טסלה
צילום: Pixabay

הסוללות ברכבי טסלה קופאות בעקבות מזג האוויר - אתגר נוסף לרכבים החשמליים?

כמו בכל טכנולוגיה חדשה, ככל שעובר הזמן צצות יותר בעיות, שכנראה אף אחד כמעט לא יזכור עוד כמה שנים. הרכבים החשמליים עדיין לא יודעים להתמודד עם מקרי קיצון, אבל הטכנולוגיה המתקדמת יכולה די מהר להסתגל למצב
אדיר בן עמי | (3)

הטמפרטורות המקפיאות במדינות בארה"ב הותירו כמה נהגי טסלה תקועים במקום ללא יכולת להניע את הרכב. האם זה מכשול משמעותי נוסף לשוק הרכבים החשמליים? לא ממש. אבל זה כן מדגיש כי לתעשיית הרכב החשמלי יש עוד עבודה לעשות. 

בשיקגו הטמפרטורות הגיעו ל-12 מעלות צלזיוס מתחת לאפס ופגעו בסוללות הרכבים החשמליים כמו גם בעמדות ההטענה במדינה. טסלות קפואות שבעליהם נדרשו להזמין גרר בשבילן הפכו לפופולריות בשידורי החדשות בארה"ב.   

התקריות הללו בעקבות מזג האוויר מזכירות לרוכשי הרכב את ההבדלים בין כלי הרכב החשמליים לכלי הרכב המסורתיים. בתור התחלה, סוללות הרכבים חשמליים מאבדות אנרגיה מהר יותר כשקר. סוללת רכב טסלה, הנמצא בחניה עלולה לאבד בין 5% ל-10% מהאנרגיה שלה כאשר קר בחוץ. בנוסף, טווח הנסיעה של הרכבים קטן בעד 25% כאשר קר, תלוי בטמפרטורה.

עם זאת, כמובן שגם רכבי בנזין ודיזל מושפעים מהקור. המצברים מתים, המנועים עובדים קשה יותר והרכב צורך יותר דלק כאשר הנוסעים מפעילים חימום. בקור קיצוני, המרחק אותו רכב מסורתי יכול לנסוע עם מיכל מלא יורד ב-20%. המקרה פה שונה, היות ולאחר 100 שנים ומעלה של נהיגה ברכבים מבוססי דלק, הנהגים כבר יודעים למה לצפות.   

למה בעצם הסוללות מאבדות אנרגיה כשקר?

אחת הסיבות לאיבוד אנרגיה היא הפיזיקה. תגובות כימיות עליהן הסוללות מסתמכות בכדי לייצר חשמל מאטות בטמפרטורות נמוכות יותר. סיבה נוספת היא הנוסעים שמנסים להתחמם כאשר קפוא בחוץ. להפעלת החימום ברכבים חשמליים יש השפעה גדולה יותר על הסוללה מאשר ברכב רגיל.  

איך הקור משפיע על עמדות הטעינה?

"יצרני עמדות הטעינה מנסים לייצר כמה שיותר בכדי לעמוד בביקוש, הם לא מנסים עדיין לפתור מקרי קיצון", אמר מנכ"ל Beam, דזמונד וויטלי, המייצרת ציוד לעמדות טעינה. "זוהי תעשייה שעדיין בתחילת דרכה ואנשים עדיין מנסים להבין מה קורה". עם זאת, זה לא כל הסיפור. עמדות הטענה שעמידות בפני מקרי קיצון של קור וחום משמעותן עלויות ייצור גבוהות יותר. חברות ההטענה עלולות להסס לייצר עמדות כאלו היות וזה יפגע להן ברווחיות.

לתעשייה יש עוד עבודה לעשות. "אנחנו בנקודה הגרועה ביותר באבולוציה של EV, כאשר אימוץ הרכבים החשמליים נעשה באופן נרחב יותר ולא רק על ידי 'מאמצים מוקדמים'. אנשים מצפים לחוויה של תחנת דלק", אמר וויטלי. "אני מאמין שהתעשייה תצליח לצמצם את הפערים".  

פתרונות אפשריים והטכנולוגיה

בעוד בעלי הרכבים החשמליים מחכים שהבעיות יתוקנו, יש כמה דברים שהם יכולים לעשות בינתיים שבעלי רכבים רגילים לא יכולים. ניתן להשאיר את הרכב מחובר לחשמל בחניה בבית, דבר שישמור על הסוללות חמות וימנע אובדן טווח מסוים. בנוסף, ניתן לחמם את הרכב לפני הנסיעה, דבר שאי אפשר לעשות בבטחה עם רכבים מבוססי דלק. טסלה לדוגמה מאפשרת דרך האפליקציה שלה לתזמן את הנסיעה וכך הרכב יודע לחמם את הסוללות לפני היציאה לדרך לטמפרטורה האידיאלית.

טכנולוגיות חדשות סובלות מפגמים. כמו שלפני שנים לא הצלחנו למצוא קליטה באזורים מסוימים או ששיחת טלפון התנתקה בלי סיבה (דבר שעדיין קיים בפריפריה אבל פחות) עוד 10 שנים מהיום המצב צפוי להיות טוב משמעותית בשוק הרכבים החשמליים עם הרבה פחות בעיות. 

 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    לבן 19/01/2024 22:49
    הגב לתגובה זו
    עיתונאי בשירות יבואני הרכב.. טסלה קיימת כבר 6 שנים לפחות. פתאום בחורף הזה קופאות הבטריות? למה החורף הזה קשה מבעבר???
  • 2.
    תומר 19/01/2024 21:30
    הגב לתגובה זו
    עשיתי תיור במסלול עם מדריך. מכונית טסלה עלתה באש שם אחרי 40 דקות במסלול בגלל החום. הסוללה התלקחה. שש שעות היא בערה עד שכבתה . הטמפרטורה על האספלט היתה 42 מעלות.
  • 1.
    רונן יצחקי 19/01/2024 20:46
    הגב לתגובה זו
    כרגיל פייק שאינו מעיד על הכלל.