וורן באפט החזיר את עניין המשקיעים ביפן, האם זה ימשך גם ב-2024?
לפני 2023, מעטים המשקיעים שראו את העניין ההולך וגובר ביפן, שנחשבה תקופה ארוכה למדינה ששום השקעה לא מצליחה לשרוד בה. עם זאת, החל מאפריל שנה שעברה, בהשראת האמון של וורן באפט וההבנה שלא רק שהדברים משתנים, אלא דברים כבר השתנו ורעב המשקיעים לא רואה שובע, מדד הניקיי 225 הגיע לשיאים שלא נראו מאז 1990, עם כותרות עיתונים כמו "נס בבורסה" ותהיות איך יפן עשתה את זה.
בחודשים שחלפו מאז, האופטימיות נשמרה: קבוצת UBS מינתה אסטרטג מניות ליפן לראשונה מזה שבע שנים; בלקרוק עברה לדירוג משקל יתר במניות יפניות וקרנות בינלאומיות הציפו את יפן בכנס השקעות שהממשלה יזמה בחודש אוקטובר לעידוד השקעות. כעת נשאלת השאלה, האם בזמן שהניקיי 225 נמצא בשיא של 30 שנה עדיין המדד יצליח להגיע השנה לשיא כל הזמנים חדש? או שמא מכאן המגמה תתהפך?
הסיבות לאופטימיות
הסיבה הכי משכנעת לקוות שהפעם המצב יהיה שונה היא העובדה שהצמיחה של 2023 לא הייתה תלויה בהבטחות של דמות ציבורית כלשהי. תקופות קודמות של התעניינות משקיעים חזקה התרחשו בזמן כהונתו של ראש הממשלה ג'וניצ'ירו קואיזומי ותקופת כהונתו השנייה של ראש הממשלה שינזו אבה והתבססו על התקוות לעתיד שהמנהיגים הכריזמטיים שיווקו. ברגע שמה שהם שיווקו לא התרחש או לקח לו יותר זמן להתרחש ממה שציפו, המשקיעים ברחו ולקחו את כספם למקום אחר.
בעוד ראש הממשלה המכהן, פומיו קישידה, ניסה להראות כי הוא עודד את הצמיחה הנוכחית, אין לה קשר לדוקטרינה הכלכלית שיש אף שיגידו המבלבלת שלו. בנוסף, לא נראה לפחות כרגע שהוא יצליח להישאר בתפקידו עד סוף השנה. בהנחה שיורשו לא יהיה גרוע בצורה יוצאת דופן, לא אמורה להיות סיבה למשקיעים להיבהל מהשינוי במנהיגות.
סיבה נוספת לאופטימיות היא רווחי הממשל. זרז מרכזי לצמיחה ב-2023 הייתה ההבנה הפתאומית כי התרחשו שינויים בדירקטוריונים של חברות יפניות. רפורמות בממשל תאגידי שהחלו תחת שינזו אבה לחלק דיבידנדים, בעוד בתחילת השנה הבורסה לניירות ערך של טוקיו הגדילה את הקמפיין שלה לעידוד חברות יפניות לשפר את הערכות השווי שלהן.
הנכסים של משקי הבית: ההתחייבות להעביר את הנכסים של משקי הבית ביפן "מחסכון להשקעה" היא סיסמה בה השתמשו פוליטיקאים רבים במשך שני עשורים לפחות. עד כה, עם תוצאות מעורבות. עם זאת, שנת 2024 מסמנת ניסיון חוזר ונועז יותר לעודד את האזרחים להוציא את הכסף מתחת למזרונים עם השקת חשבון השקעות מורחב פטור ממס, המאפשר לאנשים להשקיע עד 3.6 מיליון ין יפני (25,000 דולר) מדי שנה. יחד עם האינפלציה המתמשכת הראשונה במדינה מזה שלושה עשורים, רבים מקווים שהדבר יעודד נטילת סיכונים בקרב התושבים.
הסיבה האחרונה היא הכסף הזול: סיבה שלא הוערכה כראוי לזינוק הפתאומי בהשקעות ב-2023 הייתה ההבנה המאוחרת כי הבנק המרכזי של יפן לא הולך לצאת לחופשה ברגע שקאזו אואדה נכנס לתפקיד מושל הבנק המרכזי של יפן. הנגיד החדש עד כה נקט בגישה איטית ושיטתית ולמרות שקיים ספק קטן שאואדה רוצה לצאת מריביות שליליות, הכסף צפוי להישאר זול ביפן בעתיד הנראה לעין. רצף מתמשך של העלאות ריבית לא עומד לקרות ובאפט עצמו הוא בין אלה שניצלו את זה, כאשר המיליארדר גייס 122 מיליארד ין בשנה שעברה.
הסיכונים
הצמיחה במניות היפניות לא תלויה במטבע הין החלש, אבל הוא עדיין תורם לעניין. במידה ופער התשואות בין ארה"ב ליפן, שמואשם רבות בירידת המטבע היפני בשנתיים האחרונות, יצטמצם ב-2024, הין אמור להתחזק. תחזיות שסיפקה בלומברג צופות כי הצמד דולר אמריקאי/ין יפני יתקרב ל-135 ין עד לסוף השנה, מה שצפוי להוות רוח נגדית למניות של החברות התלויות בייצוא.
סיכון נוסף הוא דעיכת האופטימיות. עניין המשקיעים ביפן אומנם לא דורש מנהיג כריזמטי, אבל הוא לגמרי דורש נרטיב. נתוני התוצר המקומי הגולמי לרבעון השלישי לא היו טובים והצמיחה השנה צפויה להאט לחצי מהצמיחה ב-2023, כאשר העלייה שנבעה מחזרת המשק לפעילות לאחר הקורונה צפויה להאט. החששות ממיתון בארה"ב בשנת 2023 לא התממשו, אך חוסר הוודאות עדיין קיים, כאשר 50% מהכלכלנים שנסקרו על ידי בלומברג מצפים למיתון ב-12 החודשים הקרובים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה