החברה שעשתה מהפכה בתיירות עוד לא אמרה את המילה האחרונה
ענקית הנסיעות המקוונת בוקינג שינתה בתוך שנים אחדות את כל מה שהכרנו על תיירות עולמית, והיא צפויה להמשיך לצמוח בשיעורים גבוהים בשנים הבאות. וגם - כדאי שתכירו את החברות שמספקות פתרונות אופטיקה קוהרנטיים עבור מרכזי נתונים
התקדמות מהפכת הטכנולוגיה, מאז תחילת המאה ובמיוחד מאז 2009-10, משנה את הכלכלה והחברה הגלובלית, ובקצב מהיר משצפו המומחים. הדורות הצעירים מקבלים את השינויים כמובנים מאליהם, מתרגלים במהירות וקונים הכול במקוון. למבוגרים שבינינו זה קשה יותר.
מישהו חשב, בתחילת המאה, אפילו כשהחלום היה בשיאו, שהשיבוש הגדול יתחיל בתוך עשור? ג'ף בזוס היה בטוח בכך עוד בטרם נכנסה המאה ה-21, וכך גם האמינו אז משקיעי אמזון אבל תראו מה קרה למניה בין 1996 ל-2008. מישהו חשב בתחילת המאה שהטלפון האלחוטי יהפוך לחלק בלתי נפרד מהגוף? שנהיה מקושרים כך? שתוך עשור ניסע במכונית חשמלית ונדבר בביטחון מוחלט על מכונית אוטונומית? מישהו צפה שהתוצר הגלובלי יעלה, בין 2000 ל-2023 ב-200%? או שההכנסה לנפש תעלה ב-133% וזה ממוצע עולמי, כולל אפריקה, דרום אמריקה ומזרח אירופה? זה הכול מהמהפכה.
המומחים, כולם, הזהירו שככל שתתקדם המהפכה כך תיפגע התעסוקה. אז בארה"ב, שם ההשפעה הטכנולוגית הגדולה ביותר, היה מספר המועסקים בשנת 2000 136.9 מיליון, ואילו כעת המספר הוא 161.02 מיליון. כל עוד המהפכה מתקדמת (אפילו עם ה-AI), התעסוקה תעלה, ההכנסה וההוצאה על צריכה יעלו, והמשק ימשיך להתייעל. הדבר היחיד שעלול להפריע זה האדם, אבל על כך ידברו הפסיכולוגים.
נדבר היום על שתי תרומות (נוספות) של המהפכה הטכנולוגית לכלכלה, לחברה וכמובן למשקיעים. הראשונה בתחום שירותי הנסיעות/טיולים שנציג באמצעות חברת הנסיעות המקוונת הגדולה בעולם, Booking Holdings (סימול:BKNG), והשנייה באמצעות הנישה של פתרונות האופטיקה הקוהרנטיים עבור מרכזי נתונים, שמאומצת במהירות ע"י חברות התשתית של העברת הנתונים ותשפר משמעותית את הקישוריות, ונציג את שחקני המפתח בתחום.
רק צריך לזכור שהמהפכה מאפשרת לכם לבדוק כל השקעה לבד, להחליט לבד ולא להסתמך על המלצות של אחרים!
החברה ששינתה את פני שוק הנסיעות
כמו רוב התעשיות שהפכו יותר ויותר דיגיטליות בעשור האחרון, כך גם שוק הנסיעות עשה מאמצים רבים כדי לטפח את הפעילות המקוונת שלו, וכפי שמוכח מהיישום לאחרונה של בינה מלאכותית, הוא ממשיך להתפתח במהירות בנסיעות וגם בתיירות.תעשיית הנסיעות המקוונת מורכבת בעיקר מאתרי מסחר אלקטרוני לנסיעות ואתרי ביקורות. אתרי מסחר אלקטרוני לנסיעות מתמחים במכירת מוצרי נסיעות כגון טיסות, לינה ורכבים להשכרה שניתן לרכוש אותם ישירות דרך אתר האינטרנט של חברת נסיעות או סוכנות נסיעות מקוונת. אתרי נסיעות גם מאפשרים למטיילים לפרסם את דעתם באינטרנט על מלונות, מסעדות וחוויות תיירותיות אחרות.
Booking Holdings (סימול:BKNG) היא חברת הנסיעות המקוונת הגדולה בעולם (במונחים של הזמנות ברוטו). החברה מספקת ללקוחותיה מגוון רחב של שירותי נסיעות, הכוללים הזמנות לשהייה במלון, כרטיסי טיסה, השכרת רכב, הזמנות למסעדות, הפלגות וחבילות נופש דרך אתרי הנסיעות המקוונים שלה כמו priceline.com, booking.com ואחרים. אתרי האינטרנט שלה מחברים מטיילים עם ספקים של מוצרי נסיעות שונים, כגון בתי מלון, חברות תעופה, הפלגות וחברות השכרת רכב.
בוקינג היא חברת הנסיעות המקוונת הגדולה בעולם. צילום: iStock
תעשיית הנסיעות והתיירות הגלובלית המקוונת, שב-2008 לא הייתה קיימת, התחילה לנגוס בתעשייה רק ב-2010-11 וכיום מייצרת למעלה מ-70% מהכנסות התעשייה כולה שב-2021 הכניסה 986.4 מיליארד דולר, ב-2022 1.18 טריליון ועל פי הערכות תגדל בקצב שנתי של 11.8% ל-2.4 טריליון דולר ב-2030 שאז יגיעו למעלה מ-80% מההכנסות מהפעילות המקוונת. זה כמובן לא היה קורה ללא הטכנולוגיה שהביאה לשינויים בהתנהגות הצרכן, במדיה, לעלייה בהכנסות באישיות וירידה בעלויות, לעלייה משמעותית בסובסידיות ממשלתיות לעידוד הנסיעות והתיירות בעולם, שפתחה אזורי תיירות חדשים ועוד לא הזכרנו את ההקלות המשמעותיות לצרכן.
הצמיחה המהירה בתעשיית הנסיעות והתיירות בולטת במיוחד בארה"ב, שם הפכה התעשייה לאחד החשובות ביותר לכלכלה. לפני מגיפת הקורונה, בשנת 2019, הוציאו מבקרים בינלאומיים 233.5 מיליארד דולר כדי לחוות את ארצות הברית. תעשיית הנסיעות והתיירות בארה"ב הניבה 1.9 טריליון דולר בתפוקה כלכלית והעסיקה 9.5 מיליון עובדים, והיוותה 2.9% מהתמ"ג של ארה"ב.
ארה"ב לא לבדה כמובן. ב-2022 ביקרו למעלה מ-45 מיליון תיירים בארה"ב אבל היא רק במקום השלישי אחרי צרפת עם 117.1 מיליון ומקסיקו עם 51.13 מיליון, כשאחרי ארה"ב באות איטליה וספרד. פוטנציאל הצמיחה עולה ככל שכלכלת העולם צומחת (וגם זה קשור למהפכת הטכנולוגיה).
בוקינג היא חברת הנסיעות המקוונת הגדולה בעולם כאמור. ב-2022, לאחר שנתיים בהן, בגלל הקורונה בעיקר אבל לא פחות בשל החששות ממיתון, נפגעו ההכנסות, חזרה החברה למסלול עליות והציגה הכנסות של 17.1 מיליארד דולר, רווח תפעולי ונקי של 4.9 ו-3.1 מיליארד או 76.35 דולר למניה. הנתונים הללו מייצגים עלייה של 55.5%, 96%, 161% ו-171% בהתאמה ל-2021, ו-2023 מוערכת להסתיים בעליות של 24.6%, 29%, 73.4% ו-49.3% בהתאמה ל-2022.
קונצנזוס 27 האנליסטים הנוכחי על המניה הוא על 3,346 דולר, 6.5% מעל מחירה ב-28.11. 5 מתוך 7 האנליסטים שבדקו בנובמבר ממליצים בקנייה כולם עם מחיר מטרה גבוה מהקונצנזוס. קבוצת המחקר המשפיעה Zack צירפה השבוע את המניה לקבוצת המניות שהם ממליצים ב"קנייה חזקה", לצד אמזון ואחרות, כדאי לעיין בכתבה כי הם גם מרחיבים על המסחר המקוון. הם כותבים שהחברה תמשיך ליהנות מהעלייה בביקוש לנסיעות ובמיוחד בביקוש לנסיעות פנאי עולמיות, בפרסום, ביחידות השכרת רכב וכרטיסי טיסה, וצופים קצב צמיחת הכנסות ורווחים של 11.1% ו-18.6% בהתאמה. לבסוף, אתר ה Trefis - שמתמחה בהערכת חברות, הוציא מחקר על החברה עבור הנאסד"ק שתמצאו באתר שצירפנו.
המניה, מבחינת הקריטריונים הכלכליים, אינה "זולה", בשנה האחרונה עלתה ב-59% לעומת ה-29% שעלה מדד הנאסד"ק. יש גם סלי נסיעות ותיירות כמו AWAY, CRUZ, PEJ ועוד אלא שמדובר בסלים שמתמקדים בכל הקשור לפנאי ובידור בעוד שבוקינג היא למעשה סל שמתמקד ב"שירותי נסיעות" ולכן, לדעתי, מתאים יותר להשקעה. יש לחברה אינספור מתחרים אבל בעיקר על חלקים שונים בביזנס. המתחרים הישירים ביותר הם חברות כמו TRIP, Airbnb, LINE-PRICE, Expedia.
פתרונות האופטיקה שישדרגו את העברת הנתונים
כאמור, הנישה החדשה שמייצרת מהפכת הטכנולוגיה, "פתרונות האופטיקה הקוהרנטיים של הדור הבא עבור מרכזי הנתונים המתקדמים ביותר", מתחילה לעורר עניין בוול סטריט והפוטנציאל למשקיעים נמצא בחלל.החברה הבריטית Alphawave IP Group plc (סימול:L.AWE בלונדון או AWEVF בניו יורק), נוסדה ב-2017 ואני עוקב אחריה מאז רכשה את הסטארט-אפ הישראלי Labs Banias, חברת מוליכים למחצה שמפתחת פתרונות תשתית לתקשורת מהדור הבא, שהמוצרים שלה (מעבדי אותות דיגיטליים אופטי) מאפשרים תקשורת במהירות גבוהה במיוחד ביחד עם אבטחה מלאה, תמורת סכום של כ-240 מיליון דולר במזומן.
Alphawave מעצבת, מפתחת ומוכרת פתרונות קישוריות למרכזי נתונים, תעשיית הבינה המלאכותית, תשתית אלחוטית ל-5G, רשתות נתונים, רכבים אוטונומיים ועוד. הרכישה הזו מעניינת מכמה סיבות, ובעיקר בגלל שתיים. הראשונה, שהיא מדליקה זרקור על נישה של העברת אינפורמציה קיימת שמהפכת הטכנולוגיה מתחילה לשדרג, והשנייה שגם בנישה הזו, שללא ספק תצמח לממדי ענק מבחינת ההכנסות, ישראל היא מהמובילות.
חבל רק שחברה כמו בניאס לאבס בחרה במסלול האקזיט, אבל זה כבר סיפור אחר שהוא חלק מקונספציה מטורפת שאומצה בישראל ושלפיה האקזיט טוב ליהודים (גם על כך צריך וועדת חקירה). העסקה הזו גם מראה שלא צריך לדאוג לכלכלת ישראל, היא תמשיך לצמוח, אבל על כך נדבר בפעם אחרת.
אגב, את בניאס, שהמוטו שלה הוא "שילוב אבטחה מתקדם בתקשורת במהירות גבוהה", ייסד אביגדור וילנץ, באמת אחד הגדולים שבין יזמי הטכנולוגיה הישראלית, ביחד עם פרופ' דן שדות מאוניברסיטת בן גוריון ואחרים ואליבא דמנכ"ל ומייסד Alphawave, טוני פיאליס, הרכישה נעשתה, "לצורך חיזוק הפורטפוליו של פתרונות חשמליים ואופטיים שתאפשר לנו לספק את פתרונות האופטיקה הקוהרנטיים של הדור הבא עבור מרכזי הנתונים המתקדמים ביותר".
אביגדור וילנץ, מייסד בניאס לאבס. צילום: שמואל אוסטר
אופטיקה קוהרנטית (Coherent optics) היא השלב הבא בהתפתחות התקשורת האופטית במרכזי נתונים, וניצבת בליבת המאמץ התעשייתי להגיע למהירות תעבורת נתונים במרכזי נתונים, תוך הורדת צריכת ההספק ובעלויות נמוכות יחסית. מהפכת האופטיקה בחיבור קוהרנטי חשובה לענקיות התקשורת שמציעות תשתית כשירות (IaaS- Infrastructure as a Service). ספקי שירותי התקשורת האלו רואים באופטיקה שניתנת לחיבור קוהרנטי (שמספקת את הביצועים והגמישות להעביר מידע משמעותי יותר ומהיר יותר על אותו סיב) כחיונית להורדת עלויות הרשת, טיפוח חדשנות, הגברת היעילות ותכנון מחדש של הרשתות שלהם, ולא סתם קיבלה את התואר "The Next Frontier".
תחום התעשייה הזה הוא חלק ממה שמכונה "שוק האופטיקה המתקדמת" שב-2022 גלגל 254.4 מיליארד דולר והוא צפוי להגיע לכ-594 מיליארד דולר עד 2032.
קבוצת Dell'Oro מקליפורניה, שנחשבת כמקור המהימן ביותר למידע שוק על תעשיות הטלקומוניקציה, האבטחה, הרשתות ומרכזי הנתונים, חוזה כי משלוחי מקלטי משדר אופטיים קוהרנטיים יצמחו בשיעור צמיחה שנתי מורכב של 17% (CAGR) בחמש השנים הקרובות. בנוסף, ההשפעה על הפיתוח של נתבים ומתגים (Routers and Switches) כתוצאה מהשדרוג תהיה, כפי שמתארים ב-Dell'Oro, "טקטונית" כי משלוחים של נתבים ומתגים מהווים למעלה ממחצית המשלוחים של ציוד טלקומוניקציה בעולם.
"הדרישה לטכנולוגיה קוהרנטית מתרחבת", אמר ג'ימי יו, סגן נשיא לחקר שוק תחבורה אופטית ב-Dell'Oro, "זה נובע בחלקו מהצורך המתמשך במקלטי משדר טובים יותר, בעלי עוצמה נמוכה יותר וקיבולת גבוהה יותר העונים על דרישות הרשת הגלובלית העתידית".
מה שמוביל את הביקוש הגואה זה בעיקר הביקוש הגובר להעברת נתונים במהירות גבוהה, ריבוי שירותים מבוססי ענן וה-IOT, העלייה החדה באימוץ טכנולוגית 5G והצורך הגובר בתשתית רשת יעילה, ואת כל הדברים הללו מאפשרת ההתקדמות הטכנולוגית.
איך אפשר להשקיע ובמי?
שלוש חברות מובילות את הטכנולוגיה, סיינה (סימול:CIEN) שנחשבת המובילה, נוקיה (סימול:NOK), וסיסקו (סימול:CSCO) כאשר לצידן מתקדמות ענקיות התקשורת הסינית Huawei Technologies הפרטית ו-ZTE Corporation (סימול:0763.HK בהונג קונג), Fujitsu (סימול:FJTSY), NEC Corporation (סימול:6701.T בטוקיו) ו-Yokogawa Electric (סימול:6841.T בטוקיו) היפניות ועוד, כולן ענקיות כאמור. אבל ככל נישה משבשת, יותר ויותר חברות כמו Alphawave ובניאס לאבס מצטרפות וישנן גם חברות רבות כמו Coherent (סימול:HRCO) שמייצרת קומפוננטות שונות בתחום. מומלץ לעיין בכתבה, שבה מתוארות גם החברות המובילות.כיצד משקיעים? אין סל אן קרן שמתמקדים בפתרונות אופטיקה קוהרנטיים. חברה כמו AWE.L מומלצת להיכלל בפינת החלומות (המניה, כרגע, יקרה מאוד, כדאי להמתין לתיקון). מתוך החברות שהזכרנו, שלוש המעניינות (מבחינת האנליסטים) הן CIEN, NOK ו-CSCO אבל צריך להבין שהתחום מהווה חלק קטן בלבד מעסקיהן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
20.האיש אשר ביקש להיקבר עם הגרביים (ל"ת)למדת גמרא 03/12/2023 20:12הגב לתגובה זו0 0סגור
-
19.ופה קמוץ ועיניים בוהות הנשמה משילה גוף טמא חסר ערך . (ל"ת)כפות ידיים פתוחות 03/12/2023 20:11הגב לתגובה זו0 0סגור
-
18.אילן מאסק רועד מיקרוסופט לפתע עצרו כל פרויקט AI אקסטרהבינה מלאכותית ציונית 03/12/2023 20:09הגב לתגובה זו0 0ומנייה יורדת בהתאם.סגור
-
17.בושה מדינת גויים חולה ומפנטזת יצאתם לטייל ביער השחור. (ל"ת)שפל ביזפורטל 03/12/2023 20:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
16.מוזיאון שואה מדינה בוצ'ה כאן זוועות דור ינגו 8200גטו ורשה 80 03/12/2023 20:02הגב לתגובה זו0 0פוטין עיר ה' ראחת עלינא .סגור
- טען עוד
-
15.שר התיירות חיים כץ תע"ש אוויר בוקינג יעשה לך . (ל"ת)גלות ישמעאל חובקת 03/12/2023 20:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
14.התיק של גאם 03/12/2023 15:36הגב לתגובה זו0 0נראה כמו ההמלצותסגור
-
קח כדור. הוא לא ממליץ על כלום. (ל"ת)כגן 04/12/2023 12:25הגב לתגובה זו5 0סגור
-
13.מניה פח עם מכפיל מיליוןעוד שטות מוחלטת 03/12/2023 11:38הגב לתגובה זו0 6גרינברג הוא מנהל השקעות אלה פנטזיונר שמאחוריו עומדות לא מעט פשיטות רגל.. בעשור הקודם הוביל חצי עם ישראל להשקיע בחברה הזויה פארמוס שמחקה 90% כדאי שיפרוש במקום להמליץ שטיות אין לו באמת מושג.סגור
-
הגיע הזמן שפעם אחת מגיבים כמוך יחטפוארז 03/12/2023 18:38הגב לתגובה זו8 0אזהרה לפני תביעת דיבה, ואז תחשוב כמה פעמים לפני שתפלוט את ההבלים האלה.סגור
-
12.רדהיל קבלה אישור FDA על תרופה לפילורי הליקובקטורכבוד לברינסווי 02/12/2023 23:26הגב לתגובה זו1 0והיא היחידה בעולם עם אישור כזה. נקווה שתממש הפוטנציאל הכלכלי. מקווה שגם גמידה סל בדרך הנכונה, וגם אבוג'ן. מניות חלום עם בסיס לעתידסגור
-
11.פייזר חזקה ?!א. מרק 02/12/2023 22:53הגב לתגובה זו1 0המנייה של פייזר החלה לאבד מערכה לפני כשנה בלי שום סימן (טכני) לשינוי במגמה ונכון להיום היא איבדה כרבע משוויה. צריכים להיזהר ממניות שנחשבות כ'חזקות' (ראה טבע כדוגמא אחת מרבות אחרות). גם כששלמה גרינברג באחד מטוריו כתב על פייזר כ'חזקה' הוא ציין שהיא שווה מעקב ולא מעבר לכך. פייזר חייבת (דעתי) לצאת ובהקדם עם תרופה ייחודית מוגנת פטנט אחרת היא תדשדש או אפילו תמשיך לרדת.סגור
-
10.אופטיקהיונתן 02/12/2023 18:26הגב לתגובה זו1 0תשתיות ופטיקה הן הבסיס של הקידמה. בהחלט המצה נכונה. איחסון ענן זה הקצה השני של הסיב האופטי.EQIXסגור
-
9.אמרה את המילה המדוברתאמרה 02/12/2023 10:31הגב לתגובה זו0 0משבוע הבא רק ירידה כי שלמה ג שם את העין עליהסגור
-
8.שלמה גרינברגשמחה 02/12/2023 07:45הגב לתגובה זו6 0סקירה ממצה וטובהסגור
-
7.מאמר מרתק על נושא האופטיקהרז 02/12/2023 07:09הגב לתגובה זו12 0ורעיון ששווה מאות מיליארדים, רצת מזעיר את המחשוב הקוואנטי לכשיפרוץ. תודה רבה, שלמה.סגור
-
קצת' (ל"ת)רז 02/12/2023 11:17הגב לתגובה זו8 0סגור
-
מזכיר' (ל"ת)רז 02/12/2023 20:37הגב לתגובה זו7 0סגור
-
6.תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 01/12/2023 17:21הגב לתגובה זו14 0סגור
-
5.אז למה כן אקזיט?סטרטאפיסט 01/12/2023 17:14הגב לתגובה זו1 1מאותה סיבה שאתה ממליץ על מדדים ולא על מניות. זה טמטום להחזיק את כל ההון שלך בחברה אחת מסוכנת.סגור
-
4.פייזר לאן ?גל 01/12/2023 16:48הגב לתגובה זו9 0שלמה תודה על המאמר. קראתי כתבות ודעות שלך ושל אחרים על פייזר.המניות של החברה פשוט לא מפסיקים לצלול. החיסון לקורונה שהתפוגג היה כלכך משמעותי בהכנסות חברה כל כך חזקה ??סגור
-
יש כרגע גם תרופה נגד השמנהכגן 01/12/2023 18:22הגב לתגובה זו14 0שירדה מהפרק, והעניין משפיע כרגע על המניה.סגור
-
אם כבר השמנה אז אלי לילי מומלצת. (ל"ת)שי 02/12/2023 11:28הגב לתגובה זו9 0סגור
-
3.שלמה awe.l ירדה 70% איך עדיין יקרה?כליל 01/12/2023 16:44הגב לתגובה זו2 0בחמש שנים אחרונות המניה צללה 70%היא עדיין יקרה ? מתי תהיה זולה ? עוד 70% למטהסגור
-
מה הקשר?שלמה גרינברג 02/12/2023 13:16הגב לתגובה זו11 0העובדה שההנפקה הייתה חמה לא קשורה כלל להערכות. תבדוק הנתונים ותחליט לבדסגור
-
2.חברת סיליקום - silc האם מכירבילי 01/12/2023 16:39הגב לתגובה זו0 0חברה ישראלית קטנה . יש במאזנה מזומנים כמעט ברמת שווי החברה בשוקמה דעתך על סיליקום (אם מכיר)תודהסגור
-
מכיר היטבבהזדמנות אולי אכתוב עליה (ל"ת)שלמה גרינברג 02/12/2023 13:18הגב לתגובה זו10 0סגור
-
1.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 01/12/2023 16:37הגב לתגובה זו14 0סגור
-
אך לא מומלץמעניין 02/12/2023 10:28הגב לתגובה זו1 5ולא לעניין גם יקר במחיר וגם בתחום הנדירסגור
-
תחום נדיר? למה? (ל"ת)שלמה גרינברג 02/12/2023 13:19הגב לתגובה זו8 0סגור
-
בוודאי שמומלץ אבל כמו תמיד-דרך קרן סל. (ל"ת)רז 02/12/2023 11:18הגב לתגובה זו9 0סגור