משבר הדיור בסין - האם סין לקראת קריסה דומה לשל ארה"ב ב-2008?

המדינה נמצאת במשבר דיור חמור, והעובדה שדיור מרכיב את החלק הכי גדול בתוצר של סין גורם לחששות הולכים וגוברים שהמשבר יוביל לקריסה של המעצמה. אבל אל תשכחו -  כלכלה בגודל 18 טריליון דולר ו-1.4 מיליארד תושבים כנראה תצליח להוציא את המעצמה מהבוץ
 | 
telegram
(8)

כלכלת סין נמצאת במקום הכי גרוע בו הייתה בעשורים האחרונים ומשבר הדיור במדינה הוא הגורם העיקרי למצבה העגום. משבר הדיור בסין שונה מזה שאנו מכירים כאן אצלינו - זה לא שיש כמות קטנה מדי של דירות שהופכת אותן ליקרות, אלא יש יותר מדי דירות, כל כך הרבה דירות שאפילו 1.4 מיליארד התושבים שלה לא מצליחים למלא. לפי בכיר לשעבר בממשל הסיני, כרגע יש בסין מספר יחידות דיור המתאימות ל-3 מיליארד תושבים.

שוק הדיוק הסיני נמצא בירידה כבר משנת 2021 בה ענקית הנדל"ן הסינית אברגרדנה גרופ הגיעה לחדלות פירעון. מאז, חברות נדל"ן נוספות בסין מדרדרות בדרכן לגורל דומה. נכון לאוגוסט, מספר המטרים הרבועים בבתים לא מכורים עומד על 648 מיליון מ"ר. לפי גודל ממוצע לבית בסין זה בערך 7.2 מיליון בתים, וזה עוד לא כולל את מספר הפרויקטים שכבר נמצאים בבניה. כאשר שוק הנדל"ן תופס בערך 30% מהתוצר של סין, הימשכות והחמרה במשבר הדיור עלול לגרור את סין לקריסה.

כדי להבין את משבר הדיור שקיים היום בסין צריך להבין איך הגיעה המעצמה בכלל למצב הזה. עם ההתחלה של הרכוש הפרטי בשנות ה-90 בסין התחיל גל בניה עצום. האורבניזציה הייתה בעיצומה כשעשרות מיליונים עברו מהכפרים לערים המתחדשות ותושבים רבים שיפרו דיור ועברו מדירות ישנות שהיו בבעלות הממשלה לדירות חדשות בבעלות פרטית. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מחירי הדיור רק עלו ועלו, ומאחר ושוק המניות במדינה היה מאוד לא יציב באותה תקופה, אנשים ראו בשוק הדיור מקום בטוח יותר לכסף שלהם, מה שרק תדלק עוד יותר את העליה במחירים. אנשים קנו דירות להשקעה כדרך לשמור על הכסף שלהם וגם לקבל רווחים נאים. 

האזהרות נשמעו כבר אז. הקבלנים שגייסו כספים במכירות מוקדמות היו משקיעים את אותם כספים כמעט בצורה מיידית בקנייה של קרקעות אחרות, מבלי שום צבירה של מזומנים, בשביל להמשיך להתרחב, מתוך הנחה שגם הפרויקטים הבאים שלהם יימכרו במהרה ושאין טעם בלהשאיר כסף בצד בזמן שהוא יכול כבר לעבוד בפרויקטים חדשים. הגל הגדול של בניה ושל התחייבויות הקבלנים לפרויקטים עתידיים היה פגיע מאוד לכל ירידה במכירות, וכשהירידה הזאת הגיעה כל המעגל התחיל להתפורר כשלקבלנים כבר לא היה מספיק כסף להמשיך בבניה של פרויקטים שהתחילו.

אחד האירועים המשמעותיים בתחום היה כשבתחילת כהונתו השניה של הנשיא שי ג'ינפינג, הדגיש הנשיא על כל הבמות שדירות ובתים הם לא מוצר להשקעה אלא נועדים למגורים של הבעלים. השינוי בנרטיב מצד הנשיא כלל גם הגבלות על יזמי נדל"ן שבין היתר הקשה על היזמים לקבל מימון, מה שבאופן מיידי פגע ביזמים הקטנים והעלים אותם מהשוק.

ואז, בשנת 2021, אברגרנדה גרופ, אחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות במדינה, הגיעה לחדלות פירעון. האירוע פחות או יותר שם את המסמר האחרון בארון של שוק הנדל"ן שדימם כבר שנים בגלל חוסר ביקוש. מה שהיה מיוחד באירוע של אברגרנדה הוא לא פשיטת הרגל עצמה - הגופים המוסדיים נכנסו לשורטים על החברה כבר במשך שנים - מה שהיה מפתיע הוא השינוי בגישה של הממשלה לאירוע. בניגוד לאירועים קודמים עם חברות גדולות שהגיעו למשבר בהם הממשלה נחלצה לעזרתן עם חבילות סיוע, כאן הממשלה נתנה לאברגרנדה לקרוס.

עכשיו חברת ענק נוספת נמצאת בדרך להצטרף לאברגרנדה. קאנטרי גארדן שפעם הייתה חברת הנדל"ן עם הכי הרבה מכירות בסין, וכזו שנחשבה ל"גדולה מדי בכדי ליפול", נמצאת במשבר דומה וניתן לראות זאת במחיר המניה שנמצא בשפל של 10 שנים. לשם השוואה לקאנטרי גארדן יש מעל 3000 פרויקטים בסין - לאברגרנדה בזמן קריסתה היו פחות מ-800. בעוד הממשלה יכלה לתייג את האירוע של אברגרנדה כאירוע חד פעמי שלא מעיד על השוק, מהמצב של קאנטרי גארדן ומה שהוא אומר על השוק כבר אי אפשר להתעלם. 

המשבר גרם לכך שפרויקטים שכבר היו בבנייה פשוט נעצרו. המשקיעים, שלקחו משכנתאות והלוואות, הבינו שבמקרה הטוב הם יראו רק את היסודות של הבית עליהם שמו את כל חסכונותיהם. אנשים שאיבדו את כל כספם יצאו לרחובות להפגין ולדרוש החזרים מהיזמים, שגם להם כבר לא היה כסף. 

הממשלה ניסתה לעזור ולחצה על הבנקים לתת ליזמים הלוואות בכדי לסיים את הפרויקטים. היא לחצה עליהם גם להוריד את הריביות על המשכנתאות בכדי להקל על הלווים. חשוב לזכור שהסיני הממוצע משקיע 80% מכל הונו בבית שלו. כשהוא רואה את מחיר הבית יורד הוא מרגיש עני ולכן מבזבז פחות, וזה גורם להאטה במשק, ובמשק המורכב מ-1.4 מיליון אזרחים האטה בקניה יכולה להביא למשבר שקשה לצאת ממנו.

למרות שהבנקים בסין לא קיבלו חזרה הלוואות שנתנו ליזמי נדל"ן, ההשוואות לקריסה של לימן ברדרס שהובילה למשבר הכלכלי ב-2008 עדיין לא מדויקות. לבנקים בסין עדיין מדיניות מתן הלוואות הרבה יותר זהירה מזו שהייתה לבנקים האמריקנים בתחילת המשבר של 2008. בנוסף, הממשל הסיני והכלכלה בהיקף 18 טריליון הדולר עומדים איתנים מאחורי הבנקים ומוכנים להיחלץ לעזרתם. האם זה מבטיח שסין לא תידרדר למשבר כלכלי? לא, אבל זה נותן לה סיכוי לא רע להיחלץ ממנו.

קריסה של כלכלת סין תהיה אירוע קטסטרופלי לכל אדם על כדור הארץ, אולי אפילו יותר מהקריסה של ארה"ב ב-2008. ההישענות הכמעט מוחלטת של מדינות העולם על סין כמעצמת ייצור מציבה אותן במצב שכל בעיה העלולה לאיים על כלכלת סין מאיימת כמעט באופן אוטומטי גם על הכלכלה שלהן. בנוסף, משבר כלכלי בסין עלול לגרום לשינויים במדיניות הפוליטית של סין כלפי חוץ ובעיקר להעלות את המתח מול ארה"ב.

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    שאפו רוי שיינמן על הכתבה
    אלי 26/09/2023 10:02
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כתבה מעניינת ועניינית, מעניין לראות מה יהיה בהמשך...הרבה חומר למחשבה.
    סגור
  • 6.
    ככה זה בדיקטטורה...
    אמיר 26/09/2023 08:33
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בסוף הדיקטטור עושה טעות ואין מי שיגיד אחרת.
    סגור
  • 5.
    אומרים שמתו בקורונה בסין 100 מליון.. זה מסביר את הקריסה הפתאומית בנדלן
    חן חיון 26/09/2023 07:28
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הם פשוט רק מסתירים את הנתון של התמותה אבל זה כנראה מה שקרה שם.. מדובר כיום על בערך 0.9 מליארד סינים ולא 1.4 כמו בכתבה.
    סגור
  • 4.
    לפי דעתי השלב הבא פשיטת הרגל של הבנקים בסין
    קשקש 26/09/2023 03:58
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סיפור זהה של יפן בשנות ה-80
    סגור
  • 3.
    כתבה מצויינת
    שלומי 25/09/2023 23:13
    הגב לתגובה זו
    5 0
    לא מבין למה אף אחד עד עכשיו בקושי מתייחס וכותב על הדרמה הזאת של הנדלן שם
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    קריסה בסין!
    גולדפינגר 25/09/2023 21:38
    הגב לתגובה זו
    6 0
    מכירים את הבדיחה כשארה"ב מתעטשת העולם מקבל שפעת. זה גם נכון לסין. אם סין תכנס למשבר סטיל 2008 זה ישפיע על העולם כולו, גם אם הם יצאו מזה, השאלה באיזה מחיר!
    סגור
  • 1.
    לכתב
    צברי 25/09/2023 21:24
    הגב לתגובה זו
    2 6
    אתה חי בעננים ומסתכל על זה במשקפיים מערביות וזו הטעות של הכתבים שבאים לסקר מדינות שונות מהם והם גם טועים וגם מטעים וזה גורם רק הן להפסדים בשוקי ההון וגם לאבדות בנפש בבעיות פוליטיות ויש ללג על כתבים וכתבות כאלה ולא ליפול למלכודת
    סגור
  • או.קיי. נגיד שהוא טועה
    המגיב 26/09/2023 13:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה התחזית שלך, מה הניתוח שלך ? אשמח לקרוא.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות