איך שגלגל מסתובב: החברה שרצתה לקנות את אפל מתמודדת עם חובות עתק

חברת התקשורת טלקום איטליה, שהייתה בעבר אחת מחברות הטלקומוניקציה הגדולות בעולם ואף הגישה הצעה לרכישת אפל לפני 25 שנה, מתמודדת עם צניחה בהכנסות וחובות תופחים שהביאו אותה להחלטה על מכירת עסקי הליבה שלה
 | 
telegram
(2)

חברת התקשורת טלקום איטליה (Telecom Italia SpA), מי שבעבר הייתה מונופול ממשלתי בתחום הטלקומוניקציה, ואף ניסתה לרכוש את ענקית הטכנולוגיה האמריקאית אפל לפני חצי יובל, מצויה כעת בפני חובות כבדים, ובניסיון נואש תנסה למכור את השליטה ברשת הקווית שלה.

בשבועות האחרונים החלו להופיע דיווחים באיטליה לפיהם ספקית שירותי התקשורת הגדולה במדינה בדרך למכור את עסקי הרשת הקווית שלה לקרן ההשקעות האמריקאית KKR, לפי סכום של כ-23 מיליארד אירו. זאת במטרה להגבר על החובות הקשים אליהם נכנסה בשנים האחרונות. אלא שעל אף הנכונות ההדדית של שני הצדדים, יש מי שינסו לעכב את הוצאת העסקה לפועל. בעלת המניות הגדולה בחברה, חברת אחזקות התקשורת הצרפתית Vivendi, מאיימת להביא לביטול העסקה. להערכתם, נכסי החברה שווים כ-31 מיליארד אירו, נמוך בהרבה מהסכום ברכישה.

עבר מפוער הווה פחות
אך בין כך ובין כך, הסכומים הללו מתגמדים לנוכח העובדה שמדובר בחברה בעלת היסטוריה ומעמד ענפים. לפני שני עשורים, החברה דורגה כחברת הטלפונים השישית בגודלה בעולם במכירות, והוערכה בשווי כולל של כ-90 מיליארד אירו, החזיק במניות בעשרות קבוצות טכנולוגיה ברחבי העולם והעסיקה יותר מ-120,000 עובדים. אי אז, היא גם ניסתה לרכוש חברת טכנולוגיה אמריקאית צומחת בשם אפל, תמורת 5 מיליארד דולר בלבד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשנת 1998, מרקו לנדי, בכיר באפל לשעבר, קבע פגישה עם חברת הטכנולוגיה האמריקאית, עבור המעסיק החדש שלו, טלקום איטליה. היו"ר ג'אן מריו רוסינילו, שיגר צוות להיפגש עם ג'ובס במטה אפל בקופרטינו, שבקליפורניה. הקבוצה האיטלקית הגיעה מוכנה עם הצעה לרכישת אפל, היום החברה היקרה ביותר בעולם, תמורת 5 מיליארד דולר בלבד. אלא שג'ובס העדיף לדחות את ההצעה של האיטלקים בטענה שכבר חתם על עסקה עם חברה אחרת.

במובנים רבים, הנסיעה של בכירי החברה לקליפורניה היוותה קו פרשת המים עבור ספקית התקשורת האיטלקית. שנה בלבד לאחר מכן, החברה נקנתה על ידי קבוצת יזמים איטלקיים בראשות רוברטו קולנינו, כיום מנכ"ל יצרנית הקטנועים פיאג'ו (Piaggio), במה שהיתה ההשתלטות הגדולה ביותר באירופה. המשקיעים שילמו כ-50 מיליארד אירו עבור החברה, כאשר לפחות מחצית מהסכום ממומן באמצעות חוב. במה שהותיר את טלקום איטליה, בצד בזמן שהיריבות האירופיות יצאו לסבב אינטנסיבי של מיזוגים בתוך התעשייה. בשנים שחלפו מאז, וביתר שאת בעשור האחרון סבלה החברה מירידה מתמדת במכירות וברווחים, בזמן שהחוב שלה רק עלה ותפח.

לצורך השוואה את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של כ-16 מיליארד אירו בלבד, לעומת כ-26 מיליארד יורו בשנת 2012. בשורה התחתונה, הרווח המתואם צנח ל-5.9 מיליארד יורו, לעומת כ-11 מיליארד יורו, 10 שנים קודם לכן. אחת הסיבות לירידה הדרמטית נעוצה בעובדה שכבעלת מונופול ממשלתי לשעבר, טלקום איטליה נאלצה להתמודד עם עלויות עבודה והשקעות גבוהות, כדי לשמור על תשתיות הרשת שלה מעודכנות.

אך מעל לכל, שורשי הקריסה נעוצים בסביבת התקשורת המקומית במדינת הדגל, איטליה, אחד משווקי הטלקום התחרותיים בעולם. מחירים המנויים החודשיים לשירותי תקשורת על בסיס סיבים קוויים, נעים בין 20 ל-25 אירו, כרבע ממה שרוב הצרכנים בארה"ב משלמים. תחרות זו רק הלכה התחממה בשנים האחרונות עם כניסתם של שחקנים חדשים בהובלת חברת Iliad SA הצרפתית, שנכנסה לשוק הסלולר האיטלקי ב-2018. מה שהותיר את הותיר את החברה המסורתית, עם חובות עתק וצורך מיידי למכור את הפעילות המשמעותית ביותר.

עתיד לוט בערפל
ההחלטה של החברה להתקדם עם קרן ההשקעות האמריקאית, משמעותה וויתור על השקעה מצדו של בנק ההשקעות הממשלתי CDP. מה שעשוי למשוך תשומת לב מצד הממשל בראשות ראש הממשלה, ג'ורג'יה מלוני, אשר תרצה לשמור על מידה של פיקוח על הרשת. מה שעשוי להיעשות באמצעות קרן התשתיות האיטלקית F2i SGR, אשר בין בעלי המניות בה גם גופים ציבוריים. עלפי הדיווחים, הקרן כבר החלה בשיחות עם KKR לגבי אחזקת מניות מיעוט ברשת.

ברקע, הממשלה האיטלקית מחזיקה בזכות להטיל וטו על עסקאות הכוללות נכסים אסטרטגיים. הרצון של הממשלה לשמור על 40,000 עובדי החברה משמעותו למעשה שכל הצעה ללא גיבוי מצידה תעמוד בפני מכשולים משמעותיים. לכך מצטרפת ההתנגדות החזקה של בעלת המניות הגדולה של החברה, Vivendi. כמשקיעה הגדולה ביותר לחברה הצרפתית מגוון אפשרויות, למנוע או לעכב את העסקה.

בין אם העסקה תצא לפועל ובין אם לאו, הרי שסיפורה של טלקום איטליה הוא דוגמה לשינויים שעברו על הכלכלה העולמית בשלושת העשורים האחרונים. המעבר לכלכלות ניאו-ליברליות וההפרטות של חלק מהחברות הממשלתיות סימלו את סופו של עידן המונופלים הממשלתיים. במקומם עלו חברות ענק, בעלות שווים הגבוהים מהתמ"ג במדינות רבות, אשר מאיימות במידה מסוימת על הדומיננטיות של הממשלות הקיימות המנהלות עמן קרבות מאסף.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מזמן ציינתי
    לרון 18/07/2023 11:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שחברות תיקשורת ככלל בעייתיות להשקעה
    סגור
  • כל חברה שקנו אותה תוך הטלת חובות מימון הקניה על קופת
    המגיב 18/07/2023 11:34
    הגב לתגובה זו
    1 0
    החברה - סופה לקרוס. בדיוק בשביל זה קנו אותה. קנו את החברה, תוך השחברה מממנת את עלות הקניה שלה עצמה, בעות הקונים מושכים כספים, בכל מיני תוענות כמו "דמי ניהול" וכדומה. לא ברור איך מהלך כזה הוא חוקי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות