תחזית לשנת 2024: "הנפט יציב, הזהב יעלה, צמיחה בסין, הדולר עשוי להשתוות לאירו"

הבנק השוויצרי לומברד אודייר פרסם תחזית לשנה הבאה, לפיה ה-S&P 500 צפוי להגיע לשיעור של 4834 נק', ארה"ב תפגין צמיחה של מתחת ל-1%. וגם: איפה עדיף להשקיע במניות, אילו מטבעות עדיפים להשקעה ומה קורה בשווקים המתעוררים?
 | 
telegram
(1)

הבנק השוויצרי לומברד אודייר פרסם תחזית לשנת 2024. על פי התחזית, ה-S&P 500 צפוי להגיע לשיעור של 4834 נק' בתרחיש הבסיס, הנפט ישמור על יציבות והזהב יגיע ל-2,100 דולר לאונקיה. בנוסף, הוא צופה כי ארה"ב תפגין צמיחה של מתחת ל-1% ואירופה תעבור במעט את ה-1%. הבנק צופה גם צמיחה בסין וכי הדולר מול האירו יגיע ל-1 עד 1.1. בנוסף, הוא פרסם עדיפות על הפרנק השוויצרי והריאל הברזילאי.

דולר, אירו. צילום: Istock, Getty images Israelקרובים קרובים. הדולר והאירו. צילום: Istock, Getty images Israel

הבנק כתב התייחסות כללית על תמונת המאקרו, התייחס לאזורים השונים ופרסם המלצות השקעה במרכיבים העיקריים של הפורטפוליו: אג"ח ואשראי, מניות, מטבעות וסחורות. בשנת 2023, ההפתעות הכלכליות העולמיות כללו את ההתאוששות המאופקת של סין לאחר מגפת הקורונה ואת חוסנה של כלכלת ארצות הברית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לדעת הבנק, במבט קדימה לשנת 2024, המשקיעים צפויים לנווט בסביבה של האטה בצמיחה העולמית ומדיניות מוניטרית מגבילה. ההתמקדות היא במחזורי הריבית בשיא, במיוחד במוצרי אג"ח ואשראי, על רקע שיקולים של חוסן כלכלי, דיסאינפלציה והשפעה מאוחרת של הריביות הגבוהות בשנה החולפת. "ירידת ריבית אשר צפויה במחצית השנייה של השנה עשויה להוות רקע חיובי למוצרי אג"ח באיכות גבוהה, לתמוך בסיכון של המשקיעים ובשווקי המניות. למרות הזדמנויות פוטנציאליות, הסיכונים כוללים מתחים גיאופוליטיים, שווקי אנרגיה תנודתיים, תחרות בין ארה"ב לסין ובחירות לנשיאות ארה"ב. החשיבות של גישת השקעה קפדנית, ניהול פעיל ופיזור תיקים כדי לנווט בנוף הכלכלי המתפתח, הולכת ועולה", נכתב. "חוסר יציבות גיאופוליטית ופיננסית, לרבות קונפליקטים גלובליים, שינויים בשרשרת האספקה וחששות פוטנציאליים בשוק האג"ח, מזוהים כסיכונים שנדרש לנטר. למרות עליית תשואות האג"ח, מרווחי האשראי נותרו מוגבלים, מה שתורם לציפיות להרעה מוגבלת בתנאי האשראי המגנים על חברות, מקומות עבודה וצמיחה מפני האטה כלכלית חדה יותר".

בהסתכלות על האינפלציה ותוצאותיה צופים בלומברד אודייר בסבירות של 70% נחיתה רכה ומיתון קל בכלכלה. ארה"ב – הצמיחה תרד אל מתחת ל-1%; מתקרבים ליעד האינפלציה של הפד'.

בשנת 2024, כלכלת ארה"ב אמורה להאט בצמיחתה בשל ההשפעה המאוחרת של המדיניות המוניטרית ההדוקה. ההשקעות העסקיות יורדות, וחברות קטנות המרגישות את העומס. הצריכה צפויה להאט ככל שתשלומי הריבית העולים מקטינים את ההכנסה הפנויה והחיסכון מתקופת המגפה הולך ומתייבש. התחזיות כוללות עלייה באבטלה, ירידה בצמיחה מתחת ל-1%, וירידה באינפלציה לטווח של 3%-2%.

"הפד צפוי לבצע שתי הורדות ריבית החל מספטמבר. ההאטה הכלכלית מציבה אתגרים עבור הנשיא ג'ו ביידן בשנת בחירות, עם נסיגות פוטנציאליות עבור הדמוקרטים בקונגרס. למרות אי הוודאות, פקידי הפד נראים בטוחים במדיניותם", נכתב. "התחזית דורשת מעקב צמוד אחר סיכונים פיננסיים וגאופוליטיים, בציפייה לשנה של צמיחה מתחת למגמה עם התאוששות פוטנציאלית לאחר הפחתת ריבית. בטווח הארוך יותר, ארה"ב צפויה לשמור על יתרון צמיחה על פני כלכלות מפותחות אחרות, המונע על ידי השקעות ציבוריות, חוזק צרכנים ומגזר טכנולוגי חזק שמקבל תמריץ בדמות ההבטחה של בינה מלאכותית".

כמו כן, כלכלת אירופה תצמצם את הפער מול ארה"ב, צמיחה של מעט מעל 1%. בסין יש ציפיה לצמיחה של 4.7% אך הצפי לעתיד פסימי. כלכלת סין מתאוששת לאחר קיפאון בלתי צפוי ברבעון השני. שיעורי החיסכון של משקי הבית חוזרים למגמה, וצמיחת המכירות הקמעונאיות מתאוששת עקב רווחי הכנסה ריאלית מוצקים ומדיניות מאקרו-כלכלית תומכת. "אושרה הוצאה נוספת הממומנת בגירעון ברמה הלאומית והמקומית, לרבות השקעות בתשתיות, מה שהוביל לצמיחה צפויה של 5.3% ב-2023 ו-4.7% ב-2024. רפלציה מתונה ל-2% צפויה ב-2024, בסיוע מדיניות מוניטרית תומכת, לרבות הורדה נוספת ביחסי דרישת רזרבות ההון של הבנקים", הסבירו בבנק. "ללא חבילה משכנעת של רפורמות מבניות, ההערכה הפסימית הרווחת של הסיכויים לטווח ארוך של סין עשויה להיות מאתגרת לשינוי. מחוות ידידותיות לשוק, כגון תמיכה בשוק המניות או יוזמות דיפלומטיות, עשויות להגביר זמנית את הסנטימנט, אך לא צפויות לנטרל ירידה הדרגתית בצמיחה ל-2-3% ב-10 השנים הבאות".

ומה לגבי שווקים מתעוררים? שם הציפייה היא שהצמיחה תעלה והאינפלציה תשתפר וכי רוב הבנקים המרכזיים יורידו ריבית. "בשנת 2024, השווקים המתעוררים מחוץ לסין מצפים לשיפור בצמיחה וירידה באינפלציה. ריכוך הביקוש ייצב את האינפלציה, ומאפשר הקלה פוטנציאלית במדיניות. צמיחה יציבה צפויה להודו ואינדונזיה, בעוד כלכלות מתועשות יותר כמו דרום קוריאה, וטייוואן ופולין צופים התאוששות. ברזיל ומקסיקו מוכנות לנחיתה רכה, וצ'ילה ופרו עשויות ליהנות מהורדות הריבית. ערב הסעודית ואיחוד האמירויות עשויות לראות התאוששות עם עלייה בתפוקת הנפט.

לפי ההערכה של הבנק, רוב הבנקים המרכזיים הגדולים ב-EM צפויים להוריד את הריבית ב-12 החודשים הקרובים, למעט טורקיה, וטייוואן, תאילנד ומלזיה. פעילות פוליטית ב-2024, כולל בחירות בהודו, אינדונזיה, מקסיקו, וטייוואן, מצרים ודרום אפריקה, צפויה לאשר את המשכיות המדיניות ולתמוך בנחיתה רכה.

לגבי אג"ח ואשראי נכתב: "באגרות חוב ממשלתיות, תרחיש הבסיס צופה תשואות נמוכות יותר בעוד שנה, עם תחזיות של 3.75% לאג"ח ממשל אמריקאי ל-10 שנים ו-2.5% לאג"ח גרמניה ל-10 שנים. הציפייה היא ששיעורים גבוהים יותר יאטו בהדרגה את הכלכלה האמריקאית, וייצרו מרחב לאגרות חוב ממשלתיות להציג ביצועים טובים יותר, במיוחד על רקע עליית המתחים הגיאופוליטיים. בשוק האשראי, ההעדפה היא לסקטור ההשקעה בדירוג השקעה גלובלי, הצפוי להפיק תועלת מירידת הריבית וממרווחים יציבים. בתחום התשואה הגבוהה, נצפות תשואות אטרקטיביות, אך קיים חשש שהמרווחים לא משקפים תרחישי מיתון פוטנציאליים או סיכונים גיאופוליטיים. אשראי בתשואה גבוהה באיכות גבוהה מועדף בשל חששות מפני סיכון ליכולת לבצע מימון מחדש לאור ביקוש גבוה מצד לווים".

התחזית לאג"ח שווקים מתעוררים מעורבת. אגרות חוב במטבע מקומי של שווקים מתעוררים מועדפות על פני אגרות חוב במטבע חזק יותר בשל יסודות ותמחור אטרקטיביים יותר. ההעדפה היא לשווקים מקומיים עם תשואות אטרקטיביות, כגון ברזיל, בעוד שבשווקים עם תשואה נמוכה יותר, כמו סין, ננקטת זהירות.

לגבי מניות נכתב: "בשנת 2023, השווקים העיקריים חוו צמיחה, אך הסביבה הכלכלית והגיאופוליטית, יחד עם ביצועים מרוכזים במספר מניות מגה-קאפ אמריקאיות, הקשו על משקיעים אקטיביים. הערכת שוקי המניות נעשית באמצעות מסגרת 'ארבעה עמודים', אשר לוקחת בחשבון גורמים מקרו-כלכליים, רווחים, טכניים וערכיים. מדד ה-S&P 500 נתמך היטב מבחינה טכנית, לאחר שהשיב לעצמו ממוצעים נעים לאחר תיקון הקיץ. אינדיקטורים כמו הדולר האמריקאי המוחלש, תשואות לטווח קצר ומרווחי אשראי חזקים מצביעים על המשך פוטנציאלי של מצב 'סיכון-על' בחודשים הקרובים".

כמו כן, נשקלים תרחישי עלייה וירידה אפשריים. "בעוד תרחיש הבסיס צופה למדד S&P 500 עלייה של כ-5.7% ב-12 החודשים הקרובים לרמה של כ-4834 נקודות, בסבירות של 50%. תרחיש אופטימי, בסבירות של 30% צופה התאוששות בייצור, המובילה להגדלת הכנסות וצמיחה חזקה ברווחיות, עם פוטנציאל לעלייה של כ-13% במדד ה-S&P 500  עד סוף 2024, לשיעור של 5181 נקודות. לעומת זאת, בסבירות של 20%, ההידוק מוניטרי עלול להוביל למיתון, שיוביל לכיווץ של 20% ברווחי התאגידים, כאשר מדד ה-S&P 500  יסיים את שנת 2024 סביב 3,750 נקודות, ירידה של 17% משיעורו הנוכחי". העמדה הכללית כלפי מניות היא ניטרלית, עם העדפה לשווקים האמריקאים על פני האירופיים ולבריטניה על פני סין.

לגבי שוק המטבעות נכתב: "לאחר תקופה של צמיחה אמריקאית חזקה, קיימת ציפייה שהביצועים העודפים של הכלכלה האמריקאית עשויים להצטמצם בשנת 2024, מה שיגרום לקונסולידציה מסוימת בדולר האמריקאי. עם זאת, לא צפויה ירידת ערך מתמשכת של הדולר. אם ארצות הברית תצליח לבצע נחיתה רכה אך הצמיחה העולמית תישאר חלשה, כל מחזור של הקלה על ידי הבנק הפדרלי עשוי להשתקף על ידי בנקים מרכזיים גלובליים אחרים, וזה יוביל לשמירה על הדולר כנכס בעל תשואה גבוהה יחסית".

הם מציינים כי במקרה של האטה חדה בצמיחה בארה"ב, עשויה להיות ביקוש מוגבר להשקעות במקלטי חוף מבטחים, כולל הדולר, מה שעלול לפגוע בתחזיות הצמיחה מחוץ לארה"ב. השילוב הנוכחי של תשואות גבוהות בארה"ב וצמיחה גלובלית איטית צפוי להימשך בחודשים הקרובים, ולתמוך בדולר לקראת החלק העליון של טווחי המחירים האחרונים. זה עלול להוביל לירידת היורו לכיוון החלק התחתון של הטווח 1.00-1.10 מול הדולר במחצית הראשונה של השנה.

לגבי סחורות נכתב כי במחצית השנייה של 2023, הסחורות עלו על ביצועי נכסים אחרים, בעיקר בשל תנאים בסיסיים הדוקים וחוסר ודאות גיאו-פוליטית. מחירי הנפט היו הגורם העיקרי לביצועים אלה. נחושת נסחרה בטווח למרות הביקוש החזק בסין. זהב ירד בתחילה על רקע עליית תשואות האג"ח וחוזק הדולר האמריקאי, אך חווה קפיצה עם תחילת הסכסוך בין ישראל והחמאס.

בשוק הנפט, התהדק המאזן ברבעון השלישי של 2023 עקב ביקוש גלובלי גבוה וקיצוצי ייצור מכוונים על ידי סעודיה ורוסיה. למרות שהתנודתיות גברה במהלך הסכסוך ישראל-חמאס, מחירי הנפט הגבוהים לא נמשכו, על רקע העובדה שהשפעת הסכסוך נותרה מקומית. תרחיש הבסיס צופה חזרה למאזן הדוק בשוק הנפט במהלך יתרת 2023 והמחצית הראשונה של 2024. חבית נפט מסוג ברנט צפויה להיסחר בטווח של 80-90 דולר לחבית במחצית הראשונה של 2024 עם סיכונים מתונים כלפי מטה ברבעון הראשון.
בלומברד אודייר צופים כי הביקוש לנחושת ב-2024 יתמתן עם התקררות הצמיחה הגלובלית, אך הביקוש בסין צפוי להישאר חזק במחצית הראשונה עקב התמיכה של בייג'ינג בהשקעות ירוקות. צפוי כי מחירי הנחושת בטווח הקצר ינועו סביב 8,000 דולר לטון, כאשר עליות מחירים בטווח הארוך יותר ייגרמו על ידי מלאי נמוך, השקעות חסר בתעשייה וביקוש גובר לטכנולוגיות מתחדשות.

מחירי הזהב זינקו לאחר הסכסוך ישראל-חמאס, כאשר המשקיעים חיפשו נכסי מקלט. הריבית הריאלית והדולר האמריקאי השפיעו על תשואות הזהב עד לתחילת הסכסוך. צפויה עלייה שיא בריבית הריאלית והיחלשות הדולר האמריקאי לתמוך בביקוש לזהב במחצית הראשונה של 2024, כאשר המחירים יגיעו ל-2,100 דולר לאונקיה במחצית השנה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תחזית 2024,הגדר הין הגדה לישראל
    בא 12/12/2023 12:06
    הגב לתגובה זו
    2 1
    פרוצה ,בקרוב נקבל את הפיגוע הבא,בבקשה לתקן אותה מייד,זאת לא בקשה!! !
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות