המאבק של הפד' באינפלציה עדיין לא נגמר - אבל לא צפויה עליית ריבית בשבוע הבא

כרגע קיימת הסתברות של 97% לכך שהפד ישאיר את הריבית כשהייתה בפגישתו הקרובה. בארה"ב מעריכים כי הנתונים האחרונים לא מספיקים על מנת לגרום לפד לשנות את המסלול
 | 
telegram
(5)

נתוני האינפלציה שפורסמו אמש הראו כי האינפלציה המשיכה להתקרר במתינות מעליות המחירים הגבוהות שהטרידו את הצרכנים וקובעי המדיניות בשנתיים האחרונות. מחירי הליבה, שאינם כוללים את מדדי המזון והאנרגיה נחשבים למדד הטוב יותר של אינפלציית הליבה, עלו ב-0.3% במהלך החודש והאטו לקצב שנתי של 4.3% באוגוסט והגיעו בכך לרמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2021.

ההאטות המתמשכות, יחד עם הריכוך האחרון בשוק העבודה, צפויים לגרום לפד להמשיך במסלול לשמור על ריבית יציבה שנמצאת כעת על 5.25%-5.5% בפגישתו הבאה ב-19 בספטמבר. כרגע ההסתברות שהפד ישמור על הריבית כמו שהיא עומדת על 97%. 

עם זאת, פרטים אחרים בדו"ח היום הציגו משהו שיתכן ומשאיר את האפשרות להידוק מדיניות נוסף במהלך השנה פתוחה. הזינוק בעלויות הבנזין העלו את מדד המחירים לצרכן וגרמו לזינוק של 0.6%, העלייה הגדולה ביותר מזה יותר משנה. הדבר דחף את המדד הראשי לעלייה של 3.7% משנה לשנה, לעומת קצב של 3.2% ביולי וקצת מעל צפי הכלכלנים ל-3.6%. גם עלויות "המקלט" העלויות שמתייחסות להוצאות הנלוות לדיור ולינה וכוללות בדרך כלל תשלומי שכר דירה או משכנתא, ארנונה, חשבונות ועוד שירותים שקשורים למקום המגורים, עלו ב-0.3% במהלך החודש וסגרו 40 חודשים ברציפות של עליות. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"סביר להניח שהנתונים האחרונים לא מספיקים כדי לגרום לפד להחליט על העלאת ריבית בשבוע הבא, אך הם גם לא ענו על השאלה האם נראה העלאת ריבית או הפסקה בנובמבר", כתב סימה שה, אסטרטג עולמי בכיר. מחירי הדלק והמקלט, אף שהם נמצאים בראש הרשימה של הצרכנים, פחות מדאיגים את הפד. מחירי האנרגיה עלולים להיות תנודתיים מחודש לחודש ועד כה השפיעו מעט מאוד על קטגוריות אחרות. עלויות המקלט צפויות להאט באופן משמעותי בחודשים הקרובים בעקבות הריכוך האחרון בדמי השכירות, נתון שטרם הופיע בנתוני הממשלה.

בנוסף לנתונים הללו, גם עלויות ההובלה והטיפולים הרפואיים עלו, מה שתרם לעלייה החודשית במחירי הליבה. שירותי הליבה למעט מקלט, ממשיכים לנוע בין 0.3% ל-0.5% מדי חודש. "התוצאות האחרונות הן חדשות רעות לתקווה כי הפד יתייאש בקרוב מההטיה הניצית שלו למדיניות המוניטרית", אמר קורט רנקין, כלכלן בכיר ב-PNC.

ההערות האחרונות מקובעי המדיניות של הפד העלו כי עדיין יש סיכוי להעלאת ריבית נוספת של רבע נקודה השנה, מהלך שציינו כשרשמו את התחזיות ביוני. אם הבנק המרכזי יבחר להשאיר את הריבית כשהייתה בפגישה הקרובה, עדיין קיים סיכוי להעלאה בנובמבר או דצמבר. בהתחשב בהאטה המתמדת במחירי הליבה, הגורמים הרשמיים מוכנים להתאזר בסבלנות שהם מחכים לראות את ההשפעה של העלאות הריבית שיושמו עד כה על הכלכלה. עם זאת, חיזוק נוסף בנתוני האינפלציה עשוי לדחוף את קובעי המדיניות להעלות את הריבית שוב במשך השנה.

בארה"ב צופים כי קטגוריות מסוימות כמו עלויות ביטוחי הבריאות יציגו עלייה בסתיו בקרוב, כשהמחירים בסקטור יכוילו. ההתאמה הזו צפויה למחוק את ההשפעה של תקופת הקורונה שגרמה לאינפלציה של ביטוחי הבריאות להיראות נמוכה באופן מלאכותי ותדחוף את צמיחת המחירים הכוללת מעלה. גם ההקלה בעלויות המקלט עשויה להיות קצרה יותר מהצפוי בשל ההתאוששות האחרונה בשוק הדיור. צמיחה חזקה במחירי המזון והגז עלולה להעלות את ציפיות האינפלציה.

מחירי מוצרי הליבה הכוללים, שנמצאים בירידה, יכולים בהמשך גם הם להראות חוזקה. ללא מכוניות משומשות, עלויות מוצרי הליבה עלו באוגוסט ב-0.1%, העלייה הגדולה ביותר בקטגוריה מאז חודש מרץ. לפי הערכות, היעדר שיפור מתמשך בזמני האספקה של הספקים עלול לגרום לעלייה במחירי מוצרי הליבה בחודשים הקרובים.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא מבין את הפד
    כלכלן 14/09/2023 12:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא מבין את הפד - מוכנים להחריב את הכלכלה האמריקאית והעולמית רק בגלל שמישהו צייר עיגול סביב מטרה של אינפלציה 2% - מה יקרה אם יאמרו שהמטרה לטווח 5 שנים הקרובות 3% ואז נתכנס שוב ל 2% - מה 2% זה מקודש ?? גם פה הנגיד התחרפן ורוצה להיות ב 2% (איך לא , מעתיק הכל מהפד) - עכשיו דמיינו איך הכלכלה פורחת , אין העלאות ריבית , והכל בגלל שינוי היעד ל 3% - מוגש כחומר למחשבה
    סגור
  • איפה למדת כלכלה ?
    המגיב 15/09/2023 11:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    במצב נורמאלי - הריבית הבסיסית צריכה להיות גבוהה מהאינפלציה (בערך באחוז אחד), כך שערך הכסף נשמר. גם אם יציבו "יעד" של 3 אחוז, הריבית צריכה להישאר באיזור ה 4.25 אחוז.
    סגור
  • רומא
    רומא החזיקה כמעט 1000 שנה נחרבה בגלל אנפלציה התחיל 14/09/2023 12:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רומא החזיקה כמעט 1000 שנה נחרבה בגלל אנפלציה התחילו לעשות מטבעות מפח חומר למחשבה והרבה
    סגור
  • כן מצאו כדי חרס מתוארכי פחמן ובהם שטראוס העלתה מחיר (ל"ת)
    הזוייים 14/09/2023 13:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • באמת לא ברור לך מה הוא אמר ???
    המגיב 16/09/2023 20:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הוא אמר שערך הכסף היה כל כך נמוך, שבמקום להשתמש בזהב לייצור מטבעות, עברו להשתמש בחומר זול הרבה יותר. (מי אמר נייר ??)
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות