מדד המחירים לצרכן בארה"ב הפתיע לטובה - ללא שינוי

קצב עליית המחירים ירד ל-3.2%. גם מדד הליבה הפתיע לטובה עם עלייה של 0.2%, לעומת צפי לעלייה של 0.3%
 | 
telegram
(1)

מדד המחירים לצרכן בחודש אוקטובר היה ללא שינוי. הקצב השנתי עומד על 3.2%. על פי תחזיות הכלכלנים, מדד המחירים לצרכן (CPI) היה צפוי לעלות ב-0.1% בחודש אוקטובר, קצב שנתי של 3.3%, לעומת מדד של 0.4% שנרשם בספטמבר, קצב שנתי של 3.7%.

הירידה באינפלציה לעומת חודש שעבר נובעת בעיקר מירידה שנרשמה במחירי האנרגיה באוקטובר, לאחר שמחיר גלון דלק בארה"ב ירד מסביבות 3.96 דולר בספטמבר ל-3.74 באוקטובר.

מדד הליבה (Core CPI) הוא נתון האינפלציה שמנטרל את רכיבי המזון והאנרגיה שנחשבים לתנודתיים, כך שהוא משקף בצורה יותר מהימנה את האינפלציה "הדביקה", שממנה קשה יותר להיפטר. זאת הסיבה שמדד הליבה הוא הנתון שהפד מחשיב כיותר מהימן בעת קבלת החלטות הריבית. מדד הליבה עלה ב-0.2% לעומת תחזית ל-0.3% והקצב השנתי הוא 4% לעומת ציפיות ל-4.1%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


> ​העלאות הריבית בארה"ב עוד לא נעצרו לגמרי, אבל יש כבר מי שרואה אותה יורדת


בדברים שנשא בשבוע שעבר בכנס של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון, הותיר יו"ר הפד ג'רום פאואל את הדלת פתוחה להעלאות ריבית נוספות. לדבריו, "אנחנו יודעים שהתהליך המתמשך של התקדמות אל עבר היעד של 2% אינפלציה אינו בטוח. האינפלציה גרמה לנו כמה כאבי ראש. אם יהיה מתאים להדק את המדיניות המוניטרית עוד, לא נהסס לעשות זאת". עם זאת, האינפלציה על פי נתוני אוקטובר בשליטה וזה בהחלט עשוי להביא להשארת הריבית על כנה. 


"הנתון של היום מהווה הפתעה ראויה לציון כלפי מטה", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות, בבנק מזרחי טפחות, "השפעת הריבית על ההכנסה הפנויה מתבררת בחודשים האחרונים כמהותית יותר ויותר. וניכר שיש לה תפקיד הולך וגובר במיתון האינפלציה. החודש, באופן ראוי לציון, השפעה זו מצטרפת לחידוש תשלומי הלוואות הסטודנטים. על גורמי רקע ממתנים אלה מצטרפות אינדיקציות להתקררות עולמית, בעוד שהחשש מהתרחבות המלחמה במזה"ת הייתה אחראית לעליית מחירי נפט גולמי, במהלך אוקטובר, לאחר ירידות בתחילת אוקטובר, המחיר החודשי הממוצע כבר היה נמוך יותר מספטמבר. וזה בא לידי ביטוי גם במחירי הדלקים במדד. עם ההתמתנות הציפיות להתרחבות המערכה ליצרניות הנפט, מחירי הנפט המשיכו עוד להתמתן בשבועות האחרונים. וככל שהמחיר הנוכחי יימשך, נצפה שהסעיף הזה ימשיך לתקן כלפי מטה.

"בנוסף להאטה בצד הביקוש, הזמן מאז ימי הקפאת הפעילות העולמית של הקוביד עושה את שלו. וגם צד ההיצע העולמי ממשיך להתאושש. מחירי המכוניות המשומשות מהוות דוגמה מאוד בולטת לעניין הזה. וניכר כי גם אלה סייעו למתן את האינפלציה הכוללת היום. אותה השפעה משולבת הביאה בימים האחרונים את ציפיות האינפלציה השנתיות בארה"ב קרוב ליעד הפד של של 2%. כנ"ל, ריבית הפד האפקטיבית נעה כעת בסביבת 5.3%. אם ננכה מזה את נתון האינפלציה החדש, זה מביא אותנו ל-"ריבית ריאלית אפקטיבית" של 2.1%. ב-20 השנים האחרונות נתון כזה, או גבוה ממנו, היה שמור לכ-6% בלבד מהזמן. ובמובן זה, אנו סבורים כי הצורך לשהות בטריטוריית הריבית הנוכחית תתברר כמוגבלת.

 

"ועדיין, גם אם ההתמתנות היום היא מרשימה לכשעצמה, ראוי לציין כי אינפלציית הליבה במדינה ממשיכה לנוע ברמות גבוהות יחסית, של 4.0%. ומתוך זה, אותה אינפלציית הליבה ממשיכה  לטפס בקצב נאה גם כשבחונים רק את החודשים האחרונים. ומתוך זה, היא הוסיפה עוד 0.2% בחודש האחרון בלבד. תמונת שיפור זה בנתוני האינפלציה דומה לזו העולה בחודשים האחרונים משוק התעסוקה  האמריקאי; שיעור אבטלה עולה על רקע האטה במספר הגיוסים. עלייה עקבית במספר התביעות לדמי אבטלה, לרמות שעשויות לרמוז על האטה משמעותית מתקרבת. וקצב עליית שכר מתמתן. ועדיין, לא ברור אם הפעילות בשוק התעסוקה לא תתברר בדיעבד כ-'חמה' מדי.

רטוריקת חברי הפד מהשבועות האחרונות המשיכה לנוע בתווך שבין קריאה להעלאת "ריבית נוספת בדצמבר, לבין הצהרות שהמדיניות הנוכחית "תמשך עוד זמן רב." במובן זה, נעריך כי שינוי רוחבי באותה הרטוריקה תדרוש בשלב הנוכחי בעיקר עיגון משמעותי יותר של הציפיות האינפלציוניות או של התמונה משוק התעסוקה. העמקת ההאטה העולמית היא תוואי אחד לזה. להערכתנו, שיהוי בתנאים המוניטריים הנוכחיים הם תוואי אפשרי נוסף".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    האטה
    חזי 14/11/2023 16:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ירידת קצב האינפלציה -המשמעות ירידת מחירים .כשאין ביקוש מחירים יורדים. נראה לי סימן למיתון . החגיגה תתפוגג.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות