלה במאי ב-0.7%, והאינפלציה עדיין בקצב שנתי של 8.7% - זאת בניגוד לתחזיות. אלה צפו האטה נמוכה יותר, סביב 8.4%-8.3%. לכן, נראה כי בנק אנגליה לא יוכל להאט את קצב העלאות הריבית והוא יעלה אותה מחר בעוד 0.25%. אחרי העלאת הריבית מחר הריבית תעמוד על 4.75%.
גם בלומברד אודייר סבורים שכלכלת בריטניה מתחזקת אך עדיין נתונה ללחצי האינפלציה – ולכן יש צפי להמשך עליית ריבית. אפשר להבין למה. האינפלציה הגבוהה בבריטניה (8.7% בחישוב שנתי נכון לחודש שעבר) גורמת לבנק המרכזי של בריטניה להעלות ריבית. נתוני המדד יתפרסמו השבוע ואם יהיו גבוהים מהציפיות, ייתכן והריבית תעלה אפילו מעבר למה שחזוי כעת בשוק - 5.8%. רק בשבוע שעבר כתב הגרדיאן כי "זה יהיה יום רביעי החשוב ביותר השנה. ספק אם היה נתון שמצפים לו יותר בפרלמנט הנוכחי".
"כלכלת בריטניה מראה חוסן וסיכויי צמיחה משופרים עקב עלויות אנרגיה נמוכות יותר, מדיניות פיסקלית יציבה ושיפור היחסים עם שותפי הסחר של האיחוד האירופי. עם זאת, רמות האינפלציה נותרו גבוהות, מה שמניע את עליות השכר ומאותת כי הבנק המרכזי של אנגליה עשוי להמשיך להעלות את הריבית לפחות עד אמצע 2024", סבור ביל פאפאדסיק, אסטרטג מאקרו בכיר של הבנק השוויצרי לומברד אודייר.
"הציפיות לצמיחה הכלכלית של בריטניה השתפרו, כאשר קרן המטבע הבינלאומית תיקנה את תחזיתה לצמיחה שנתית חיובית במקצת. עם זאת, אינפלציית הליבה, ללא אנרגיה ומזון, עדיין עולה, מה שמצביע על כך שהבנק המרכזי של אנגליה צריך לעבוד על ייצוב המחירים. נגיד הבנק הבריטי הזהיר כי לאינפלציה לוקח יותר זמן לרדת מהצפוי, וההשפעות של עליית הריבית עדיין פועלות בכלכלה.
"כתוצאה מכך, אנו צופים כי הבנק ימשיך להעלות את הריבית, שתגיע לשיא של 5.5% בהמשך השנה, עם סיכויי הקלה מוגבלים עד אמצע 2024. המדיניות המוניטרית המתהדקת משפיעה על שוק המשכנתאות, שכן משכנתאות רבות מוחזרות בהתאם לריבית משתנה, ומחירי הדירות חוו ירידה ראשונה משנה לשנה מאז 2012. למרות שהשכר בבריטניה עולה, השכר הריאלי יורד בעקבות האינפלציה. שוק העבודה ההדוק והאינפלציה הגבוהה מעוררים דאגות עבור הבנק המרכזי מכיוון שהם עלולים להוביל ללחצי מחיר מתמשכים יותר. כמה סימנים להתרופפות בשוק העבודה הופיעו, אך התמתנות בגידול השכר הכרחית להפסקה בהידוק המוניטרי. ההגירה החיובית נטו לבריטניה צפויה להקל על חוסר האיזון בשוק העבודה, עם מספר רב של מהגרים שהגיעו בשנים האחרונות. הממשלה פעלה להחזרת האמון ולשיפור היחסים עם האיחוד האירופי באמצעות הסכמים כמו 'מסגרת וינדזור' לעמדת הסחר של צפון אירלנד".
עוד הוסיף, כי "בשווקים הפיננסיים, ציפיות האינפלציה משפיעות על תשואות האג"ח הממשלתיות, מה שמשקף את המאבק של הבנק במרכזי באנגליה באינפלציה הגבוהה. ציפיות השוק כעת הן כי מחזור הריבית של בריטניה יגיע לשיא סביב 5.8%. הליש"ט צפוי לספק ביצועים טובים בטווח הקצר בגלל ריבית גבוהה יותר וחוסן כלכלי, אך הוא עשוי להיחלש ככל שהשפעות מחזור ההידוק של הבנק המרכזי באנגליה ישפיעו עוד יותר על הכלכלה.
"שוק הדיור הוא גורם מכריע עבור המטבע של בריטניה, שכן עליית שיעורי המשכנתאות ושוק דיור חלש יותר עלולים להשפיע על ציפיות המטבע. שער החליפין של האירו-סטרלינג צפוי להיסחר בטווח הנוכחי בשלושת החודשים הבאים לפני העלייה בעוד שנה. שער החליפין של דולר סטרלינג צפוי להישאר בטווח הנוכחי במהלך שלושת החודשים הקרובים ולעלות מעט בעוד שנה.
"יכולת הרווחים של תאגידים בבריטניה נראית איתנה, כאשר שוקי הסחורות העולמיים תומכים במחירים. מגזרי האנרגיה והמתכות התעשייתיות היוו חלק ניכר מצמיחת הרווחים של מדד FTSE 100 מגזרים אחרים, כמו בריאות ופיננסים, נהנים גם הם מגורמים חיוביים. עם זאת, יש לעקוב מקרוב אחר סיכונים כמו טעויות מדיניות מוניטרית, אינפלציה גבוהה, היחלשות שוק הדיור ואי ודאויות פוליטיות, שיובילו להשקפה ניטרלית על המניות בבריטניה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה