הקיץ הזה צפוי להיות החם ביותר שנמדד, איך זה משפיע על מחירי החיטה ושמן הזית?

גלי חום, שריפות וסופות הוריקן בעולם פוגעים ביבול; מחיר שמן הזית הוכפל בשנה האחרונה ל-8,000 דולר, שיא של לפחות 33 שנה, יבול פולי הסויה בארגנטינה נפל ביותר מ-50%, וגם יבול החיטה בקנזס, ארה"ב, הוא הנמוך ביותר מזה 55 שנה; מה המשקיעים יכולים לעשות?
 | 
telegram
(5)

הקיץ הנוכחי הולך לשבור את שיא החום בכדור הארץ מאז החלו המדידות. העולם מתמודד כעת עם חום גבוה, שריפות וסופות הוריקן - וזה פוגע בסחורות בעולם. התוצאה צפויה להיות עליית מחירים. חברות כמו יוניליוור (סימול:UL), נסטלה (סימול:NESN), יצרנית עוגיות אוראו - מונדלז (סימול:MDLZ) ואחרות עלולות להיפגע והן ינסו לגלגל את עליית המחירים לצרכן. החברות כבר העלו מחירים בשנה האחרונה בגלל האינפלציה, אבל כעת זו עלולה להיות עליית מחירים מסוג אחר. אבל - יש חברות שגם עשויות ליהנות מזה - ספקיות ציוד חקלאי כמו Deere (סימול:DE) וגם Bunge BG (סימול:BG).

בבנק ג'יי פי מורגן מאמינים שצריך להתייחס ברצינות לנושא ואומרים כי "חוסר ביטחון תזונתי הוא 'הנורמלי החדש' עם שינויי אקלים שמצביעים על משברים חוזרים ועל מחירי סחורות חקלאיות גבוהות בצורה מבנית" אמרה ג'ויס צ'אנג, מהבנק הגדול בעולם.

כך למשל, בשנה האחרונה המחיר של שמן זית זינק בעקבות בצורת בספרד, היצרנית הגדולה בעולם וזה צפוי להגיע ללקוחות. מחיר שמן הזית יותר מהכפיל את עצמו במהלך 12 החודשים האחרונים ל-8,000 דולר לטון, כאשר על פי קרן המטבע הבינלאומית מדובר בשיא של לפחות 33 שנה. יבואניות בארה"ב דיווחו שהספקים העלו להם את המחיר ב-20%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אז נכון, שמן זית הוא לא רכיב המזון החשוב ביותר. הוא משפיע על צרכנים אבל אפשר לחיות בלעדיו. אבל יש לא מעט מוצרים אחרים יותר משמעותיים - כך, יבול פולי הסויה של ארגנטינה נפל ביותר מ-50% בעקבות בצורת ארוכה. בקנזס, ארה"ב, מדווחים גם על יבול החיטה הקטן ביותר מאז 1966, כלומר הרמה הנמוכה ביותר מזה 55 שנה.


ומה עושים בעולם?

בצרפת למשל מנסים להתמודד עם עליות המחירים וניסו להגיע להסכמה עם חברות שונות להוריד מחירים. בצרפת כעסו על יוניליוור שלדברי הממשלה לא עשתה מספיק כדי להוזיל עלויות. מנכ"ל יוניליוור, היין שומאכר, אמר לאנליסטים בשיחת המשקיעים אחרי הדוחות האחרונים כי מחירי הסחורות חקלאיות עדיין תנודתיים מאוד. הוא הזכיר את הבצורת בדרום אירופה ואמר שהחברה מנהלת מו"מ ממושך עם קמעונאיות. לדברי החברה, התמחור שלה מתקבל בזהירות רבה והיא משקיעה בשיטות חקלאות מתחדשות כדי להבטיח את המשך אספקת המזון.

יצרנית עוגיות אוראו, חברת מונדלז, אמרה שהמכירות שלה באירופה ירדו ברבעון השני של השנה בעקבות קשיים במו"מ עם סופרמרקטים, שכלל הסרה זמנית של מוצריה מכמה סופרמרקטים.

עם זאת, החברות בינתיים מצליחות בינתיים לשמור על הראש מעל המים. מכירות יוניליוור עלו ב-8% ברבעון השני. ההכנסות של מונדלז עלו ב-16%, בעקבות העלאות המחירים שביצעו החברות. המניות של שתי החברות השנה יציבות ומונדלז אפילו עלתה קצת.

אי אפשר כמובן שלא להזכיר את עליות המחירים של השנה שעברה, בעקבות מלחמת רוסיה אוקראינה. בתחום הזה יש שיפור, אבל החשש הוא ששינויי האקלים עלול לגרום להמשך תנודתיות במחירים גם בשנים הבאות. 

"סוכר, קקאו, קפה נמצאים בסיכון רב וכך גם הדגנים", אומרת קת'י קריסקי, אסטרטגית תעודות סל ב-Invesco. מחירי הקקאו הגיעו לשיא של 12 שנים, בעקבות הפגיעה ביבול במערב אפריקה, בעקבות מזג אוויר קיצוני. 

חברה שמושפעת במקרה של קקאו וקפה היא למשל נסטלה. החברה אמנם דיווחה על עליה של 9% במכירות שלה, אבל השאלה היא האם עליית המחירים תגרום לצרכנים לספוג את העליות, ואולי לעבור לקפה נמס, גם הוא של נסטלה, או לעבור למוצרים תחליפיים כמו תה. גם מניית נסטלה יציבה יחסית השנה, עם ירידה קלה.
 

"גלי חום שאמורים לקרות פעם ב-100 שנה יתקיימו מעתה כל 6 שנים"

על פי חוקרים מאוניברסיטת טאפטס (Tufts) גלי חום שהסבירות להתרחשותם הייתה פעם ב-100 שנה במערב התיכון בארה"ב עתידים לקרות כעת פעם ב-6 שנים, ובצפון מזרח סין הם עלולים להתרחש פעם ב-16 שנים. מדובר על שני אזורי ייצור חיטה מרכזיים בעולם.
 

ומי בכל זאת עשויים ליהנות מהמצב?

מי שנהנים בדרך כלל מעליית מחירים של סחורות חקלאיות הן ספקיות ציוד חקלאי כמו Deere. עליית המחירים משאירה אצל חקלאים יותר כסף כך שהם יכולים להשקיע יותר בציוד כמו טרקטורים ומכונות, אבל זה כמובן רק אם זה לא יהפוך לבצורת קשה.

בחברת Deere צופים השנה עלייה של 10% במכירות של ציוד חקלאי גדול בארה"ב ובקנדה, שהם השווקים הגדולים שלה. מניית דיר ירדה בשנה במקצת (3%) ונסחרת במכפיל רווח עתידי של 12.5.

עוד חברה שמקווה להרוויח מהמצב היא סוחרת התבואה ומעבדת זרעי השמן Bunge. החברה קנתה השנה את Viterra תמורת 8.2 מיליארד דולר. הרווח של באנג' שילש את עצמו ברבעון השני, בעקבות התנודתיות במחירי הסחורות, וזאת למרות ירידה במכירות. מניית Bunge עולה השנה ב-14% ונסחרת במכפיל עתידי של 9.5.

משקיעים שמחפשים פיזור, יכולים כמובן גם אפשר כמובן גם להשקיע קרנות סל כמו No K-1 (סימול:PDBC), שיש לה חשיפה ל-11 סחורות.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    גם מהמחירים אפשר
    Lygag 06/09/2023 20:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לקבל חום תעשו lygag בגוגל ותראו איזה מחירים
    סגור
  • 4.
    ראו דוגמא
    שועלי 06/09/2023 18:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ראיתי היום שלט שלמוכר שווארמה בפיתה ב 50 שקל ומתגאה בזה שזה זול. ונזכרתי שלא מזמן מכר הציע אותו הדבר ב 25 שקל ועוד אומרים בבנק ישראל שלא היו התיקרויות בכלל
    סגור
  • 3.
    לחוקק חוקים
    לרון 06/09/2023 17:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מגבילי טיסות לחלל כל עוד זקוקים לכסף על כדור הארץ
    סגור
  • 2.
    מה מרוויחים מכחישי התחממות כדה"א???סטייל טראמפ, ואיתו
    יונה הנביא 06/09/2023 17:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    גם הרבה מעריצים ישראלים???
    סגור
  • 1.
    שכחתם להוסיף לכותרת
    אדיר 06/09/2023 17:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    "בעקבות כך מחירי הדיור צפויים לעלות"
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות