מריחה דם: סמסונג תייצר שבבים זעירים ותנסה להתחרות ב-TSMC

השחיקה המשמעותית בעסקי הליבה של ענקית הטכנולוגיה הקוריאנית, ומלחמת השבבים המטילה צל כבד על שרשרת האספקה הביאה את מנהלי סמסונג לשנות כיוון - הגדלת יכולות הייצור שלהם במטרה להתחרות עם TSMC הטייוואנית
 | 
telegram
(2)

ענקית הטכנולוגיה הקוריאנית סמסונג (Samsung), הכריזה אמש כי תתחיל בייצור המוני של מוליכים למחצה זעירים (בגודל של 2 ננומטר), עבור מכשירים ניידים כבר בשנת 2025. במה שנראה כקריאת תיגר על המתחרה הטייוואנית הדומיננטית TSMC, אשר הכריזה על יעד דומה. 

ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית סמסונג, שיחד עם TSMC, מייצרת את הרוב המכריע של מוליכים למחצה בעולם, הודיעה על המהלך בפורום היציקה השנתי שלה, המתקיים היום בסן חוזה. המסגרת האירוע חשפה החברה כי ייצור המוני של שבבי ה-2nm עבור יישומים ניידים יתחיל ב-2025, ואז יתרחב בשנת 2026 ל-HPC (High Performance Computing)  ובשנת 2027 גם לרכב. לצד זאת, סמסונג גם תגדיל משמעותית את התפוקה במפעליה בדרום קוריאה ובארצות הברית (טקסס), כדי לחזק את חטיבת היציקה, המייצרת שבבים ללקוחות על בסיס חוזה.

קריאת תיגר על TSMC
בדומה ליתר יצרניות השבבים, גם סמסונג החליטה להגדיל את ההשקעה שלה ביכולות הייצור כדי לנסות ולחזק את שרשראות האספקה של המוליכים למחצה, בעקבות המחסור העולמי בשבבים של 2021, אשר הותיר חברות רבות ללא גישה לרכיבים מרכזיים. לכך, הצטרפה גם מלחמת השבבים המתנהלת בימים אלו בין ארצות הברית, סין ומדינות אירופה, אשר כוללות השקעות עתק בתחום מצד הממשלות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

סמסונג השקיעה על פי ההערכות 230 מיליארד דולר, במתקני הייצור שלה בקוריאה הדרומית, במטרה להפוך למפעל הגדול בעולם לייצור מוליכים למחצה. לצד זאת, מגדילה החברה את טביעת הרגל שלה בארה"ב, עם מפעל חדש בטיילור, טקסס. היום הודיעה החברה, כי הבנייה בטקסס "מתקדמת על פי התוכניות הראשוניות וצפויה להסתיים עד סוף השנה, ולהתחיל לפעול כבר במחצית השנייה של 2024".

ההכרזות האחרונות של סמסונג הן בראש ובראשונה קריאת תיגר כלפי השחקן הדומיננטי ביותר בתחום - TSMC. שתי החברות, מקוות להציג שבב זעיר (2nm) ללקוחותיהן עד 2025. מי שהצטרפה אליהן לאחרונה, היא אינטל האמריקאית, אשר במסגרת השינוי האסטרטגי שעברה הכולל מיקוד בייצור, מתכננת להשיק שבב דומה כבר ב-2024. אלא שאם לשפוט על פי ביצועי העבר, ההשקה הרשמית של אינטל עשויה להידחות מעבר ליעד שהציבה.

שינוי כיוון אסטרטגי
סמסונג התחילה את דרכה לפני 85 שנה, כאשר המייסד לי ביונג-צ'ול הקים אותה כחברת מסחר לייצוא פירות, ירקות ודגים בקוריאה. כחלק מניסיונותיה לשרוד במציאות הגיאו-פוליטית המשתנה, גיוונה החברה את פעילותה לענפים אחרים כמו טקסטיל וקמעונאות. בשנת 1969 הוקמה קבוצת הטכנולוגיה בחברה, אשר השיקה את הטלוויזיה הראשונה שלה, וכעבור 5 שנים נרכשה חברת Hankook Semiconductor, שבמידה רבה הפכה את החברה לענקית האלקטרוניקה שהיא היום.

סמסונג אולי מוכרת לציבור הרחב במוצרים הטכנולוגיים שלה ובראש הסמארטפונים שהיא מייצרת (סדרות ה-Galaxy) אך לחברה הקוריאנית יש תחום פעילות גדול של מוליכים למחצה, שמהווה למעשה המרכיב המשמעותי בשורת  הרווח שלה. במשך יותר משלושה עשורים, סמסונג הייתה החברה המובילה בייצור שבבי זיכרון, המשמשים לאחסון נתונים דיגיטליים. אלא שבמהלך השנה האחרונה, מחירי שבבי הזיכרון צנחו, מגמה שהגיע לשיא ברבעון הנוכחי בו הם צפויים לרדת ב-23%. הירידה פגעה קשות בהכנסות וברווחיות של החברה בדרום קוריאנית, שדיווחה ברבעון הראשון של 2023 על הרווח הנמוך ביותר מאז 2009. מיקרון, המתחרה האמריקאית של סמסונג אף הודיעה לאחרונה על כוונתה לקצץ בכ-15% מכוח העבודה שלה.

בתגובה למצב העגום, החליטה חברת הענק הקוריאנית לקצץ את ייצור שבבי הזיכרון,  ומצאה נחמה עסקית בתחום היציקה של מוליכים למחצה. כך, בזמן קצר הכפילה החברה את עסקי היציקה שלה, ייצור שבבים מותאמים אישית עבור לקוחות גדולים כמו קוואלקום, טסלה וסוני, כמו גם אלפי שחקנים קטנים יותר. לפחות כרגע, נראה שהמשקיעים מקבלים בברכה את ההחלטה של החברה להתמקד בייצור עבור חברות אחרות. אם השחיקה בייצור שבבי הזיכרון הביאה לירידה של כמעט 30% במחיר המניה בשנה שעברה, במקביל לירידה רוחבית בתעשיית הטכנולוגיה העולמית, הרי שבשנה האחרונה התאוששה המנייה ועלתה בכ-25%.

כיום, סמסונג היא אחת משלוש החברות היחידות שמייצרות את השבבים, והיא נמצאת במקום השני אחרי TSMC ולפני אינטל. כעת סמסונג שמה לה למטרה לעקוף את TSMC. "אנחנו לא מסתפקים בלהיות מספר 2", אמר ג'ון טיילור, סגן נשיא להנדסה בסמסונג, בראיון לרשת CNBC בתחילת החודש. "סמסונג אף פעם לא מסתפקת במספר 2. אנחנו מאוד אגרסיביים", הצהיר טיילור.

הדמיון לאינטל
מי שעברה תהליך דומה לזה של סמסונג היא חברת אינטל, אשר תחת המנכ"ל החדש פט גלסינגר, הודיעה על תוכנית אסטרטגית חדשה - IDM 2.0. במסגרתה, תפעל החברה במטרה להתחרות עם TSMC וסמסונג בתחום ייצור שבבים. כחלק מהמהלך, הכריזה החברה על השקעה של 20 מיליארד דולר לצורך הקמת שני מפעלי ייצור שבבים חדשים באריזונה, שנועדו לתת מענה לשוק האמריקאי והאירופאי. לצד זאת מקימה החברה בימים אלו שורה של מפעלים באירופה ובישראל.

כמו סמסונג, גם אינטל סובלת בשנים האחרונות משחיקה משמעותית בתחומי הפעילות המרכזיים שלה ייצור מיקרו-מעבדים ורכיבים עבור מחשבים אישיים. בשנים האחרונות מתמודדת החברה עם תחרות משמעותית מצד שורה של שחקנים וביניהם אנבידיה, TSMC, AMD וחברות טכנולוגיה אחרות. תחרות אשר שחקה במידה רבה את כוחה ומעמדה בשוק. לכך מצטרפת העובדה שהעדר הגיוון במוצרים והעובדה שהחברה נשענת באופן משמעותי על שוק המחשבים, אשר נמצא בירידה מתמדת, דבר שהביא גם לשחיקה בהכנסותיה.

כעת, נשאר לראות האם וכיצד יצליחו החברות להנות מהשינוי האסטרטגי אליו הלכו. כמו כן, מעניין יהיה לצפות באופן שבו שתי החברות יעצבו את שוק השבבים, וכיצד תראה התחרות ביניהן ומול TSMC ששולטת כיום בדומיננטיות בתחום. ברקע, החשש מפני פלישה אפשרית של סין לשטח טאיוואן אשר עלולה לשבש את ייצור השבבים של החברה המסורתית, אשר פועלת גם היא בשנים האחרונות לגוון את אתרי הייצור שלה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    עוד שנה השוק יהיה מוצף בכושר ייצור והמחירים ירדו
    לילי 28/06/2023 15:57
    הגב לתגובה זו
    3 2
    כל העולם הזה והעולם הבא משקיעים בייצור שבבים . נראה שעוד שנתיים יהיו הרבה פשיטות רגל .
    סגור
  • ללא שבבים אין טכנולוגיה. (ל"ת)
    דני 28/06/2023 16:57
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות