עדיין לא למדתם מנדרינית? כדאי שתתחילו להפנים שסין משתלטת על העולם - המקרה של זמביה

בלי יותר מדי תשומת לב, ועם מעט מאוד יחסי ציבור, סין מנחיתה טביעת רגל חזקה במדינות מוחלשות, בעיקר באפריקה, וקוראת תיגר על יריבתה ארה"ב; איך היא עושה את זה? המקרה של זמביה
 | 

משבר חובות במדינה אפריקאית עשוי להיראות חסר משמעות למשקיע הממוצע. אבל מאמר שפורסם בבארונס מצביע על כך שרה-ארגון מוצלח של החוב של זמביה האפריקאית דרש שיתוף פעולה בלתי סביר של סין, מוסדות מערביים ושל וול סטריט - וזה דווקא כן אמור למשוך את תשומת הלב של משקיעים ברחבי העולם.

מכיוון שהיחסים בין ארה"ב וסין מתערערים בגלל בלוני ריגול ובינה מלאכותית, נושא הרה-ארגון של חובות במדינות אחרות התפתח באופן נדיר להסכמה. העובדה שבייג'ינג, הנושה הגדולה ביותר של זמביה, הגיעה לשולחן מבשרת טובות למשקיעי אג"ח שלקחו תפקיד דומיננטי במימון מדינות מתפתחות בעשור האחרון. בזמן ששינויים מבנים ממשלתיים אחרים בעיצומם, ורשימת המדינות שנמצאות בסיכון לחדלות פירעון גדלה, הפתרון של מבחן החוב של זמביה מצביע על כך שהמשקיעים הללו יכולים לראות רווחים.

זמביה, מדינה ללא מוצא לים בדרום אפריקה, גדולה מטקסס בגודלה, עם אוכלוסייה קרובה לזו של מדינת ניו יורק, היא אחת מיצרניות הנחושת הגדולות בעולם, מה שעזר לה למשוך מלווים זרים ותרם לחדלות הפירעון שלה. כשמחירי הסחורות צנחו בשנת 2020 עם התפשטות מגיפת הקורונה, המטבע של זמביה איבד מערכו והמדינה לא הצליחה לשלם חלק מ-3 מיליארד הדולר שלה באג"ח אירו הנקוב בדולר. סין הלוותה סכומים גדולים לזמביה דרך מוסדות ובנקים בבעלות המדינה, בעוד שמשקיעים פרטיים, כולל קרנות גידור ומנהלי נכסים כמו בלקרוק ו-Fidelity, החזיקו ברוב החוב שלה. מדינות "מועדון פריז", בהן ארה"ב, בריטניה וצרפת, החזיקו בחלק קטן יותר, שהסתכם ב-13 מיליארד דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הרכב הנושים של זמביה שיקף שינוי של יותר מעשור בעולם החוב הממשלתי. מועדון פריז ומוסדות רב-צדדיים טיפלו באופן היסטורי ברוב ההלוואות ופעלו לפי תהליך מוכר להתמודדות עם מחדלים. הלוואות ניתנו תחת מנדט פיתוח, והפרטת חובות ותנאים נדיבים לא היו נדירים. סין ומשקיעים פרטיים, לעומת זאת, פועלים אחרת, ופחות סלחניים. "השאלה כיצד מתנהל האשראי של סין ביחס לנושים פרטיים הפכה פתאום להרבה יותר בולטת ברחבי העולם", אומר בראד סטסר, עמית בכיר במועצה ליחסי חוץ.

סין החלה לתת הלוואות אגרסיביות לחו"ל בשנת 2013, מכיוון שמדיניות החוץ שלה העדיפה בניית תשתית כדי להקל על הסחר. הכלכלה השנייה בגודלה בעולם הפכה למלווה שמתחרה במדינות ומוסדות מערביים, והוציאה כטריליון דולר בעשור האחרון כדי להרחיב את השפעתה באמצעות יוזמת שונות. "סין עברה ממצב שכמעט אין לה הלוואות לרוב שווקי אפריקה ואסיה-פסיפיק לאחד המלווים העיקריים", אומר דיוויד רוגוביץ', קצין אשראי בכיר המתמקד בחוב ריבוני בחברת הדירוג מודי'ס. משמעות הדבר הייתה בהכרח שסין עסקה בארגון מחדש של חובות. על פי הבנק העולמי, מאמצי החילוץ גדלו, כאשר סין סיפקה כ-240 מיליארד דולר בהלוואות הצלה בחו"ל בעשור האחרון. "חוסר בהירות לגבי התנאים והאם נושים סינים יגלגלו או לא ימשיכו הלוואות נוספות כדי להפחית את סיכון הנזילות - זה האתגר המרכזי", אומר רוגוביץ'.

לאחר רה-ארגון מצומצם יותר בצ'אד בשנה שעברה, זמביה הפכה למקרה השני שהתמודד עם המסגרת המשותפת לטיפול בחובות שנוצרה על ידי הכלכלות הגדולות בעולם ב-2020 כדי לטפל בקיימות החוב במדינות עניות. זמביה הייתה מקרה מבחן לשיתוף פעולה בין סין לקבוצה מגוונת של נושים רשמיים ופרטיים. דברים לא הלכו טוב. משא ומתן ממושך עיכב מימון חדש, כולל חילוץ של 1.3 מיליארד דולר של קרן המטבע הבינלאומית. "סין רגילה לנהל משא ומתן על התנאים שלהם", אומר קווין דאלי, מנהל השקעות בחוב שווקים מתעוררים במנהל הנכסים אברדן, שיושב בוועדת מחזיקי האג"ח של זמביה.

עם זאת, הנושים הרשמיים הגיעו להסכם ביוני, המעניק לזמביה תקופת חסד של שלוש שנים לפני שהיא תצטרך להתחיל בהחזר הלוואות בסך 6.3 מיליארד דולר במהלך 20 השנים הבאות. ההסכם גרם לאישור תשלום חילוץ בסך 189 מיליון דולר. עם זאת, הדרך לארגון מחדש הייתה רצופה במתיחות בין ארה"ב לסין. גם סגנית נשיא ארה"ב, קמלה האריס, וגם שרת האוצר ג'נט ילן הגיעו השנה לזמביה ודחפו לפתרון המבוי הסתום של הארגון מחדש. האריס אמרה כי על כל הנושים הדו-צדדיים לבצע הפחתות חובות משמעותיות, התייחסות עקיפה לסין כאל החזקה, בעוד ילן קראה לסין לוותר על חלק מהחובות.

לא רק שסין עשתה ויתורים במונחים של פחת חובות, אלא גם הדרך שבה ניהלה משא ומתן בישר על גישה שונה. נציגים סינים שיתפו פעולה והביעו נכונות למשא ומתן, ובסופו של דבר פעלו ככוח חיובי בתהליך. זה מצביע על כך שבעוד הקשרים בין ארה"ב לסין נותרו קפואים במגוון נושאים, היחסים המעשיים יותר עשויים להשתפר. שיתוף הפעולה של סין בזמביה מגביר את הסיכויים לחוב בשווקים מתעוררים. "הרושם של הרבה משקיעים היה שסין לא באמת מוכנה להעניק הקלה משמעותית בחוב", אומר לוקאס מרטין, אסטרטג השווקים המתעוררים בבנק אוף אמריקה. "זה כן מרמז שהם אולי יותר פתוחים לזה. שבירת המבוי הסתום במדינה הראשונה כנראה מקלה על המדינות הבאות לנהל משא ומתן מחדש על החובות שלהן".

במקרה של זמביה, קיימת מגירה בעסקת הנושים הרשמית המאפשרת לעלות את הריבית המשולמת על החוב שלה מ-2.5% לכל היותר ל-4% אם כלכלת המדינה תשיג ביצועים טובים יותר עד 2026, בהתבסס על ניתוח קיימות החוב של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. סין צמצמה את ההלוואות מאז 2019 על רקע צרות כלכליות משל עצמה. גם שוק האג"ח נותר סגור ברובו עבור מדינות במצוקה, עם שיעורי הריבית העולמיים שהגיעו לשיא, הדולר שיורד מפסגות של עשרות שנים וזעזועים שעדיין מורגשים ממלחמת רוסיה-אוקראינה. מדינות שבמשבר יצטרכו לנצל מימון חדש, אבל ככל הנראה לא סין ולא שוק האג"ח הם הפתרון לטווח הקרוב.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    בקרוב בישראל (ל"ת)
    כלכלן 26/07/2023 08:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    טאואר
    חכם 25/07/2023 10:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רק ירגע המצב וטיסה נעימה.
    סגור
  • 5.
    סין היא דיקטטורה. חסרת יציבות ואופק ברור.
    חיימקה 25/07/2023 10:32
    הגב לתגובה זו
    48 0
    אף מדינה מערבית מפותחת לא תסמוך עליה ועל הממשלה שלה. הם לעולם לא יוכלו להחליף את ארה"ב בהנהגת העולם החופשי. אא"כ יהפכו להיות דמוקרטיה ייציבה. זה לא נראה הולך לקרות.
    סגור
  • הכל נכון חוץ מהמסקנה:מדינות המערב הטפשות סומכות על סין
    מציאות 25/07/2023 12:03
    הגב לתגובה זו
    26 0
    כי הפוליטיקאים קצרי ראות וטפשים
    סגור
  • 4.
    אשליות
    לרון 25/07/2023 09:36
    הגב לתגובה זו
    3 0
    לא סין המנדרינית לא יפן ולא הודו או זמביה "תשתלטנה על העולם" גם השתלטות יוון או רומא היתה מוגבלת בזמן
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    סין מלווה בריבית גבוהה ומשתלטת על משאבים
    לילי 25/07/2023 07:59
    הגב לתגובה זו
    149 0
    כאשר מדינות לא יכולות להחזיר לה את ההלוואות סין מקבלת יכיונות למשאבים ( ליתיום , נחושת ,וכו' ולמתן שירותים חשמל מים וכו ) כך סין משטלתת על מדינות .זה לא חדש זה מבוצע מזה שנים רבות .
    סגור
  • ז"א
    לרון 25/07/2023 09:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שפוטין עם הנפט"השתלט על העולם",חבל למי שקיווה אך זה לא נראה כך
    סגור
  • 2.
    מאמר בחזקת too little too late (ל"ת)
    ש. יוסף 24/07/2023 23:38
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 1.
    סין בצרות צרורות
    אמיר 24/07/2023 23:04
    הגב לתגובה זו
    2 2
    תודה לדיקטטור
    סגור
  • דיקטטורה אמיתית
    לרון 25/07/2023 09:40
    הגב לתגובה זו
    3 0
    זו מנטליות דוגמת צ.קוריאה,יותר מרצונן להשתלט הן מגינות על עצמן מפחדן שישתלטו עליהן,כך גם סין
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות