עוד יומיים זה קורה: כל מה שצריך לדעת לקראת הנפקת השנה
אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, ביום רביעי הקרוב צפויה לצאת לדרך "הנפקת השנה" של חברת השבבים הבריטית Arm שבבעלות תאגיד ההשקעות היפני סופטבנק. בשוק ממתינים בדריכות למהלך שצפוי להפוך להנפקה הגדולה ביותר בשוק המניות בארה"ב מזה כשנתיים, ולקטוע בצורת של כמעט שנתיים בשוק ההנפקות בסקטור הטכנולוגיה.
לקראת ההנפקה הראשונית (IPO) דיווחה החברה כי בכוונתה לגייס כ-5 מיליארד דולר, באמצעות הנפקת מניות במחיר של 47-51 דולר למניה המשקפים לה שווי חברה כולל של 50 עד 54.5 מיליארד דולר. עם זאת, היום החלו להופיע דיווחים שונים לפיהם חברת השבבים הבריטית בדרך להשיג תמיכה מספקת מצד משקיעים, אשר תאפשר לה לעמוד בטווח הגובה של הערכת השווי, ואף עשויה לגרום לה להעלות את המחיר בהנפקה.
מה שבטוח, לפחות בשלב זה הוא שהחברה לא צפויה להציע מניות נוספות במסגרת ההנפקה בשל העבודה שסופטבנק מבקשת לשמור לעצמה 90.6% מהמניות. עבור ספטבנק עצמה, הערכת השווי הנוכחית נמוכה מזו שעל פיה רכשה בחודש שעבר את 25% מהמניות של החברה הבריטית שלא היו ברשותה, מקרן Vision אותה היא מנהלת, לפי שווי של 64 מיליארד דולר. עם זאת, הערכת השווי הנוכחית גבוהה בהרבה מעסקת המכירה של Arm לאנבידיה לפי שווי של 40 מיליארד דולר, שירדה מהפרק בשנה שעברה בעקבות קשיים רגולטורים.
למה עכשיו?
לאחר שהעסקה עם אנבידיה בוטלה החליטו בתאגיד ההשקעות לשנות כיוון ולהחליט על רישום מחודש של המניות למסחר בארצות הברית 7 שנים אחרי שנמחקו ממנו. ברקע נמצא הצורך של החברה היפנית במזומנים שיאפשרו לה להחזיר למשקיעים חלק מהשקעותיהם וכן לבצע השקעות חדשות, בעקבות הפסדים של מיליארדי דולרים בשנים האחרונות הודות לשורה של השקעות לא מוצלחות בחברות כמו WeWork, חברת הנסיעות הסינית דידי, וחברת המלונות ההודית Oyo.
על פי התשקיף שהגישה החברה לקראת ההנפקה, את השנה האחרונה היא סיימה עם הכנסות של 2.68 מיליארד דולר, ירידה של 1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בשורה החתונה הציגה החברה ירידה של 4.6% ברווח הנקי שעמד בסוף השנה על 524 מיליון דולר. תוצאות דומות נרשמו גם ברבעון השני של 2023, אותו סיימה החברה עם הכנסות של 675 מיליון דולר, ירידה של 2.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לצד נפילה של כ-53% ברווח בנקי שעמד על 105 מיליון דולר.
החולשה בתוצאות מגיעה בעיקר לאור העובדה שמעל 60% מהכנסותיה מגיעים מתחום המובייל, אשר סובל בשנה האחרונה מקיפאון ובא לידי ביטוי בצמיחה איטית ולעיתים אף ירידה בכמות המכשירים שנמכרת ברחבי העולם. כמו כן, העובדה שסין מהווה כמעט 25% מההכנסות של Arm, מעלה תהיות ואף חששות בקרב משקיעים ואנליסטים בנוגע ליכולת של החברה להתמודד עם ההשלכות של מלחמת הסחר המתרחשת בתקופה האחרונה בין ארצות הברית לסין, ובפרט הסנקציות ההדדיות בתחום המוליכים למחצה.
מנגד, בחברה סבורים כי הם צפויים להרוויח ממהפכת הבינה המלאכותית ומהשימוש הגובר בפלטפורמת והמודלים המבוססים על הטכנולוגיה. עם זאת חשוב לציין שבניגוד לאנבידיה Arm לא מצויה בליבת המהפכה שעוסקת בעיקר ביכולת לאמן דגמי בינה מלאכותית. במקום זאת, החברה מתמקדת בעיקר בהגברת היכולת להפעיל ולעבד ביעילות יישומי בינה מלאכותית אצל מכשירים ניידים ופלטפורמות קצה אחרות. חלק זה של שוק הבינה המלאכותית עדיין מצוי בפיתוח, כאשר יותר ויותר ארגונים פונים אל התחום.
לצד התקוות שתולים בחברה במהפכת הבינה המלאכותית, ישנו ניסיון להמשיך ולהגדיל את המגזרים האחרים (שאינם מובייל). בשיחה שקיימה עם משקיעים ביום חמישי שעבר לקראת ההנפקה, טענה החברה כי בתחום מחשוב הענן, בו היא מחזיקה בנתח שוק של 10%, היא צופה צמיחה שנתית של 17% עד 2025, בין היתר הודות להתקדמות בתחום בינה מלאכותית. בשוק הרכב, בו היא מחזיקה בנתח שוק של כ-41%, היא צופה צמיחה דומה של 16%. לעומת זאת במובייל, שוק הדגל שלה, היא צופה צמיחה צנועה בהרבה של 6% בלבד.
הצורך של סופטבנק במוזמנים יעיר את שוק ההנפקות?
המהלך של Arm מגיע לאחר בצורת של 20 חודשים בשוק ההנפקות בכלל ושל חברות טכנולוגיה בפרט. מאז תחילת שנת 2023 התרחשו בארצות הברית כ-106 הנפקות ראשוניות בשוק המניות בארה"ב, כ-30% נמוך מכמות ההנפקות בתקופה המקבילה אשתקד, אז נרשמו בסך הכל 149 הנפקות. בשנת 2022 כולה היו 181 הנפקות ראשוניות בבורסה האמריקאית, ירידה של כ-82% בהשוואה למספר שיא של 1035 הנפקות במהלך שנת 2021. זאת לאחר שבמהלך שנת 20220, בעיצומו של משבר הקורונה, בוצעו 480 הנפקות יותר מכפול מהנתון בשנת 2019.
כעת נשאלת השאלה האם המהלך של סופטבנק יעיר את שוק ההנפקות ויעודד חברות טכנולוגיות נוספות לרשום את מניותיהן למסחר בבורסה בארצות הברית. בהקשר זה כדאי לציין, כי החלטה של החברה התקבלה באכזבה רבה באי הבריטי לאחר שבתקופה האחרונה נעשו ניסיונות ממושכים מצד הממשלה לעודד את החברה לבצע את ההנפקה בבורסה בלונדון. זאת במטרה לעודד הנפקה ורישום של חברות טכנולוגיה נוספות בעלות שווים גבוהים בבבורסה המקומית.
מחברה של 13 עובדים להנפקת השנה
החברה נוסדה בנובמבר 1990 בשם "Advanced RISC Machines", כמיזם משותף של אפל וחברות המחשוב הבריטיות Acorn Computers ו-VLSI Technology. למעשה מיום הקמתה פועלת החברה לייצור מעבדי (RISC (Reduced Instruction Set Computer, סוג של ארכיטקטורת מחשוב שנוצרה כדי לפשט את האופן שבו מחשבים מקבלים את הקוד על פיו הם פועלים. החברה, מתמקדת בעיקר ביחידות עיבוד מרכזיות (CPU), אך פועלת גם בתחום יחידות העיבוד הגרפיות (GPU).
בשנותיה הראשונות פעלה החברה לפתח ולשכלל את המעבד של Acorn עבור מחשבים. עד מהרה השתלטה החברה על תחום השבבים עבור מכשירים ניידים, דוגמת מחשב הכף יד הניסיוני של אפל ניוטון, ובהמשך עבור טלפונים כמו ה-Nokia Brick (מתחילת שנות האלפיים). בהמשך עם הופעת הסאמרטפונים, החל משנת 2007, התאימה החברה את מעבדיה לצרכים החדשים של המכשירים ועד מהרה השתלטה עליו כמעט לחלוטין. נכון להיום, 99% מהסמארטפונים הקיימים עושים שימוש בטכנולוגיה של החברה. בשנים האחרונות, בעיקר תחת הנהלת סופטבנק התרחבה החברה גם אל עבר תחומים חדשים דוגמת מחשוב עתיר ביצועים (HPC) ומחשוב ענן ותחום הרכב. ברקע, הירידה העקבית בביקושים למכשירים ניידים לאחר משבר הקורונה.
Arm בניגוד לחברות שבבים אחרות כלל לא מייצרת שבבים באופן עצמאי, ולא מחזיקה במתקני ייצור משלה. במקום זאת, היא מציעה את ארכיטקטורת השבבים שפיתחה לענקיות הטכנולוגיה והשבבים כמו סמסונג, אפל וקוואלקום. בתמורה לשימוש בארכיטקטורה של החברה הן משלמות לה תמלוגים עבור הקניין הרוחני (IP) בצורה של דמי רישוי. בשנה האחרונה, עמדו ההכנסות מתמלוגים על 1.68 מיליארד דולר, של 7.6% לעומת 1.56 מיליארד דולר בשנה הקודמת. יתר ההכנסות מגיעות ההכנסות מהרישיונות אותן מעניקה החברה ללקוחותיה, אשר בדומה לחברות נוספות הפועלות על בסיס תמלוגים, משלמות תשלום מראש כדי לקבל גישה לטכנולוגיה, ולאחר עוברות לתשלום תמלוגים עבור כל שבב שהן מוכרות.
בשנת 1998 רשמה החברה את מניותיה למסחר בבורסה בלונדון, כאשר בחלוף שנה היא השלימה רישום כפול עם תחילת המסחר במניותיה בנאסד"ק. בשנת 2016 רכש תאגיד ההשקעות היפני סופטבנק (SoftBank) את השליטה בחברה תמורת 24.3 מיליארד ליש"ט, והפך אותה לחברה פרטית. במהלך שנת 2020 ניסתה ענקית השבבים אנבידיה (Nvidia) להשתלט על החברה תמורת 40 מיליארד דולר. אלא שהקשיים הרגולטוריים שהערימו הממונים על ההגבלים העסקיים בבריטניה וארצות הברית הביאו לנפילת העסקה בתחילת השנה שעברה. כעת, מקווים בתאגיד ההשקעות היפני כי ההנפקה תכניס לקופתם מזומנים שיאפשרו להם לבצע השקעות חדשות, לאחר שבשנים האחרונות ידעה כאמור בעיקר כישלונות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כסף על הריצפה ולמה?דגימי 12/09/2023 09:18הגב לתגובה זו0 1בגיוס האחרון סופטבנק שילמה לפי שווי של 62-3 מיליארד דולר. לדעתי המחיר ישר יקפוץ לשם ...או שלא.סגור
-
1.לפני קבלת החלטה תשמעו ניתוח מעמיק, במיכה סטוק (ל"ת)דעה 11/09/2023 20:56הגב לתגובה זו0 0סגור
-
לדעתי בזה מיכה טועה בענקאבי 11/09/2023 21:48הגב לתגובה זו0 1ARM זה העתיד בעוד כמה שנים כנראה גם ווינדוס יעברו לARM והם יהיו מונופול של עיצוב שבבים. אני דווקא הייתי בורח מאינטל וAMD. אני מעוניין לקנות ARM במחיר הנפקה ולשים בטופ לוס של 12% מהפסיגה (סטופ לוס נע).סגור
-
ARM מונפקת במחיר מופקע לחלוטין. כמובן שכולם ירוצו לקנותחיים האופה 12/09/2023 09:11הגב לתגובה זו1 0וכעבור ימים ספורים תתחיל הירידה. המחיר הריאלי, על פי על הנתונים הכלכליים, צריך להיות נמוך בהרבה. מתעקשים לקנות ARM? חכו שבוע ותקנו בזול.סגור