מה תחזית הביקוש לנפט של סוכנות האנרגיה הבינלאומית?
סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) אומרת כי קיצוץ באספקת הנפט של ארגון מדינות ייצוא הנפט (OPEC) עלול לשחוק את המלאי בשאר השנה הזו, ולגרום למחירים גבוהים עוד יותר, לפני שרוח נגדית כלכלית תגביל את צמיחת הביקוש העולמי ב-2024.
הגבלת ההיצע לאור קיצוץ תפוקת הנפט של OPEC ועלייה בביקוש הגלובלי, יביא בהכרח לעלייה במחירי הנפט, כאשר נפט הגולמי מסוג ברנט נסחר כעת תמורת 87 דולר, המחיר הגבוה ביותר מאז ינואר. חבית נפט מסוג WTI נסחרת תמורת 83.5 דולר. ב-IEA אמרו שאם היעדים הנוכחיים של OPEC+ יישמרו, מלאי הנפט עשוי לצמוח ב-2.2 מיליון חביות ליום ברבעון השלישי ו-1.2 מיליון חביות ליום ברבעון הרביעי, "עם סיכון לעליית מחירים".
"קיצוצים נרחבים באספקת OPEC+ מנוגדים לסנטימנט המאקרו-כלכלי ולביקוש הנפט העולמי הגבוה בכל הזמנים", אמר הארגון בדו"ח שוק הנפט החודשי שלו. ארגון מדינות ייצוא הנפט ובני בריתו, הידועים ביחד כ-OPEC+, החלו להגביל את האספקה בסוף 2022 כדי לחזק את השוק וביוני האחרון האריכו את הגבלות האספקה ל-2024. מה-IEA נמסר כי בחודש יולי, אספקת הנפט העולמית צנחה ב-910,000 bpd בין היתר בשל ירידה חדה בתפוקה הסעודית. עם זאת, יצוא הנפט הרוסי נשאר יציב בסביבות 7.3 מיליון bpd ביולי, אמר ה-IEA.
ב-IEA צופים כי צמיחת הביקוש תרד בחדות בשנה הבאה ל-1 מיליון bpd ליום, בעודו מדגיש תנאים מאקרו-כלכליים קשים, התאוששות פוסט-מגיפה שנגמרה והשימוש הגובר בכלי רכב חשמליים. "לצד ההתאוששות שלאחר המגפה שהושלמה ברובה ולצד רוחות נגדיות מרובות שמאתגרות את תחזית ה-OECD, צריכת הנפט יורדת בצורה ניכרת", אמר ה-IEA, בהתייחסו למדינות הארגון לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח.
תחזית צמיחת הביקוש של ה-IEA ירדה ב-150,000 bpd לעומת החודש שעבר, ומנוגדת לתחזית של אופ"ק, שאתמול שמרה על תחזיתה לפיה הביקוש לנפט יעלה ב-2.25 מיליון bpd ב-2024. "התחזית הכלכלית העולמית נותרה מאתגרת לנוכח הריבית הגוברת וההדוקה של האשראי הבנקאי, ודוחקת עסקים שכבר נאלצים להתמודד עם ייצור וסחר איטיים", אמרו ב-IEA.
ב-IEA צופים שהביקוש יגדל ב-2.2 מיליון Bpd בשנת 2023, בעיקר הודות לקצב הטיסות הגבוה בקיץ, השימוש הנפט המוגבר בייצור החשמל והפעילות הפטרוכימית הסינית הגואה. גם אופ"ק צופה עלייה דומה של 2.44 מיליון bpd. הביקוש צפוי להיות ממוצע של 102.2 מיליון Bpd השנה, אמר ה-IEA, כאשר סין אחראית ליותר מ-70% מהצמיחה, למרות החששות לגבי הבריאות הכלכלית של יבואנית הנפט הבכירה בעולם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה