מנכ"לית הנאסד"ק: "צפויה קפיצה בשוק ההנפקות"
שנת 2023 ראתה ירידה במספר ההנפקות, עם 154 הנפקות שהיו בכל הבורסות בארה"ב לעומת 181 הנפקות בשנת 2022. אבל לפי מנכ"לית הנאסד"ק, קרוב ל-100 חברות חתמו על הסכמי סודיות עם ה-SEC לקראת הנפקות בנאסד"ק.
השנתיים האחרונות היו החלשות ביותר בשוק ההנפקות מזה מעל ל-40 שנה, כאשר ב-2023 הונפקו רק 9 חברות טכנולוגיה בהמשך ל-6 שהונפקו ב-22, וזאת בהשוואה ל-121 שהיו ב-2021. גל ההנפקות שראינו בחודש ספטמבר (ARM, קלוויו, מייפלבר המחזיקה באינסטהקארט) לא הצליח להביא לקפיצה לה המשקיעים מחכים.
מנכ"לית הנאסד"ק, אדנה פרידמן, אומנם מזהירה שאנחנו נמצאים בסביבה כלכלית מאתגרת, אבל היא גם מצביעה על כך שייצוב התמונה הכלכלית צפוי להרים את שוק ההנפקות מהשפלים בו הוא נמצא. "הכלכלה עדיין חזקה באופן יחסי. האינפלציה יורדת וקיים פוטנציאל להורדות ריבית, והחברות שהנפיקו ב-2023 הציגו בסה"כ ביצועים נאים". הראיון של פרידמן בכנס CES נעשה לפני פרסום מדד המחירים לצרכן שהצביע על עלייה באינפלציה.
פרידמן מצפה לראות לפחות כמה הנפקות ברבעון הראשון של השנה של חברות בתחום הבריאות והטכנולוגיה. בנוסף, פרידמן מצפה גם לראות עלייה במיזוגים וברכישות ב-2024 לאור הורדות הריבית הצפויות.
"זה קריטי שליזמים יהיו מספר דרכים שונות להרוויח כסף מההמצאות ומהחברות שלהם", אומרת פרידמן, "זה כולל את האפשרות להנפקה, אבל גם את האפשרות להירכש על ידי חברה גדולה יותר. ככל שיהיו יותר אפשרויות להצפת ערך בחברה ככה המשקיעים ירגישו יותר בנוח להשקיע בה". עוד אמרה המנכ"לית כי השווקים בארה"ב מהווים מושא לקנאה בעולם, בין השאר בגלל "התוססות של שוקי ההון" והיכולת של חברות הטכנולוגיה לחדש.
בינתיים, פרידמן אמרה שהיא מרוצה מהחלטת ה-SEC לאשר את קרנות הסל על הביטקוין, כאשר הקרנות נותנות לצרכנים דרך בטוחה יותר להשקיע במטבעות קריפטוגרפיים מאשר לקנות ביטקוין באופן ישיר.
כ-20 חודשים עברו עד שחברת טכנולוגיה בולטת בחרה לצאת להנפקה ראשונית של מניותיה לציבור בארה"ב, כאשר הבצורת נשברה בחודש ספטמבר אז הונפקה חברת השבבים Arm ולאחר מכן הצטרפו אליה סטארטאפ המשלוחים אינסטקארט (Instacart), וחברת אוטומציית הנתונים והשיווק קלוויו (Klaviyo)
חלק מההנפקות הצפויות
בשנת 2024 צפויות להגיע לוול-סטריט הנפקות ענק בשווי עשרות מיליארדי דולרים, שיעזרו לעורר את שוק ההנפקות האמריקאי. בין החברות שכבר נמצאות בתהליך נמצאת חברת האופנה הסינית SHEIN, שהגישה בסוף חודש נובמבר טיוטת תשקיף להנפקה לפי שווי של 80‑90 מיליארד דולר. אחריה צפוי לצאת להנפקה גם סטארט־אפ הפינטק סטרייפ, שנהנה לאורך שנים מהערכות שווי גבוהות, ועשוי להנפיק לפי שווי של 50 מיליארד דולר. חברה נוספת שצפויה להגיע לוול סטריט היא דאטהבריקס, חברת האנליטיקה והבינה המלאכותית, שהשלימה באחרונה גיוס לפי שווי של 43 מיליארד דולר מאנבידיה.
לרגל ההכנות להתעוררות מחודשת של שוק ההנפקות, בפלטפורמת איסוף המידע על חברות טכנולוגיה CB INSIGHTS מיפו 257 חברות, שהן המועמדות המובילות מבחינת האנליסטים להפוך לציבוריות. לצד השמות הגדולים נכללו ברשימה גם 12 חברות הייטק ישראליות. חלקן, כמו רדיס או יוטפו, התכוננו באופן פעיל להנפקה כבר ב־2022, אך נאלצו לדחות את התוכניות לאור המפולת במניות הטכנולוגיה. חלקן, כמו ברינג או אלמנטור, הן שמות מפתיעים ברשימה.
ב־CB INSIGHTS ציינו כי ההחלטה לכלול חברה ברשימה אינה נובעת דווקא מכוונות או הצהרות החברה, אלא מניתוח איתותים ומידעים שונים: החל מוותק החברה ועד הצורך שלה במימון, גיוס בכירים לתפקידים שקשורים לכספים, ואולי יותר מהכל ‑ זהות המשקיעים שלה. כך, למשל, גיוס סמנכ"לי כספים עם ניסיון בחברות ציבוריות בהחלט מהווה איתות לגבי כוונות להנפיק. כמו כן, הימצאותם של משקיעים "לחוצים" יותר מבין בעלי המניות בחברות עשויה להוביל גם היא לקידום ההנפקה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה