האינפלציה בבריטניה האטה בחדות - הירידה החדה ביותר מזה 31 שנה
האינפלציה בבריטניה התקררה יותר ממה שציפו באוקטובר, בעיקר הודות למחירי האנרגיה שירדו משמעותית לעומת התקופה המקבילה לפני שנה. ההאטה במחירים היא כמובן חדשות טובות לציבור הבריטי, שיכול, אולי, להתחיל לצפות להורדות ריבית, אבל היא גם מאפשרת לראש הממשלה סונאק ולבנק המרכזי לנשום לרווחה אחרי ביקורת רבה שהושמעה נגדם בתקופה האחרונה בעניין המדיניות המוניטרית.
האינפלציה באוקטובר עמדה על 4.6% - ירידה חדה לעומת חודש ספטמבר בו האינפלציה עמדה על שיעור של 6.7%. "עכשיו כשאנחנו מתחילים לנצח בקרב מול האינפלציה אנחנו יכולים לעבור לחלק הבא בתכנית הכלכלית ששלנו - שהוא צמיחה ארוכת טווח של הכלכלה הבריטית", אמר שר הכלכלה הבריטי, ג'רמי האנט, שצפוי להציע תכנית תמריצים לעסקים בישיבת עדכון התקציב שמתוכננת לשבוע הבא.
הירידה החדה באינפלציה היא החדה ביותר מאז הירידה בין מרץ לאפריל בשנת 1992. הפאונד האנגלי ירד מעט מול הדולר אחרי פרסום הנתונים. מדד ה-FTSE 100 עלה מעל 1% לרמה הגבוהה ביותר מזה כמעט חודש ומדד ה-FTSE 250 הגיע לשיא של חודשיים.
למרות ששיעור האינפלציה כבר ירד לפחות מחצי מזה שהיה באוקטובר 2022 (11.1%) הבנק המרכזי קירר את ההתלהבות ואמר ש"הישורת האחרונה שנותרה להורדת האינפלציה תהיה קשה יותר". הבנק המרכזי צופה שהאינפלציה תגיע ליעד שלו שעומד על 2% רק בסוף שנת 2025, למרות שמספר כלכלנים חושבים שזה יקרה עוד לפני, ובטח לאור נתוני האינפלציה האחרונים.
"הכלכלה הבריטית עדיין מתמודדת עם סטגפלציה, ולראייתנו, הדרך שמצפה לה הולך להיות מלאה מהמורות", אומר ג'וליאן לפארג, אסטרטג שווקים ראשי בבנק ברקליס. הוא צופה שלא נראה העלאות ריבית של הבנר המרכזי בחודשים הקרובים. מדד מחירי הליבה, שמשמיט את מחירי האנרגיה והמזון שנוטים להיות תנודתיים יותר, נפל ל-5.7% באוקטובר לעומת 6.1% בספטמבר, בעוד מדד סקטור השירותים ירד ל-6.6% באוקטובר לעומת 6.9% בספטמבר.
הנתונים הם חדשות טובות לראש הממשלה, רישי סונאק, שהצהיר על כך שהוא יוריד בחצי את שיעור האינפלציה עוד השנה, לפני הבחירות הצפיות ל-2024, בהן לפי הסקרים המפלגה השמרנית, שהוא הנציג מטעמה, צפויה להפסיד. "בינואר, אמרתי שהורדת שיעור האינפלציה בחצי היא העדיפות העליונה שלי. היום, אנחנו מקיימים את ההבטחה הזאת", כתב סונאק בחשבון ה-X (טוויטר) שלו.
עם זאת, האינפלציה בבריטניה היא עדיין מהגבוהות ביותר מבין הכלכלות המתקדמות בעולם. מדד המחירים לצרכן עלה ב-21% מאז סוף 2020 - העליה הגבוהה ביותר מכל מדינות אירופה.
שיעורי האינפלציה בכלכלות המתקדמות; בשחור: בריטניה, בכחול: צרפת, בצהוב: גרמניה, בירוק: איטליה, באדום: ארה"ב, בורוד: גוש האירו
הנתונים מגיעים בהמשך למדד המחירים לצרכן בארה"ב שפורסם אתמול, והפתיע לטובה - הקצב השנתי עמדעל 3.2%. על פי תחזיות הכלכלנים, מדד המחירים לצרכן (CPI) היה צפוי לעלות ב-0.1% בחודש אוקטובר, קצב שנתי של 3.3%, לעומת מדד של 0.4% שנרשם בספטמבר, קצב שנתי של 3.7%. כמו בבריטניה, גם בארה"ב הירידה באינפלציה לעומת חודש שעבר נובעת בעיקר מירידה שנרשמה במחירי האנרגיה באוקטובר, לאחר שמחיר גלון דלק בארה"ב ירד מסביבות 3.96 דולר בספטמבר ל-3.74 באוקטובר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה