וול סטריט נגד מעורבות הבית הלבן במיזוגים ורכישות; האם מיקרוסופט תצליח לרכוש את אקטיויז'ן ומה יקרה למניה שלה?
השבוע פרסם בנק ההשקעות מורגן סטנלי מחקר של 39 עמודים על כלכלת ישראל. ריכזתי לכם את עיקר הנקודות של עבודת המחקר:
- צמיחת התמ"ג הייתה בממוצע מעל 4% בשנה ב-40 השנים האחרונות.
- מאז שנות ה-2000 הכלכלה התכווצה רק במהלך המגיפה בשנת 2020 וגם אז ההתכווצות הייתה נמוכה יותר מאשר ברוב הכלכלות בעולם, ב-1.8% בלבד.
- אוכלוסיית ישראל כמעט הוכפלה ב-30 השנים האחרונות מכ-5 מיליון במדינה בתחילת שנות ה-90 ל-9.7 מיליון ב-2022.
- ישראל היא כלכלה עשירה. התוצר לנפש גדל פי ארבעה מאז שנות ה-90 ועומד כעת על 54,000 דולר.
- קרן המטבע הבינלאומית ומדדי MSCI רואים בישראל כלכלה מתקדמת.
- ישראל מציגה מגזר היי-טק בעל אוריינטציה גלובלית, מגוון.
- מאז שנות ה-2000, האינפלציה הייתה בממוצע פחות מ-2% לשנה, ללא תנודות גדולות.
- לאחרונה הואץ קצב האינפלציה ל-5% על בסיס שנתי. אנו מצפים שהוא יחזור לטווח היעד ברבעון השני של 2024.
- מאזן התשלומים של ישראל חזק. מאז 2003 יתרת החשבון השוטף היתה בעודף.
- רמת החוב הציבורי מתונה ועומדת על 60.3% מהתוצר.
- אינדיקטור עוצמת המאקרו של ישראל מציב אותה במקום מוביל לצד טאיוואן.
- ישראל מדורגת AA- על ידי סוכנות S&P, דירוג -1A על ידי Moody's ו-A+ על ידי Fitch, כולן עם תחזית יציבה.
וול סטריט נגד הבית הלבן
והפעם בנושא הרכישות והמיזוגים: לא מספיק "רוחות הנגד" למניות כמו העלאות הריבית, ההפחדות ממיתון, השסע החברתי (בארה"ב, לא אצלנו), רוסיה, אוקראינה, סין וטאיוואן אז הולכת ומתפתחת מלחמה בין וול סטריט לבית הלבן בנושא המעורבות הממשלתית בתחום הרכישות והמיזוגים (A&M). הבית הלבן דוחף במרץ להחמרת הרגולציה על העסקאות ובוול סטריט לא אוהבים זאת.הבית הלבן טוען שפעילות A&M פוגעת בתחרות ומעלה מחירים לצרכן ולדעת הנשיא חייבים הרשות הפדרלית למסחר (ה-FTC) ומשרד המשפטים להרחיב ולהעמיק הרגולציה (לבדוק לעומק כול דיל).
וול סטריט, בהובלת בנקאי ההשקעה והסקטור הטכנולוגי שלה ובעיקר ענקיות הטכנולוגיה, טוענת שהחמרת הרגולציה תפגע בתעשייה ובצרכנים. רכישות ומיזוגים זה ביג-ביזנס, אחת התעשיות החשובות ביותר בוול סטריט. התעשייה שברה ב-2021, גם במספר העסקאות, 24,412 וגם בסכומים, 5.218 טריליון דולרים, את שיא כל הזמנים אבל ב-2022 (שבתחילתה "השיק הממשל את תוכנית הגברת הרגולציה) ירד מספר העסקאות בתחום הרכישות והמיזוגים ל-21,000 בסכום של 3.39 טריליון והשנה נראה שהסכום ירד מתחת ל- 3 טריליון.
"בין הבירוקרטיה הממשלתית לחוסר ההבנה בחשיבות ה-A&M להתקדמות הטכנולוגית ולהתייעלות", אמרה עורכת הדין של מייקרוסופט Beth Wilkinson, "תפגע התעשייה וגם הצרכנים". אבל ממשל ביידן בשלו והוויכוח פרץ לאחרונה לתקשורת בשל תביעת ה-FTC להקפאת עסקת הרכישה של ענקית הפתוח והפרסום של תוכן ושירותי בידור אינטראקטיביים, Activision Blizzard ע"י מייקרוסופט (סימול:MSFT).
העסקה, בסכום של 75 מיליארד דולרים פלוס (עסקת הרכישה הגדולה ביותר בתולדות מייקרוסופט), אושרה ע"י הפרלמנט האירופי וע"י הרשויות בסין וביפן, לא אושרה עדיין בבריטניה ועד לאחרונה נראה היה שתאושר גם בארה"ב.
נושא המיזוגים והרכישות והקרב בין וול סטריט לבית הלבן הוא קריטי לשוק המניות והוול סטריט ג'ורנל הגדיר את שאיפת הבית הלבן כ"מצמררת".
ה-FTC ומשרד המשפטים פנו לבית המשפט בבקשה לעצור את סגירת העסקה עד לדיון מעמיק בנושא ההשפעה שעשויה/עלולה להיות לעסקה על התחרות בתחום. ה-FTC טוענת כאמור שמימוש העסקה תפגע בתחרות וכינסה, לצורך הוכחת טענותיה, מומחים שונים לדיון שייערך בבית המשפט הפדרלי בוושינגטון באוגוסט. אלא שמייקרוסופט מתנגדת לדיון ועל פי טענת עורכת הדין שלה הדרישה לדיון מסכנת את קיום העסקה בגלל גורם הזמן והבירוקרטיה של ה-FTC. הספור כולו, לטענת עורכת הדין של
מייקרוסופט, קשורה בניסיון הממשל לקבל יותר כוח והשפעה בתחום הרכישות והמיזוגים. ה-FTC, לדברי עורכת הדין, כבר בדקה לעומק את העסקה ואין סיבה כרגע לדון שוב. ה-FTC מצדה, אחרי שכבר זימנה לדיון את כול המי ומי שקשור בתחום כולל מנכלי"ם של גוגל, נייטנדו, אנבידיה, סוני ואחרים וכן אנשי מקצוע שקשורים, אינה מוכנה לסגת ומשרד המשפטים תומך בעמדתה.
התקשורת מזכירה למשקיעים שרק לפני 4 חודשים זנחה ה-FTC תביעה דומה שהגישה נגד פייסבוק (סימול:META) שמטרתה הייתה לעצור את הרכישה של חברת ,Within Unlimited, Inc שעוסקת בפתוח מציאות מדומה בתחום הכושר הגופני. ביהמ"ש הפדרלי דחה אז את בקשת ה-FTC כיוון שלא השתכנע שהרכישה מצריכה בדיקה מעמיקה יותר.
אבל במייקרוסופט חוששים שהשופטת, שמונתה לניהול תביעת ה-FTC נגדם, שהיא מינוי של הנשיא ביידן (שמעוניין בהגדלת הרגולציה), עלולה לפסוק בעד הבדיקה מחדש, שלדעת מייקרוסופט תערוך למעלה משנה מה שיהפוך את הדיל ללא כדאי מבחינתה של מייקרוסופט. השבוע התחילו הדיונים בבקשת הממשל להקפאת העסקה עד לבדיקה המעמיקה של ה-FTC. ה-FTC הביא את הפרופסור הידוע לארגון תעשייתי רובין לי (מרצה בכיר בהרווארד, פרינסטון וקימברידג') שהתקשה (לדעתי) להסביר כיצד יפגע הדיל בתחרות או בצריכה אבל זה רק התחיל ובינתיים הביא את התעשייה כולה לקיפאון זמני.
הנפגעים הגדולים הם הבנקים להשקעות גולדמן סאקס, ג'י פי מורגן, מורגן סטנלי, בנק אוף אמריקה (מריל לינץ') ודומיהם וכן תעשיית הטכנולוגיה כולה שמובילה במספר העסקאות ובסכומים (7 מתוך עשרת העסקאות המובילות ב-2021-2).
מדובר בקבוצה אדירת כוח פוליטי וכספי שתומכת במייקרוסופט שגם לה לא חסר כוח וכסף. וול סטריט טוענת שמיזוגים ורכישות מהווים חלק בלתי נפרד מהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה, מייעלים את הכלכלה, מקרו ומיקרו ואפילו (מה שעשוי להישמע מוזר ושנוי במחלוקת מחוץ לוול סטריט) טובים לתחרות.
אבל דבר אחד ברור, וול סטריט אינה מעוניינת בצורך לחזק את הרגולציה כיוון שלדעתה זה פוגע בכוחות השוק החופשי. "רכישות ומיזוגים הם תוצאה של כוחות שוק", טוענת עורכת הדין, "מעורבות ה-FTC ומשרד המשפטים לא רק שתייקר משמעותית את תהליכי ה-A&M אלא תעכב משמעותית את ההתקדמות שמכתיבה מהפכת הטכנולוגיה".
נציין שכבר בתחילת השנה שעברה פתחו ועדת הסחר הפדרלית ומחלקת ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים בחקירה ציבורית משותפת תחת הכותרת, "חיזוק האכיפה נגד מיזוגים בלתי חוקיים", כותרת שעוררה סערה בבנקים. הסוכנויות טענו אז שמצטברות עדויות שמצביעות על כך שתעשיות רבות בכול תחומי הכלכלה הופכות מרוכזות יותר ופחות תחרותיות מה שמסכן את הבחירה והרווחים הכלכליים עבור צרכנים, עובדים, יזמים ועסקים קטנים.
בעיות אלו צפויות, לדעתן, להימשך או להחמיר עקב העלייה המתמשכת במיזוגים שיותר משהוכפלה בין 2020 ל-2021 (שימו לב שזה קרה לפני הירידות החדות ב-2022-23). כדי להבין טוב יותר את החששות בקשו הסוכנויות מידע ציבורי לגבי דרכים לחדש את הנחיות המיזוג הפדרליות כדי לזהות ולמנוע טוב יותר, "עסקאות נוגדות תחרות בשווקים המודרניים של היום", אמרה יו"ר ה-FTC, .Lina Khan והוסיפה, "מיזוגים בלתי חוקיים יכולים לגרום למגוון נזקים, החל ממחירים גבוהים יותר ושכר נמוך יותר ועד לירידה בהזדמנות, צמצום חדשנות ופחות חוסן.
חקירה זו נועדה להבטיח שהנחיות המיזוג שלנו משקפות במדויק את מציאות השוק המודרני ומכשירות אותנו לאכוף בכוח את החוק נגד עסקאות בלתי חוקיות. לשמוע מקבוצה רחבה של משתתפים בשוק, במיוחד אלה שחוו ממקור ראשון את ההשפעות של מיזוגים ורכישות". על זה הוסיף ג'ונתן קנטר, עוזר התובע הכללי מאגף ההגבלים העסקיים במשרד המשפטים, "המדינה שלנו תלויה בתחרות כדי להניע קידמה, חדשנות ושגשוג ועלינו להבין מדוע בכל כך הרבה תעשיות יש מעט מדי מתחרים ולחשוב היטב כיצד להבטיח שכלי אכיפת המיזוגים שלנו מתאימים למטרה בכלכלה המודרנית". עסקת MSFT- ATVI היא כנראה המבחן הגדול הראשון על הנושא.
אין שום ספק שתחרות קריטית להצלחת הכלכלה בשוק חופשי שהרי היא מבטיחה את החופש לבחור בין ספקים שונים ומעסיקים שונים. כאשר עסקים מתמודדים עם תחרות, זה מדרבן אותם לשפר את המוצרים שלהם, להתייעל, לפתח מוצרים חדשים ולהוריד מחירים ומיזוגים יכולים לצמצם אפשרויות בחירה עבור צרכנים, עובדים ועסקים אחרים ולהשאיר אותם תלויים יותר ויותר בחסדי החברות הגדולות והחזקות יותר. כדי להגן על התחרות ולמנוע איחוד מוגבר, הקונגרס העביר, עוד בתחילת המאה ה-20, שורה של חוקי הגבלים עסקיים ואישר ל-FTC ולמשרד המשפטים לאכוף אותם. אלא שנראה לוול סטריט ובמיוחד לענקיות הטכנולוגיה שמרבות לרכוש ולהתמזג, שממשל ביידן דוחף לעדכון ושדרוג ההנחיות לרמת מעורבות שהנזק שלה יהיה גדול בהרבה מהתועלת (כך טוענים בנקאי ההשקעה של גולדמן סאקס ו- Allen & Company, שמנהלים את עסקת MSFT- ATVI).
"מתפתחת בעיה רצינית של מעורבות יתר של הממשל", אומרים הבנקאים לאור הדברים שאמרה הגברת Lina Khan, יו"ר ה-FTC, על החקירה שהם ומשרד המשפטים מנהלים, "חקירה זו נועדה להבטיח שהנחיות המיזוג שלנו משקפות במדויק את מציאות השוק המודרני ומכשירות אותנו לאכוף בכוח את החוק נגד עסקאות בלתי חוקיות". הבעיה הזו, של התחרות וכיצד מגנים על הצרכן בכלכלה קפיטליסטית קיימת מאז כתב הפילוסוף-כלכלן הסקוטי, אבי הקפיטליזם, אדם סמית, את ספרו,An Inquiry into the Nature and .Causes of the Wealth of Nations ב-1776, שהפך לבסיס של הקפיטליזם האמריקאי.
הדבר האחרון שחברה אמריקאית או כל מצביע או פוליטיקאי רפובליקאי (ולדעתי גם חלק גדול מהדמוקרטים) יסכימו לקבל הם הדברים האלו. איש כמובן לא יתנגד לשדרוג/עדכון הנחיות המיזוג, אבל מה שמנסים הסוכנויות (בתמיכת הבית הלבן) לבצע זה להגדיל מעורבותן בניהול החלטות של חברה עסקית ודבר כזה עדיין לא יעבור לדעתי בארה"ב. "האם פקידי ה-FTC ישתתפו בקבלת החלטות של מיזוג ורכישה?", שאל אחד ממנהלי Allen. כבר כעת מתחיל החשש ממעורבות יתר של ה-FTC ומשרד המשפטים לחלחל.
IBM כדוגמה עומדת לרכוש חברת תוכנה מעניינת בשם Apptio וכך נכתב בוול סטריט ג'ורנל על העסקה, "עסקת Apptio תהווה נקודת אור ביצירת עסקת A&M בתקופה שבה הרגולטורים בוושינגטון נוקטים עמדה נוקשה יותר לגבי מיזוגים ורכישות, במיוחד במגזר הטכנולוגיה, פעילות מצמררת (בתוך סביבת העסקים) שכבר נפגעה בשל עליית הריבית ואי הוודאות הכלכלית". אני משוכנע שאפילו שופטת שמינה ביידן לא תעז לעצור דיל שכזה כי ההשפעה, בטווח הקצר, תהיה באמת מצמררת. נחיה ונראה.
ומה לגבי מייקרוסופט? מנכ"ל מייקרוסופט, Satya Nadella, לא נשמע מודאג השבוע, אפילו לא מהדיון בבהמ"ש הפדרלי. הוא מתקדם בתוכניותיו וצופה שהמניה תוכפל עד 2030 וזה כולל את אקטיביזן ואת פעילות ה-AI. אם המניה תרד בגלל הדיון תיווצר, לדעתי הזדמנות.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותבים עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
16.איזה תכפילליאור שגיא 02/07/2023 06:37הגב לתגובה זו2 0ב-7 השנים האחרונות היא עלתה פי 7, ב-7 השנים הבאות היא תעלה פי 5 מינימום. רק פי 2? הצחקתם אותנוסגור
-
15.שלמה מה דעתך על ROKU?עירית קמפינסקי 01/07/2023 22:05הגב לתגובה זו5 0כיצד תוכל להחכימני?סגור
-
מנייהעיזבי 06/07/2023 05:19הגב לתגובה זו0 0מסוכנת,כל מה שקאטי נוגעת התרחקי כך לא תיזקקי להרבה חכמהסגור
-
14.אוכלוסיית המדינה הוכפלה עיי חרדיםאביתר שילון 01/07/2023 19:18הגב לתגובה זו4 10אוכלוסיית המדינה הוכפלה עיי חרדים , רק מחליש את המדינהסגור
-
בזכותם אתה קייםחרדי לאחדות 01/07/2023 23:16הגב לתגובה זו8 3כמו שאומרים על ארון הברית,הארון נושא את נושאיו אילולא שמירת התורה ,כל הנס הזה לא היה קורה,מדינה מצליחה ומשגשגת יודעת לזכור את מאיפה היא באהסגור
- טען עוד
-
13.ללא גבולהגדולות ענקיות 01/07/2023 13:30הגב לתגובה זו0 3צריך להגבילן ולא מהיוםסגור
-
למה להיות בולשביק? (ל"ת)רז 01/07/2023 20:31הגב לתגובה זו3 0סגור
-
12.ובהפוך,כלכלת ישראל 01/07/2023 13:29הגב לתגובה זו1 0מי שהשקיע במיקרוסופט ב 28$ עשה את שלו,היום הירידות סיכויין גובר על העליות,ATVI מזכיר קצת את טבע לפני הנפילהסגור
-
11.כ"כ הרבה במובן מאליולמה להתעסק 01/07/2023 13:25הגב לתגובה זו0 0מקרה NOK לא יחזור בעולמנו הגלובלי בו לכלום אין יותר משמעות,ראה את רחובות פריז,אה כן הטור דה פרנס מתחיל ועדיין יש לו כנראה משמעות כלשהיסגור
-
10.לא תופסתההגדרה 01/07/2023 13:20הגב לתגובה זו0 0לגבי IBM שהיא מפגרת במסלול ומיזוג ישפר את מצבה סוף סוףסגור
-
המקרה של ibm אחר.רז 01/07/2023 20:32הגב לתגובה זו4 0היא עוברת תהליך רה-אורגניזציה מתמיד.סגור
-
9.מצמררתההגדרה 01/07/2023 13:17הגב לתגובה זו0 0מבטאת אינטרסים של הצד המצטמררסגור
-
8.כלכלה" עשירה" עפ"י מדדי כאילוישראל היא 01/07/2023 13:08הגב לתגובה זו0 1כי יש אלוהים בשמיים,נכון או לא?סגור
-
7.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 30/06/2023 20:35הגב לתגובה זו6 0סגור
-
6.כלכלת ישראל הייתה מעולה עד שבאה ממשלת החורבןציון 30/06/2023 17:41הגב לתגובה זו21 16של נתניהו והחרדים וריסקה את הכלכלה את העודפים מהממשלה הקודמת של בנט ולפיד ביזבזו הגירעון כבר עולה והדולר בדרך ל 4 שקל ויותר בדיוק מה שקרה בתורכיה עם ארדואן קורה פה אצלנו עם נתניהו. אדם שנמצא במשפט היה ברור שיחשוב על טובתו האישית ולכן הוא חלש וסחיט והמדינה סובלת ותסבול מהמצב הנוראי הזה.סגור
-
חלומות באספמיהכלכלת ישראל 01/07/2023 13:26הגב לתגובה זו4 2ותו לאסגור
-
כמה טוב שיש את מי להאשים (ל"ת)אבי. 30/06/2023 21:10הגב לתגובה זו9 13סגור
-
5.גיא בכור כותב כבר הרבה זמן שכלכלת ישראל במצב מעולהארי 30/06/2023 17:29הגב לתגובה זו15 13והיא רק הולכת ומשתפרת אבל לשמאל ההצלחה הזו היא "צנינים בעיניהם"סגור
-
בגלל השמאלנים ,עושראר'לה 01/07/2023 13:11הגב לתגובה זו0 2או בלל אלוהים לא בגלל הימין החרדיסגור
-
כן גם אני כתבתי אז מה? אני מבין גדול? (ל"ת)יעקב 01/07/2023 09:44הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.האם תרכוש אינטל את טאואר או לא? (ל"ת)ומה עם טאואר? 30/06/2023 17:01הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.אז שלמה רפובליקאי, הבנו... שבת שלום (ל"ת)איתן 30/06/2023 16:25הגב לתגובה זו8 0סגור
-
זה לא חדש וזה באמת דבר נוראי ואי ואי איך הוא מעז ?? (ל"ת)אבי3 30/06/2023 17:22הגב לתגובה זו8 3סגור
-
2.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 30/06/2023 16:16הגב לתגובה זו10 0סגור
-
1.שלמה כרגיל תודה על הכתבהתשואות האגח חזרו לעלות מעל 4%. האם זה לא מהווה סיכ 30/06/2023 15:55הגב לתגובה זו11 0תשואות האגח חזרו לעלות מעל 4%. האם זה לא מהווה סיכון למניותאשמח לדעתךסגור
-
לפנילחלוטין לא 06/07/2023 05:24הגב לתגובה זו0 06%סגור
-
נתתי דעתי מספר פעמיםשלמה גרינברג 01/07/2023 13:58הגב לתגובה זו4 0אבל, בינתיים התשואה על 3.8סגור
העמוד