ההאטה הכלכלית בסין מחמירה - האם משם יגיע המשבר הבא?
הבנק המרכזי של סין הוריד לאחרונה את הריבית על ההלוואות במטרה להגביר את הצריכה ולנסות לחזק את כלכלת המדינה השנייה בגודלה בעולם, אך נראה שהמשקיעים לא חושבים שזה יעזור. מניית עליבאבא ALIBABA GROUP -2.2% ALIBABA GROUP 88.59 -2.2% סגירה:0 פתיחה:90.2 גבוה:90.7 נמוך:87.23 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: המשמשת ככלי לניטור המגמות בסין ממשיכה בירידות בתגובה.
הבנק המרכזי הסיני הוריד היום את ריבית הריפו ההפוכה לשבעה ימים מ-1.9% ל-1.8%, ריבית הריפו היא ריבית עיקרית לנזילות הבנקים בטווח הקצר, או במילים אחרות, הריבית בה הבנק המרכזי מלווה לבנקים המסחריים כספים לטווח הקצר, בדר"כ 7 ימים. ההלוואה נעשית על ידי תהליך שנקרא רכישה חוזרת הפוכה, בה הבנק המרכזי רוכש ניירות ערך מהבנקים עם התחייבות למכור להם את ניירות הערך בחזרה במחיר מעט יותר גבוה לאחר פרק זמן מסוים.
בנוסף, הבנק הסיני הוריד גם את שיעור מסגרת ההלוואות לטווח הבינוני (MLF) מ-2.65% ל-2.5% - ההורדה הגדולה ביותר מאז אפריל 2020. שיעור מסגרת ההלוואות הוא הריבית בה הבנק המרכזי נותן הלוואות לטווח הבינוני לבנקים המסחריים. על די הורדת הריבית הזו הבנק המרכזי הסיני מקל על הבנקים המסחריים ללוות ממנו כספים לתקופה ארוכה יותר, מה שיכול לתמרץ את הבנקים לספק הלוואות לעסקים ואנשים פרטיים בריביות נמוכות יותר.
"המטרה הדחופה ביותר כרגע היא לעורר את הצריכה של משקי הבית ונדרש להשתמש בכל הדרכים הסבירות, החוקיות והכלכליות על מנת להכניס כסף לכיסם של האזרחים", כתב קאי פאנג, חבר בוועדת המדיניות המוניטרית של הבנקי העממי של סין.
אחת החברות הגדולות בסין וענקית המסחר, עליבאבא, משמשת כדרך לניטור המגמות הכלכליות בסין בעקבות רגישותה להוצאות הצרכנים בסין. הירידה במניית החברה מסמנת כי המשקיעים לא מרוצים מהמהלכים של סין ולא חושבים שתהיה השפעה ממשית על הכלכלה מהצעדים הללו.
הכלכלה הסינית נכנסה לסחרור ב-2022 בעקבות מדיניות הסגרים החמורה של סין, שחנקה את ההתאוששות של לאחר המגפה. בוול-סטריט ציפו לריבאונד בסין ב-2023, דבר שעדיין לא קרה. "אפשרויות השימוש בגירוי מוניטרי (כספי) הן מוגבלות בסביבה הנוכחית ולא יספיקו, לבדן לפחות, להוות בסיס לצמיחה", כתב ג'וליאן אוונס פרי'צרד, מ-Capital Economics. מדדים רבים מצביעים כעת על החמרה בהאטה הכלכלית בסין, דבר שמכביד על השווקים העולמיים - כולל על נתוני מכירות קמעונאיים ונתוני ייצור תעשייתיים.
הועלו לאחרונה גם חששות רבים בנוגע לשוק הנדל"ן הסיני שצבר חובות עצומים במהלך העשורים האחרונים על מנת לתדלק התרחבות מהירה. האטה כלכלית, שנוצרה בעקבות הקורונה והחמירה לאחר המדיניות המחמירה של הממשלה לטיפול במגיפה, זירזה את הבעיות הפיננסיות בסקטור. נתוני הצמיחה האחרונים של סין מצביעים על כך שהיצוא בחודש יולי ירד ב-14.5% לעומת שנה שעברה, לצד היבוא שירד ב-12.4%. מדובר בנתונים לא טובים שפיספסו את ציפיות האנליסטים.
סקר של רויטרס חזה ירידה של 12.5% ביצוא ביולי לעומת שנה לפני, בעוד היבוא היה צפוי לרדת ב-5% במהלך אותה תקופה. היצוא של סין לארה"ב צנח ב-23.1% משנה לשנה בחודש יולי, בעוד שהיצוא לאיחוד האירופי ירד ב-20.6%. היצוא לאיגוד מדינות דרום מזרח אסיה ירד ב-21.4%, לפי הנתונים. גם היבוא של סין מרוסיה ירד ב-8.1% ביולי לעומת שנה שעברה.
"הרשויות בסין חשפו תמריצים רבים על מנת להתמודד עם ההאטה הכלכלית, אך המשקיעים מבולבלים מההיקף של המדיניות, היות ונראה כי לא יהיה לה את הכוח הנדרש על מנת באמת להניע את הצמיחה", כתב אנליסט XM מריוס האדג'יקיריאקוס. "מאחורי החשש הזה נמצאות רמות החוב הגבוהות בסין, במיוחד במגזר הפרטי".
סופי אלתרמט, כלכלנית בבנק ניהול העושר "יוליוס בר": "תחום האשראי בסין נכנס להאטה חדה ומצטרף לסדרת נתונים שמראים האטה והיחלשות בכלכלה הסינית".
"דינמיקת האשראי בסין האטה בחדות ביולי, כאשר הנתונים על היקף ההלוואות הבנקאיות החדשות חלשים מאוד. ההלוואות למשקי בית פרטיים במגמת הירידה וההלוואות למגזר העסקי נמוכות מהתקופה המקבילה אשתקד, מה שמצביע על תיאבון אשראי נמוך. הירידה המחודשת בהלוואות למשקי בית לטווח ארוך אינה מבשרת טובות למגזר הנדל"ן החולה גם ככה. ככל, יולי הוא בדרך כלל חודש חלש במונחים של תזרימי אשראי, אבל הנתונים שנמדדו החודש נמוכים בהרבה גם ביחס לשנים הקודמות ונמוכים מציפיות השוק, כאשר היקף ההלוואות הבנקאיות החדשות הגיע לרמה החלשה ביותר מאז 2009.
היקף ההלוואות, כ-346 מיליארד יואן, הוא פחות ממחצית מציפיות השוק. ירידה נוספת נרשמה בהלוואות לטווח ארוך (בעיקר משכנתאות) ואינה מבשרת טובות לתחומי הדיור והנדל"ן. גם ההלוואות הבנקאיות לחברות בחודש שעבר התבררו כנמוכות יותר מאשר בשנים קודמות. עד כה השנה, ההלוואות למגזר העסקי היו חזקות, מה שמשקף את עידוד הרשויות בסין להגדלת ההלוואות הבנקאיות למגזרים אסטרטגיים, אך המגמה הזו התהפכה במהלך יולי, למרות שקובעי המדיניות הכריזו על תמיכה מוגברת באשראי, במיוחד עבור ארגונים קטנים ובינוניים.
דו"ח האשראי משלים את תמונת המצב של הנתונים הכלכליים בסין, המראים חולשה רחבה בפעילות הסחר, כאשר היצוא והיבוא ירדו עוד יותר בהשוואה לשנה הקודמת ואינפלציית המחירים לצרכן הפכה לשלילית לראשונה מאז 2020, בהובלת ירידה במחירי המזון ומחירי האנרגיה."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.המערב משחזר את המפולת של יפן משנות השמונים על סין 2023דש 15/08/2023 21:16הגב לתגובה זו1 1גם בשנות השמונים יפן הייתה המעצמה הכלכלית החזקה בעולם עד שפירקו אותה ולמעלה מ-35 שנה הם לא מצליחים להתאושש .פשוט חובות עצומים ומיתון עולמי .אחרי עשרות שנים שהסינים ריסקו את כלכלות המערב ולקחו את רוב הייצור הגיע רגע האמת והוא לא נראה טוב עבורם .1.7 מיליארד פיות וחובות עצומים.סגור