אחרי דוח התעסוקה היום - מה הסיכויים להמשך העלאות הריבית של הפד'?
אחד הגורמים עם השפעה הרבה ביותר על שוק המניות בארה"ב הוא ריבית הבנק המרכזי, אשר עומדת כעת על הטווח של בין 5.25% ל-5.5%. הפד' החל את העלאות הריבית במרץ של שנה שעברה בתגובה לאינפלציה שהרימה ראש, מאז נרשם אחד מסבבי העלאת הריבית החדים ביותר אי פעם. בסופו של דבר האינפלציה רשמה את השיא שלה לפני יותר משנה, אך חברי הבנק המרכזי המשיכו בכל זאת להדגיש כי המלחמה הזו עוד לא נגמרה.
כשנה וחצי עברו מאז התחיל הפד' להעלות את הריבית ומשקיעים רבים מחכים בקוצר רוח לרגע שיכריזו בבנק המרכזי כי אין יותר צורך בהעלאה של הריבית. יעד האינפלציה של הפד' עומד על 2% ונכון לנתונים של חודש יולי, האינפלציה בארה"ב עומדת על 3.2% - נתון מאוד קרוב ליעד, אך באותה מידה כך הוא גם רחוק.
אפילו שרוב חברי הפד' הנוכחיים כנראה היו בבית הספר באותן שנים, הם מודעים טוב מאוד למה שקרה בארה"ב באמצע שנות ה-70 עד תחילת שנות ה-80. האינפלציה החלה להרים ראש בשנת 1972 עם מעט יותר מ-3% עד שהגיעה לשיא של כ-12% ב-1976. בכדי להלחם באינפלציה הבנק המרכזי העלה את הריבית עד לרמה של 12% ואכן, האינפלציה החלה לרדת ותוך שנה וחצי היא הגיעה למתחת ל-6% וביחד איתה ירדה גם הריבית של הבנק המרכזי.
הורדת הריבית בטרם עת אפשרה לאינפלציה לחזור ולהרים את הראש בשנת 1977 והיא הגיעה לשיא של 14% בשנת 1980, בתגובה נאלץ הפד', בראשותו של הנגיד פול וולקר, להעלות את הריבית עד לרמה של 19%. בסופו של דבר הריבית ירדה אל מתחת ל-10% רק לקראת סוף 1982 והאינפלציה ירדה בעקביות מהשיא של 1980 בעקביות במשך 7 שנים עד למתחת ל-2%.
חברי הפד' הנוכחיים לא רוצים להכניס את כלכלת ארה"ב לטלטלה ולקשיים כמו אז בשנות ה-70, ועל כן הם רוצים לוודא שהאינפלציה לא תחזור לעלות, כי הם יודעים שלאחר שמורידים ממנה את הרסן, קשה להשתלט עליה שוב.
כאמור, לפי הנתונים הנוכחיים האינפלציה נמצאת תחת שליטה, אך חברי הפד' הבהירו זאת רבות - הם זקוקים לעוד מידע בכדי לוודא את הניצחון אל מול האינפלציה. חלק מאותו המידע שרוצים לראות בפד' הוא בנוגע לשוק התעסוקה בארה"ב, יותר ספציפית - שיעור האבטלה. חברי הבנק רוצים לראות האטה בכלכלה אשר תתבטא באבטלה עולה והנתונים מדוח התעסוקה היום עשויים להיות הניצנים הראשונים לכך, אחרי תקופה ארוכה של המתנה.
דוח התעסוקה לחודש אוגוסט בארה"ב פורסם היום והפתיע, כאשר האבטלה עלתה ל-3.8%, מעבר לצפי לנתון של 3.5% (בדומה לחודש שעבר) - הנקודה הגבוהה ביותר מאז מרץ שנה שעברה. שיעור השתתפות עלה גם הוא, אל 62.8% לעומת הצפי ל-62.6% ומדובר על הנקודה הגבוהה ביותר מאז פרוץ הקורונה. בנוסף, למשק נוספו בחודש האחרון 187 אלף משרות, מעל הצפי לנתון של 170 אלף משרות.
מדובר כאמור על נתון אבטלה יחסית גבוה, כמו שהפד' רוצה לראות, אך יש לחכות עוד מספר חודשים בכדי לראות אם המגמה אכן ממשיכה. אותו העניין תקף לגבי האינפלציה וחשוב לזכור - אינפלציית הליבה (ללא מזון ואנרגיה), עדיין נמצאת בנקודה גבוהה יחסית. לפי הנתונים של חודש יולי, אינפלציית הליבה עלתה ב-4.7% בראייה שנתית, מרחק לא גדול מהשיא של 6.6% שנרשם בחודש אוקטובר שעבר.
מבחינת החוזים העתידיים על הריבית של הפד', הסיכויים שהבנק המרכזי יעלה שוב את הריבית בפגישתו הקרובה בספטמבר עומדים על 7% בלבד. עד סוף השנה הצפי הוא שהריבית תשאר על כנה בסבירות של 60% ובשוק מתמחרים כעת סיכוי של 62% שנראה את הורדת הריבית הראשונה בחודש מאי של שנה הבאה. הסבירות שנראה עוד שתי העלאות של 0.25% בשנה הקרובה עומדת על 2% בלבד, הנמוכה ביותר בחודש האחרון (רק לפני שבוע הנתון עמד על 8.5%).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.העלת ריבית עובדת להוריד אינפלציה בארהב וב ישראל (ל"ת)שי 02/09/2023 12:46הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מדיניות מוניטרית מצמצמת ופיזיקלית מרחיבהלילי 02/09/2023 08:27הגב לתגובה זו4 0הפד לא לבד . הריבית יכולה להשפיע בטווח הקצר . אם הממשל לא יצמצם את התקציב האינפלציה תחזור . אם הציבור יחשוב שהאינפלציה גבוהה מהריבית הוא ירוץ לקנות נכסים ומוצרים בריבית גבוהה .סגור
-
2.הפדאנונימי 02/09/2023 07:30הגב לתגובה זו1 0הפד לא יוריד ריביות עד שאינפלציה לא תרד !!סגור
-
1.מדיניות הפד מטופשתחיים 02/09/2023 04:59הגב לתגובה זו2 1מעודדים אבטלה של העניים ביותר שאינם גוררים אינפלציה ומגדילים הוצאות הממשלה לתמיכה בעניים.סגור