המשקיעים ב-OpenAI שוקלים לתבוע את דירקטוריון החברה
לאחר הדחתו של המנכ"ל - סם אלטמן - שגרמה לפוטנציאל גדול לעזיבת עובדים, מספר משקיעים ב-OpenAI בוחנים כעת צעדים משפטיים נגד דירקטוריון החברה. לפי הדיווחים, המשקיעים שכרו יועצים משפטיים על מנת לבחון את האפשרויות.
החשש העיקרי עבור המשקיעים הוא מהפסד של מאות מיליוני הדולרים שהושקעו ב-OpenAI כתוצאה מהקריסה האפשרית של סטארט-אפ הבינה המלאכותית המוביל. ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט מחזיקה ב-49% מהחברה הפועלת למטרות רווח. משקיעים ועובדים שולטים ב-49% הנותרים וכ-2% הם בשליטה של חברת האם של OpenAI המוגדרת כמלכ"ר.
יותר מ-700 מעובדי החברה איימו להתפטר אם החברה לא תפעל להחליף את הדירקטוריון. לרוב משקיעי הון סיכון בדרך כלל מחזיקים במושבי דירקטוריון או בכוח ההצבעה בחברות אליהן הם חשופים, אך OpenAI נשלטת על ידי חברת האם שלה OpenAI Nonprofit, שמטרתה, לפי אתר החברה היא להועיל ל-"אנושות, לא למשקיעי OpenAI". כתוצאה מכך, לעובדים יש יותר מינוף בלחץ על הדירקטוריון מאשר לבעלי ההון סיכון שסייעו במימון החברה.
זה פיצ'ר, לא באג במבנה של OpenAI, שהחלה את דרכה כעמותה אך ב-2019 הוסיפה חברה למטרות רווח על מנת לגייס הון. שמירה על השליטה מאפשרת לעמותה לשמור על "משימת הליבה, הממשל והפיקוח", כך לפחות לפי אתר החברה. לדירקטוריונים של חברות ללא מטרות רווח יש חובות משפטיות כלפי הארגונים עליהם הם מפקחים. החובות הללו, כמו החובה לנהוג בזהירות ולהימנע מעסקאות עצמיות משאירות מרחב פעולה רב יותר להנהלה.
בארגונים הבנויים כמו OpenAI, ניתן לצמצם את החובות הללו עוד יותר. החברה השתמשה בחברה בת המוגדרת כ-LLC (מגן על בעלי החברה מאחריות אישית לחובות או התחייבויות החברה) כזרוע המפעילה של החברה, מה שעלול לבודד עוד יותר את הנהלת OpenAI מהמשקיעים. גם אם המשקיעים יצליחו למצוא דרך לתבוע, סביר שיהיה להם "קייס חלש". לחברות יש מרחב די רחב לקבלת החלטות עסקות, אפילו כאלה שעלולות לפגוע במשקיעים.
"אפשר לפטר מייסדים בעלי חזון", אמר פול וייטל, פרופסור למשפטים באוניברסיטת נברסקה. אפל פיטרה את סטיב ג'ובס בשנות ה-80, לפני שהחזירה אותו כעשור לאחר מכן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה