לקראת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
שבוע המסחר האחרון של שנת 2023 יתחיל ביום שלישי בעקבות חג המולד ואיתו גם ההזדמנות האחרונה לעליות שיוסיפו ל"ראלי סוף השנה" המסורתי - עד כה ה-S&P 500 עלה החודש ב-3.5% בעוד הנאסד"ק הוסיף רק 2% - בנובמבר שני המדדים עלו ב-8.5% וב-12.5% בהתאמה, כך שיכול להיות שהראלי קרה כבר בנובמבר בכלל.
מאקרו ארה"ב
לצד התנודות בשווקים, מדד ה-PCE עלה ב-0.06% בנובמבר וירד ב-0.1% במהלך ששת החודשים האחרונים כאשר אינפלציית הליבה הייתה בקצב של רק 1.9% במונחים שנתיים. ד"ר גיל מיכאל בפמן, כלכלן הראשי של בנק לאומי, מאמין שהנתונים הללו מצביעים על כך שהאינפלציה מסתיימת והדרך להפחתת ריבית הפד מתקצרת: "העלייה המתונה במחירי הליבה של ה-PCE בחודש נובמבר שונה מאשר העלייה בשיעור של 0.3% במדד המחירים לצרכן (CPI) במונחי ליבה בחודש זה, מה שממחיש את החשיבות של ה-PCE, המשתנה שאליו הפד מכוון ומשמש כבסיס להגדרת יעד האינפלציה. מדד זה, המתחשב בשינויים השוטפים שבהרכב הצריכה מצוי במגמה עקבית של ירידה מאז אמצע שנת 2022".
יוני פנינג, אסטרטג עסקאות ראשי בבנק מזרחי טפחות, מתייחס גם לנתוני הצריכה הפרטית בארה"ב: "בעוד שהצריכה הפרטית הייתה צפויה להתמתן משמעותית באוק'-נוב', לאור חידוש תשלומי הלוואות הסטודנטים, נראה כי יחד עם רמות האינפלציה הנמוכות יותר במדד, הצריכה הפרטית דווקא מצליחה לעלות, במונחים ריאליים. ועל פי ה-BEA, זו גדלה ב-0.4% ניכרים יחסית, במהלך החודש, לאחר נתון חלש יותר באוק'. להערכתנו, העובדה שקצב עליית השכר נותר גבוה יחסית בחודשים האחרונים, למרות התמתנות האינדיקציות לאינפלציה, מאפשרות את המשך הגידול בהוצאות הריאליות.".
האינפלציה בארה"ב
יעד האינפלציה של הפד הוא 2%, ולפי אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, היא הולכת להגיע לשם תוך 3 חודשים: "בארה"ב אינפלציית ה-PCE ירדה ל-2.6%, מתחת לתחזיות. כפי שהצגנו בסקירה לפני חודש, בהתאם לשינויים החודשיים במדדי הליבה בשישה חודשים (במונחים שנתיים), קצב השינוי השנתי של PCE Core יגיע במרץ 2024 ליעד ה-FED של 2% בסיכוי של כ-90% (ראו גרף). נזכיר שבתחזית שפורסמה ע"י ה-FED רק לפני שבועיים הוא העריך שאינפלציית הליבה PCE אפילו בסוף 2024 תעמוד מעל היעד ברמה של 2.4%".
זבז'ינסקי מציין גם שהציפיות לריבית יורדות בחדות: "הירידה המהירה באינפלציה מובילה לירידה מהירה בציפיות לריבית. לפי עקום ה-IRS , בפחות מחודשיים בלבד הציפיות לריבית הבנקים המרכזיים בעוד שנה ירדו בכ-1.2%-1.4% בכל המדינות העיקריות. בישראל ירדה התחזית לריבית בכ-1.1%. תהליך ירידה בציפיות הריבית מדרבן ירידה מהירה בתשואות האג"ח.
גם משקי הבית אופטימיים יותר
יונתן כץ מלידר מצביע על האופטימיות הצרכנית כקטר המניע את הצמיחה: "ידוע שהקטר העיקרי לצמיחה בארה"ב הינו הצריכה הפרטית (אשר מהווה כ-67% מהתוצר) ולכן רכיב זה יקבע את פני הכלכלה. רבים סבורים שהריבית הגבוהה, מיצוי עודפי החיסכון מתקופת הקורונה וחידוש של החזרי הלוואות של סטודנטים יפגעו קשות במשקי הבית וביכולת להמשיך להגדיל צריכה. בינתיים, האופטימיות הצרכנית רק עולה בפרט רכיב הציפיות קדימה. עליות בשוקי המניות וירידה במחירי הדלקים תמכו במגמה זו".
"מדד אמון צרכני כה אופטימי לא מבשר על עלייה באבטלה, פגיעה בהכנסה או צמצום בצריכה. ללא התמתנות של ממש בפעילות, קשה לצפות לשש הורדות הריבית בשנה הבאה כפי שמתומחר בשוק", מוסיף כץ. "סביר יותר שתיים או שלוש הורדות בלבד, ולא בחודשים הראשוניים של השנה. יחד עם זאת, בשל הפיגור הרב בהשפעת המדיניות המוניטארית, הפד צפוי להתחיל להוריד את הריבית לפני ירידת קצב האינפלציה ליעד. בנוסף, ככול שהאינפלציה מתמתנת, הריבית הריאלית עולה ומגבירה את מידת הריסון המוניטארי כך שניתן להוריד קצת את הרגל מהבולם המוניטארי".
ומה עם הדוחות?
השבוע לא תדווח אף חברה עם סיקור אנליסטים. זו הפעם הראשונה מאז 1997 בה אף חברה מסוקרת לא מדווחת בשבוע האחרון של השנה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ריאליאבי 24/12/2023 19:44הגב לתגובה זו0 0מקווה שריאלי סוף השנה לא יהיה רע ליסגור