הריבית בסין נותרה ללא שינוי על 3.55%: "פעילות כלכלית מהוססת ומקרטעת"
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות, על ההחלטה לא לשנות גם את ריבית היעד ל-5 שנים (4.2%): "לסין יש גם יעד אינפלציה של סביב 3% ל-2023 והיא הולכת ומתרחקת ממנו, מה שמצביע על חשש מהאטה כלכלית של ממש"
הבנק המרכזי של סין הודיע הבוקר (חמישי) על הותרת הריבית ללא שינוי, ברמה של 3.55%. בנוסף, ריבית היעד ל-5 שנים נותרה על כנה, בהתאם לתחזיות המוקדמות של הכלכלנים, ותעמוד על 4.2%. כזכור, בפעם הקודמת הורדה הריבית בעשירית האחוז.
"הנתונים האחרונים מסין מצביעים על פעילות כלכלית מהוססת ומקרטעת", אומר רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות. "זו אכזבה גדולה משום שרבים בעולם (ובסין עצמה) קיוו ואף היו די משוכנעים שהמעבר החד ממדיניות של אפס סובלנות כלפי הקורונה לפתיחה מלאה של כל הסגרים והגבולות – תקפיץ את כלכלת הענק ותקרב אותה ליעד הצמיחה שלה לשנת 2023, כ-5%".
מנחם מציין כי ברבע הראשון צמח התוצר של סין ב-4.5% בהשוואה לאשתקד ורבים חשבו כי תוצאה נמוכה זו נובעת מהמחיר שהמדינה שלמה עקב המעבר החד לפעילות מלאה לפני שהקורונה בשטחה הודברה לחלוטין. "הם סברו כי לאחר תקופת התאמה הרבע השני יציג תוצאות טובות יותר, אך למרות שקצב הצמיחה עלה ל-6.3%, הציפיות היו לצמיחה גבוהה יותר של 7.3% והשווקים התאכזבו", הוא מסביר. "במבט קדימה, הדברים לא נראים טוב יותר. מדדים כמו ביטחון העסקים, מדדי מנהלי הרכש לחברות התעשייה, ייצור התעשייה, ההזמנות החדשות ועוד נעים בין גידול קל להתכווצות ואינם מנבאים שיפור נוסף של הצמיחה במחצית השנייה של השנה".
האינפלציה בסין ירדה במהירות ועומדת כעת על אפס. "לסין יש גם יעד אינפלציה של סביב 3% ל-2023 והיא הולכת ומתרחקת ממנו, מה שמצביע על פחות יכולת תמחור של החברות ועל חשש מהאטה כלכלית של ממש. עם זאת מרחב התמרון של הורדת הריבית גדול יותר", הוא ממשיך. "ביצועיה של סין חשובים ומשפיעים על גושי מטבע ושווקים רבים. כך, לו התאוששה מהר וחזק יותר, היו נהנות מכך מדינות גוש האירו, לדוגמא, שכן סין היא שותפת הסחר הגדולה שלהן. לא זו בלבד, סין עוברת בשנים האחרונות מכלכלת היצע לכלכלת שוק אורבנית ולכן הביקושים לייבוא של משקי הבית שלה משחקים תפקיד גדל והולך בסחר החוץ העולמי".
סין משפיעה על שורה של שוקי סחורות ובעקיפין גם על קצב האינפלציה העולמי. מנחם סבור כי "אחת הסיבות לכך שהאינפלציה בעולם יורדת היא בשל השפעת חסר של סין על מחירי הסחורות. זו גם הסיבה שהאינפלציה בניכוי מזון ואנרגיה (אינפלציית הליבה) יורדת פחות. ומה הלאה? השווקים בעמדת המתנה. שלטונות סין ידועים היטב ככאלו שיכולים להתערב בעוצמה ובמהירות בפעילות הכלכלית ובשוקי ניירות הערך – כדי לאושש את הפעילות במישרין ולשפר את הסנטימנט. הקרנות הממשלתיות שלה עשו בעבר את העבודה. סין גם צריכה לחזק את פעילותה הכלכלית על רקע סכסוך סחר החוץ ההולך ומחריף עם ארצות הברית וחלק מבנות בריתה. סכסוך זה גולש לתחומי השבבים והידע המתקדם".
על כך שהאבטלה בסין גדלה, בפרט בקרב זוגות צעירים, אמר: "שוק הנדל"ן והדיור נמצא בקשיים גדולים. והאתגר העיקרי – עידוד הצריכה הפרטית. מדד הביטחון הצרכני רשם ירידה חדה בשנה שעברה, שנבלמה, בינתיים, אך לא שבה לרמות של 2021 ו-2020. לצורך כך ממתינים כולם להתכנסות הפוליטביורו של סין בסוף החודש בהנחה שסין תדע שוב להכריז על צעדים רחבים ומקיפים להמרצת הצריכה הפרטית והביקוש לאשראי של משקי הבית.
"צריך לזכור כי סין היא מדינות מחוזות ומושלים מטעם המפלגה השלטת והללו זקוקים ל'שקט תעשייתי' כדי לתפקד. אחת הדרכים שמדינת הענק יכולה לעשות זאת היא באמצעות השקעת כספים רבים בתשתיות. זו אמנם תהייה משימה מאתגרת מאוד נוכח יחסי הגירעון והחוב הגבוהים לתוצר של סין (כ-7.4% וכ-77%, בהתאמה), אך עדיין יש לה את היכולת (והצורך הדחוף) לעשות כן. מדובר הן בתשתיות פיזיות כגון מים ותחבורה והן בהמשך פיתוח תעשיות היי-טק, הידע והמידע. סין רוצה מאוד להשיג מובילות בתחומים אלו והערך המוסף שלהם מבחינתה גבוה.
"כמו כן יש לה יכולת גדולה לתעל את הבנקים במדינה לטובת הקלות במתן האשראי ועוד.
הדרך שבה תבחר סין להתנהל תשפיע מהותית על המשכן דרכה ועל האינפלציה והצמיחה בשאר העולם במחצית השנייה של השנה (לפחות)".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה