בשורות טובות: קצב האינפלציה במדינות המערב ממשיך להאט, בסין זו דווקא בעיה חמורה

על פי הערכות ראשוניות, האינפלציה באירופה בחודש יוני ירדה ל-5.5% בראייה שנתית, מעבר לצפי האנליסטים, נתונים חיוביים נרשמו גם בארה"ב כשמדד ה-PCE לחודש מאי עמד על 3.8% בראייה שנתית; סין מתקרבת לדיפלציה
 | 
telegram
(1)

העניין המשמעותי ביותר לשוקי ההון וכלכלות העולם מאז תחילת 2022 הוא האינפלציה, אשר החלה להרים ראש הודות למתריצים ממשלתיים וריביות אפסיות ברחבי העולם בזמן הקורונה. עד לפני מספר חודשים הבעיה הייתה הרבה יותר חמורה מהיום - המחירים רשמו קצב עלייה של מעל 10% באירופה ומעל 7% בארה"ב, אבל נתוני אינפלציה שפוסרמו היום יכולים להרגיע במידה מסויימת את מקבלי ההחלטות.

על פי הערכות ראשוניות לנתוני האינפלציה באיחוד האירופי לחודש יוני, מדד המחירים לצרכן עלה בראייה שנתית ב-5.5% לעומת הצפי ל-5.6% ולאחר שבחודש שלפני כן הנתון עמד על 6.1%. בראייה חודשית מדובר על עלייה של 0.3% לאחר שבחודש לא נרשמה עלייה כלל. רק לפני שלוש חודשים קצב האינפלציה באיחוד עמד על יותר מ-8% ובתחילת השנה על כ-10%. הבנק המרכזי ביבשת העלה את הריבית ל-4% מאז חודש יולי שעבר וסוף-סוף ההשפעה ניכרת. יש לציין כי מדד הליבה רשם עלייה גבוה מהמצופה של 5.4%.

גם בארה"ב נרשמת מגמה חיובית - מדד ה-PCE, המדד בו נוהג הבנק המרכזי של ארה"ב למדוד את האינפלציה, עלה בראייה שנתית בחודש מאי ב-3.8% בלבד, הרבה מתחת לחודש הקודם אז הנתון עמד על 4.4% וזו הפעם הראשונה מאז אפריל 2021 שהנתון מתחת ל-4%. בראייה חודשית המדד עלה ב-0.1% במאי לעומת הצפי ל-0.4%. לפני כשנה הנתון נשק ל-7% ובדומה לאירופה, נראה שהריבית עושה את שלה. מדד הליבה עלה בראייה שנתית ב-4.6% לעומת הצפי ל-4.7%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנוסף לנתוני ה-PCE, פורסמו נתוני הצריכה בארה"ב, עלפיהם הצריכה הפרטית עלתה ב-0.1% לעומת הצפי ל-0.2% ולאחר שבחודש שלפני כן הנתון עמד על 0.6%. ביחד עם נתוני האינפלציה, נתוני הצריכה מסמנים לחברי הבנק המרכזי שאנחנו הולכים בדרך הנכונה, לאחר שבפד' נאלצו להעלות בחדות את הריבית לטווח של בין 5% ל-5.25% תוך שנה.

במערב נהנים לראות את המחירים יורדים, בסין - פחות
לפי נתוני מדד המחירים לצרכן בסין לחודש מאי, האינפלציה במדינה עלתה בראייה שנתית ב-0.2% בלבד והיא קרובה כעת לדיפלציה. הכלכלה הסינית חטפה מכה קשה מאוד בעקבות הקורונה - הייצור נפגע, אנשים נסגרו במשך חודשים בבתיהם וגם לאחר הפתיחה המחודשת לקראת סוף השנה שעברה, למשק עדיין קשה להתאושש. המפעלים לא פועלים בקיבולת מלאה, אף רחוק מזה, האזרחים לא עובדים כמו שהיו רגילים עד לקורונה, ההוצאות קטנות והכלכלה "לא מצליחה להתניע".

היום פורסמו נתוני מדד ה-PMI היצרני שמודד את פעילות היצרנים בסין כשהנתון עמד על 49, מה שמסמל שהכלכלה הסינית מתכווצת (נתון גבוה מ-50 מצביע על התרחבות). הנתונים החלשים מובילים את האנליסטים, שסברו כי הפתיחה של המדינה תהיה מהירה וחזקה, להוריד את צפי הצמיחה לשנה הקרובה. האנליסטים ב-Nomura למשל הורידו את צפי הצמיחה מ-5.5% בשנת 2023 ל-5.1%. על פי הנתונים היום הייצוא הסיני התכווץ זה החודש השלישי ברציפות.

בכדי לנסות לתמרץ את הכלכלה הסינית, הבנק המרכזי במדינה הוריד את ריבית הפריים על הלוואות לרמה של 3.55%. "מסתבר כי המעבר החד, בתחילת השנה, ממדיניות של אפס סובלנות כלפי הקורונה לפתיחה מלאה של הגבולות והכלכלה, לא הוליך להתאוששות מהירה ורחבה מספיק, כזו שלא רק בסין מייחלים, אלא גם בשאר העולם, ובפרט ביבשת אירופה המקרטעת, התלויה רבות בייצוא סחורות ושירותים למדינת הענק" - כך אמר רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות לאחר החלטת הבנק המרכזי.

הורדת הריבית הובילה את האנליסטים ביוליוס בר להעריך כי היואן הסיני צפוי לחוות היחלשות נוספת במהלך שלושת החודשים הקרובים אל 7.3 יואן לדולר אמריקאי אחד.  "רואים פוטנציאל להיחלשות נוספת של ה-CNH, שתגיע בעקבות הקלות מוניטריות נוספות בסין כתוצאה מהמיתון המתמשך במגזר הנדל"ן" כתבו בבנק ניהול העושר.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הזדקנות האוכלוסייה בעולם הכלכלי תגביר אינפלציה
    לילי 01/07/2023 07:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סין , ארה"ב , אירופה ,יפן 80% מהעולם הכלכלי סובל מהזדקנות . משכך מחירי הסחורות ויותר מכך מחירי שרותים עולים . וזה אינפלציה . סחורות אפשר לנייד . שירותים לא נתן לנייד . וזה מה שרואים אינפלציית ליבה עולה ומחירי סחורות עולים אבל פחות .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות