מדד ההאנג סאנג ירד כבר ב-9% מתחילת השנה - כלכלת סין מדאיגה את המשקיעים

המדד המוביל בהונג קונג מושפע מאוד מכלכלת סין מאחר וכלולות בו הרבה מאוד חברות סיניות; המדד יורד כבר 4 שנים ברצף, האם הוא יכול להתאושש?
 | 
telegram
(1)

מדד ההאנג סאנג ירד ב-3% ביממה האחרונה והשלים ירידה של 9% מתחילת השנה, וזאת לאחר ש-2023 הייתה השנה הרביעית ברצף בה הציג המדד ירידות. הסיבה לירידות האלה היא בכלל סין, וזאת עקב העובדה שבמדד כלולות הרבה חברות סיניות, בנוסף למתחים הגיאו-פוליטיים בין שתי המדינות.

המשבר הכלכלי בסין

סין נמצאת במשבר כלכלי שמקורו בענף הנדל"ן שלה - משבר הנדל"ן בסין שונה מזה שאנחנו מכירים בארץ למשל, והוא חמור הרבה יותר. בסין יש יותר מדי היצע וביקוש מועט. הסיבה לכך היא שבשנות ה-90 בתים נמכרו בקצב מהיר, חברות הנדל"ן מינפו את עצמן יותר מדי והשקיעו בפרויקטים חדשים עוד לפני שהספיקו למכור את הפרויקטים הישנים, והדבר הזה השאיר אותם עם המון פרויקטים לא מכורים והלוואות שאין ביכולתם לשלם. המצב החמיר כל כך עד שאחת מחברות הנדל"ן הגדולות בשוק, אברגרנדה, הגיעה לחדלות פירעון בשנת 2021.

ענף הנדל"ן הכניס את כל השוק לסחרור, וכתוצאה מכך הרבה משקיעים זרים משכו את הכספים שלהם מהשווקים. לפני חודשיים פורסם נתון ההתחייבויות הקשורות להשקעות ישירות - מדד של ההשקעות הזרות הישירות הכולל את הסכומים של הכספים הזרים בסין - והציג הפרש שלילי של 11.8 מיליארד דולר לעומת התקופה המקבילה. רוב האנליסטים מצביעים על כך שהסיכון בסין פשוט עלה: "לא רק שחברות זרות מסרבות להשקיע מחדש את הרווחים שלהן, אלא שלראשונה אי פעם הן מוכרות את הפעילות שלהן לשחקנים מקומיים ולוקחים את הכספים הביתה", כתב האנליסט ניקולס לארדי, ממכון פטרסון.

המצב הגיאופוליטי בין סין להונג קונג

הונג קונג היא חצי אי (הכולל עוד מספר איים) הגובל בסין. סין רואה בהונג קונג כחלק ממנה, וב-1997, בריטניה ששלטה בהונג קונג עד אז יצאה ממנה ונתנה לה עצמאות לתקופה של 50 שנה, משמע הונג אמורה לעבור לשליטת סין בשנת 2047, אבל סין לא רוצה לחכות והיא כל הזמן פועלת לערעור היציבות בהונג קונג.

היא עושה זאת קודם כל בצורה רשמית - בפרלמנט בהונג קונג, המונה 70 מושבים, בערך שני שליש מהנציגים הם מטעם סין. ושיטת הבחירות במדינה עוד יותר מוטה לטובת סין - כאשר יש בחירות במדינה, התושבים מצביעים לנציגים רק עבור 40 מושבים, כאשר 30 המושבים הנותרים מחולקים למגזרי התעשייה השונים - מושב אחד לנציג מטעם מגזר הכלכלה, אחד מהמגזר הרפואי, אחד ממגזר הביטוח וכן הלאה. מי שבוחר את הנציגים לאותם מושבים הם החברות באותם תחומים, ומאחר ולחברות יש תמריץ לשמור על יחסים טובים עם סין, גם המושבים האלה בעצם שייכים בעקיפין לסין.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנוסף, סין גם פועלת להגביל את חופש הביטוי בהונג קונג (באופן בלתי רשמי) כאשר דווח כבר על עשרות אם לא מאות אנשים שהתבטאו נגד סין, או כאלה שברחו מסין להונג קונג, ונעלמו באופן מסתורי. כחלק מהאוטונומיה שניתנה להונג קונג, למדינה אין הסכם הסגרה עם סין, וב-2019 התעורר ברחובות הונג קונג גל מחאה אדיר בדיוק מהסיבה הזו.

בתחילת 2018, זוג מהונג קונג יצא לחופשה בטייוואן, כאשר במהלך החופשה הגבר רצח את בת הזוג שלו שהייתה ממוצא סיני, ולאחר מכן נמלט להונג קונג. הוא עשה זאת מכיוון שידע שלהונג קונג אין הסכם הסגרה עם סין. סין לחצה על ממשלת הונג קונג להסגיר אותו בטענה שהיא מספקת מקלט לעבריינים, אך הסגרה של הונג קונג לסין תהווה תקדים גדול מאוד שכנראה היה מתגלגל מהר מאוד לפגיעות נוספות בריבונות שלה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הסיום כאילו נקטע
    הסיום כאילו נקטע 17/01/2024 09:38
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הסיום כאילו נקטע, חבל... נשמע שיש עוד הרבה מה להוסיף
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות