למרות הירידה באינפלציה - השווקים באירופה עם החודש הגרוע מזה שנה
שיעורה השנתי של האינפלציה בגוש האירו ירד מ-5.2% ל-4.3%. מדובר בקצב הנמוך ביותר זה שנתיים וחצי. גם בניכוי סעיפי המזון והאנרגיה נרשמה ירידה מ-5.3% ל-4.5%. הריבית אומנם עלתה ברבע אחוז ל-4.5%, אבל זה אולי יעזור לבנק המרכזי האירופאי להגיע ליעד האינפלציה שלו.
כריסטין לגארד נגידת הבנק המרכזי של אירופה
לאור הפעילות הכלכלית המקרטעת של אירופה ניתן להסיק כי הריבית בגוש האירו לא תעלה וזאת במטרה לנסות ולהניע את השווקים באירופה. התוצר של גוש האירו צמח ב- 0.1% בלבד במהלך הרבעונים הראשון והשני של השנה וגבוה ב-0.5% בלבד מהרבעון השני אשתקד, אבל צריך להתייחס לנתון הזה בזהירות.
הבנק המרכזי של אירופה התבטא בנחישות רבה להשיג את יעד האינפלציה (2%) וכאמור ליבת האינפלציה עדיין גבוהה פי יותר מ-2.5 מזה. הנגידה לגארד עצמה הדגישה כי הריבית תצטרך להישאר גבוהה זמן ארוך מספיק על מנת שתשתכנע כי האינפלציה פוחתת. בנוסף סעיף האנרגיה, המהווה כ-10% מהמדד, ירד ב-4.7% ב-12 החודשים האחרונים וגרע כ-0.5% מקצב עליית האינפלציה. מחיר הנפט עלה 15.6% בחודש האחרון לבדו והדבר ישפיע מהותית על המדדים הקרובים כלפי מעלה.
פרט נוסף שחשוב לזכור הוא שיש שונות גבוהה בין המדינות. גרמניה למשל, הכלכלה הגדולה בגוש, רשמה אינפלציה של 4.3% בעוד בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה, הייתה האינפלציה גבוהה משמעותית ועמדה על 5.6%. באיטליה, הכלכלה השלישית, עמדה האינפלציה על 5.7%. שונות זו תצטרך להילקח בחשבון על ידי הבנק המרכזי של אירופה ותצריך זהירות יתר טרם הורדות ריבית נוספות. הריבית בארה"ב גם כן תשפיע על ההחלטה באירופה, ובעוד בינתיים הפד מאותת לפחות על עוד עלייה אחת השנה, לא מן הנמנע שנראה זאת גם באירופה.
תחזית האינפלציה באירופה לטווח הקצר נותרה קודרת, ואמורה לפגוע קשה במשקי הבית. התחזיות המאקרו-כלכליות של הבנק המרכזי מציגות כעת אינפלציה שנתית של 5.6% בממוצע, גבוה מהתחזית הקודמת של 5.4%, ו-3.2% בשנה הבאה. עם זאת, התחזית לשנת 2025, אחד המדדים החשובים ביותר שלה למדידת התחזית לטווח הבינוני, ירדה מ-2.2% ל-2.1%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.זה בטח בגלל הרפורמה המשפטית בישראל ..... (ל"ת)ע.ש 30/09/2023 16:09הגב לתגובה זו0 0סגור