"תאריכו מח"מים באג"ח ארה"ב, גרמניה ובריטניה. במניות לכו לשווקים מתעוררים"
האינפלציה ברחבי העולם נמצאת בירידה בעקבות העלאות הריבית האגרסיביות של הבנקים המרכזיים בעולם. בינתיים למעט גרמניה מדינות העולם מתמודדות עם המצב החדש ומתחמקות ממיתון. האם המיתון לא יגיע? כלכלנים רבים סבורים שהוא בדרך. נתוני מאקרו על הייצור בעולם נחלשים וגם הבנקים המרכזיים צפויים להשאיר את הריבית גבוהה יותר ממה שהיה בעשור האחרון. אף אחד לא מאמין כעת שהריבית תחזור כל כך מהר לאפס, אם בכלל. השאלה היא כמובן איך להשקיע בזמן כזה?
"המחצית השנייה של 2023 נתפסת כנקודת מפנה פוטנציאלית לכלכלה העולמית. לחצי האינפלציה הולכים ופוחתים, והפוקוס עובר לכיוון סיכוני צמיחה. בעוד כלכלות גדולות נמנעות ממיתון והשירותים נותרים עמידים, האינדיקטורים לייצור נחלשים. לבנקים המרכזיים יש עדיין מקום לשמור על מדיניות מוניטרית מגבילה, הנתמכת על ידי שווקי עבודה הדוקים והוצאה צרכנית חזקה. עם זאת, סוף מחזור העלאת הריבית מתקרב, והבנקים המרכזיים צפויים לשמור על ריבית גבוהה עד שהכלכלה תתייצב. הפדרל ריזרב לא צפוי להקל על המדיניות המוניטרית לפני תחילת 2024". כך אומר כריסטיאן אבויד, ראש תחום הקצאת הנכסים בבנק השוויצרי לומברד אודייר לביזפורטל.
לדבריו, "באירופה הזעזוע האנרגטי חלף, אינפלציית הליבה יורדת והשכר עולה. הבנק המרכזי של אירופה צפוי להמשיך את דרכו והגוש צפוי להראות צמיחה כלכלית חלשה של 0.7% בשנת 2023. ההתאוששות של סין לאחר המגפה הייתה איטית מהצפוי, אך האינפלציה נותרה מרוסנת, וההוצאות הצרכניות נתמכות על ידי צעדים ממשלתיים. כלכלת סין צפויה לצמוח ב-5.5% בשנת 2023. בעוד שסנטימנט הסיכון למשקיעים השתפר עם האטת האינפלציה, האיזון בין סיכון לתמורה בשוקי המניות אינו משכנע, עקב האטה בצמיחה.
"עלויות הון גבוהות יותר ישפיעו על צמיחת החברות והרווחים בארה"ב, בעוד שבאירופה, יפן וסין צפויה צמיחה ברווחים ב-2024 בעקבות ירידות ב-2023. מוצרי הכנסה קבועה באיכות גבוהה, כגון אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה ואג"ח ממשלתיות, אטרקטיביים בהיבטי תשואות וגיוון. עם זאת, יש לעקוב מקרוב אחר הסיכונים, לרבות אינפלציה מתמשכת, טעויות במדיניות המוניטרית, תנאי אשראי הדוקים יותר, מתחים גיאו-פוליטיים, ירידות חדות אפשריות ברווחי החברות, והערכת חסר של סיכוני המיתון."
אז איפה לדעתכם המשקיעים צריכים לשים כעת את הכסף?
אבויד מצביע על 10 תחומים מעניינים לדעתו: הראשון הוא אגרות חוב ארוכות טווח בארה"ב, גרמניה ובריטניה, אג"ח של שווקים מתעוררים במטבע מקומי, בשוק המניות הוא מצביע - בדומה לבלקרוק - על העדפת שווקים מתעוררים ולא ארה"ב, שבה לכאורה מוצו העליות, הוא ממליץ על השקעה בזהב (צפי עליה של 7%), על המטבעות הפרנק השוויצרי, אירו והין היפני שהוא מעריך שיתחזקו מול הדולר, ועוד מספר כלים מעט יותר מתוחכמים.
הנה עשר ההמלצות, וגם - מדוע הוא חושב שהשקל ימשיך להיחלש מול הדולר?
איגרות חוב ארוכות טווח מציעות תשואה ופיזור - בהתחשב בציפייה להאטה בצמיחה הכלכלית ולהגעה של הריבית לנקודת השיא, ישנה עדיפות לאג"ח ממשלתיות ארוכות יותר, במיוחד אג"ח ארה"ב, ואחריהן אג"ח גרמניה ואג"ח של ממשלת בריטניה לטווח קצר. האטרקטיביות של איגרות חוב אלו נובעת מהתשואות הגבוהות שהן מציעות, מה שהופך את החוב הריבוני להשקעה אטרקטיבית. איגרות חוב ממשלתיות מספקות גם הטבות גיוון במקרה של האטה כלכלית בולטת יותר, מה שהופך אותן לתוספת שימושית לתיקי השקעות. בנוסף, היסטורית, אג"ח ממשלתיות נוטות לספק ביצועים טובים יותר ממזומן ברגע שהריבית מגיעה לשיא.
העדיפו פלחים איכותיים יותר בעולם האשראי על פני שווקי אשראי מפותחים - בנוסף לאג"ח ממשלתיות, ישנה עדיפות לתשואות אטרקטיביות באשראי בדרגת השקעה, שמתחרה כעת מול מניות בהיבטי תשואה, לראשונה מזה שנים רבות. ההתמקדות היא במנפיקים באיכות גבוהה יותר, במיוחד בפלח האשראי האירופי ל-3 עד 5 שנים. עם זאת, בגזרת התשואות הגבוהות, הערכות השווי נראות יקרות בהשוואה לרמות ההיסטוריות ואינן מתיישבות היטב עם סיכון האשראי הפוטנציאלי, במיוחד כשהצמיחה הכלכלית מואטת והריביות נותרות גבוהות במחצית השנייה של השנה.
העדיפו אג"ח של שווקים מתעוררים במטבע מקומי על פני אג"ח במטבע יציב - החוב של השווקים המתעוררים במטבע מקומי מהווה הזדמנות לתשואות וגיוון עקב ריביות ומטבעות מקומיים אטרקטיביים. ההעדפה היא לשווקים מקומיים המציעים תשואות גבוהות. עם זאת, עמדה זהירה נשמרת על אג"ח מתפתחות במטבע יציב (דולר, אירו, פאונד, ין ופרנק) בשל הערכות שווי יקרות לאור אי הוודאות המקרו-כלכלית. באופן ספציפי, איגרות חוב ממשלתיות של ברזיל נתפסות כמבטיחות, המספקות תשואה אטרקטיבית בהשוואה לשווקים מפותחים ושווקים מתעוררים אחרים, ורווחים פוטנציאליים עשויים לנבוע מהורדות ריבית עתידיות.
העדיפו מניות איכותיות ושווקים שאינם ארה"ב - אמנם יש עדיין פוטנציאל לאפסייד במניות, אבל זה תלוי במידה רבה ברווחים ובהיקף המיתון. אנו מזהים שלושה תחומי מיקוד מרכזיים: הדרך להתאוששות ברווחיות, סיום העלאות ריבית ושינוי בתשואות השוק מעבר למגזר הטכנולוגיה שהניע עד כה את הביצועים בשנת 2023. שווקים מחוץ לארה"ב מועדפים, עם הזדמנויות שאנו רואים באירופה, יפן וסין. סין, במיוחד, צברה פסימיות של משקיעים בעקבות ציפיות צמיחה חלשות יחסית, פוזיציה מצטמצמת מצד המשקיעים ופוטנציאל להתאמות מדיניות נוספות, לאור זאת, מניות סיניות מציעות אפסייד פוטנציאלי. סקטורים ביטחוניים צפויים לתפקד טוב יותר ממגזרים מחזוריים, שכבר תמחרו התאוששות כלכלית פוטנציאלית. סקטורים מועדפים כוללים מוצרי יסוד, שירותי בריאות, תעשייה ופיננסים. מניות איכותיות צפויות להניב ביצועים טובים יותר בסביבות אי ודאות ולהתאים היטב לגישת ניהול השקעות אקטיבית. ההתמקדות היא במרכיבי רווחים ובעסקים בעלי כוח תמחור. אומנם הערכות שווי של חברות כאלה אינן זולות, אך הן אינן נחשבות מוגזמות.
סחורות מציגות הזדמנויות בהסתכלות רחבה על הפורטפוליו - הזהב נחשב כגידור פוטנציאלי מפני אתגרים כלכליים עכשוויים, במיוחד עם הציפייה לריביות גבוהות מתמשכות. אנו סבורים שמחירי הזהב עשויים לעלות ל-2,100 דולר לאונקיה עד תחילת 2024". הזהב נחסר כעת תמורת 1,965 דולר לאונקיה, כלומר מדובר באפסייד של 6.8%. "עליית מחירים זו עשויה להיות מונעת מכמה גורמים, כולל שיא הריבית הריאלית בארה"ב, היחלשות הדולר האמריקאי, וביקוש חזק לזהב ממשקיעים, בנקים מרכזיים וצרכנים. בטווח הקצר, להחלטות הפדרל ריזרב ככל הנראה תהיה השפעה על מחירי הזהב. בנוסף, אנרגיה ונחושת צפויות לקבל תמיכה לטווח בינוני עקב היצע הדוק הנובע מהביקוש מהשווקים המתעוררים ומהמעבר לאנרגיות ירוקות יותר."
פרנק שוויצרי, אירו וין יפני יתחזקו מול הדולר – אנו צופים סטייה משמעותית במטבעות. במבט מעבר לטווח הקצר, הדולר האמריקאי צפוי להיחלש עוד יותר, במיוחד מול הפרנק השוויצרי, האירו והין היפני. אנו נותרים זהירים לגבי מטבעות הרגישים לצמיחה עולמית ובעלי תשואות נמוכות יותר, כולל הרנמינבי הסיני. במקום זאת, ניתנת עדיפות למטבעות של שווקים מתעוררים כמו הריאל הברזילאי, הנהנה מסביבה חיובית של ירידה באינפלציה ושיפור האיזונים הפיסקאליים והחיצוניים. מטבעות אלה של שווקים מתעוררים מציעים הזדמנויות לתשואות גבוהות.
אסטרטגיות חלופיות להכנסה וגיוון- רמות התנודתיות בסוגי נכסים שונים חזרו לרמות נורמליות. משקיעים יכולים לנצל את התנודתיות הזו כדי לייצר הכנסה נוספת ולשפר את הגיוון. אסטרטגיות אלטרנטיביות של קרנות גידור, כגון גישות מאקרו וגישות עוקבות אחר מגמות, נחשבות לאטרקטיביות בשל טווח התשואות המתרחב על פני ובתוך סוגי הנכסים בשלב מאוחר של מחזור כלכלי. אסטרטגיות קרנות גידור מבוססות אשראי ארוכות/שורטות ובמצוקה הופכות גם הן מושכות יותר מכיוון שהן מספקות הזדמנויות למקם תיקים לתנועות פוטנציאליות בשוק.
השקעות תמתיות מציעות תשואות נוספות לטווח הארוך יותר - השקעות תמתיות יכולות לספק מקורות תשואה נוספים לתיקים, על ידי בנייה על מגמות חזקות וחילוניות ובכך לסייע בפיזור חשיפות ומקורות סיכון. נכון לעכשיו, אנו רואים הזדמנויות אטרקטיביות לטווח ארוך הנובעות מהמעבר האקלימי, במיוחד בחשמול, פתרונות השקעה מבוססי טבע ופיתוחים טכנולוגיים חדשים.
נכסים פרטיים יחזקו את פיזור התיקים לטווח ארוך - עבור משקיעים כשירים עם אופק זמן מתאים ויכולת לסבול השקעות לא נזילות, נכסים פרטיים יכולים לשחק תפקיד חשוב בתיק מגוון היטב. סוג הנכסים הזה מציע גישה לחלקים בכלכלה שאליהם השווקים הציבוריים אינם מגיעים (כולל טכנולוגיות חדשות וחברות בשלבים מוקדמים), כמו גם גיוון ותשואה פוטנציאלית גבוהה יותר. בינתיים, שיעורים גבוהים יותר, ובחלק מאסטרטגיות הון פרטיות ההזדמנות לקנות נכסים בהערכות שווי נמוכות יותר, מציעים הזדמנויות למשקיעים היום, שבהן ככל הנראה יושקע הון ב-12 החודשים הבאים.
עקרונות השקעה בשלב מאוחר במחזור הכלכלי - כדי להבטיח עמידות של תיק ההשקעות, אנו מחפשים נכסים שיכולים לספק מרווח ביטחון. חלק מהמרווח הזה דורש גישת השקעה זריזה ופעילה להקצאת נכסים וניהול סיכונים. רמות חשיפה מתאימות לנכסי סיכון תלויות בשלב של המחזור הכלכלי. בשלב מאוחר, הקצאה לא מספקת עלולה להוביל לתוצאות לא אופטימליות של תיקים, שכן משקיעים יכולים לפספס תחומים שעדיין מציעים צמיחה וריבאונדים פוטנציאליים. בנוסף, ההון צריך להישאר מושקע באופן עקבי לאורך זמן מתאים, ולאורך תקופות קצרות מועד של תנודתיות, כאשר הכלכלות מסתגלות לתנאים המשתנים ללא הרף. באופן מכריע, השינוי הבסיסי המתבצע במודל הכלכלי העולמי וההשקעות בחדשנות וטכנולוגיות, הופכים את הקיימות למניע מרכזי לטווח ארוך של תשואות השקעה.
מדוע השקל ייחלש?
לדברי לומברד אודייר, "הצמיחה הכלכלית בישראל נותרת חזקה אך הפיחות בשקל יכול להיות מושפע מהשלכותיה של המהפכה המשפטית. הצמיחה הכלכלית בישראל נותרה חזקה, אם כי ישנם סימנים להיחלשות, כמו צמיחה חלשה באשראי. בנק ישראל החליט להותיר את שיעור הריבית על 4.75% מכיוון שלדעתם המדיניות הנוכחית מגבילה מספיק. החלטה זו נתמכה על ידי ההאטה באינפלציה ומדד מחירים לצרכן נמוך מהצפוי בחודש מאי. עם זאת, האצת צמיחת השכר מפעילה לחץ על הבנק המרכזי. שוק העבודה נותר הדוק, אך המשרות הפנויות פחתו. קיימים סיכונים לתחזית האינפלציה, לרבות פיחות השקל. הנגיד אמיר ירון הדגיש כי למסלול השקל יש חשיבות מכרעת ללחצים אינפלציוניים וכי ייתכן שאפקט המעבר התגבר בשנים האחרונות. בנק ישראל יוכל להתערב בשווקי המטבע כדי למנוע את הצורך בהעלאות ריבית נוספות.
"לאחר תיקון חד ביוני, כאשר שער הדולר ירד מ-3.75 ל-3.55, הוא עלה בחזרה ל-3.70. תנועות המחירים בשקל עשויות להיות מושפעות מדיונים מתמשכים על רפורמה משפטית. אם תתקבל הצעת חוק מרוככת, זה יכול להביא הקלה מסוימת, אבל עדיין מומלץ להיזהר לגבי המטבע. האיזונים החיצוניים החזקים של ישראל עלולים להיחלש עקב תיקון במגזר הטכנולוגי, שיוביל להפחתה בתזרימי השקעות זרות ישירות (FDI). זה צפוי לגרום לפיחות של השקל הישראלי במונחי סחר משוקלל. אנו מאמינים שהשווי ההוגן של הדולר מול השקל צפוי לעלות בסופו של דבר לכיוון 3.80".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.דווקא עכשיו לדעתי תעודת סל על ת"א 35אחד העם 19/07/2023 00:11הגב לתגובה זו0 0הולכים כנראה לכיוון הסכמה / הידברות בנוגע לרפורמה, הבורסה מריחה את זה ות"א ככל הנראה תיישר קו במידה מסויימת עם העליות בארה"ב. תעודות סל על המדד נראות מעניינות כעת.סגור
-
4."בארצות הברית מוצו העליות..."אחד העם 19/07/2023 00:09הגב לתגובה זו1 0חחח הנסדאק בדרך לשבור את השיא של דצמבר-2021, על מה הוא מדבר... למי שמוכן להסתכן - תעודות סל על מדד הנאסדק, לא למכור גם אחרי הפנסיהסגור
-
3.חחחח , מה הוא מבין בכלל בישראל ?שלמה 18/07/2023 22:30הגב לתגובה זו1 2יום התפרעות ושיגעון דולר יורד -0.8% מדד תא 35 - עולה 2.25% כלכלת ישראל חזקה העם מבין שמדובר בקומץ שסה"כ רוצים לשמור לעצמם את עמדות המפתח ולהישאר קרוב לצלחתסגור
-
שלמהחפי 19/07/2023 06:54הגב לתגובה זו0 1מה אתה מבין,איפה אתה חי.סגור
-
2.תעודות סל ו/או ETFאנונימי 18/07/2023 19:23הגב לתגובה זו0 2תודה על כתבנ מעניינת . תוכל לציין ת. סל ו/או ETF בהתאמהסגור
- טען עוד
-
1.ככל שהמחאה תגבר ככה הכלכלה ודירוג האשראי יתרסקו ....קשקש 18/07/2023 18:22הגב לתגובה זו1 6למי יש את הכי הרבה אינטרס למצב הנוראי שהמדינה תגיע אליו בעקבות המחאה ? רמז -הון בגוון בהיר...כן אני מהמר על 5 ש"חסגור