שלמה גרינברג
צילום: משה בנימין
הטור של גרינברג

סין תאכלי אבק: הודו כובשת את במת הכלכלה הגלובלית

מאז שעלה ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי לשלטון, הוא עשה רבות כדי למצב את מדינת הענק בראשותו כאלטרנטיבה כלכלית לסין. כשהאמריקאים מודאגים מהתחזקותה של סין, וטראמפ שהצית מלחמת סחר איתה עשוי לחזור לבית הלבן, לא מפתיע שגם וול סטריט מתלהבת מהודו 
נושאים בכתבה הודו ריי דליו

כנס דאבוס 2024 מתמקד בעיקר בציפיות לשנה החדשה. בבנק ההשקעות מורגן סטנלי ערכו כנס מקדים לגבי הכלכלה הגלובלית ב-2024, ולהלן סיכומי הדברים שנאמרו שם: הצמיחה בארה"ב ממשיכה והיא צפויה למנוע מיתון (לאור נתוני התעסוקה והצריכה האחרונים איני רואה מיתון בכלל). האינפלציה ממשיכה לרדת וסביר להניח שהפד סיים את העלאות הריבית, והציפיות הן שיתחיל בהורדות ריבית ביוני 2024.

הצמיחה באירופה תהיה חלשה במהלך 2024, כאשר הצמיחה בגרמניה צפויה להיות חלשה מהשאר. האינפלציה צפויה להמשיך ולרדת גם באירופה, ונראה שגם ה-ECB יתחיל בהורדת הריבית ביוני 2024. סין נמצאת בסיכון להתפתחות דפלציונית, ורק תגובה של מדיניות נמרצת יכולה למנוע את התרחיש הגרוע ביותר. הצמיחה הנומינלית של יפן מפתיעה לטובה, וכלכלת הודו תמשיך להתחזק.

מדברים הרבה בדאבוס על הביטקוין וקרנות הסל ובשורה התחתונה, כפי שאני טוען מזה שנים, המטבע תופס שוב תאוצה לכיוון קבלה למשפחת המטבעות הלגיטימית, מה שיקרה עם או בלי סל.  

ריי דאליו מסמן את הודו

אבל מה שחשוב בדאבוס זה להקשיב למה שאומרים אנשים שנמצאים בקו החזית של וול סטריט. ריי דאליו, מנהל הקרן הגדולה ברידג'ווטר ואדם חכם בעל ניסיון רב ומן הסתם עם מיליוני "עוקבים", דיבר גם הוא השבוע בכנס דאבוס בעיקר על הודו שלדעתו נמצאת במצב מצוין. הוא רואה, מזה זמן, בהודו את המקום הנכון להשקעה, "אבל כרגע ההערכות גבוהות מדי". Harry Murphy / Web Summit via Sportsfile ריי דליו. צילום: Harry Murphy / Web Summit via Sportsfile

לגבי המצב הגלובלי אמר דאליו כי "ישנם חמישה כוחות עיקריים שישפיעו. כל אחד מהם חשוב, אבל האופן שבו הם מתקשרים הוא החשוב ביותר וחלקם נמצאים בנקודה קריטית. הראשון הוא דינמיקת כספי החוב שקיימת ברחבי העולם במיוחד בארצות הברית בשל חשיבותה. השני הוא הסכסוך הפנימי בארצות הברית במיוחד, שבה יש ההבדלים בלתי ניתנים לגישור. אף אחד מהצדדים לא יקבל את דרכי החיים כפי שהם רוצים ו-2024 לפיכך תהיה שנה מאוד קריטית, הסיכון גדול. השלישי הוא כמובן הקונפליקט הגיאופוליטי הגדול שראינו במשך הזמן כאשר כוח עולה מאתגר כוח קיים. יש לנו מלחמה באירופה, יש לנו מלחמה במזרח התיכון, ואיך זה יתפתח יהיה בהחלט חשוב כי לא ראינו דבר כזה בימי חיינו.

"הגורם הרביעי קשור בהתנהגות הטבע. למדתי את 500 השנים האחרונות של ההיסטוריה ואפשר לראות שבצורות, שיטפונות ומגפות היו ההשפעה הגדולה ביותר על רווחתם של אנשים. וכך, בדרך זו או אחרת, יש לנו שינויי אקלים, לא רק ההשלכות של האקלים, אלא העלות, כמות הכסף בפועל, זה מוערך בין 5 ל-10 טריליון דולר בשנה, 5% עד 10% מהתמ"ג העולמי. הגורם החמישי הוא ההתקדמות הטכנולוגית שתמיד השפיעה אבל כעת זה בשיא". אז מה עושה דאליו? מתכנן לטוס להודו לפגישה עם ראש הממשלה נרנדרה מודי.

כיוון שמאז 2018 אני חוזר ומציע לקוראי הטור להקדיש פינה בתיק ההשקעות להודו, אבל לטוס לשם אין לי חשק כרגע, אז בואו ונעיף מבט (שוב) במדינה שכנראה תחליף (אקווה שכך יהיה) את סין.  

מודי משווק לעולם סיפור צמיחה משכנע

הודו התחילה לעניין את וול סטריט בצורה רצינית בתחילת 2018, לאחר שהנשיא טראמפ פתח במלחמת הסחר שלו נגד סין כשהטיל על סין מכסים ומחסומי סחר אחרים. האמת היא שהמלצות על השקעות בהודו התחילו לתפוס מקום של כבוד בתקשורת האמריקאית כבר כמה שנים קודם משהתחילו משקיעים אמריקאים "לגלות" את תוכניותיו של ראש הממשלה מודי שנבחר ב-2014, בתחום הכלכלי.

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. צילום: אבי אוחיון לעראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. צילום: אבי אוחיון לע"מ

קיראו עוד ב"גלובל"

מודי, לאומן הינדי והודי, דמוקרט וחסיד הכלכלה הקפיטליסטית, הגיע לראשות הממשלה עם החלטה להפוך את הודו למעצמה כלכלית וצבאית ולמתחרה למעשה של סין. מודי אבחן (עוד לפני שטראמפ הגיע לבית הלבן), את החשש האמריקאי (ולא רק) מסין, שהלך וגדל במהירות, והבין שנוצרת הזדמנות להודו, כאלטרנטיבה כלכלית לסין, כמרכז ייצור גלובלי וגם כמרכז צריכה מוביל, ולכן הכין את הודו כאלטרנטיבה לסין.

בשינויים שביצע בחברה ובכלכלה ההודית, הצליח מודי לשכנע את העולם המערבי שהודו מציעה "סיפור צמיחה משכנע" שמתבסס על אוכלוסייה הולכת וגדלה של כ-1.5 מיליארד בני אדם (שהשנה תעבור את סין) עם אוריינטציה מערבית, שבעזרת השינויים שהוא מעביר מהווה כשלעצמה סיפור צמיחה פוטנציאלי ושתוכל להתחרות בשכנה הענקית גם כמרכז ייצור גלובלי וגם כמרכז צריכה ענקי.

ב-2021 הוציאה הודו כ-120 מיליארד דולר לשיפור תשתיות, שיפור מסילות ברזל וכבישים בתקציבה, עלייה של 37% לעומת השנה הקודמת כאשר צבר ההשקעות בתשתיות שממשלת הודו הצליחה להבטיח מאז 2019 עומד על כ-2 טריליון דולר. הכסף מיועד כולו להשקעה במערכת הכבישים הלאומיים של הודו ולהכנסה של רכבות מחושמלות (שעל פי דו"ח של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי יעברו את הרשתות שקיימות בגרמניה ובבריטניה). ההשקעות בחינוך ובחינוך טכנולוגי הן בסדרי גודל מרשימים, וככל שהזמן עובר והסכסוך של ארה"ב מול סין הולך וגדל, כך גם יותר ויותר חברות ומשקיעים מעדיפים את הודו על סין.

מודי הצליח לשכנע חברות ענק טכנולוגיות גלובליות, מאפל ועד טסלה, להעביר ייצור להודו, שלא להזכיר את תעשיית הרפואה והציוד הרפואי ש"גילתה" את הודו עוד קודם ל"משבר סין".

מנהיגים עולמיים שהשתתפו בפסגת ה-G20 בניו דלהי לאחרונה, כולל הנשיא ג'ו ביידן, הכריזו על 'מזכר הבנות' להקמת המסדרון הכלכלי של הודו-מזרח תיכון-אירופה, או IMEC שלמעשה יתחרה ביוזמת "חגורת הכבישים של סין", מה שצפוי, לפי הבית הלבן, לעורר פיתוח כלכלי באמצעות קישוריות משופרת ואינטגרציה כלכלית בין אסיה, המפרץ הערבי ואירופה.

בנוסף לשדרוגי התשתית עברה הודו מהפך דיגיטלי במהלך השנים האחרונות. להודו יש כמיליארד מנויי אינטרנט (לסין יש כ-1.1 מיליארד). פיתוח תוכנית התשתית הציבורית הדיגיטלית של הודו, שמספקת ממשק זהות ותשלום, עזר להניע משמעותית את הכלכלה הדיגיטלית שלה. הצריכה המקומית גדלה במהירות עם הצמיחה הכלכלית והעלייה בשכר הריאלי. הגדלת הוצאות התשתיות והמשך הטרנספורמציה הדיגיטלית בהודו העלו את ההערכות לצמיחת התמ"ג ההודי בשנים הקרובות ל-8%. השנה תעבור הצמיחה בהודו את זו של סין, והמגמה, אליבא דמומחים, צפויה להימשך במהלך השנים הקרובות.

לא פחות חשובה היא ההצלחה של מודי במלחמתו בבירוקרטיה ההודית. למרות הקשיים שקשורים במהפך מהסוג שבוצע בהודו (מהמשטר הדמוקרטי דרך הדת והמסורות ועד לבעיות חברתיות ועוד נושאים שאינם קיימים במדינה קומוניסטית כסין), הצליח מודי להוביל את הודו למצבה כיום, מעצמה דמוקרטית כלכלית וצבאית בהתהוות, וכן, העולם המערבי מתחיל לקבל את הודו כאלטרנטיבה לסין. מומחים רבים מאמינים שהעיתוי להשקעה בהודו, למרות שסלי וקרנות ההשקעה בהודו נמצאים בשיא כל הזמנים, אטרקטיבי יותר מבעבר, במיוחד בגלל שנראה שהמעבר הגדול של ענקיות גלובליות מסין להודו מצליח יותר משחשבו כשהתחיל.  

המפתח טמון בהמשך שלטונו של מודי

חשוב לציין שהמומחים כולם קושרים את המלצותיהם לניצחונות המשמעותיים של מפלגת השלטון בראשות מודי בבחירות שנערכו לאחרונה בשלוש מדינות מובילות בהודו וזאת לאחר שבחודשיים שקדמו לבחירות עלו חששות שכוחה של מפלגת השלטון עומד לרדת. "כתוצאה מהניצחונות המדהימים הללו", נכתב בדו"ח הארורה (The Arora Report, דו"ח של חברת ייעוץ השקעות גלובלי שפופולרי בקרב משקיעים בודדים, יועצי השקעות, מנהלי כספים וקרנות גידור. הפופולריות נובעת מהייעוץ המעולה של מייסד החברה, Nigam Arora, שרכש לעצמו שם בדייקנות המלצותיו), "כסף זר צפוי לזרום להודו בקצב מהיר, מה שמהווה הזדמנות בהודו למשקיעים".

אבל זה לא רק חוסר הוודאות לגבי המשך השלטון של מודי שהוסר. הוול סטריט ג'ורנל, במאמר מסוף נובמבר, מציין את הרפורמות "שממשלתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי הצליחה להעביר, רפורמות שכוללות כללים קלים יותר למשקיעים זרים, חוקי מס מפושטים וכללי פשיטת רגל חזקים יותר. המטבע ההודי מציג עוצמה וג'יי.פי מורגן מתחיל להכניס מדדי מניות הודיים ללקוחותיו, יש סימנים מובהקים להתחזקות הכלכלה ההודית",

מחקר של בלומברג תחת הכותרת, "האם הודו תעבור את סין בדרך למעצמת-על?", מסכם את המהפך ההודי כדלקמן: "הודו הפכה לאלטרנטיבה אטרקטיבית יותר ויותר לסין. המערך הטכני של הודו הפך לשורי כאשר הון ממשקיעים זרים ממשיך לזרום למדינה. אוכלוסייה גדלה, עלייה בצריכה המקומית עקב שיפור במעמד הביניים, הוצאות משמעותיות על תשתית, טרנספורמציה דיגיטלית והגדלת היצוא הפכו את הודו לסיפור צמיחה שלדעת משקיעים רבים עשויה להיות סין הבאה".

נקודה חשובה לסיום: המשקיעים מאמינים שהסיכויים שטראמפ יחזור לנשיאות ושהרפובליקאים ישתלטו גם על הסנאט גדולים, ודבר כזה בהחלט יעזור להודו.

מדד ה-S&P BSE SENSEX (סימול:^BSESN) שהוא המקביל לדאו-ג'ונס האמריקאי, התחיל להיסחר בהודו ב-1979, ותשואת המדד, עד לסוף 2004, הייתה נמוכה בהרבה מתשואת הדאו. החל מ-2005 התחיל המדד ההודי להוביל בתשואה ומאז תחילת 2005 הניב 1043% לעומת 261% שהניב הדאו. מאז מרץ 2020 עלה ה-SENSEX ב-145% לעומת 96% שעלה הדאו.  

הקונגלומראט שמשך להודו משקיעי ענק

לבסוף ישנו הקונגלומרט ההודי הגדול, Reliance Industries (סימול:RELIANCE.NS) שאני מביא כאחד הגורמים החשובים בהעלאת המודעות של גופי ההשקעה בעולם (מקרנות הון ועד לחברות שונות ומשקיעים פרטיים) לפוטנציאל שבהודו.

Reliance, שבבעלות Mukesh Ambani, שהוא גם היו"ר של החברה, שמרכזה במומביי, עוסקת בחיפוש והפקה של פחמימנים, נפט וכימיקלים, בטקסטיל, בקמעונאות, בכל הקשור בדיגיטל, בחומרים ובחומרים מרוכבים, באנרגיה מתחדשת ושירותים פיננסיים ועוד ברחבי העולם. החברה נוסדה ב-1958 וכיום היא החברה הציבורית הגדולה ביותר בהודו (לפי שווי שוק והכנסות) והחברה ה-100 בגודלה בעולם. החברה וגם המייסד-יו"ר אמבני הביאו להודו כמה מגדולי המשקיעים והחברות בעולם במיוחד בתחום הטלקומוניקציה שבו, באמצעות חברת הבת, Jio Platforms, מושקעים כמה מהגופים החשובים בעולם ההשקעות והטכנולוגיה כמו פייסבוק, KKR, חברת ההשקעה של אבו דאבי ושל האמירויות, גוגל, קוואלקום, חברת ההשקעה של סעודיה ועוד.

בשבוע שעבר הודיע אמבני ש-Reliance Jio השלימה את ההשקה המהירה ביותר של תשתית 5G במדינת Gujarat (המדינה שאותה הנהיג מודי לפני שנבחר לנשיא הודו) שהיום מתואמת לחלוטין ל-5G, משהו שכמעט לא קיים בעולם. לטענתו, תגיע הודו, עד 2047, להיקף תוצר של 35 טריליון דולר.  

איך משקיעים בהודו?

יש מגוון גדול של סלים וקרנות להשקעה בהודו ובמטבעות שונים. בכתבת US News  תוכלו לראות כמה מהסלים המעניינים. ישנו הסל הגדול והפופולרי ביותר בארה"ב, ה-INDA שכולל 137 מניות בראשות Reliance Industries לצד חברות כמו הבנק ICICI (סימול:IBN), חברת ה-IT Infosys (סימול:YINF), קבוצת Tata, סאן פרמקולוגיה ועוד, וישנו הסל EPI שכולל 479 מניות שבשנים האחרונות מוביל בתשואה ולמשקיעים שמשחקים על "סיכוי/סיכון" ישנו הסל של ה-small cap, ה-MINS שבשנה האחרונה הוביל בתשואה. ישנו הסל של Amundi MSCI India (סימול:AINR.P) שנסחר באירו ועוד. אבל יחד עם האופטימיות צריך לזכור שהשוק ההודי נמצא בשיא כל הזמנים ועדיף לחכות לתיקון.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותבים עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(44):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 24.
    ג. הפנטזיונר 23/01/2024 18:41
    הגב לתגובה זו
    רק היום יורדת המשכית ב 13%,יהיה פעם פולואפ?
  • אתה אכן פנטזיונר אם אתה חושב שהוא המליץ. (ל"ת)
    בן 24/01/2024 11:53
    הגב לתגובה זו
  • המלצה 02/02/2024 09:53
    ב 104$ ל מממ
  • סתם כתב 27/01/2024 21:31
    זה מחיר מבטיח,המליץ גם על נייקי ב 80 לפני 100 שנה ובסדר עלתה 20%
  • 23.
    אבותיך נלחמו לולבים כחיניתות אלביט מערכות. (ל"ת)
    מלכות רשע פולין 21/01/2024 07:05
    הגב לתגובה זו
  • בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו - חברת נייס. (ל"ת)
    בן 21/01/2024 10:07
    הגב לתגובה זו
  • 22.
    מלכות רשע פולין 21/01/2024 07:02
    הגב לתגובה זו
    כל חברות ייצור נשק להלאים כעת שרידות ביידן ואיטליה כבר אמברגו וחיים כץ רוצה סעודיה למכור הרבה.
  • 21.
    מדורות ל"ג בעומר חיים וישראל כץ. (ל"ת)
    הקפיצו משפט שלמה 21/01/2024 06:59
    הגב לתגובה זו
  • 20.
    מלחמת צ'יפס עולמית 21/01/2024 06:54
    הגב לתגובה זו
    תאוות המיקרו צ'יפס גדולה אך סדר עולמי חדש קיצו טיהור ואמנה.
  • 19.
    עליבאבא בשער לקחת (ל"ת)
    אמיר 20/01/2024 01:05
    הגב לתגובה זו
  • בן 20/01/2024 13:49
    הגב לתגובה זו
    nice בשער נמוך והיא חמש דרגות יותר איכותית מאליבאבא בכל קנה מידה. , אם כבר בטכנולוגיה עסקינן.
  • 18.
    AS 20/01/2024 00:36
    הגב לתגובה זו
    למה לא להביא עובדים זרים מהודו למחסור שיש לנו בבניה!!!!
  • 17.
    גל 20/01/2024 00:10
    הגב לתגובה זו
    מה לגבי סל הודו של FLIN? לא עדיפה על פני INDA ולו רק בגלל העמלות הנמוכות יותר שהיא גובה? גם הביצועים שלה בשנה האחרונה מעט טובים יותר מINDA
  • 16.
    בן 19/01/2024 22:57
    הגב לתגובה זו
    רק אחרי עידן הביבי
  • כגן 20/01/2024 13:51
    הגב לתגובה זו
    ואם אתה לא מאמין, תסתכל על גרף התל"ג שלנו מ2003 עד לרגע זה. (השנה בה נכנס לתפקיד שר האוצר).
  • אריה 21/01/2024 09:23
    בזכותו.
  • 15.
    סין צוללת לתחתית 19/01/2024 18:09
    הגב לתגובה זו
    סין תומכת טרור - תומכת בצפון קוריאה, תומכת ברוסיה, תומכת באיראן, תומכת בחמאס ובחיזבאללה.
  • להודו 23/01/2024 18:44
    הגב לתגובה זו
    לסין אין שום כלום מולה כולל ארה"ב
  • ואתה בטח גם מזמין מאליאקספרס (ל"ת)
    בן 19/01/2024 22:57
    הגב לתגובה זו
  • בוונצואלה (ל"ת)
    יו יו 19/01/2024 20:32
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    שלומי 19/01/2024 17:56
    הגב לתגובה זו
    לא קשור להודו אבל איזה הסבר יזה לזה שכל יום פער הארביטראז שלילי, גם כשהדולר טס?
  • נתונים רעים מסין. (ל"ת)
    כגן 19/01/2024 19:11
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    שאול א 19/01/2024 16:15
    הגב לתגובה זו
    איך משקיעים בהודו מהבורסה בישראל ??
  • קסם msci india (ל"ת)
    כגן 19/01/2024 19:11
    הגב לתגובה זו
  • עם דמי ניהול שערורייתיים (ל"ת)
    גרציאני 19/01/2024 22:28
  • 12.
    הביטקוין בסימן שאלה 19/01/2024 16:13
    הגב לתגובה זו
    מי שהשתמש עד היום בביטקוין היו עבריינים וארגוני טרור, שלא רצו להשאיר עקבות. ככול שהמטבע "מתנרמל" כך המשתמשים הותיקים נוטשים אותו לטובת מטבעות אחרים כמו הטרון. מכיוון שאין למטבע הזה כיסוי כלכלי אמיתי, נשאלת השאלה מה היתרון שלו??? הוא הרי תנודתי מאד, ולא הוכיח עצמו כיציב במצבי משבר
  • יו יו 19/01/2024 20:34
    הגב לתגובה זו
    ואם נפח המסחר הגדול ביותר.
  • ברבא סבא 19/01/2024 22:01
    וכרטיסי אשראי??? מעל מיליארד אינטראקציות ביום.
  • כגן 19/01/2024 19:12
    הגב לתגובה זו
    .
  • 11.
    פיני 19/01/2024 16:09
    הגב לתגובה זו
    לא עדיף על ת.סל ההודי
  • כגן 19/01/2024 19:14
    הגב לתגובה זו
    הם נמצאים במצב כמעט תמידי של רה-אורגניזציה למאה ה21, ע"ע דיסני, at&t או GE.
  • 10.
    גלי 19/01/2024 16:08
    הגב לתגובה זו
    אם היית משווה לspy היית מגלה שהודו אמנם עלתה אבל הרבה פחות .הדאו כיום אינו ממש מייצג את כלכלת ארהבתודה על המאנר
  • מבחינת התמהיל - ההשוואה לדאו היא הנכונה. (ל"ת)
    רז 19/01/2024 19:14
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    תודה רבה שלמה. מעניין מאוד (ל"ת)
    עמית 19/01/2024 16:07
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    ש 19/01/2024 15:42
    הגב לתגובה זו
    תודה רבה על כל הכתבות עדין חושב ש soxx צריכה לעבור תיקון ואם כן מה הגדרה של תיקון מבחינת אחוזים תודה רבה
  • 7.
    תקנו קרנות סל עוקבות הודו במשך חודשיים עלה 10 % (ל"ת)
    משה ראשל"צ 19/01/2024 15:40
    הגב לתגובה זו
  • לא מדוייק 20/01/2024 00:06
    הגב לתגובה זו
    זה מה שדחף את תעודת הסל שלך על הודו.
  • 6.
    gad 19/01/2024 15:35
    הגב לתגובה זו
    סרטון של שעה וחצי של ריי דליו על סין שהולכת להיות הדבר הבא....ועכשיו קופץ להודו..חחח
  • 5.
    תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)
    אנונימי 19/01/2024 14:58
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    מרתק ונכון. תודה. (ל"ת)
    בן 19/01/2024 14:40
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    דודו 19/01/2024 14:36
    הגב לתגובה זו
    מדינה עם אנשים מדהימים, והם גם אוהבים יהודים ואת ישראל.
  • 2.
    ישראל ישראלי 19/01/2024 13:39
    הגב לתגובה זו
    אתה צריך לכתוב על יום. אוהבים אותך. אתה הסיבה שאני נכנס לאתר.
  • 1.
    עזוב 19/01/2024 12:44
    הגב לתגובה זו
    ראה את נאסד"ק לעומת הרמס הצרפתית RMS PA בשנתיים האחרונות