סין מנסה להצית ראלי בשוק המניות – ספק אם זה מה שיעזור לצמיחה
מאקרו: ג'קסון הול – נשארים על 2%
כצפוי, פאוול לא אמר בג'קסון הול שום דבר החלטי שיכול להשפיע לחיוב או לשלילה על שוק המניות, והשאיר בכוונה תחילה חוסר בהירות ביחס למהלכי הפד' הקרובים. פאוול כהרגלו דיבר בצורה דו משמעית. הפד' יבחן העלאת ריביות נוספות, אבל "בזהירות". נראה שבפד' עצמו לא יודעים מה יהיה ובעיקר מחכים לנתונים נוספים כדי לקבוע את המהלכים הבאים במסגרת שהותוותה – המשך העלאות ריבית אם האינפלציה תחזור, ושמירה על ריבית גבוהה כל עוד האינפלציה לא חוזרת לטווח של 2%. הסיסמה החדשה בשוק ביחס לריבית היא: "גבוה יותר לאורך זמן ארוך יותר".
נקודה חשובה שפאוול הדגיש הוא שהיעד נשאר 2% ואין מחשבות לשנות אותו. 2% אינו נתון קדוש או מספר שמייצג אמת מדעית מוחלטת, אבל שינוי היעד הזה יערער מאד את אמינות הבנק המרכזי, וזה יכול להיות גרוע יותר מכל דבר אחר. "2% היה, ויישאר, יעד האינפלציה" אמר פאוול בהחלטיות.
מאקרו: נתונים רעים-טובים מארצות הברית
הבשורות הטובות בימים האחרונים לשוק המניות, ומה שמניע את המיני התאוששות לאחר שלושה שבועות שליליים הן בעיקר התשואות של אגרות החוב לעשר שנים שמחזיקות מעמד מתחת לקו ההתנגדות של 4.25% (למרות שהן חצו את הקו הזה לזמן קצר והגיעו ל-4.34%). גם האגרות הצמודות (TIPS) "נתקעו" בקיר של 2% תשואה. מהלך מעל הרמות האלו יכול להשפיע לשלילה על שוק המניות ולהחזיר את הסנטימנט הדובי. בשני המקרים מדובר על תשואה ריאלית של 2% - מספרים שלא הכרנו במשך שנים ארוכות.
>> מנכ"ל אלביט מערכות, בצלאל מכליס בשיחה על העבר ועל עתיד החברה; מנכ"ל צים, אלי גליקמן יספר על התקופה המטלטלת ועל העתיד; וגם - המניות הטובות להשקעה על פי דירוג ביזפורטל - הירשמו לוועידה הכלכלית של ביזפורטל
מבט מעניין נוסף על הקשר בין תשואות אגרות החוב לשוק המניות הוא ההיפרדות, הזמנית ככל הנראה, של הקורלציה הגבוהה ביניהן, התנתקות שהתרחשה החל ממאי פחות או יותר, וכעת עושה סימנים של חזרה לשגרה. יחד עם זאת נוצר פער מסוים ולא אופייני שאולי יסגר, השאלה הגדולה – האם הוא יסגר באמצעות עליות של אגרות החוב או ירידות של המניות?
במסגרת הקונספט של טוב זה רע התפרסמו כמה נתונים רעים ששוק המניות אהב. מספר המשרות החדשות צנח ונרשם גם תיקון אגרסיבי למדי לנתונים של החודש הקודם, וגם מדד אמון הצרכנים הראה קריאה נמוכה בהרבה מהצפוי. הנתונים האלו מורידים את הסיכוי להעלאת ריבית נוספת במפגש הבא בספטמבר או בזה שבנובמבר. הסיכוי להשארת הריבית על כנה זינק ביום אחד מ-78% ל-89%, והסיכוי שגם בנובמבר הריבית תשאר באותה רמה זינק מ-37% ל-52% (ובכך חזר לרמתו מלפני נאום פאוול בג'קסון הול).
מאקרו: סין – מציתים ראלי בשוק המניות – האם זה יעזור?
עוד ועוד נתונים שמגיעים מסין מעידים על ההאטה בכלכלה השניה בגודלה בעולם, האטה שעלולה להשפיע לרעה על העולם כולו. בשוק התפתחה ציפיה ל"בזוקה" – תמריצים חזקים מצד הממשלה הסינית, ציפיה שהתנקזה למאמרים בעיתוני הכלכלה המובילים כמו בלומברג או הוול סטריט ג'ורנל, אך כפי שכתבנו בשבוע שעבר הממשל הסיני לא ממהר לענות על הציפיות, אם כי בימים האחרונים בהחלט נרשמים כמה צעדי תגובה.
איך אמורים לעבוד התמריצים? הגדלת הוצאות הממשלה לצורך המלצת המשק יכולה לעבוד בשני אופנים. הראשון הוא הגדלת ההשקעות – בניית פרויקטי תשתיות חדשים וכדו'. בטור של שבוע שעבר הסברנו מדוע נראה שהאפיק הזה מיצה את עצמו בסין, שטובעת בהשקעות, רבות מהן ללא צורך ממשי. האפיק השני הוא על ידי המרצת הצריכה הפרטית. בארצות הברית, לדוגמה, הצריכה היא המנוע העיקר של הכלכלה. עם התבגרות הכלכלה הסינית והעלייה בעושר של האוכלוסיה הציפיה היא שחלק גדול יותר מהצמיחה יבוא מצריכה מקומית. בינתיים זה לא קורה, או לפחות לא בצורה מספקת, והציפיה היא שתמריצים ממשלתיים יוכלו להגדיל את הצריכה.
השאלה היא מדוע הממשל לא מגיב בצורה הזו, למעט צעדים מסוימים, בהם ניגע בהמשך. ייתכן שהשבוע התקבלה תשובה. על פי ידיעות שפורסמו, בין השאר בוול סטריט ג'ורנל. נשיא סין, שי ג'ינפינג, פשוט חושב שתמרוץ הכלכלה באמצעות עידוד הצריכה הפרטית זה "מערבי" ולא מתאים לכלכלה הסינית. כך דווחו כתבות הוול סטריט ג'ורנל לינגלינג ווי וסטלה יפאן שי: "למנהיג המוביל שי ג'ינפינג ישנה התנגדות פילוסופית מבוססת היטב לצמיחה בסגנון מערבי המבוססת על צריכה" ציטטו מפי גורמים סיניים אנונימיים, "הוא רואה בצמיחה כזו בזבוז ובניגוד למטרתו להפוך את סין לכוח תעשייתי וטכנולוגי מוביל" נראה שההדלפה הזו מכוונת להדוף את הניסיונות לדחוף את הממשלה הסינית לייצר תמריצים כאלה. עוד כתבו בוול סטריט ג'ורנל: "פקידים סינים מתנגדים לשינוי מדיניות שתעודד אנשים לחסוך פחות ולבזבז יותר, כמו על ידי הגדלת הטבות הבריאות וההטבות למובטלים. המסר מסין הוא שתמיכה בסגנון מערבי רק תעודד עצלנות".
מדובר בטענה שלא מבשרת טובות לכלכלה הסינית. סגנון הטיעון הזה מזכיר במקצת את התעקשות הנשיא הטורקי ארדואן להוריד ריבית למרות אינפלציה גבוהה בניגוד לחוקי הכלכלה בגלל אידיאולוגיה איסלמית. הבעיה עם ניהול הכלכלה בסגנון כזה הוא שהכלכלה לא משועבדת לאמונות הסובייקטיביות שלך ופועלת פשוט לפי החוקים הרגילים שלה. אם תוריד את הריבית כשהאינפלציה גבוהה היא ככל הנראה תזנק עוד יותר. אם לא תעודד את הכלכלה בזמן מיתון היא כנראה תשקע במיתון עמוק ויתר ולזמן ארוך יותר, גם אם אתה חושב שתמרוץ הוא "קונספט מערבי". בטורקיה חזרו להעלות את הריבית (שמגיעה כבר ל-25%) השאלה האם בסין יבינו שתמריצים לכלכלה בהאטה הם לא "מערביים" אלא פשוט כלכליים, וכמה נזק יגרם עד שזה יקרה [יש מה להתווכח מבחינה כלכלית על מינון התמריצים ויעילותם, וייתכן שהכלכלה הסינית דווקא לא צריכה תמריצים. הנקודה היא שטענה כאילו הם לא טובים בגלל שהם "מערביים" אינה טיעון כלכלי].
ובכל זאת בימים אלו נרשמה עליית מדרגה מסוימת בתגובה של הממשל הסיני להאטה, בסדרה של צעדים שנראה שמכוונים לדבר אחד – יצירת ראלי בשוק המניות. הצעד הראשון בכיוון היה הורדת אחוז המס על פעולות מסחר (לא על רווחים כפי שפורסם בטעות). מדובר בצעד מינורי, אך המניות הגיבו בחיוב לפי שעה. בנוסף, גוברות השמועות על כך שהממשל הורה לקרנות הנאמנות לרכוש מניות ולא למכור. בבלומברג אף דווחו על כך שייתכן שהממשלה עצמה מזרימה כספים לשוק בדרך עקיפה. וכן מתקבלים דיווחים על קניות מסיביות מצד הבנקים המדינתיים וקרנות הנאמנות. כל אלו נראים כתמריץ ישיר לעליות בשוקי המניות. צעד שלישי עליו דווח בשעות האחרונות לתמרוץ שוק המניות הוא הורדת המרג'ין הנדרש למסחר ממונף.
צעד נוסף בו נקטה סין הוא להגביל או להאט הנפקות חדשות לציבור (IPO). המטרה של הצעד הזה הוא להמריץ את השוק המשני – כלומר המניות שכבר נסחרות, שיתמודדו עם פחות תחרות מצד הנפקות חדשות, מה שעשוי לעודד עליות בשווקים. הצעד נועד גם להקל על שוק אגרות החוב, שנמצא ברמות מסוכנות נוכח החוב העצום איתו מתמודדות חברות פרטיות וממשלות מקומיות. יותר מ-650 חברות מחכות להנפקה ראשונית בבורסות הסיניות, וכעת נראה שיצטרכו לחכות קצת יותר, מה שעשוי לייצר את הביקוש המיוחל למניות שכבר נסחרות בשוק.
אם זה נראה כמו ברווז והולך כמו ברווז כנראה שזה הממשל הסיני שמנסה לייצר ראלי בשוק המניות יש מאין. מה הוא מנסה להשיג בכך? אותן שתי מטרות שציינו קודם לכן יכולות להיות רלוונטיות גם במקרה זה. עליות בשוק המניות עשויות לעודד השקעות, לפחות דרך גיוסים בחברות הקיימות או דרך הורדת התשואות על החוב. בנוסף, תחושת העושר עשויה לעודד צריכה והפחתה של חסכונות.
נראה שהתחליף הזה לתמריצים פיסקליים הוא אולי אפילו יותר גרוע מסתם לא לעשות כלום. התערבות בשוק המניות בצורה מלאכותית כזו עלולה להביא יותר נזק מתועלת. יצירת בועה בשוק המניות בעזרת ביקושים מלאכותיים לא תסייע לכלכלה הריאלית. גם אם יהיה אפשר לגייס אקוויטי וחוב חדש, הדבר האחרון שהסינים צריכים זה עוד כסף להשקעות כשאין ממש במה להשקיע. הגדלת תחושת העושר וממילא לעליה בצריכה נראית בדרך מאד עקיפה לתמרץ את הכלכלה, ותועלתה מוטלת בספק גדול.
המהלכים לעידוד שוק המניות מגיעים לא רק לנוכח האטה בהשקעות הזרים בסין, אלא גם עקב יציאה של כסף מקומי. סוכנות הידיעות רויטרס פרסמה השבוע כי המשקיעים הסינים מזרימים כספים לקרנות השקעה או תעודות סל דרך תוכנית QDII, מעין תעודות סל המאפשרות למשקיעים סינים להיחשף לשווקים הגלובליים. מספר שיא של 38 קרנות QDII נפתחו מתחילת השנה לעומת 31 בשנת 2022 כולה. הממשלה כמובן מגבילה את האפיק הזה, והתקרה כעת היא 165.5 מיליארד דולר, כשכמות ההשקעות הנוכחית מאד קרובה לרף הזה, בעוד הביקוש מממשיך לטפס ומנהלי השקעות מגישים עוד ועוד בקשות להרחיב את היקף ההשקעה. לסינים אפיקים נוספים להיחשף להשקעות בחול בעיקר דרך הונג קונג, אך כמובן שכל האפיקים האלו מוגבלים ומפוקחים על ידי הממשלה שלא תיתן לכסף לברוח. נציין, שמדד ה-CSI300 הסיני הוא בין הגרועים מתחילת השנה ואחד היחידים שנמצא בטריטוריה שלילית, גם המטבע הסיני היואן איבד כ-5% מול הדולר מתחילת השנה.
יחד עם זאת בסין נוקטים גם בצעדים מסורתיים יותר דרך כלי הריבית. הבנקים הממשלתיים בסין חותכים את שיעורי ריבית המשכנתאות. המטרה היא להקל מהעול של משקי הבית מה שיאפשר להם להגדיל את הצריכה, וכן להקל מעט מהלחץ על מגזר הנדל"ן שנאבק בקשיים. בנוסף, השבוע על הגדלה מסוימת של ההוצאות הממשלתיות. ספק אם זו ה"בזוקה" לה מצפים בשווקים.
מיקרו: השור נגד הדוב בשוק הסיני
אז הממשל יצליח להריץ את שוק המניות או יכשל? שאלה קשה, אבל לכל אופציה שתבחר יש אפשרות השקעה. נציג שתי תעודות סל, אחת שורית על השוק הסיני ואחת דובית.
YINN היא תעודת הסל השורית שמחזירה 300% על בסיס יומי על מדד FTSE China . בשלוש השנים האחרונות היא הפסידה כ-44% והיא גובה דמי ניהול גבוהים של 1.47%.
YANG מתיימרת לעשות את העובדה ההפוכה ולהשיא תשואה של 300% על ירידה במדד הנ"ל. היא גובה רק 1.08% והיא הפסידה 32% בשלוש השנים האחרונות.
איך זה יכול להיות שגם תעודת הלונג וגם תעודת השורט על אותו מדד הפסידו? לא נסביר כאן את המנגנון המורכב הגורם לכך, אבל התשובה הבסיסית היא שלתעודות ממונפות יש תוחלת תשואה שלילית – יותר קל להן לעלות מאשר לרדת. כך שלא מדובר בהשקעה טובה לטווח ארוך, אלא רק למי שחושב שהוא יכול לזהות את המגמה לטווח קצר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לא יעזור בצמיחהלרון 31/08/2023 09:04הגב לתגובה זו0 0אך ל NIO כן,לא ממליץסגור
-
2.לביבי להצטרףמציע 30/08/2023 10:03הגב לתגובה זו0 2לשטויות הסיניות ובגיל 82יצא גדולסגור
-
1.סקפטיאתה יודע מה קורה לסקפטים? 30/08/2023 09:52הגב לתגובה זו0 0אתה יודע מה קורה לסקפטים?סגור