בכמה תרד הריבית בשנה הבאה ומה יקרה למניות ולאג"ח?

הורדת הריבית בארה"ב צפויה להיות במרץ 2024 ועל פי הערכות הכלכלנים תהיה ירידה רציפה עד סוף השנה; בנק ישראל די מחקה את הפד וגם אצלנו צפויה הורדת ריבית - יהיו לכך השפעות גדולות על השווקים הפיננסים וגם על הנדל"ן
 | 
telegram
(7)

לאחר שנים רבות של ריבית אפסית הגיעה 2022 עם העלאות ריבית רצופות שנמשכו לתוך השנה הנוכחית. ריבית הבנק המרכזי בארה"ב זינקה מ-0.25% ל-5.5%. אלו כללי משחק חדשים ושונים לגמרי מכללי המשחק בריבית האפסית. בריבית גבוהה כמו עכשיו יש יתרון בולט לאגרות חוב על פני מניות. אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נותנות תשואה של מעל 4%, הארוכות נותנות יותר. המכשירים סולידיים בבנקים, האמריקאים יכולים להרוויח יותר ואם הם מעט מסתכנים באגרות חוב קונצרניות ועוקבי מדדי אג"ח שונים הם משפרים את התשואה בכמה אחוזים טובים. 

למעשה, האפיק הכי מעניין בתקופה כזו הוא אג"ח קונצרני שהתשואה המשוקללת בו לטווח של 10 שנים היא מעל 6% בתלות כמובן במצבה הפיננסי של החברה המנפיקה ודירוג האג"ח. אגרות חוב של חברות סולידיות במיוחד הן ב-6%, אבל המשקיעים יכולים לייצר תיק אג"ח קונצרני של 8% עם חברות גדולות ויציבות. הרי חייב להיות פער הגיוני בין התשואה של אג"ח קונצרני לאג"ח ממשלתי שהוא הבטוח ביותר - זו התיאוריה והיא מתקיימת בפרקטיקה. אגב, גם אצלנו בשוק המקומי. 
 

היתרונות של אג"ח על פני מניות כאשר הריבית גבוהה

אלא שבשוק האמריקאי יש אנומליה גדולה - שיטת המסחר באגרות חוב היא לא אוטומטית, אין מסחר רציף והנגישות של הציבור לאג"ח נמוכה מאוד. כן, זה מפתיע, ארה"ב הגדולה, וול סטריט המובילה ושיטת המסחר בה באגרות חוב זה ברוקרים שמדברים בטלפון או דרך המייל. אצלנו בבורסה המקומית, שיטת המסחר הרבה יותר מתקדמת.

האנומליה הזו גורמת לכך שהביקושים למוצר הטוב הזה - אג"ח קונצרניות, בהגדרה נמוכים ומעבר לזה, בגלל הקושי במסחר, אזי היקף האג"ח הקונצרני נמוך מלכתחילה. בעוד בארץ יש הרבה יותר הנפקות חוב מהנפקות אקוויטי, בארה"ב זה הפוך. ועל הרקע הזה, צריך להסתכל על שוק המניות האמריקאי - למרות עליית הריבית והאטרקטיביות של האג"ח, הוא מזנק. הסיבות רבות, כשהעיקרית היא כמובן התחזיות קדימה, הרי בורסה מעריכה את מה שיהיה עוד שנה-שנתיים ולא את מה שקורה כיום, אבל סיבה נוספת היא מחסור יחסי באלטרנטיבה הכי אטרקטיבית - אגרות חוב.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

וכך בעצם אגרות החוב מאבדות באופן מסוים את היתרון שלהם מול מניות בשוק של ריבית גבוהה. אבל זו היסטוריה. הרי השווקים מסתכלים קדימה וניתן לנסות להעריך מה יהיה בהמשך על פי התחזיות של כלכלנים

הכלכלנים - הריבית בארה"ב תרד בהדרגה ב-2024 עד 4.25% 

על פי הערכות הכלכלנים בארה"ב, הריבית תישאר ללא שינוי עד למרץ 2024 ואז יחל  הבנק המרכזי בתהליך רציף של הורדת ריבית. הורדה תרדוף הורדה וככה תגיע הריבית בסוף 2024 ל-4.25%. בהמשך תהיה ירידה נוספת. יש לזה משמעיות אדירה על השווקים הפיננסים. הורדת הריבית תהיה על רקע ירידת האינפלציה. הריבית עלתה בגלל סיבה אחת - נשק יעיל להורדת אינפלציה. אז לקח לה זמן, אבל היא אכן מתחילה להשפיע. האינפלציה בארה"ב בירידה חדה - מקצב שיא של 9% לאזור ה-3%, כשגם אצלנו האינפלציה שהיתה מעל 5% ירדה לקידומת 3. 

ריסון האינפלציה, יביא בהדרגה להפחתה במינון הנשק - כלומר, הורדה של הריבית כשהכלכלנים וגם השווקים, בעצם כולם - מתבוננים על הבנק המרכזי בארה"ב ובעולם. הנגיד ג'רום פאוואל יקבע את העיתוי, יקבע את הכיוון. 

ואיך זה ישפיע על שוק האג"ח? אגרות חוב הופכות לפחות אטרקטיביות כשהריבית יורדת, אבל שימו לב לתהליך -  בזמן של הורדת ריבית, מחירי האג"ח עולים כדי להתאים את התשואה עליהן לריבית. הורדת ריבית מייצרת רווחי הון באגרות החוב, בדיוק אגב כפי שעליית ריבית מייצרת הפסדי הון. אז חלק מהרווחים האלו כבר גלומים במחירים, אבל לא הכל וזה יהיה תלוי כמובן בהורדות הריבית בפועל.

המסקנה - אגרות החוב לכאורה יהיו פחות אטרקטיביות, אבל דווקא תהליך של הורדת ריבית יגרום לעליית שערי אגרות החוב. 

ומה יקרה לשוק המניות? כאמור שוק מניות פחות אטרקטיבי בריבית גבוהה ויותר אטרקטיבי בריבית נמוכה, כי החלופות מספקות תשואות נמוכות. ב-2022 אכן שוק המניות נפגע מהאלטרנטיבה האג"חית לצד איומים נוספים. השנה זה התהפך. שוק המניות קשה יותר לחיזוי כי הוא "חושב" ומתייחס לכמה צעדים קדימה, אבל ברור כי ריבית בירידה היא טובה לשוק ותסיט כספים למניות. עם זאת, כללי המשחק כנראה עומדים להשתנות. 

יש שתי גישות אצל הכלכלנים בעולם ביחס לריבית. חלק סבור שהריבית תרד בחזרה לריבית אפסית וחלק אחר סבור שלא נחזור לתקופה החריגה שהיתה כאן יותר מעשור של ריבית אפסית. יש תומכים לכאן ולכאן, אלא שכעת נראה שהרוב מסכים שהריבית תרד בהדרגה ולא תחזור לאזורים הנמוכים. 

ולכן, השינויים בביקושים והיצעים באג"ח ובמניות בשל שינוי הריבית עשויים להיות מדורגים ואולי אפילו מובלעים בתוך רצף אירועים ומעבר לכך - לא יהיו שינויים דרמטיים בריבית. בארה"ב מדברים על ריבית של 3% עוד כשנתיים-שלוש. זה נמוך כמובן מ-5.5%, אבל זה לא 0.25% שהיה לפני שנתיים.

מעבר לכך, בריבית של 3% חוזרים לסדר הידוע - מניות מבטאות סיכון גבוה יותר וגם סיכוי. ריבית של 3% מבטאת תיאורטית מכפיל רווח של 33.3, כשבפועל על פני זמן מדד ה-S&P מספק מכפיל רווח של כ-20 (תשואה של 5%), ומדובר בנתונים הגיונים - תשואה גבוה למניות בשל הסיכון. צריך לזכור שכעת בהמשך לעלייה בשוק האמריקאי, מדד ה-S&P כבר מבטא מכפיל רווח של מעל 25. אבל זו חריגה מהמצב הרגיל שלו.

כל מה שתואר על ארה"ב עשוי להיות גם אצלנו. בנק ישראל עוקב ומחקה בפועל את הבנק האמריקאי. אצלנו תיתכן עליית ריבית נוספת, אבל גם אצלנו מדברים על הורדת ריבית במהלך 2024. אם הפד יוריד בחודש מרץ 2024, אנחנו כנראה נוריד כמה חודשים לאחר מכן. כך גם יקרה בעולם. פאוואל הוא החלילן של הנגידים האחרים.

וכמובן שיהיו לזה השלכות גדולות על שווקים נוספים - הריבית שתרד תקל על הלווים, תקל על לקיחת הלוואות, תקל במשכנתאות, תחזיר השקעות, תחזיר בנייה, תעלה את האטרקטיביות של השקעה בנדל"ן ביחס להשקעה באג"ח ועוד. רק צריך לזכור - בתיאוריה אכן ברור איך ההפחתה בריבית תשפיע על שוק המניות והאג"ח, בפועל יש הרבה משתנים שמשפיעים בו זמנית על השווקים. כך או אחרת, נראה ששוק האג"ח עשוי להיות אטרקטיבי גם בשל הריבית הגבוהה כעת וגם בשל רווחי הון שעשויים להיות עם הורדת הריביות.  

השפעה מקומית חשובה של הורדת הריבית תהיה על שוק הדירות. רכישת דירה תהיה יותר אפשרית לרוכשים שלוקחים משכנתא. מעבר לכך, המוכרים יהיו פחות לחוצים למכור כי המשכנתא תלחץ פחות.

מעבר לכך, כאשר הריבית תרד, התשואה על הדירה מדמי השכירות תהיה כבר משמעותית ביחס לחלופות. החלופות בשוק הסולידי כיום מספקות קרוב ל-5%, אבל סביר שעוד שנה הם יספקו במקרה הטוב 4%. דירות להשקעה מניבות תשואה של 3%-3.5% וככל שהריבית תרד, היתרון של השקעות בפיקדונות ואג"חים תרד.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    בורסה נוסקת
    תמים 08/08/2023 13:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    השנה מדד המניות יעלה לפחות ב-10%. ואם המלחמה באוקראינה תיגמר יהיה עליה נוספת במדד המניות.
    סגור
  • 6.
    כולם טועים הריבית תעלה (ל"ת)
    מוני 08/08/2023 11:32
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 5.
    צריך להיות באמת בור כלכלי כדי לחשוב שהריבית תרד שנה הבא
    קיינס 08/08/2023 09:51
    הגב לתגובה זו
    0 6
    ה
    סגור
  • 4.
    צריך לפחות 15 שנה של ריבית גבוהה לתקן את נזקי 0 הריבית (ל"ת)
    מדיניות מופקרת כושלת 08/08/2023 09:42
    הגב לתגובה זו
    6 2
    סגור
  • 3.
    עוד כתב שחושב שנולדנו אתמול
    ציקי 08/08/2023 09:09
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אם היה הרי כתב נטול פניות היה בוודאי מגלה לקוראים שהורדת הריבית היא משאלת לב של רבים ומבוססת על מידע פיננסי ברגע זה. מחר בבוקר יכול להיות מידע אחר שיהפוף את כל התחזיות.
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    תפסיקו לתת מחמאות לממשלת הזדון עד שהיא לא תעלם גם הריבי (ל"ת)
    שחף 08/08/2023 08:58
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • 1.
    שכחתם לציין שהתשואה על דירה תרד אבל מחיר הנכס יעלה משמעותית
    ליאור 08/08/2023 08:29
    הגב לתגובה זו
    2 2
    אמנם תשואה על דירה תרד באחוז עד שניים אבל מחירי הנכסים יזקנו.כרגע כל מכרזי הבניה מוקפאים ברמי, נוצר מחסור בניגוד להמשך גידול האוכלוסייה וכן יש קפאון של רוכשים שיתפוצץ בפעם אחתלכן מי שיקנה דירה בחצי שנה האחרונה עשוי להרוויח מעליה חדה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות