למה דיפלציה בסין זה סימן רע?
כלכלת סין נמצאת במקום הכי גרוע בו הייתה בעשורים האחרונים - נוסף על משבר הדיור החמור במדינה, נתונים חדשים מראים שהמחירים בה יורדים - דיפלציה (אינפלציה שלילית) מה שמעיד על כך שהמשק קטן במקום לגדול. מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר ירד ב-0.2% מהרמה בו היה באוקטובר לפני שנה.
סין נמצאת בפוזיציה הפוכה מזו של רוב הכלכלות המתקדמות בעולם - בעוד ארה"ב והכלכלות המפותחות האחרות נאבקות באינפלציה ובעליית המחירים עם ריבית גבוהה, סין מתקשה להניע את הכלכלה שלה ועכשיו הנתונים גם מראים שהכלכלה דועכת - ולמרות שסין הורידה את הריבית בהחלטה האחרונה, היא עומדת על 3.45%, רמה גבוהה בשביל כלכלה דיפלציונית. הנתונים האלה מגיעים אחרי נתונים מדאיגים נוספים - הייצוא של סין הראה ירידה בחודש אוקטובר זה החודש השישי ברציפות. סין ייצאה מוצרים בסך 275 מיליארד דולר, ירידה של 6.4% לעומת שנה שעברה - הרבה יותר מצפי האנליסטים לירידה של 3.5%. יש לזה השלכות על כל הכלכלה העולמית שרוכשת פחות מוצרים.
הפערים בייצוא המוצרים של סין לעומת השנה הקודמת
"דיפלציה היא סיטואציה מאוד בעייתית שמביאה להאטה חדה בפעילות הכלכלית" כתב האנליסט של ING, רוברט קרנל בדוח על הכלכלה הסינית, "בסין יש כרגע זה שיעור נמוך מאוד של אינפלציה שנפגע מהביקושים הנמוכים". החשש העיקרי הוא שסין תיפול לסיטואציה דומה כמו של יפן מאז 1990, של החמרה מהירה בדיפלציה מה שמקשה עוד יותר על ההתאוששות ממנה. אבל חשוב לזכור שלסין יש את יתרון הגודל עם 1.4 מיליארד התושבים שלה.
הגורם העיקרי לירידה הכללית במחירים הוא הירידה במחירי המזון, וספציפית ירידה של 30% במחירי החזיר, אחד המרכיבים העיקריים כמעט בכל ארוחה של הסינים. זאת הירידה השנייה בסגמנט המזון מאז חודש יולי בעוד הנתון נשאר במקומו בחודשים יוני וספטמבר.
הממשלה הסינית מנסה להניע את המשק עם מתקן מענקים ותמריצים, אבל משבר הדיור גורם לאזרחים להמשיך לנהוג במשנה זהירות עם הכספים מתוך החשש להמשך ירידה במחירי הנדל"ן - חוסר הביקוש העצום בסין הביא לכך שכיום יש בסין מספר יחידות דיור המתאימות ל-3 מיליארד תושבים. חברות נדל"ן ענקיות כבר הגיעו לחדלות פירעון כתוצאה מהמשבר בכך שלא הצליחו למכור את הדירות בפרויקטים שלהם בשביל להחזיר את ההלוואות שלקחו למימונם.
חשוב גם לזכור שסין היא לא מדינה מערבית - וזה מתבטא בעיקר בשקיפות ובהתנהלות של הממשלה. המפלגה השולטת בסין היא עדיין המפלגה הקומוניסטית והיא לא מונעת מאותם ערכים ונורמות שהכלכלות המערביות מונעות מהן. כך למשל אמר השבוע הנגיד של הבנק המרכזי הסיני שהוא מאמין שכלכלת סין תעמוד ביעד האינפלציה השנתי שעומד על 5%.
בנוסף להורדת הריביות על המשכנתאות והחלת שורה של הקלות לרכישת בתים בערים גדולות, בחודש שעבר ממשלת סין הודיעה על תכנית להנפקת חוב בסך טריליון יואן, בערך 137 מיליארד דולר, על מנת לתמוך בכלכלה, אבל הכלכלנים טוענים שיידרשו צעדים משמעותיים יותר. לשם השוואה, אחרי המשבר של 2008, סין הנפיקה חוב גם כן של טריליון יואן, שאז היה שווה לבערך 12% מהתוצר של סין - טריליון היואן שסין מגייסת עכשיו שווה לפחות מאחוז אחד מהתוצר.
בינתיים, מדד המחירים ליצרן בחודש אוקטובר היה נמוך ב-2.6% מחודש אוקטובר בשנה שעברה, מה שאומר שמדד המחירים ליצרן יורד לעומת התקופה המקבילה כבר 13 חודשים ברצף, מה שמעלה את החשש שבעלי מפעלים מורידים את המחירים יותר מדי בשביל להיות יותר תחרותיים.
השינוי השנתי במדד המחירים לצרכן (בכחול) ובמדד המחירים ליצרן (בכתום) בסין
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.סין מקור הרועאיש צבא 10/11/2023 09:44הגב לתגובה זו0 0הגיע הזמן לגרום לסין לפשוט רגל ולחיסול המפלגה הקומוניסטיתסגור
-
3.צמחהכשסין הקומוניסטית 09/11/2023 19:09הגב לתגובה זו1 0סיפרתם סיפורים,כשסין מצטמקת אתם שוב מספרים סיפורי סבתא,בקיצור ניתוחים שאינם באמת באים מידע מעמיקסגור
-
2.משבר כלכליקהלת 09/11/2023 15:28הגב לתגובה זו0 0מבוא למלחמת עולםסגור
-
1.נתוניםמתעניין 09/11/2023 14:16הגב לתגובה זו2 0הנתונים של כלכלת סין מעידים על חולשה. יש הטוענים שהירידה במשק נובעת בעיקר בגלל השינוי הדמוגרפי - צמצום האוכלוסין. היו כתבות על כך שקרוב ל - 100,000,000 (מאה מיליון !!!!) דירות אינן מאוכלסותןךכן המשבר בדיור. יש מחקרים שמדברים על כך שהאוכלוסיה קטנה ממיליארד ושהיו 125-130 מיליון שנפטרו מקורונה. האם ייתכן וזה אפשרי ?? מישהו יכול להפנות למקור מוסמך ( לא סיני) ??סגור