מדוע אלי לילי, בת ה-147, מוערכת כחברת חלום ומה זה אומר על פייזר

איך קורה שהחברה נסחרת במכפיל 75, ומדוע היא גם מצליחה להכות את המדדים?
 | 

תבדקו את התשואה שהניבה אלי לילי (סימול:LLY) בחמש השנים האחרונות (ללא הדיווידנד) ותגלו שהיא מכה את הנאסד"ק (פי 5.2), את סל הבריאות XLV (פי 7.4) ואפילו את AAPL (32% יותר). אלי לילי עושה זאת גם בשנתיים ובשנה האחרונות וכן בשלושת החודשים האחרונים שבהם הניבה 35.6% לעומת ה-14.9% שהניבה אפל, ה-11.2% שהניב הנאסד"ק 11.2% וה-1.48% שהניב סל הבריאות הגדול. החברה שמוערכת לפי 445 מיליארד דולרים, נסחרת במכפיל היסטורי של 74.56 פעם ומכפיל חזוי ל-2023-4 של 53.7 ו-38.3 בהתאמה. קשה לי להאמין שיש איזושהי ענקית בריאות שנסחרת בערכים דומים. 10 אנליסטים עדכנו המלצותיהם על החברה מאז תחילת מאי, כולם נשארו בהמלצת קניה וכולם העלו מחירי היעד.

למה זה קורה? מכמה סיבות אבל בעיקר מהעובדה שזו חברה שמצליחה, מאז היוסדה, להתקדם תוך פיתוח מוצלח של תרופות בתחומים חשובים לאנושות ושוול סטריט אוהבת, בעיקר בתחום הסוכרת, מחלות מרכז העצבים והאונקולוגיה. אחוז ההצלחה הגבוה של החברה בקבלת אישורי FDA נובע לדעתי מתהליך הזיהוי (Discovery Phase) הקפדני שבעקבותיו מנופים רוב הפרויקטים ומתהליכי הזיהוי, הפתוח הראשוני וההגשה לאישור FDA שנחשבים לקפדניים בתעשייה. שלב הזיהוי יכול לקחת שנים וההסתברות של כל מועמד אחד להפוך לתרופה נמוכה ביותר.

"הלך הרוח הזה הוא שהגדיר אותנו מאז היום שבו קולונל אלי לילי פתח את דלתות המעבדה הראשונה שלנו באינדיאנפוליס, לפני למעלה מ-140 שנה וכמעט 100 תרופות מאוחר יותר", נכתב בדיווח השנתי, "אנו ממשיכים לחפש את התגלית הגדולה הבאה ואחר דרכים נוספות לשפר את החיים עבור אנשים ברחבי העולם".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההצלחה של החברה בזיהוי, פיתוח, ייצור ושיווק של תרופות-על לאורך שנים יצרה למעשה מצב שבו מניית LLY מוערכת, כמעט תמיד, מעל לערכה הפנימי. הקונצנזוס כרגע מצביע על כך שערך המניה הנוכחי גבוה בכ-60% מערכה הפנימי (מחיר מניית פייזר כרגע, 36.6$ נמוך ב-61% מערכה הפנימי) והאנליסטים עדיין בהמלצת BUY, מדוע? כרגע זה בעיקר בגלל שהחברה מובילה בפתוח תרופות בתחומי האלצהיימר והשמנת יתר (אוביסיטי), במיוחד דווקא האחרונה. תרופה חדשה לירידה במשקל מבית אליי לילי (ה-Ozempic) הוכיחה במחקר יעילות יוצאת דופן כאשר רוב המשתתפים מאבדים כמעט רבע ממשקל גופם ותת-קבוצה (שמטופלת במינון גבוה יותר) מאבדת מעל 30% לאחר 48 שבועות. מדובר באחוז הירידה במשקל הגבוה ביותר מכל תרופה מתחרה.

המלחמה בהשמנת יתר היא מהיקרות לכלכלת ארה"ב מאז ומעולם ולמעלה מ-40% מהאוכלוסייה סובלת מהבעיה. "אליי לילי רוכבת על גל הירידה במשקל. הדומיננטיות (של החברה בתחום) יכולה להימשך שנים", הייתה השבוע הכותרת במגזין ברונס ואילו הוול סטריט ג'ורנל הכתיר הספור, "הגלולה נגד השמנה מזילה ריר בוול סטריט. טיפולי השמנת יתר מוגבלים כיום לזריקות, אך כדורים עשויים להרחיב את השוק ולהוזיל עלויות", לא קשה לתפוס את הפוטנציאל הכספי של תרופות שמובילות לירידה משמעותית במשקל. אפילו אם חלק קטן מ-40% מהאמריקאים שסובלים מהשמנת יתר יאמצו את התרופות האלה, החברות שמציעות אותן יכולות להסתכל על שוברי קופות ענקיים. "שיגעון ה"zempic-, כותב היומון, "כבש את הדמיון הלאומי וביחד עם זה גם את של וול סטריט". האנליסטים טוענים שמדובר בפרוזק 2, תרופת האנטי-דיכאון שעשתה עבור איליי לילי הרבה מעבר למה שעשה הקופקסון עבור טבע (סימול:TEVA), כך שבין ההתפתחויות בתחומי השמנת היתר, האלצהיימר, האונקולוגיה והמערכות הדיגיטליות שהחברה מפתחת ושמונעות באמצעות ה-AI אין זה פלא ש LLY מציגה חלום גדול שמתבטא בהערכה הגבוהה.

אני הגעתי לאלי לילי בתחילת המאה, בעקבות מעורבותי בתחום האנורקסיה והבולימיה. עשינו אז סיבוב היכרות במרפאות שמטפלות בנושא הפרעות אכילה ובמוסדות טיפול של הנערות האומללות בארה"ב. הסתבר לי אז שהביקוש לפרוזק (מבית לילי) במקומות הללו פנומנלי ממש וזאת בשל ההשפעה האנטי דיכאונית על צרכן הגלולה. חשבנו אז שכדאי לברר באיליי לילי אם, בעקבות הפופולריות של התרופה בתחום הפרעות האכילה, חשבו לנסות ולתקוף גם את האנורקסיה והתשובה שקבלנו אז הייתה, "חשבנו, אבל התהליך לא עבר את שלב הזיהוי. הגענו למסקנה שהסיכוי להגיע לתרופה ממגרת אנורקסיה אינו מצדיק ההשקעה וזנחנו. אבל בגלל ההתקדמות הטכנולוגית מאז הנושא עדיין נחקר".

ב-2012 פורסם מאמר ב-Journal of the American Medical Association שקבע כי החוקרים (באיליי לילי) לא הצליחו להוכיח, בניסוי אקראי מבוקר של הפרוזק, תועלת כלשהי בטיפול באנורקסיה. המאמר נכתב לאור העובדה שתרופות נוגדות דיכאון, בראשות הפרוזק, נרשמות עבור "ל-60% מחולי אנורקסיה (בארה"ב) למרות שאין יתרונות נתמכים!".

מסתבר שבאיליי לילי, כפי שנאמר לנו, ממשיכים לנסות ולא רק שם. לילי הוציאה תרופה אנטי דיכאונית נוספת, ה- Zyprexa, שהוכחה כיעילה בהקלה על שיקום המשקל והפחתת החרדה והמחשבות ההזיות הקשורות לכישלון הטיפול באנורקסיה ותרופה דומה הוציאה גם ג'ונסון אנד ג'ונסון. לילי היא היצרנית והמפיצה הגדולה בעולם של תרופות המשמשות במגוון רחב של מצבים פסיכיאטריים ובריאות נפשית ואחת המובילות בכל הקשור למחלות ובעיות מרכז העצבים. החברה מעורבת באלצהיימר, פרקינסון, ALS ועוד וחוקרת מחלות נדירות של מרכז העצבים כמו שיתוק גרעיני מתקדם (PSP), הפרעה נוירולוגית נדירה המשפיעה על תנועות הגוף, הליכה ושיווי משקל ותנועות עיניים שנגרם כתוצאה מנזק לתאי עצב באזורים במוח השולטים בחשיבה ובתנועות הגוף.

כקוריוז נספר שב-2012, לאחר שקבלנו המחקר של Journal of the American Medical Association, נכנסנו לבדיקה מעמיקה של LLY. למה? כי כפי שוותיקי הקוראים יודעים יש לי קבעון ממש על נושא פיענוח המכניזם של מרכז העצבים ונראה היה לנו שאיליי לילי תוביל את הפריצות בתחום. חשבנו אז לקנות LLY אבל המניה, ב-2012, טסה מעלה וחשבנו שהיא, במחיר 50 דולר באותם ימים, "יקרה מידי" ואני לא רודף אחרי מניות "יקרות" אז ויתרתי. על כך מספרים בוול סטריט שהיה זה המשקיע הדגול ברנרד ברוך שאמר בזמנו שיש 2 דרכים שלפיהם הוא משקיע, הדרך הקונבנציונלית שבה הוא משתמש בחוקי הכלכלה המקובלים, מכפיל, תזרים מזומנים, צמיחה וכו' והדרך השנייה היא "ללכת בעקבות ההרגשה". כלומר, יש מקרים שבהם אתה מרגיש שזה הזמן הנכון לרכוש מניה, במיוחד כשמדובר בחברה בעלת היסטוריה ניהולית מצטיינת שמנייתה יורדת ובוול סטריט מנסים להבין מדוע. כאשר, בגלל ההרגשה הזו (של החמצה פוטנציאלית) אינך יכול להירדם זה הסימן לקנות. ברוך טען שרוב ההצלחות שלו היו "בגלל ההרגשה ולא בגלל הכלכלה".

תחומי העיסוק המובילים של החברה הם: סוכרת וסיבוכים שקשורים בה, חקר גידולים (אונקולוגיה), מחלות מרכז העצבים, כאבים כרוניים, חיסונים בתחומי מחלות העור, שגרון ומחלות מערכת העיכול, תרופות גנריות, פלטפורמות של מולקולות קטנות לזיהוי סמים, פירוק חלבונים ונוגדנים ולבסוף החברה מפתחת פלטפורמות דיגיטליות מונעות AI לטיפולים שונים. אני אומנם עוקב אחרי LLY בגלל מחלות מרכז העצבים אבל הביזנס הגדול באמת של החברה הוא הסוכרת. בשבוע שעבר רכשה החברה את חברת Sigilon Therapeutics (סימול:SGTX) בפרמיה גדולה וכתוצאה זינקה מנייתה בכ-% 440. לילי וסיגילון משתפות פעולה לבדיקת טיפולים בתאים מובלעים מאז 2018. כרגע הם עובדים על טיפול תאי לסוכרת מסוג 1. טיפול בתאים מובלעים (ECT- Encapsulated cell therapy) מתייחס לתאים חיים שמובלעים לתוך קרום מגן חיסוני פולימרי חדיר למחצה. התאים מהונדסים גנטית כדי לייצר חומר טיפולי ספציפי שמתמקד במחלה או מצב מסוים (שבמקרה זה מדובר בסוכרת 1).

רות גימנו, מנהלת חטיבת הסוכרת, השמנת יתר ומחקר קרדיו-מטבולי של אילי לילי, אמרה, "שילוב הכישרון והמומחיות של סיגילון בטיפול תאי עם הידע והמיומנויות של צוותי המחקר והפיתוח של לילי, ישפר הזדמנויות ליצור פתרונות חדשניים לטיפול באִיֵּי לַנְגֶרְהַנְס לשיפור הטיפול באנשים החיים עם סוכרת". אִיֵּי לַנְגֶרְהַנְס הם קבוצות תאים הפזורות בלבלב ומפרישים הורמונים שמפקחים על חילוף החומרים של פחמימות בגוף. Sigilon היא חברת ביוטכנולוגיה בשלב פרה-קליני שיסד המיליארדר הארמני-אמריקאי Noubar Afeyan, המייסד המשותף של מודרנה (סימול:MRNA). החברה מפתחת תרופות פונקציונליות לחולים במחלות אקוטיות וכרוניות באמצעות טיפול בתאים. המוצר המוביל שלה מיועד להחלפת תאי אִיֵּי לַנְגֶרְהַנְס לטיפול בסוכרת מסוג 1. טיפול בתאים מתייחס להכנסת תאים חדשים ובריאים לתוך הגוף כדי להחליף תאים חולים או פגומים. טיפולי תאים לסוכרת קנו עולמם השבוע בוול סטריט כי בסוף השבוע, בפגישת ADA ((American Diabetes Association, פרסמו גם Vertex (סימול:VRTX) וגם  Sernova(סימול:SEOVF) הקנדית-בריטית, נתונים מבטיחים על פרויקטים שלהם בתחום (בינתיים אישר ה-FDA את התרופה של VRTX

לילי סיימה את 2022 עם מכירות ורווח נקי של 28.5 ו- 6.2 מיליארד דולרים או 7.94$ למניה. המכירות השנה יגיעו, לפי הקונצנזוס, ל-31.4 מיליארד והרווח למניה ל-8.72 וב-2024 יעלו המכירות ל-37.6 מיליארד והרווח למניה יעלה ל-12.25$. החברה משלמת דיווידנד שנתי של 4.25$ למניה כרגע.

את החברה מוביל, מאז 2017, דייב ריקס, שהגיע לחברה ב 1996 ושימש כמנהל כל החטיבות. סגנית המנכ"ל ומנהלת הכספים של החברה היא ענת אשכנזי הישראלית שמאוד מוערכת בוול סטריט. היא הצטרפה לחברה ב-2001 וקודם לכך עבדה בחברת הדירוג Ma’alot Standard & Poor ובבנק הפועלים.

ולמה פייזר (סימול:PFE) מתדרדרת? אני מניח שאם ברנרד ברון עדיין היה אתנו אז לבטח הייתה מתחילה אצלו "ההרגשה" לגבי PFE. הסיבה העיקרית להתדרדרות המניה כרגע היא הפקיעה של כמה מהפטנטים של תרופות העל של פייזר וכישלונות באחרים (כמו בתרופה להשמנת היתר לאחרונה). כל האנליסטים שבדקו את החברה מאז תחילת מאי הורידו ההמלצה ל HOLD והורידו מחירי היעד. מאידך, אם תבדקו מה חושבות הפלטפורמות החכמות, אלו שמונעות ע"י הבינה תגלו שעל פי התחזית לטווח הארוך האחרונה, מחיר פייזר יגיע ל-40 דולר עד סוף 2023 ולאחר מכן ל-45 דולר עד אמצע 2024. משם תעלה ל-65 דולר במהלך שנת 2025, 75 דולר ב-2026, 85 דולר ב-2028, 95 דולר ב-2029 , $100 בשנת 2031, 110 ב2033 ו-$125 בשנת 2035. כלומר חסידי הבינה אמורים להתנפל על המניה.

הקונצנזוס הנוכחי, כרגיל, עוזר אפילו פחות, 20 האנליסטים שמציעים תחזיות מעריכים מחיר מטרה ל-12 חודשים עבור Pfizer Inc של 46.67 $, עם הערכה גבוהה של 75.00 ונמוכה של 35.00. כדאי מאוד לדעתי לנסות ולעקוב מקרוב כי פייזר ירדה, לפני הוויאגרה והקורונה בדיוק מאותן הסיבות של היום, פקיעת פטנטים וכישלונות.


 * אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
 

תגובות לכתבה(27):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 20.
    אחלה כתבה והיום טסה למעלה אז גם הוכח שצודדת (ל"ת)
    אמיר 08/08/2023 21:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 19.
    מדהים לדעת שמספר שתיים בחברה היא ישראלית בשם ענת אשכנזי
    מל 29/07/2023 14:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ועוד בחברה מהגדולות בעולם
    סגור
  • תושבת העיר שדרות שבעוטף עזה
    היועץ 30/09/2023 21:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם המון צניעות וענווה, מדובר באחייניתי, גאוות המשפחה
    סגור
  • 18.
    זה הרי ברור. חברות התרופות כבר כמה עשרות שנים
    המגיב 18/07/2023 11:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא עוסקות בלרפא מחלות, אלא עוסקות בהרגעת הסימפטומים בלבד, כך שהמחלה ממשיכה, אבל החולים לא מרגישים אותה כל עוד הם ממשיכים לצרוך את ה"תרופה". כך הפכו חברות התרופות את ה"ריפוי", לתלות כרונית בחומרים כימיים.
    סגור
  • 17.
    אכן חלום
    פפייזר? 09/07/2023 16:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בלהות,איך בכלל ניתן להשוות
    סגור
  • טען עוד
  • 16.
    כתבת פעם מאמר אופטימי על קרדיט סוויס, מה נגמר איתה? (ל"ת)
    סקרן 09/07/2023 02:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 15.
    מה קורה עם רדהיל, התדרדרה לשפל חסר תקדים
    שאלה לשלמה 08/07/2023 20:25
    הגב לתגובה זו
    1 0
    האם יש לה עוד סיכוי?
    סגור
  • RDHL
    שלמה גרינברג 09/07/2023 10:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    RDHL עברה ועוברת אותו תהליך שקרה לנובוקיור ולרוב החלומות שהמניה עולה, על גבי החלום, לחלל ומתרסקת כאשר החלום לא מתממש כצפוי. זה דבר שכול משקיע בחלום חייב לזכור ואני חוזר על כך כול הזמן. RDHL, שבתחילת 2021, נגעה ב-450$ בגלל מחקרים מוקדמים על תרופה לטיפול בסוגי סרטן שונים, ה-Opaganib ובעזרתם האדיבה של אנליסטים שדחפו במרץ עוד לפני שהגיעה לשלב השני של הבדיקות ב-FDA, והתרסקה כשהסתבר שהציפיות לא מומשו. עד כמה שאני מבין הם ממשיכים, ספור רגיל של השקעות חלום והעובדה שהם ממשיכים שווה, במחיר הנוכחי, בדיקה.
    סגור
  • 14.
    הסיבות לאנורקסיה ובולמיה הן נפשיות
    זיגמונד 08/07/2023 20:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הניסיון לטפל בהן באמצעות פרוזק הן סוג של קוסמטיקה, כי לא מטפלים בשורש הבעיה
    סגור
  • צודק אבל
    שלמה גרינברג 09/07/2023 10:17
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לטפל בשורש הבעיה זו הבעיה הגדולה!!
    סגור
  • קונבנציונליות יותר
    ובמחלות 09/07/2023 16:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נזלת,לב,סוכרת כן מטפלים בשורש הבעייה? ,ברור שלא,הטיפול סימפטומטי
    סגור
  • 13.
    שלמה, אפשרבבקשה כמה מילים על 'tmo' ש'תקועה'
    גוטסמן 07/07/2023 19:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כבר זמן רב ושאתה נימנה על ממליציה הגדולים זה שנים?
    סגור
  • 12.
    תזכור למניה
    שמואל 07/07/2023 19:21
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מתי המניה אוזכרה כאן בטור
    סגור
  • 11.
    אומרת TAK,
    ההרגשה 07/07/2023 15:52
    הגב לתגובה זו
    1 0
    בעקבות באפט השקעות יפן,ובכלל בעקבות שינוי הכוון בכלכלת יפן
    סגור
  • 10.
    תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)
    אנונימי 07/07/2023 15:06
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 9.
    אחת ההשקעות הטובות
    הפעם פגעת 07/07/2023 14:21
    הגב לתגובה זו
    2 0
    היסטורית
    סגור
  • 8.
    Ozempic
    ירון 07/07/2023 14:11
    הגב לתגובה זו
    5 0
    Ozempic - Semaglutide היא תרופה של חברה Novonordisk, מתחרה של לילי. התרופה של לילי נקראת Mounjaro - Tirzepitide שהיא בשימוש לטיפול בסוכרת וכנראה בקרוב (בעקבות המחקר המרשים שפורסם לאחרונה ב New England Journal of Medicine) תאושר גם לטיפול בהרזיה. להבדיל מאוזמפיק, מונג'רו טרם טרם עלתה לארץ. קישור למאמר https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2206038
    סגור
  • פייזר עושה גנריקה לאוזמפיק. (ל"ת)
    רז 07/07/2023 18:21
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 7.
    לפני כחודשיים כתבת שפייזר תתחיל לההתעורר
    סם 07/07/2023 14:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בדיעבד היא כמעט לא זזה. אולי מעט ירדה . לדעתך יש סיכוי להתאוששות?
    סגור
  • אחרי שתקרא הכתבה תנסח שאלה רצינית (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/07/2023 13:28
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 6.
    אלוף
    צבי 07/07/2023 13:10
    הגב לתגובה זו
    5 2
    כתבה מעולה שלמה גרינברג כל הכבוד ולגבי אלי לילי מניה לטווח ארוך שגר ושכח...
    סגור
  • 5.
    תיקון טעות
    יורי 07/07/2023 12:49
    הגב לתגובה זו
    5 1
    תודה שלמה על הכתבה המעניינת, תמיד מאוד מלמד לקרוא את הכתבות שלך. אציין רק שozempic היא תרופה להרזיה של המחרה של אלי לילי - נובונורדיסק. לאחי לילי תרופה בשם Mounjaro
    סגור
  • צודק (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/07/2023 14:33
    הגב לתגובה זו
    7 1
    סגור
  • 4.
    תודה שלמה על עוד כתבה מצויינת (ל"ת)
    ישי 07/07/2023 12:38
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
  • 3.
    מחזיק LLY מ50
    אבי 07/07/2023 12:08
    הגב לתגובה זו
    3 0
    באמת שלא ציפיתי לתשואה המטורפת הזאת, אבל השאלה היא מה עושים עכשיו...
    סגור
  • 2.
    תודה לכותב הנכבבד
    לדעתי 07/07/2023 11:43
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שבת שלום ומבורך
    סגור
  • 1.
    שלמה מה דעתך על התמחור של NVDA? האם לא יקר מדי עם כל
    א 07/07/2023 11:29
    הגב לתגובה זו
    2 0
    החלומות על הAI?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות