הבנק המרכזי שמתעקש להיות יוצא דופן - יפן שומרת על ריבית שלילית

הבנק המרכזי של יפן החליט לשמור על שיעור ריבית של 0.1%-; מתחילת השנה ועד היום נחלש הין היפני בכ-11% מול הדולר; מתי ייבחן מעבר לריבית חיובית?
 | 
telegram
(3)

הבנק המרכזי של יפן (BOJ) החליט היום לשמור -שוב - על רמת ריבית שלילית גבוה 0.1%- בעודו מדגיש את "אי הוודאות הגבוהה ביותר" של תחזית הצמיחה המקומית והעולמית. בנוסף לשמירה על גובה הריבית אמר הבנק כי יגביל את תשואת האג"ח הממשלתית היפנית ל-10 שנים סביב אפס, כמצופה. "לאור אי הודאות הגבוהה במיוחד סביב כלכלות ושווקים פיננסיים בארץ ובחו"ל, הבנק ימשיך בסבלנות בהקלות מוניטאריות, תוך תגובה זריזה להתפתחויות בפעילות הכלכלית ובמחירים וכן לתנאים הפיננסיים", אמר הבנק המרכזי של יפן. 

עם זאת, העמדה המוניטרית הרופפת במיוחד של הבנק המרכזי היפני ממצבת את יפן כחריגה בקרב הבנקים המרכזיים הגדולים, שהעלו את הריבית בשנתיים האחרונות כדי להילחם באינפלציה הגואה. חלק מהתוצאות של מדיניות ה-BOJ היא ירידה של כ-0.5% בשער הין היפני לכ-148.3 מול הדולר בעקבות ההחלטה, בעוד שתשואות האג"ח היפניות ל-10 שנים נותרו ללא שינוי. הין נחלש כעת ביותר מ-11% מול הדולר מתחילת השנה ועד היום.

ההחלטה של ה-BOJ מגיה לאחר שהשבוע התחייב הפדרל ריזרב האמריקאי להחזיק בריבית גבוהה למשך זמן רב מהצפוי ולאחר שהבנק המרכזי של אנגליה קטע רצף של 14 העלאות ריבית רצופות. בהחלטה הקודמת שלו מחודש יולי, ה-BOJ הרפה את בקרת עקום התשואות שלו כדי לאפשר לריביות לטווח ארוך יותר להתרומם במקביל לעלייה באינפלציה. בקרת עקום התשואה, המכונה גם YCC, היא כלי מדיניות שבעזרתו הבנק המרכזי מחשב את גובה הריבית, ולאחר מכן קונה ומוכר אג"ח לפי הצורך כדי להשיג יעד זה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המהלך להרחבת הטווח המותר לתשואות האג"ח של ממשלת יפן ל-10 שנים נתפס כהתחלה של סלידה הדרגתית ממדיניות בקרת עקום התשואות שנקבעה על ידי נגיד הבנק היפני הקודם שעזב בחודש אפריל האחרון. כלכלנים רבים הקדימו את תחזיותיהם ליציאה מהירה יותר מהמדיניות המוניטארית הרופפת במיוחד של ה-BOJ למתישהו במחצית הראשונה של 2024 לאחר שהנגיד הנוכחי אמר כי ייתכן של-BOJ יהיו מספיק נתונים עד סוף שנה זו כדי לקבוע מתי ניתן יהיה לעבור משיעור ריבית שלילי לחיובי.

למרות אינפלציית הליבה שחורגה מהיעד המוצהר של 2% של הבנק היפני במשך 17 חודשים רצופים, בכירי ה-BOJ נזהרו מלעזוב את התמריץ הרדיקלי שלו, שהוקם כדי להילחם בעשרות שנים של דפלציה בכלכלה השלישית בגודלה בעולם. הסיבה לכך היא מה ש-BOJ רואה כחוסר אינפלציה בת קיימא, הנובעת מגידול משמעותי בשכר שלדעתו תוביל להשפעת שרשרת חיובית התומכת בצריכה של משקי בית ובצמיחה כלכלית. אינפלציית הליבה, הכוללת מוצרי נפט אך אינה כוללת את מחירי המזון, הגיעה באוגוסט ל-3.1%. מדד המחירים לצרכן ללא אנרגיה ומזון עלה ב-4.3%. צמיחת השכר, פער התפוקה - המודד את ההבדל בין התפוקה בפועל לפוטנציאלית של הכלכלה - וציפיות המחירים הם בין הגורמים שה-BOJ העדיף כמניעי אינפלציה משמעותיים.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    הלוואי כאן הלוואי
    הלוואי כאן הלוואי 23/09/2023 15:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הלוואי כאן הלוואי
    סגור
  • הפוך, גוטה, הפוך
    המגיב 23/09/2023 23:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה מעיד על כך שהכלכלה שם תקועה. כבר יותר משלושה עשורים. אין צמיחה במילימטר.
    סגור
  • 1.
    קיטון האוכלוסייה מקטין ביקושים ומחירים (ל"ת)
    לילי 23/09/2023 13:45
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות