שווי נמוך למתחרה של טבע: הושלמה הנפקת סנדוז בבורסה בשוויץ

יצרנית התרופות הגנריות והביוסימילריות שהתפלצה מחברת התרופות השוויצרית נוברטיס השלימה הנפקה ראשונית של מניותיה לפי שווי של 11.2 מיליארד דולר, נמוך משמעותית מהצפיות המוקדמות של האנליסטים
 | 
telegram

מניות יצרנית התרופות הגנריות והביוסימילריות סנדוז (Sandoz) החלו להיסחר הבוקר בבורסה בשוויץ בשווי נמוך מהצפוי של 10.3 מיליארד פרנק שוויצרי (11.2 מיליארד דולר), לאחר שהשולם הפיצול מחברת התרופות השוויצרית נוברטיס (Novartis). בראש סנדוז עומד ריצ'רד סיינור
ריצרד סניור, מנכל סנדוז
   ריצרד סניור, מנכל סנדוז 

במסגרת המהלך, קיבלו בעלי מניות נוברטיס מניה אחת של סנדוז עבור כל חמש מניות של נוברטיס שהחזיקו. זאת כחלק מהמהלך של חברת האם השוויצרית להתמקד במאמצי מחקר ופיתוח עבור תרופות חדשות וחדשניות, עבור השווקים השונים ברחבי העולם. לצורך כך, ביצעה החברה מכירות בהיקף של יותר מ-100 מיליארד דולר, שכללו את מכירת בריאות הצרכן הענקית שלהן, וכן ביצוע פיצול (ספין אוף) של יצרנית ציוד האופטומטריה אלקון בהיקף של 28 מיליארד פרנק שוויצרי (30.48 מיליארד דולר).

שווי החברה, שנגזר ממחיר מניית החברה החדשה בפתח יום המסחר בבורסה השוויצרית, נמוך מההערכות המוקדמות של האנליסטים. כך למשל בדויטשה בנק העריכו שסנדוז, שפעילותה היוותה 11% מהרווח התפעולי של נוברטיס במהלך שת 2022, צפויה לזכות לשווי של בין 11-13 מיליארד דולר. הערכה שמרנית ביחס להערכה המוקדמת של הבנק הגרמני ברנברג, שצפה לחברה שווי של 17-26 מיליארד דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

 

אופטימיות זעירה למרות השווי הנמוך 

סנדוז הקומה בשנת 1886 על ידי אלפרד קרן ואדוארד סנדוז בבאזל שבשוויץ. תחילה החברה התמקדה בייצור צבעים, אך כבר ב-1895 החלה החברה לייצר תרופות. מאה שנים מאוחר יותר בשנת 1996, לאחר שהחברה ביססה את מעמדה בעולם התרפות והמזון, היא מוזגה עם חברת Ciba-Geigy ויחד הן הפכו לנוברטיס. בתחילת שנות האלפיים, הקימה נוברטיס מחדש את סנדוז כחטיבה המאחדת את עסקי התרופות הגנריות שלה, לאחר שביצעה שורה של רכישות בתחום. עם השנים הפכה החברה לחברת התרופות הגנריות השנייה בגודלה בעולם. הראשונה היא טבע.

את שנת 2022 סיימה החברה עם הכנסות של כ-9.25 מיליארד דולר (מתחת לטבע וויאטריס שמוכרות במעל 15 מיליארד דולר כל אחת), צמיחה קלה של 4% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, לקראת ההנפקה העריכה החברה כי תגדיל את הכנסותיה ב-3 מיליארד דולר במהלך חמש השנים הקרובות, בעיקר על ידי השקעה נוספת בביוסימילארים, המהווים כיום כחמישית מהמכירות. אחוז אשר צפוי לטפס עד שנת 2028 ל-30%, ולהגביר את המרווחים שכן מדובר בתרופות גנריות ביולוגיות עם מרווחים גבוהים יותר ותחרות חלשה יותר. כך, בזמן ששיעור ה-EBIDTA של החברה צפוי להסתכם בטווח שבין 18%-19% בשנת 2023,כלומר סדר גודל של כ-2 מיליארד דולר. זו ירידה ביחס לשיעור של 21.2% בשנה שעברה, אבל נתון זה צפוי להשתפר בחמש השנים הקרובות ולעמוד על 24%-26%. מבחינת מכפיל רווח, הרי שכל התעשייה במכפיל רווח נמוך - טבע וויאטריס במכפילי רווח של 4 וסנדוז מעט גבוה יותר - סביב 5. כנראה מכיוון שהיא צומחת, ויאטריס וטבע קפואות בהכנסות, אם כי, טבע צופה החל מהרבעונים הבאים לחדש את הצמיחה. 

ברקע לתחזיות האופטימיות ניצבת ההערכה של החברה בנוגע להתקררות בסביבת האינפלציה, וכן השיפור ביעילות בתפעולית שלה החברה בעקבות ההיפרדות מנוברטיס. אך מעל לכל, בחברה יבקשו לשים את ידם על שורה של ביוסימילרים חדשים בעלי מרווחים גבוהים. על פי ההערכות, במהלך העשור הקרוב יפוג הפטנט של יותר מ-55 תרופות ביולוגיות, בארצות הברית ובאירופה, אשר יחד מחזיקות במכירות שנתיות של מעל 270 מיליארד דולר.

בינתיים שוק הגנריקה חולה

אחת המתחרות הגדולות של סנדוז היא טבע הישראלית, שחוותה גם היא קשיים בתקופה האחרונה בכל הקשור לפעילות ייצור התרופות הגנריות. במהלך הרבעון השני של 2023 חלה ירידה של כ-6% במכירות של תרופות גנריות בארצות הברית, אשר קוזזה בחלק על ידי עלייה של 4% במכירות באירופה. באופן מסורתי טבע הייתה חברת תרופות גנרית עם פעילות של ייצור תרופות חדשות, בעיקר הודות להצלחה האדירה של הקופקסון המוכר. עם זאת, לאחר שהחברה התקשתה למלא את החסר, בשנה האחרונה ההכנסות מתרופות המקור של טבע הביאו למצב שהחברה הפכה לסוג של חברת תרופות מקור עם פעילות גנרית. היום, אגב, הודיעה טבע על שת"פ משמעותי עם סאנופי הגדולה לפיתוח משותף של תרופות למחלות המעי הגס - שוק של 28 מיליארד דולר. 

"יש יתרונות בלהיות בשני הוורטיקלים", אמר אלי כליף, סמנכ"ל הכספים של טבע, בראיון לביזפורטל, לאחר פרסום תוצאות הרבעון האחרון. בתגובה לשאלה האם כוונתם לשקול פיצול דומה לזה שביצעה נוברטיס ענה כליף, כי "זה לא זה על הפרק...צריך וחשוב לזכור מאיפה אנחנו מגיעים, אנחנו בדרך ארוכה עם מטרות ויעדים תפעוליים ופיננסים ואנחנו מתקדמים בדרך שלנו. כחברה שפועלת בכל שלבי הפעילות - מחקר, ייצור, שיווק, הפצה, יש יתרון לכך שאנחנו פועלים גם בתחום תרופות המקור וגם בתחום הגנריקה. זה ממקסם יעילות, יש עלויות קבועות שבעצם משמשות לשני התחומים האלו באופן טבעי ונכון לנו. יש גם תהליך שלם של רגולציה שהוא משיק בשני העולמות, תהליכי מחקר ופיתוח משיקים בשלבים שונים בין שני התחומים. הפיקוח בהרבה תהליכים ובכלל יש השקות גדולות בין התחומים לרבות בתחום ההפצה. יש פה יתרונות גדולים ופיצול מצריך שכפול של פעילויות, זה לא נכון לעשות זאת".

חברה נוספת שפועלת בתחום התרופות הגנריות היא ויאטריס (Viatris), שנוסדה בשנת 2020 כמיזוג של החברות Mylan ו-Upjohn. מאז המיזוג עברה החברה תהליכי התייעלות שונים, שכללו מכירה של שורת פעילויות בהן היא החזיקה. זאת כחל מהתכונית האסטרטגית ארוכת הטווח של הנהלתה להתמקד בשלושה תחומי ליבה מרכזיים רפואת עיניים, גסטרואנטרולוגיה ודרמטולוגיה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות