המלחמה הקרה בין סין וארה"ב - שלב אחרי שלב והאם סין בעמדת מפתח?
הבחירות הקרובות בטיוואן צפויות להיות הבחירות החשובות ביותר בתולדות המדינה. לאזרחי טיוואן חשוב שיבחר נשיא חזק עם דעות נחרצות שיוכל להתמודד עם האיום הסיני. גם ארצות הברית צופה במתח לתוצאות הבחירות, כי היא יודעת שזה יהיה הכרחי להתמודדות עם סין. לא סביר שנראה איזשהו מועמד פרו-סיני מנצח בבחירות בטיוואן או אפילו מתקרב לכך, ובכל זאת, שתי המעצמות צופות מהצד בכיליון עיניים. ארה"ב יודעת שהמלחמה הקרה החדשה שלה היא לא מלחמת חימוש, אלא מלחמה כלכלית וטכנולוגית עם טיוואן במרכז. מה ארצות הברית כבר עשתה נגד סין? איך סין הגיבה? והאם המלחמה טובה לשתי המדינות?
בזמן האחרון שומעים בחדשות כל הזמן על טיוואן, טיוואן פה וטיוואן שם. מדינת האי הקטנה היא רק העימות האחרון במלחמה הקרה בין שתי המדינות החשובות בעולם, סין וארצות הברית.
המקור לעימות הוא טכנולוגי. שתי המדינות מתחרות כבר שנים רבות על מי תהיה יותר מתקדמת טכנולוגית. למי יהיה את הטלפון הכי מתוחכם, הטלוויזיה הכי חדה, והנשק הכי חדיש. אבל הבסיס של כל הטכנולוגיות בימינו הוא מחשב, ובבסיס של מחשב יש שבבי מחשב. בלי שבבי מחשב אי אפשר להפעיל כמעט אף טכנולוגיה ופה טיוואן נכנסת לתמונה. טיוואן אחראית על יצור כ-65% מהשבבים בעולם, בעוד שארצות הברית אחראית על 10% וסין על 5%. סין רוצה לחזק עוד יותר את מעמדה הטכנולוגי בעולם ולהפוך לשולטת הכמעט בלעדית על יצור שבבי המחשב בעולם. היא מאיימת באופן קבוע לשלוח צבא ולכבוש את טיוואן בכוח. ארצות הברית לא מוכנה לזה והיא מנסה למנוע את זה בכל דרך שהיא יכולה. היא הודיעה על הגדלת ייצור שבבי המחשב על אדמת המדינה בניסיון להוריד את התלות בשבבים של טיוואן. היא גם אמרה שאם סין תבצע מהלכים צבאיים נגד טיוואן, היא תגן עליה בכל דרך שהיא יכולה כולל שליחת חיילים ונשקים. זאת לעומת המלחמה באוקראינה שהיא מסתפקת בשליחת נשקים.
גם במסחר המלחמה נותנת את אותותיה. כשמראים לאדם ברחוב חפץ ושואלים אותו איפה זה יוצר, הניחוש הראשון של רוב האנשים זה סין. וזה לא מפתיע. סין אחראית ליצור של 20% מהמוצרים בעולם, והיא היצרנית הגדולה בעולם. גם פה ארצות הברית רוצה להוריד את התלות שלה בסין, וקבעה סנקציות חדשות על סין, וביניהן הורדה משמעותית במסחר, הפסקה של כל השקעה בסין, וחיוב חברות אמריקאיות לקבל אישור מהממשל לפני השקעה בסין. זה הוביל חברות אמריקאיות רבות וגדולות להוציא את היצור שלהן מסין ולהעביר אותו לארצות הברית, ולהפסיק את מכירת המוצרים שם. האמריקאים רוצים להיות עצמאיים בכל התחומים ומתחילים לפתח חשדנות רבה כלפי סין וכל מה שקשור בה. דוגמה מוכרת לכך היא שערוריית טיקטוק. טיקטוק היא אפליקציה סינית פופולרית בארצות הברית ובעולם. אין בן נוער שלא מכיר אותה או משתמש בה. בדיוק מזה חשש הקונגרס האמריקאי כשטען שהסינים משתמשים באפליקציה בשביל לרגל אחרי ארצות הברית, ולהשפיע על המוח של בני הנוער המשתמשים בה. הקונגרס אירגן שימוע, ובו הם חקרו את מנכ"ל החברה במשך שעות רבות, ואיימו לחסום את השימוש באפליקציה בארצות הברית. בסופו של דבר לא העבירו חוק האוסר על השימוש באפליקציה, אבל מדינות רבות ממשיכות להתנגד, ומדינת מונטנה אפילו העבירה בתוכה חוק האוסר על הורדת האפליקציה.
הסינים לא נשארו חייבים, וגם הם פתחו בצעדים כלכליים נגד ארצות הברית. הם הפחיתו את כמות המסחר שלהם עם ארה"ב, וביקשו מכל אזרחי סין לעבור להשתמש במוצרים סינים שיוצרו בסין.
סין גם היא חברה בארגון BRICS, ארגון כלכלי המורכב מברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. זה ארגון נגדי לעומת ה-G7, הארגון הכלכלי של 7 המדינות המערביות עם הכלכלות הגדולות ביותר. לאחרונה התמ"ג הכולל של BRICS עקף את התמ"ג הכולל של ה-G7, והפך אותם לארגון הכלכלי הגדול ביותר בעולם. סין רוצה להשתמש בחברותה בארגון, ולנסות להמשיך ולחתור תחת גדולתה של ארצות הברית. סין הבינה שכרגע המטבע השולט בעולם הוא הדולר, וכל עוד זה המצב ארצות הברית תמשיך להיות המדינה החשובה בעולם. על מנת להתחרות בדולר, סין פועלת למען מעבר ממסחר עולמי בדולר, לסחר במטבע חדש של BRICS ולחזק את שליטתה הכלכלית בעולם. לאחרונה גם חברי BRICS פתחו את הארגון למצטרפות חדשות, וכמעט 20 מדינות הגישו בקשת הצטרפות. סין חושבת שככל שהארגון יגדל ומעמדו יתחזק, ההשפעה של ארצות הברית תקטן. זה מזכיר את המלחמה הקרה הקודמת, שהיה גוש סובייטי וקומוניסטי, וגוש מערבי, רק שהפעם הגושים הם כלכליים.
שרת האוצר האמרקאית ג'נט ילן הזהירה מפני הצעדים כלפי סין ומהתקדמות המלחמה הקרה, ואמרה שניתוק המסחר עם סין יפגע בארצות הברית לא פחות משזה יפגע בסין. "טעות גדולה" היא קראה לזה "זוהי אינטראקציה בעלת ערך רב. זה יהיה אסון עבורנו לנסות להתנתק מסין. הפחתת סיכונים, כן. להתנתק? בהחלט לא".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לא נכון:התמ"ג הכולל של BRICS עקף את התמ"ג הכולל של ה-G7עידו 03/07/2023 08:13הגב לתגובה זו0 0התמ"ג המיצרפי של מדינות ה-BRICS עולה באופן משמעותי בשנים האחרונות, אבל עדיין קטן משמעותית מהתמ"ג המצרפי של מדינות ה-G7סגור
-
2.ודוגמא נוספת עללרון 02/07/2023 20:49הגב לתגובה זו0 0יחסי הכוחות ניתן לחת מ DDR גרמניה המזרחית הקומוניסטית לשעבר וגורלהסגור
-
1.סיןלרון 02/07/2023 20:47הגב לתגובה זו1 0היא קומוניסטית,וראינו במקרה רוסיה שקומוניסט נשאר קומוניסט ומי מרוויח ממאבק ומי מפסיד,ואם סין שואפת ואכן היא שואפת להמשיך בקומוניזם היא צריכה כמו קוריאה הצפ.לא למתןח את החבל יותר מדיסגור