שלמה גרינברג
צילום: משה בנימין
הטור של גרינברג

אמזון נכנסת לתחומים חדשים - מה האנליסטים חושבים על מחיר המניה והאם כדאי לקנות?

אמזון במכפיל רווח חזוי ל-2024 של 51, אבל 21 מתוך 22 אנליסטים ממליצים על קניה עם מחיר יעד משוקלל של 180 דולר; מהם מנועי הצמיחה העתידיים ומדוע האנליסטים אוהבים את המניה?

"המשק יורה באמצעות כל הצילינדרים", כתב השבוע Naeem Aslam, המייסד ומנהל ההשקעות של חברת Zaye Consulting שמייעצת בנושאים פיננסיים מורכבים, "אחרת אמזון לא הייתה מסוגלת לייצר מספרים מצוינים כפי שפרסמה. נתוני ההכנסות והרווח למניה הותירו משקיעים רבים עם לסת פעורה". אני עוקב אחרי Aslam, שגם נחשב כמומחה מוביל בתחום הבלוקצ'יין והתפעלות מסוג זה לא ראיתי בעבר וזה לא רק בשל אמזון, אלא בעיקר בגלל המשפט, "המשק יורה באמצעות כל הצילינדרים". אפילו אופטימיסט כמוני לא היה מעז לכתוב זאת כעת (למרות העובדה שיותר ויותר מומחים הפסיקו לאיים ב"מיתון מתקרב").

הנתונים מצביעים על הצטרפות של יותר ויותר מגזרים לצמיחה. נכון, החוב מפחיד ונכון, האינפלציה עשויה לחזור ולהרים ראש אם התעסוקה תמשיך לעלות (כבר כעת יש לחץ כלפי מעלה על השכר בגלל מחסור בעובדים, במיוחד עובדים בעלי ניסיון בהייטק). אבל רק צמיחה חזקה יותר היא תרופה לחוב שכרגע הוא האיום הגדול ביותר מלבד הכותרות שחזרו להבהיל.

ביום ג' כיכבו הורדות הדירוג של בנקים אזוריים ואזהרות על הבנקים הגדולים שלאחרונה עברו בהצלחה מרשימה את מבחני הלחץ. זה והחשש ששוב חוזר מסין, עם קצת לחץ מ-UPS שאכזבה את הקונצנזוס וביום ד' חזרו הפחדים מהאינפלציה. כל זה אינו אלא "מכה קלה בכנף" של הכלכלה שמתחזקת ולנסות ולנתח את "המוזריות" הללו, של התקשורת. זה בזבוז זמן. אני חוזר על בקשתי מהקוראים, תגיעו להחלטות ההשקעה שלכם לאחר בדיקה עצמאית של העובדות לגבי הנושא שמעניין אתכם, הכל ברשת.

ג'ף בזוס שיבש את תעשיית הקמעונאות בהצלחה שאין לה אח ורע. האיש שקיבל מידיו, לפני שנתיים, את שרביט הניהול, Andy Jassy, ממשיך ב"תוכנית הגדולה": ב-2002 ייסד בזוס, המייסד-מנכ"ל ויו"ר של אמזון, את Amazon Web Services (AWS) וזאת על מנת לספק ממשקי API למפתחי אתרים לבניית יישומי אינטרנט על גבי פלטפורמת המסחר האלקטרוני של אמזון.

API(Application Programming Interface) זו דרך של חברות או שירותי אינטרנט מסוימים לחשוף ולשתף מידע שהם מחזיקים לגורמי צד שלישי בצורה מסודרת ומבוקרת. כשאומרים כדוגמה משפט כמו ״יש אפשרות לעבוד עם ה-API של אמזון״ מתכוונים שאמזון מאפשרת דרך לגשת למידע שהיא מחזיקה, בצורה מסודרת ולעשות עליו פעולות כמו לקבל את הפרטים האישיים של המשתמש, לשנות את ההופעה באתר, לפרסם פוסטים בשמו וכו׳.

AWS הפכה, עם השנים, למנוע הרווח העיקרי של אמזון. היא מספקת שרתים, אחסון, רשתות, מחשוב מרחוק, דואר אלקטרוני, פיתוח נייד ואבטחה ומהווה כ-15% מסך ההכנסות של אמזון. האיש שמכר לבזוס את הרעיון והוביל את AWS מרעיון להצלחת ענק בין 2002 ל- 2021 היה מנהל המכירות של החברה, Andy Jassy, שב-2021 מונה, ע"י בזוס, למנכ"ל ונשיא אמזון. Jassy שכנע, ב-2003, את בזוס להשקיע, כחלק מהקמת AWS, בפתוח תוכנת ענן שלדעתו תהווה את מנוע הצמיחה של AWS ושל אמזון כולה ובזוס עשה זאת ונתן לאיש את ההובלה. זה כ"כ הצליח שב-2021 כאמור החליט בזוס, להפתעתה של וול סטריט, ש-Jassy הוא היורש. גף בזוס, קרדיט AFP    גף בזוס, קרדיט AFP

בשבוע שעבר, לאחר פרסום דו"ח הרבעון השני, שהיכה בגדול את התחזיות הודיע אמזון שמה שעשתה עד כה זו רק ההתחלה וכעת היא נכנסת בגדול לתעשיית קמעונאות המכולת ( grocery retail או הסופרמרקטים) האמריקאית שב-2022 גלגלה 1.5 טריליון פלוס ובנוסף היא נכנסת בגדול לתעשיית ביטוחי הבריאות האמריקאית (שם התגלגלו כטריליון דולרים ב-2022).

קיראו עוד ב"גלובל"

בקמעונאות היא תתחרה בעיקר בוולמארט (סימול:WMT) ובקרוגר (סימול:KR) ובבטוחים מול UnitedHealth Group (סימול:UHC) וב-CVS ולי אין ספק שמדובר בצעד שיהפוך גלובלי. בשני המקרים אגב יהיה זה הניסיון השני של AMZN להיכנס. בקמעונאות המכולות היא רכשה, ב-2017, את רשת הסופרמרקטים שמתמחה במוצרים ללא שומנים וצבעי מאכל מלאכותיים, חומרי טעם וריח וחומרים משמרים Whole Foods ב-13.7 מיליארד ושעד כה לא הצליחה להתרומם ואילו בביטוחי בריאות ניסתה לחדור, ב-2020, ביחד עם ברקשייר הת'אוויי (סימול:BRKA) של באפט ועם ג'י פי מורגן (סימול:JPM), ניסיון שנכשל לאחר 3 שנות הרצה. "אם מישהו מסוגל לבצע מהלך שכזה, בשוק תחרותי שכזה וכשבשני המקרים התחרות הגדולה היא מול וולמארט, זה הצמד בזוס וג'סי", אמר אנליסט מברקליס שהשבוע הותיר את המלצתו על "קניה חזקה" והעלה מחיר היעד ל-180 דולר.  ג'סי, אגב, ידיד של ישראל, הוא לדעתי המניע להגדלת ההשקעה כאן. הפעם, נתרכז בנושא הקימעונאות כי בכך עסקו בעיקר בשבוע שעבר.

"אם בהתחלה לא הצלחת, נסה, נסה שוב", ציטט, בשבוע שעבר, Doug Herrington מתוך הפואמה האלמותית שהעלה אדוארד היקנסון ב-1857 ושהפכה למעין המנון עסקי אמריקאי. Herrington הוא מנהל האופרציה הקמעונאית הגלובלית של אמזון. "שאיפות אמזון בתחום קמעונאות המכולות", אמר הרינגטון, "לא הלכו לפי התוכנית. אבל החברה רוצה שהצרכנים ושאר התעשייה ידעו שהיא עדיין רצינית מאוד בשיבוש תעשיית המכולת והתחלנו בבצוע שינויים משמעותיים ברשת המכולות שלנו Whole Foods". השינויים יכללו פורמט חנות רענן וגישה מקוונת מורחבת שנועדו להפיח חיים במותג המכולות שמתקשה לפרוץ.

רכישת Whole Foods הייתה שינוי כיוון באסטרטגיה של אמזון שהתחילה כשירות מסחר אלקטרוני בלבד שב-2017 החליטה שכדי להוביל את התעשייה (מול וולמארט, קרוגר ואחרות) צריך להיכנס גם לתחום המסחר באמצעות חנויות פיזיות. אמזון האמינה תחילה שהיא תוביל בגדול את שוק הקמעונאות המקוון בארה"ב שיגדל גם אורגנית וגם על חשבון הקמעונאות הפיזית (חנויות, סופרמרקטים וכו'). זה אמנם קרה אבל לא כפי שאמזון צפתה. התחום כולו גדל אכן משמעותית, מ-4.72 טריליון דולרים ב-2015 ל-7.1 טריליון ב-2022 כאשר החלק המקוון בו עולה, באותה תקופה מ-7.4% מסך המכירות הקמעוניות ב-2015, ל-19.7% ב-2022 וצפוי לעלות ל-24% ב-2026 כאשר אמזון הובילה את העליות במסחר המקוון. אבל ענקיות הקמעונאות, מוולמארט ומטה נגסו בעשור האחרון יותר ויותר מהמסחר המקוון (מהפוטנציאל של אמזון) כאשר הן נהנות גם מעליות במסחר הבלתי מקוון שבו אמזון לא הצליחה כאמור להתרומם.

וולמארט מחזיקה ב-29.9% אחוזים משוק המכולות האמריקאי לפני Costco (סימול:COST) וקרוגר (סימול:KR) כאשר Whole Foods מחזיקה רק 1.8%. כעת מנסה אמזון שוב והפעם גם גלובלית. כאשר אמזון בוחנת את שוק הקמעונאות הגלובלי היא רואה מספר דברים - השוק הולך וגדל והמגמה תימשך, מכירות קמעוניות גלובלית עלו מ-22.5 טריליון דולרים ב-2015 ל-30 טריליון השנה וחזויים להגיע ל-35 טריליון ב-2027 (מדובר במכירות קמעוניות גלובלית ולא במכירות של תעשיית המכולות האמריקאית שהבאנו קודם). כאן מחזיקה כיום וולמארט בכ-2% (מכירות שנתיות של 612 מיליארד) ואילו אמזון מחזיקה ב-% 1.7 (מכירות של 512 מיליארד).

אמזון גם רואה שהמכירות על הרשת עלו כאמור בנתח השוק וחזויות להגיע תוך שלוש שנים ל-24%. ולצד זה, מבינים המנהלים באמזון שהיתרונות היחסיים של אמזון בתחום מכירות הרשת נחלשים בעוד שניהול נכון בתחום הפיזי יאפשר לה תחרות יעילה יותר 

אמזון אמורה וצריכה לנסות ולפרוץ בעיקר בתחום הפיזי, מעריך הרינגטון שכותב כי "ההתקדמות הטכנולוגית בסופרמרקטים תאפשר לחברה להעלות את נתח השוק שלה, "מהלך לא קל אבל פחות קשה מהמשך הצמיחה בתחום הרשת".

22 אנליסטים עדכנו האנליזות על אמזון מאז פרסום דוחות הרבעון השני בתחילת החודש. 21 מתוכם ממליצים ב"קניה" והעלו מחירי יעד ואחד העלה מ"מכירה" ל"החזק". מהבחינה הכלכלית-אקדמאית המניה יקרה מאוד, מכפיל היסטורי של 333 ומכפיל 2023-24 על 74 ו- 51.

סיכום: התחזיות שבדקנו מצביעות על כך שאמזון תגיע למכירות של טריליון דולרים בסוף העשור, עם רווח לפני מס של בין 160 ל-180 מיליארד ועם קופה של למעלה מ-120 מיליארד במזומן וכל זה לפני התוספת שצפויה מהכניסה לשני התחומים. עד כאן האקדמיה. בפועל אמזון החליטה, לאחר שנים של היסוסים, שעם כל הכבוד להצלחתה האדירה בתחום המסחר המקוון, שהמודל של וול מארט הוא המודל הנכון לחברה ששואפת להוביל את הקמעונאות גלובלית. כלומר, לחפש את האיזון בין מסחר מקוון ופיזי בחנויות ואז לבצע גיחות לתחומי צריכה בעלי אופי ספציפי כמו מועדונים ולהציע שירותי צריכה נוספים כמו תיירות וכו'. לוול מארט יש הכל והיא סוגרת את הפער במסחר המקוון. לאמזון יש את המסחר המקוון אבל נכשלה בניסיון להפוך את Whole Foods להצלחה ואת זה היא מנסה לבצע. בכתבה המצורפת תוכלו לראות מה החברה מנסה לבצע.

זה נראה טוב אבל קל זה לא יהיה ואותם דברים אפשר לומר על הכניסה לתחום הביטוח הרפואי. שום אנליסט לא יוכל לעזור כאן ולכן כתבנו שהגיע הזמן לבדוק לבד, הכל ברשת. לדעתי וכאחד שעוקב אחרי הצמד בזוס-ג'סי, אז לאנשים עם סבלנות כדאי להקצות "פינת אמזון" בפורטפוליו.

 

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותבים עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    מכיר? 13/08/2023 08:31
    הגב לתגובה זו
    CAP
  • שלמה גרינברג 13/08/2023 12:10
    הגב לתגובה זו
    מכיר היטב
  • 7.
    משקיע נבון 13/08/2023 01:35
    הגב לתגובה זו
    והאם החברה מעניינת גם אם לא תרכש?
  • שלמה גרינברג 13/08/2023 12:16
    הגב לתגובה זו
    תקרא הכתבה של אבישי היום, שם תקבל תשובה. החברה בהחלט מעניינת בכול מקרה
  • 6.
    אריה 12/08/2023 20:33
    הגב לתגובה זו
    ולא קניה חזקה TO OVERWEIGHT
  • 5.
    אבנר 12/08/2023 18:18
    הגב לתגובה זו
    מסכים עם שלמה. כדאי לחסל ההשקעות ארץ ולהעביר לחול
  • 4.
    תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)
    t.elimeleh 11/08/2023 22:47
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)
    עמית 11/08/2023 16:08
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אלון 11/08/2023 16:08
    הגב לתגובה זו
    שלום שלמה ותודה על הכתבההאם אתה מכיר חברה בשם Bell fuseאני מתחיל לקרוא עליה ואשמח אם יש לך משהו עליה. תודה רבה
  • שלמה גרינברג 12/08/2023 16:30
    הגב לתגובה זו
    משום מה אינה מעוררת עניין כנראה כי אינה מכוסה ע:י אנליסטים אבל צדקת, ברמה הנוכחית ועם המספרים שלה היא מעניינת
  • 1.
    גלית 11/08/2023 16:06
    הגב לתגובה זו
    שלמה מה דעתך על חברת סולאראדג לטווח בינוני ארוך ? המחיר כבר סביר, איך אתה רואה את הפוטנציאל מול התחרות הגדלה והולכת ?תודה רבה
  • שלמה גרינברג 12/08/2023 16:38
    הגב לתגובה זו
    בדיוק התבקשתי לבדוק את החברה וכשאסיים אנסה להסביר למה ירדה כך למרות התוצאות המשופרות
  • הי 13/08/2023 10:51
    ומה זאת בכלל המילה הזאת
  • לרון 13/08/2023 06:29
    חברות" ירוקות" אינן לעניין,עדיף לנתח את RMS.PA לדוגמא,אך ברור שזה לא עקרה ,החברה הנהדרת הזו בצרפת הנחשלת"